szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Textilhal # 2012.02.15. 09:34

Kedves Tubi5!

1. Az írásbeliken való ellenőrzés az utóbbi időben elég rapszodikusan alakul, főszabály szerint és hivatalosan csak "szűz" jogszabályt, azaz BH-mentest lehet bevinni, nem lehet iratmintákat sem magadnál tartani. Hol végigellenőrzik, hol csak szúrópróbaszerűen, hol pedig semmilyen ellenőrzés nincs. Készülj fel a legjobb és a legrosszabb esetre is, legyen nálad minden, de olyan jogszabály is, ami megfelel a hivatalos elvárásoknak. Ha munkajogból írsz, akkor is vidd az Alaptörvényt szerintem, nem sír, elfér, ki tudja mit húzol, hátha szükség lesz rá. Hogy mennyire nehéz, ezt nem lehet így megmondani, attól függ mit húzol, mennyire kacifántos feladatot. Nézegesd a www.jogiszaki.hu oldalon az írásbeli feladatokat, hogy mik voltak eddig, illetve itt a fórumon is sokat találsz a korábbi bejegyzésekben.
  2. Először is: nincs tételhúzás semmiből. A cenzorok kérdeznek, fejből és csípőből. Többnyire előttük van a tételsor és abba belepillantva dobnak fel egy-egy témát. Mivel munkából írsz, ezért azzal kezded a szóbelit, a másik kettőt te választod meg, mármint a sorrendet. A munkajog azzal kezdődik, hogy megbeszélitek az írásbelit, aztán jönnek a kérdések, vizsgáztatója válogatja, hogy csak az írásbelihez kötődő témakörben, vagy máshonnan is. Én Pp.-ből írtam és egy csomó más kérdést is kaptam, mint az írásbelim témája volt. Ez változó.
  3. Attól függ, hogy a jelentkezésed folyamán ezeket prezentáltad-e (ha igen, akkor nem kell vinned), ha bizonytalan vagy, akkor vigyél magaddal minden iratot. Ugyancsak elférnek és ne kelljen még ezen is idegeskedned, hogy ezzel mi lesz. Legyen nálad, legfeljebb potya volt, na bumm. De esetleg egy telefont is megér az Oktatási Osztályra, hogy hogyan állnak a papírjaid.
  4. "Senki" nevében, persze ez sem igaz így. De a konkrét kérdésedre a válasz: sem a Magyar Köztársaság nevében! sem pedig a Magyarország nevében! fordulat NEM szerepel az ítéletekben. Az XY Bíróság/Törvényszék, stb. meghozza a következő ítéletet és ennyi. Jó, ha figyelsz a formai követelményekre, ha van Complex hozzáférésed, asszem abban vannak határozatminták, de a neten is találhatsz, ha kicsit böngészel. Nem buktatási ok ha nem, de azért szeretik, ha a meghozott határozat formailag is úgy néz ki, mint ahogyan kell neki. Mindenhez találsz iratmintát egyébként a Complexben, mint mondtam, de a neten is rábukkansz ilyenekre, ha kicsit kutakodsz.

Sok sikert, remélem segítettem és kérdezz még nyugodtan, ha van valami! Mikor lesz a vizsgád?

Tubi5 # 2012.02.15. 09:52

Köszi, Textilhal! Ez sokat segített! Febr. 27-én írok, márc. 2. szóbeli. A Complexben nem találtam ítélet mintát, csak minden mást. A neten rákeresek. Köszi!

Ronicic # 2012.02.15. 10:45

Sok szerencsét, Vica és Monesz! Este várjuk a pozitív beszámolókat! :)

Tubi5 # 2012.02.15. 11:33

...és mit jelent az, hogy passzolni a szóbelin? Mi ennek a feltétele?

Textilhal # 2012.02.15. 12:05

Hajrá Vica, Hajrá Moneszka!

Tubi5, a passzolás annyit jelent, hogy ha a delikvens az egyik résztárgyból egyáltalán nem készült, akkor azt hagyja utolsónak és közli, hogy inkább meg sem próbálja. Ez nyilván csak egy tárgynál működik, hiszen 2 esetén már az egész vizsga ismétlendő. S szigorúan csak akkor, ha tényleg teljesen szűz az anyag...mivel a vizsga eredményességi esélyei meglehetősen szélsőségesek, értem ezalatt, hogy nagyon gyakran nem a tanulás mennyiségétől függnek, így ebbe az is beletartozik, hogy valaki egyszeri 2-3 napos átnézéssel sikerre viszi a dolgot. Magyarul lehet mázlid, ennek fényében egy próbát mindig megér, ha legalább halvány lövésed van az adott anyagrészhez. Hátha nem kell újra odamenni, ismét jelentkezni, s nem mellékesen a pótvizsgadíjat kicsengetni...

Pippa # 2012.02.15. 13:50

Tubi5

Írásbelire vigyél tb jogszabályokat is!

vicaszabo # 2012.02.15. 14:07

ÉÉÉÉÉÉÉs igen!!!!!!
nagyon nagyon boldog vagyok, de jöjjön a lényeg: KIM fsz 1/b.

Bizottság: Bánt Ferenc, EU, elnök, Tatáról, Torzó Tímea munkajog tb, Csire Péter: alk közig.

Maga a bizottság nagyon aranyos, egyáltalán nem kekeckedő, kifejezetten bátorító, segítő volt: amit nem értettem, többször körbeírta, számba adta a választ (alk jog) munka tb, nagyon nagyon akarta hogy tudjam a táppénzt (azt se tudtam mit kérdez, mert én azt nem tanultam meg, már én mondtam hagyjuk, mert úgyse tudom, és pont, ő meg nagyon sajnálkozott, őszintén, hogy emiatt nem tudott 5-t adni..... hát én a kettesre gyúrtam, az meg már éreztem hogy megvan:))

Kérdések: munkajoggal szerettem volna kezdeni, de objektív okok és szabad választás miatt eu lett belőle, mielőtt elkezdtük, mondta, új tételsor van, mondtam igen, mondta neki tök új..... :)

Bíróság: minden, összetétele nagyon részletesen mindhárom, volt amit nem tudtam amit kérdezett de nem csinált belőle ügyet, kötelezettségszegési eljárás, Bizottság E-e ki választja ki jelöli;

Munkajog: fantasztikusan kedvesen, nyugtatóan: mindig példát mondott, maga most.... és amikre ezen keresztül kíváncsi volt: határozott idejű mv megszüntetése, rendkívüli munkavégzés, ügyelet készenlét összehasonlítása, betegszabadság táppénz elhatárolása, és a táppénz nagyon részletesen, mikortól mennyi, mitől függ: ezt passzoltam.

Alk jog: hogyan definiálja magát az Alaptörvény, hatalmi ágak megosztása, kormány jogállása, hogyan lehet módosítani az Alaptörvényt, és ezen belül ki kezdeményezhet törvényt: nagyon nagyon nehezen jöttem rá mindig mit akar, de tényleg le a kalappal ő előtte is, plusz méga választójogban keveregtünk, kinek milyen választójoga van az Alaptv szerint, áp, eus áp, menekült: aktív és passzív. Hát nem voltam benne otthon, ezt mondta is, de együtt jól kitaláltuk.
Alapvetően az Alaptörvényre volt kíváncsi, nem volt Önk, ás nem volt KET.

Jó bizottságom volt, angyon alapokat és nagyon normálisan kérdeztek, le a kalappal előttük, ennek igen nagy része van a sikeres vizsgámnak.

Monesz várom a beszámolót!

Tubi5 # 2012.02.15. 14:32

Gratula, vicaszabo!
Pippa, azt mondod, tutibb, ha a munkjoghoz viszem a TB-t is? OK és köszi!

moneszka # 2012.02.15. 15:37

Vica, gratula!!! :-)

Sziasztok :-(
nem sikerült, pedig jó bizottság volt, hát nekem nem annyira. Ugye én eut alapból passzoltam, hát lehet nem kellett volna, így ugrott az egész.

Munkával kezdtem, aranyos kedves néni,
munkaviszony, vállalkozás stb elhatárolása, leltárfelelősség részletesen!, munkaszerződés, ezzel kapcsolatban, vállalkozási szerződés, Tgyás, gyed, jól ment.
Közig, népszavazás részletesen, jogorvoslat. Ktv. hatálya, minem tartozik a hatálya alá, mi a közig. hatósági ügy, ki az ügyfél, bírósági felülvizsgálat, eddig minden jól ment :-) meg is nyugodtam, aztán nem tudtam a határidejét, és itt vége, kérdezett még valamit, fogalmam sincs, hogy mit, aztán megkérdezte, maga nem nem tanult Pp.-t? De mondtam , igen csak nem most. Biztos valami szarvashibát vétettem, nem tudom. Ja és mondta, hogy köszöni, na itt már tudtam. Pedig tényleg rendesek voltak, csak nem velem.
Szóval kivagyok!!
most sírok, na azt azért nem. Fogalmam sincs hogyan tovább.

Ronicic # 2012.02.15. 16:07

Vica, gratula! :) Hogy definiálja amúgy magát az Alaptv.? :)

Monesz, sajnálom nagyon, elég szigorú volt...Gondolom, az verte ki nála a biztosítékot, hogy a Pp. XX. fejezete is benne van az elsajátítandó anyagban ennél a vizsgánál is...De nem hiszem, hogy egy Alk.jog-közig vizsgán a Pp.-nek kellene a kardinális jsz.-nak lennie. Nem volt szerencséd, tudom, ez nem vigasztal, de legközelebb az lesz! Hogy hívták amúgy a cenzoraidat?

vicaszabo # 2012.02.15. 16:26

Monesz, ezt nem hiszem el!!!!!!
Nagyonnagyon sokat kérdeztek tőled, és nagyon részletesen!
Igen, a PP benne volt de én sem vettem elő. ha előjön rögtönözök valamit, vagy jó vagy nem.Ezért kivágni... mindent tudtál, és nem 5ös meg 1 es van!!! Ha nem tudsz vmit, lehúznak egy jegyet, de attól még sikerülnie kellett volna....

Ronicic: hát, ezzel kezdtünk és a találgatás ment, mindent mondtam ami eszembe jutott az államszervezettől kedve az államformáig meg demokratikus államig meg törvény (kellet az is mi a sarkalatos tv). de tényleg mindent(így jutottunk a hatalmi ágakhoz is) meg ami most eszembe se jut,de nem tudtam összefüggést felfedezni az általam vaktában felsoroltak és a cenzor által elfogadottak között, illetve hol pendítettem meg a tudományos hangot ami őt megelégítette. Majdnem biztos voltam benne hogy kivág, de ha nem kettest ad (de akkor már éreztem hogy a másik kettő megvan, úgyhogy nem görcsöltem rajta, úgy voltam vele egyet megtanulok, és ezt tényleg nem tudtam jól egyáltalán, dobtam egy hátast hogy 4es????

Mikor kimentem azért mindenki lázasan elkezdte keresni, mi is lehet az

Nagyon bejön az, hogy azzal kezdesz amit tudsz, aztán amit másodszor tudsz, aztán amit nem annyira...
Monesz, remélem nem azzal kezdted, hogy passzolsz?
Egyébként az alapján amit itt leírtál, engem munkajogból is ki kellett volna vágin, de Alk jogból tuti.
Ne szívd mellre, ez nem rólad szólt. Pihi, rendezd a sorokat, és majd kialakul. Amit megtanultál sokáig megmarad, sokkal gyorsabban fogsz vele legközelebb haladni, bár az lenne a jó ha elő sem kéne venned :(

Ronicic # 2012.02.15. 17:23

Vica, közben bevillant, hogy van egy olyan bekezdés, hogy "Az Alaptv. a jogrendszer alapja." Nem erre gondolt a (tényleg) kedves cenzor? Egyébként úgy akarom a bizottságodat!!! Remélem, két hét múlva velem szemben fognak ülni. :)

Monesz alk.jogos úriemberének javaslom, hogy kéredzkedjen be az A részes vizsgákra, ott hallgathat sok Pp.-t. (Most nem voltam kedves, de komolyan...a Pp. miatt??)

vicaszabo # 2012.02.15. 17:45

Ronicic, lehet, mert utána meg a jogforrásokat kellett felsorolnom!
Szép lassan eszembe jut merre kalandoztunk.... és az önálló szabályozó szerveket, mint jogalkotókat kicsit veséztük (én meg kicsit leizzadtam) kérte mondjak rá példát (PSZÁF és médiahatóság, mondtam többet nem tudok, ő meg mondta több nincs is), szóval lehet.

Monesz, én azt gondolom, hogy ez nem volt jóindulat. Főleg ha az összes többit tudtad, és szerintem tudtad.
Ha ez lenne a szakterületed, ebben dolgoznál és úgy nem tudod, akkor ok. De így..... látszott hogy tanultál, van képed az egészről, ezt nem tartom igazságosnak :(

moneszka # 2012.02.15. 17:48

na itt vagyok,
hazajöttem és megnéztem a Ket.et, mindent elmondtam ami ott van,és még a KK 34. állásfoglalás (amit kérdezett!) Igen, valóban kimaradt a Pp-s rész.. a lényeget elmondtam, a 30 napos határidőn kívül. Azért ez így nem korrekt.

Ronicic, addig tök jól ment.

No, ma még kesergek, holnap továbblépek. :-)

Vica, lehet azzal, kezdem :-) Nincs szabim, úgy hogy jól kicsesztem magammal, fogalmam sincs mit mit csináljak.

vicaszabo # 2012.02.15. 17:55

Ez egy szomorú tanulság: a bírósági felülvizsgálathoz nem elég a KET, hanem kell a PPis. :(
Azt láttam a kérdésekből, hogy ezt sokat kérdezik, hozzá kell tanulni :( Ez pech volt :(

vicaszabo # 2012.02.15. 17:56

Monesz, júliustól jön az új Ötv. meg Munka tv. Ha utána mész, azt kell már tudni. Az Ötv lehet csak januártól, de szépen lépnek hatályba, arra is figyelned kell majd.

pipe # 2012.02.15. 21:31

Monesz: meglepett a híred. biztos voltam benne, hogy sikerülni fog, de ne keseregj rajta, mert nem ez a lényeg. csak nézz a kislányodra a lényeg ő. a vizsga meg... tudod magasról.... (nekem is van egy kislányom és minden buktatónál rá gondolok, mert igazán más nem számít) legközelebb úgy is menni fog!!! egyébként én is kettőből készülök, de most elbizonytalanodtam, hogy jó ötlet-e...

vicaszabó: gratulálok nagyon és köszönjük az infókat. ezzel vége a szakvizsgának vagy láthatunk még A vagy B fórumon :):) ??

vicaszabo # 2012.02.16. 07:11

Pipe: még nem, van a B, de biztos visszanézek ide is meg az A ra is.
Nekem nagyon nagyon sokat jelentett mindkét vizsgámnál ez a 'közösség' :) értsd nem vagyok egyedül a szenvedésemmel, értő és érző szívekre találok:) azt gondolom más is ezért jön ide, na meg az infókért.

Moneszon gondolkodom azóta is, és rettentő igazságtalannak tartom, hogy egy ilyen vizsgán a KET plusz anyagához tartozó valami miatt ne sikerüljön. Ki merem jelenteni, ebben a vizsgában NEM ez a legkardinálisabb kérdés. Ennyi erővel a KET et lehetne olyan mélységig és részletességgel, összefüggéseiben kérdezni mint a PP-t vagy a Be-t mert ez is egy eljárásjogi kódex. DE itt nem ezen van a hangsúly.

Szóval a cenzorod egy szálat sem volt jóindulatú Monesz, és most nagyon finom voltam, mert nyilvános fórumon vagyunk. Nekem egy szó nem volt se Ötv se KET, és alk jogból is csak és szigorúan az Alaptörvény, amit nem tudtam belőle azért magamat hibáztathatom (általában úgy megyek az ilyen vizsgákra, hogy ha mást nem is, de magát a törvényt az alapot azért oda vissza fújom, mert az az egy két mondat mindig elég hogy elinduljak, utána meg majd alakul valami.)
Ez a Másik kettőnél megvolt, de ennél nem, azért is hagytam utoljára. És az én cenzoraim azt nézték, hogy készültem, hogy akartam (meg is mondták a végén, hogy ezt látták) nem azt hogy mit nem tudok. Olyan nagyon nem is kellett volna keresni.

Na mindegy, kifüstölögtem magam :)
Monesz, ne keseredj el, és ha tudok segítek:) ha másban nem lelki támaszként:)

És akik most készültök azt tudom mondani, hogy nincs egységes tanács: nagyon sok múlik azon, hogy milyen a bizottság hozzáálása, azon belül az egyén, mit tart hangsúlyosnak és mit nem: ekkora anyagnál ez már nagyon nagy kilengést mutat, sajnos.
De tanulni kell, bízni a szerencsében, és elmenni, nem feladni, aki szakvizsgázik előbb utóbb meglesz mindenkinek :)

Ates2012 # 2012.02.16. 08:04

Sziasztok!

Gratulálok Vicaszabo, Moneszka! Igen neked is Moneszka, mert ez nem kis mennyiség, amit magunkba kell préselni. Egyetértek Vicaszabo véleményével, hogy a cenzor túl szigorú volt. Mindenhol arról pufogtatnak, hogy a gyakorlati tudásról kell számot adnunk, de kérdem én, hogy az ügyvédjelölt hol szedje ezt össze. Akik az ügyészségen és a bíróságon töltik el gyakorlati idejüket azoknak maximálisan biztosítják, hogy minden jogterületen megszerezzék a kellő tapasztalatot. Ezzel szemben az Ügyvédi Kamara semmit nem tesz meg a jelöltekért.

Vicaszabo: Össze tudnád foglalni csoportonként (C1;C2;C3), hogy mely törvények a létfontosságúak, és melyek azok, amelyeket elég elolvasni :-) esetleg ránézni!?

Üdv.: Mindenkinek

Rafina67 # 2012.02.16. 11:29

Sziasztok!
A vizsgázottaknak gratulálok!
Moneszka! gondolom az elvesztegetett időt sajnálod. Bátorításul írom, hogy nem vész kárba, ha valóban hamar bejelentkezel ismétlésre.
Vica! Neked a büntető meg sem kottyan majd meglátod!!:-)
Üdv: Rafina

moneszka # 2012.02.16. 17:54

sziasztok

pipe, szívemből szólsz! Sajnos néha megfeledkezünk arról, hogy mi az ami valóban fontos. Persze a vizsga is az, de a párom szavaival élve "ez csak egy vizsga" :-)

Tényleg drágák vagytok, köszönöm mindenkinek! Aki nem járja végig ezt az utat, nem is tudja elképzelni, hogy milyen nehéz és mennyi lemondással jár, sok sok éven keresztül.

Vica, élni is fogok vele, ezt vedd fenyegetésnek :-D
Rafi, valóban sajnálom az időt, de azért nem vész kárba, legalábbis remélem!

Ates2012, tényleg az volt. Már látom, és ki merem jelenteni, a vizsga nagyrészt azon múlik, milyen bizottsághoz visz a sors, hiszen nem megyünk el felkészületlenül.

Jó tanulást Mindenkinek! Azért jövök még, vigyázat :-D

vicaszabo # 2012.02.16. 20:33

Én meg sem köszöntem a gratulációkat! Pedig nagyon jól estek, köszönöm szépen mindannyiótoknak!! És nagyon remélem, hogy én is írhatom majd őket :))

Ates: azt nem tudom tudom mi a C1 meg C2, csak ilyen fedőneveken hogy alk. meg eu:)

Szerintem: Alkotmányból az Alaptv. A plusz törvényeket a szervezeteknél (mint AB, Bíróság, ügyészség, de pl a Közt. Elnöknél már nem. Az alapjogoknál is a gyülekezésnél meg az egyesülésnél a tv. Úgy érzésre, amit másból nem lehet tanulni.
Ötv, és egy két mondat, a területszervezésből, meg a polgármesterről, pl hogyan lehet tőle megszabadulni, mert van aki kérdezi.
De véleményem szerint a jogászok nagy részének az ÖTV meg a KET úgy kínai, mint nekem a munkajog volt az elején. Nem értik, és nem is tudják alkalmazni, mert ez kicsit periféria (Monesz, neked sem a KET-et firtatta.....)

Azt hogy mennyire részletesen kell, az bizottság és cenzor függő. Nem biztos hogy rosszindulatú, csak másként súlyoz, mert ahogy pl Textilhal írta az ő cenzora TB-s volt és azt kérdezett, vagy van olyan aki ötv-t tudja, vagy köziges bíró, és akkor is tök mást, ezek azok amikre nem lehet felkészülni, nagy levegő és elmenni, kész, vagy sikerül vagy nem, de azt tudni, ilyenkor már rég nem rajtunk múlik :)

Nagyon komolyan mondom, ha azt a mentalitást kapom, amit Monesz, 3-ból kettő nem sikerül, így meg 5-4-4.... na, erre varjál gombot!

vicaszabo # 2012.02.16. 20:36

Jaj az Eu, van egy olyan anyag ami az ELTE előkészítőjén hangzott elm fent van a jogiszakin, az a legjobb az intézményekre, bíróságra, kb a 2/3t lefedi, a szabadságokat kell máshonnan összeszedni.

vicaszabo # 2012.02.16. 20:37

ú, nagyon gáz vagyok: munkajog tb, törvény, tb ből a 3 alap.

pipe # 2012.02.17. 14:02

Melyik tv-ben van a rokkantsági nyugdíj, rehab járadékra való jogosultság és a baleseti rokkantsági nyugdíj? Ha esetleg a 2007. évi LXXXIV tv-ben, akkor tudtok hozzá küldeni egy linket? Én sajnos a neten nem találom!!!! Persze kidolgozva is jöhet, ha valakinek van hatályos változata :):). Nagyon köszönöm