szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

moneszka # 2012.02.09. 16:04

Mókázzunk egy kicsit :-)
A kolléganőm küldte lazításnak

" Tessék!"
"Jó napot kivánok, Kovácsnét keresem."

"Tessék, én vagyok."

"Dr. Henye Margit vagyok a Mikrobiológiai Laboratóriumtól.
Tegnap a férje vérmintáját megkaptunk a háziorvosától, és most
annyiban vagyunk nehéz helyzetben, hogy ugyanakkor egy másik Kovács úr
vérmintája is beérkezett. Sajnálatos módon, most nem tudjuk
megállapitani, melyik vérminta kié. Egyébként mindkét eredmény elég
rossz."
"Ez most mit jelent?" Kérdezi Kovácsné idegesen.
"Az egyik eredmény Alzheimerre pozitív, a másik pedig AIDS-re. De
sajnos nem tudjuk megmondani, melyik eredmény az Ön férjéé.
"Nem lehetne megismételni a tesztet?"
"Elméletileg igen, de a biztosító csak egyszer fizeti ki az ilyen
drága vizsgálatot:"
"Na de az ég szerelmére, akkor most mit tegyek?"
"A biztosító orvosszakértője azt ajánlja, vigye be a férjét a városba,
és tegye ki valahol."
"Jó - jó, és akkor mi lesz?"
"Hát, ha hazatalál, többet ne feküdjön le vele!"

moneszka # 2012.02.09. 16:00

Vica, hát az jó lenne :-)

ezt nem tudtam: megváltoztak a hatáskörök, amik eddig a közig. hivatalnál voltak, azok most megosztva átkerültek az AB hoz, és a Kúriához. Azt igen, hogy megszűnt, csak is azért mert kormánytisztviselő vagyok.

A lényeg az AB-nál lehet kezdeményezni az alaptörvény ellenesség felülvizsgálatát, a kúriánál pedig a jogszabállyal való összhang felülvizsgálatát, többek között. Látod, megy ez :-)

vicaszabo # 2012.02.09. 15:52

Ja, mert én meg azt hagytam ki, hogy a tvségi felügyelet ami eddig a közig hivatalnál volt, az változott :)
Ketten szépen összerakjuk, nem mehetnénk be együtt vizsgázni? Azt kibicebócáznánk egymást :)

vicaszabo # 2012.02.09. 15:50

Ne izgulj, nekem ezzel a C-vel az az érzésem, csak málnás van :) csak ki ne kergessük a macit!! :)
Érthető amit írtam? Mert én meg abban nem vagyok sose biztos :)

moneszka # 2012.02.09. 15:46

szia Vica,
az új Ötv. Hogy lehetett ilyen bénán összerakni, megfogalmazni.. jobban is figyelhetnék.

Ez tévesztett meg: "önkormányzati rendelet jogszabállyal való összhangjának felülvizsgálatát." az "összhang" Az alaptörvényben az AB. hatásköreinek felsorolásánál van. Jól bementem a málnásba.:-)

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

vicaszabo # 2012.02.09. 14:51

megváltoztak a hatáskörök, amik eddig a közig. hivatalnál voltak, azok most megosztva átkerültek az AB hoz, és a Kúriához.

Eszerint: AB: Az Alkotmánybíróság a 24-26. §-ban meghatározott hatáskörében az önkormányzati rendelet Alaptörvénnyel való összhangját akkor vizsgálja, ha a vizsgálat tárgya az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközésének vizsgálata nélkül, kizárólag az Alaptörvénnyel való összhang megállapítása.

Kúria:-dönt az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközéséről és megsemmisítéséről,
-dönt a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapításáról.

Mit látsz? Ez melyik tv? :)))

moneszka # 2012.02.09. 14:34

jézus, látom. Milyen gáz..

moneszka # 2012.02.09. 14:29

sziasztok, a vastagon szedett szavakat nézzétek meg lécci: Nem elég világos, mit keres itt a Kúria? Nem alk.bírósági felülvizsgálatról van szó? Én nézem félre? köszi

Önkormányzati rendelet Alaptörvénybe ütközése esetére alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezése, önkormányzati rendelet jogszabállyal való összhangja bírósági felülvizsgálatának kezdeményezése

136. § (1) Az önkormányzati rendelet Alaptörvénybe ütközése esetén a kormányhivatal a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős miniszter útján, az Alkotmánybíróságról szóló törvényben meghatározott formai és tartalmi követelményeknek megfelelő indítvány tervezetének megküldésével egyidejűleg kezdeményezi a Kormánynál az önkormányzati rendelet alkotmánybírósági felülvizsgálatának indítványozását. A kormányhivatal az indítványt a Kormánynak megküldött kezdeményezéssel egyidejűleg megküldi az érintett helyi önkormányzatnak.

(2) A kormányhivatal a helyi önkormányzat tájékoztatásának kézhezvételétől vagy a tájékoztatás adására nyitva álló határidő eredménytelen elteltétől számított tizenöt napon belül kezdeményezheti a Kúriánál az önkormányzati rendelet jogszabállyal való összhangjának felülvizsgálatát. A bírósági eljárás megindításával egyidejűleg az indítványt a kormányhivatal megküldi az érintett helyi önkormányzatnak.

(3) Az önkormányzati rendelet felülvizsgálatára irányuló bírósági indítvány tartalmazza:

1. a Kúria által vizsgálandó önkormányzati rendeletet;
  2. az önkormányzati rendelet jogszabálysértőnek talált rendelkezésének megjelölését;
  3. azon jogszabályi rendelkezés megjelölését, amelyet az önkormányzati rendelet sért;
  4. annak okát, hogy a kormányhivatal az adott rendelkezést miért tartja jogszabálysértőnek.

(4) Az önkormányzati rendelet felülvizsgálatára vonatkozó bírósági eljárás szabályait és a bírósági döntés jogkövetkezményeit a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény tartalmazza.

vicaszabo # 2012.02.09. 11:59

igen, Monesz, igen!!! A próféta szóljon belőled!!! Kis ketteskére gyúrok, de hogy annyit kell azért a nyomorult jegyért tanulni???

Ates: Ön nyert!!! :)) Visszatérni érdemes :)Én is csak az Eut tanulnám legszívesebben, mert az most a többihez képest jól körülhatárolt és pontos(komolyan! az eu!!!!)

Na én is léptem, mert nem lesz kettes. csak sírás-rívás ha itt maradok! :)

moneszka # 2012.02.09. 11:50

YES felfogtam :-D hurrá!!!

Vica, nagyon király vagy, jössz ki majd az ötösökkel :-)
alapelvekre már én is emlékszem, bár jó régen tanultam.
Mennem kell tanulni, mert ma csak 2 van meg..
M

Ates2012 # 2012.02.09. 11:44

Vicaszabo!

Annyira megnyerő volt felsorolásod, hogy nem tudtam választani. Ez a C rész az, ahol nincs kedvencem. Büntis irodában voltam, és a tanulásra elég volt 10 nap és az írásbeli után még volt 2 napom ismételni. Polgár számomra húzós volt, kemény 20 nappal. NA de ez.....? Csak márc. 22én megyek, de már most elkezdem, mert ahogy ismerem magam hamar bele fogok unni.

Szegeden végeztem és a munkajog számomra = biligyár!
Az EU szóró tárgy volt, ezért utáltam!

Döntöttem, kezdek EUval, ebből van jegyzetem! :-)

vicaszabo # 2012.02.09. 11:06

Két szösszenet a megye feladatairól: eszerint az állam átvette:2011 CLIV. tv

A gazdasági válság miatt kényszerpályára kerülő megyei önkormányzatoknak súlyos nehézséget jelent a helyi közfeladatok és közszolgáltatások megfelelő színvonalú ellátása. A Kormány az ésszerűséget és hatékonyságot előtérbe helyező önkormányzati politikája keretében ebből a felismerésből kiindulva célul tűzte ki a megyei önkormányzatok feladatainak újradefiniálását, a hatékonyabb középszintű közszolgáltatások biztosítását és a megyei önkormányzatok adósságállományának konszolidációját.
Jelen törvény e célkitűzésekkel összhangban gondoskodik a megyei önkormányzatok által ellátott közfeladatoknak és közszolgáltatásoknak az állami átvállalásához kapcsolódóan a feladatokat ellátó intézményrendszer átvételéről.

2. § (1) A megyei önkormányzatok vagyona és vagyoni értékű joga, a megyei önkormányzatok fenntartásában lévő intézmények, azok vagyona és vagyoni értékű joga, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények, azok vagyona és vagyoni értékű joga, a megyei önkormányzatok, és az általuk fenntartott intézmények folyószámla-, betét-, és értékpapír-állománya (a továbbiakban: vagyon) leltár szerint, valamint a megyei önkormányzatok tulajdonában lévő jogi személyiséggel rendelkező vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (a megyei önkormányzat tulajdoni hányada erejéig) 2012. január 1-jén állami tulajdonba kerülnek, továbbá a vagyonnal és intézményekkel kapcsolatos alapítói, fenntartói joguk és kötelezettségeik, illetve a megyei önkormányzatok által alapított alapítványok és közalapítványok alapítói joga az e törvényben meghatározott szervekre jelen törvény erejénél fogva száll. A költségvetési szerveket az állam a szállítói tartozásukkal együtt veszi át, ideértve a (3) bekezdés szerinti esetet is. A jogutódlást a bíróságok és cégbíróságok az erre vonatkozó kérelem benyújtását követően haladéktalanul, de legkésőbb 8 napon belül átvezetni kötelesek. E rendelkezések a települési önkormányzat tulajdonában álló, a megyei önkormányzat által átvállalt feladatok ellátása érdekében a megyei önkormányzat vagyonkezelésében lévő vagyonelemek tulajdonjogát nem érintik. A vagyonkezelői szerződésben a vagyonkezelői jogutódlásra a 3. §-ban meghatározottak az irányadóak.

Rafina67 # 2012.02.09. 11:05

Nyugalom!
Elegendő alvás, sport, kiegyensúlyozott táplálkozás.
Némi idő is kell a tanuláshoz:-)
Ne pánikoljatok és főleg:
én munkaidőben vagyok de ti már otthon tanultok:-)
hát tanuljatok:-)

vicaszabo # 2012.02.09. 11:02

Rafi után szabadon a helyi ök feladat és hatáskörei különbözőek lehetnek, lásd települési vagy megyei (ugye már arra is rájöttünk hogy a megye feladatai hogyhogynem eltűntek),
a kötelező meg az önként vállaltat meg be kell vágni a törvényből.
NA és ezt remélem majd így vissza is tudom majd adni!!!

vicaszabo # 2012.02.09. 11:00

Monesz: a megye NEM települési (helyi) önkormányzat, hanem területi (helyi) önkormányzat, igen, nem tartozik bele csak a helyibe.

moneszka # 2012.02.09. 10:58

Ates2012, én munkával kezdetem,sztem azzal jól lehet haladni, aztán nekem a közig. alk. kedvesség jött. Én az Eut. teljesen kihagyom, nem kaptam csak pár nap szabit, így próbálok a másik kettővel boldogulni.

Az alapjogos rész borzadály, bár raktam föl néhány tételt, alapnak jó lehet. A szervekkel a gond az, hogy sok az anyag, az Önk.os tételek, hát majd meglátod :-) bár nem hosszúak.
M

vicaszabo # 2012.02.09. 10:57

Monesz: előadás alapján úgy tudom összefoglalni az alapelveket:

1. autonómia, aminek a korlátja a demokratikus jogállam (törvények betartása)
  2. saját püi forrás
  3. önálló szervezeti és működési rend kialakítása
  4. nyilvánosság

Annyi, hogy bár ez nagy tekintély az ök témakörben, de lehet egyedül vaa csoportosításával :)

Ates: munka tb kínai (nekem). alk, jog nem megy a fejembe, ket sok és részletes, eura nincs időm :)
Válassz :))

moneszka # 2012.02.09. 10:51

helloka,

Rafina köszi a cuccot :-) eddig azt hittem, hogy felfogtam, de most a többiek is írtak és elvesztem már megint, bár ez általános mostanában :-)

Akkor a helyi:
község
város
főváros és kerülete
megye önkormányzata

települési

község
város
főváros és kerülete

azaz a településibe nem tartozik a megye önkormányzata. Mivan??? Úristen, tényleg káosz!!

Ates2012 # 2012.02.09. 10:26

Sziasztok!

Az elkövetkező egy-két órában elkezdem a C tanulását, talán ebéd után. Kérdeznélek benneteket, aki már rendesen benne van, hogy melyik résszel érdemesebb kezdeni, és mit tanulni?(C1;C2;C3)

Mit tanulni ez hülye kérdés volt, mert csak tv-et nyomtattam ki (ez sem kevés). EU-ból van jegyzet.

????? :-)

vicaszabo # 2012.02.09. 10:21

A helyi önkormányzat fedőnéven fut a települési (község, város, főváros és kerületei) valamint a területi ök (megye). Az mögötte a gondolat, hogy a megye amolyan csinálmány (de hát ezen az alapon afőváros kerülete is, de ebbe ne menjünk bele). Más szóval: a helyi öknak két fajtája van, települési és területi.

Mindjárt írom a többit :)

Pannie # 2012.02.09. 09:56

Szerintem a helyi önk nem csak települési lehet, mert van megyei önk is, ami területi önk, de helyi ugyanúgy.
Ez ugrott be hírtelen, 2 hónappal a vizsga után.

moneszka # 2012.02.09. 09:48

Sziasztok :-)
Veca, nagyon köszi szuper!!

Én is kérdeznék, elkezdtem az Önk.tos tételeket. Lehet béna a kérdés, de mik a helyi önk. alapelvei? Mire gondolnak? Rendeletet alkothat, önállóan igazgat, stb.?

A másik kérdés, hogy a 28. A helyi önkormányzás alapelvei. A helyi önkormányzatok feladat- és hatáskörei valamint a 30. Az önkormányzatok feladatai (kötelező és önként vállalt feladatok)nem ugyanazt foglalja magába?

Tényleg az utolsó :-) egyáltalán nem vagyok képben ebben a témában sem.. miben különbözik a helyi önk. a településitől?
Köszi
M.

vicaszabo # 2012.02.09. 09:01

Rafi, akkor mi mit mondjunk? Hogy mi sem tudjuk? :))
Ez is jó infó, köszi :)
Monesz, élsz még, vagy már világgá mentél?

Rafina67 # 2012.02.09. 08:41

Pipe!
Ha az írásbeliden jól eltaláltad a megfejtést, akkor a szóbelin a két rész vizsgája elég, de én is azt javasolom, hogy ne add fel.
Én büntetőnél a végrehajtásba bele se néztem, nem is tanultam sosem és kaptam egy hármast a négy jeles mellé.
Ha a többi jól megy akkor lehet neked is szerencséd.

Más:
Egy kollégám vizsgáztat. Ő azt mondta, hogy Alkotmányjogból most senkinek nem tiszta semmi tehát csak a konkrétumokra (tv-ek) koncentráljunk, de a közig a fontosabb. Az EU stabil tehát azt tudni illik a munka TB meg most épp olyan, hogy csak a változatlan részeket kérdezgetik, mert a többit nem tudják.
Én erre támaszkodom.

vicaszabo # 2012.02.09. 07:47

Köszi Ágica, ezek felbecsülhetetlen információk, a végső kétségbeesésből ragadnak vissza :)

Pipe: lehet az általad nem tudott a harmadik, csak határozottan és ügyesen manőverezz, és azért mondj valamit, hátha elég.

A másik kettőből ha egy nem sikerül, tehát ha a 3-ból összesen 2 akkor kell csak ismételned, de akkor az írásbelit is. Magyarul a maradék 2-nek sikerülnie kell.