Kedves Tubi5!
- Az írásbeliken való ellenőrzés az utóbbi időben elég rapszodikusan alakul, főszabály szerint és hivatalosan csak "szűz" jogszabályt, azaz BH-mentest lehet bevinni, nem lehet iratmintákat sem magadnál tartani. Hol végigellenőrzik, hol csak szúrópróbaszerűen, hol pedig semmilyen ellenőrzés nincs. Készülj fel a legjobb és a legrosszabb esetre is, legyen nálad minden, de olyan jogszabály is, ami megfelel a hivatalos elvárásoknak. Ha munkajogból írsz, akkor is vidd az Alaptörvényt szerintem, nem sír, elfér, ki tudja mit húzol, hátha szükség lesz rá. Hogy mennyire nehéz, ezt nem lehet így megmondani, attól függ mit húzol, mennyire kacifántos feladatot. Nézegesd a www.jogiszaki.hu oldalon az írásbeli feladatokat, hogy mik voltak eddig, illetve itt a fórumon is sokat találsz a korábbi bejegyzésekben.
- Először is: nincs tételhúzás semmiből. A cenzorok kérdeznek, fejből és csípőből. Többnyire előttük van a tételsor és abba belepillantva dobnak fel egy-egy témát. Mivel munkából írsz, ezért azzal kezded a szóbelit, a másik kettőt te választod meg, mármint a sorrendet. A munkajog azzal kezdődik, hogy megbeszélitek az írásbelit, aztán jönnek a kérdések, vizsgáztatója válogatja, hogy csak az írásbelihez kötődő témakörben, vagy máshonnan is. Én Pp.-ből írtam és egy csomó más kérdést is kaptam, mint az írásbelim témája volt. Ez változó.
- Attól függ, hogy a jelentkezésed folyamán ezeket prezentáltad-e (ha igen, akkor nem kell vinned), ha bizonytalan vagy, akkor vigyél magaddal minden iratot. Ugyancsak elférnek és ne kelljen még ezen is idegeskedned, hogy ezzel mi lesz. Legyen nálad, legfeljebb potya volt, na bumm. De esetleg egy telefont is megér az Oktatási Osztályra, hogy hogyan állnak a papírjaid.
- "Senki" nevében, persze ez sem igaz így. De a konkrét kérdésedre a válasz: sem a Magyar Köztársaság nevében! sem pedig a Magyarország nevében! fordulat NEM szerepel az ítéletekben. Az XY Bíróság/Törvényszék, stb. meghozza a következő ítéletet és ennyi. Jó, ha figyelsz a formai követelményekre, ha van Complex hozzáférésed, asszem abban vannak határozatminták, de a neten is találhatsz, ha kicsit böngészel. Nem buktatási ok ha nem, de azért szeretik, ha a meghozott határozat formailag is úgy néz ki, mint ahogyan kell neki. Mindenhez találsz iratmintát egyébként a Complexben, mint mondtam, de a neten is rábukkansz ilyenekre, ha kicsit kutakodsz.
Sok sikert, remélem segítettem és kérdezz még nyugodtan, ha van valami! Mikor lesz a vizsgád?