szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Steve # 2012.01.16. 14:48

Sziasztok!

M írtam alkotmány-közigből:

A kérdés: Professzor Edét a köztársasági elnök nem nevezi ki egyetemi tanárnak, mert nincs meg a kellő erkölcsi integritása. A kérdés: jogszerű volt-e a KE lépése, indokoljam.

Szerintem nem volt jogszerű, mert az új alaptörvény 9. cikkelyének az utolsó előtti bek.-e egyértelműen rögzíti, hogy a kinevezéskor mit mérlegelhet a köztársasági elnök: megvannak-e a kinevezéshez szüksége feltételek, sérti-e a kinevezés az államszervezet demokratikus működését.

Egyik alá sem sorolható bele az erkölcsi integritás, így nem tagadhatja meg a kinevezést. Leírtam, hogy jó dolog a mérlegelési jog, de ha nem taxatívan értelmezzük az Alaptörvény felsorolását, akkor parttalanná válik a mérlegelés joga a KE_nek, és bármilyen ok alapján visszadobhatja a jelöltet.

Mi a véleményetek róla?

vicaszabo # 2012.01.16. 07:26

Mindenkinek szorítok, aki ma ír! Ha megjöttök és van erőtök jelentkezzetek!

tomi27 # 2012.01.15. 16:19

Voicessay!

Ez király! Nagyon köszi mindenki nevében...

Tomi

jogos22 # 2012.01.15. 00:20

Kedves Sorstársaim!

Én is 18-án megyek szóbelizni, addig már nincs sok idő hátra, már csak 3 napot kell átvészelni!!! :)

Tudna nekem abban segíteni valaki, hogy szerdán hol fogják kihirdetni a szóbeli vizsga pontos helyszínét?
Gondolom 12-re kell menni, a Szalay utca 16-ba, de azon belül nem tudom hol szokták megmondani.

(csak elektronikus értesítőt kaptam, abban meg nem találtam helyszínt).

Előre is köszönöm.

Ui.: én polgárból voltam ősszel, és nekem is az a tapasztalatom, hogy a lényegre kérdeznek rá. Viszont érdemes minden tételhez legalább a jogszabályokat elolvasni, ha már megtanulni nincs is idő.
Addig is jó tanulást mindenkinek, illetve kitartást!

Kiszi # 2012.01.14. 23:22

Itt a jogifórumon is vagy egy ilyesmi cikk:
http://www.jogiforum.hu/hirek/26993 (A nagyja hasznosítható.)
Illetve ha adtok emilcímet, tudok küldeni wordben egy rövid összefoglalót.

macyca # 2012.01.14. 20:13

Emeses, akkor találkozunk mind a két nap! Kitartást, én is nagyon be vagyok rezelve. Én csak a jogszabályt futottam át, nem dolgoztam ki a kérdéseket.

Az önkormányzatokat érintő kérdéseket nézte már valaki? Úgy tűnik, hogy az új tv szerint vannak a kérdések (némelyik már az új fogalmat is használja - pl. önkormányzati hivatal), de az új tv. nagy része csak 2013. januárjában lép hatályba. Akkor most mi van?

vicaszabo # 2012.01.14. 18:31

Ha valakinek megvan, és fel is teszi, ide tegye fel:) fél oldalnak mindenki örülne.
emeses: hajrá, remélem a káosz a kellő pillanatban és pillanatra pont kitisztul utána meg már mindegy!

emeses # 2012.01.14. 17:27

Sziasztok!
Olyan kérésem lenne, hogy aki már összeszedte az új bírósági törvény(ek) alapján a lényeget, elküldené nekem? Sajnos nem lesz időm az egész átolvasására, de egy fél oldalas lényegnek nagyon örülnék... (Ki tudja meddig marad hatályban, nagy az EU nyomás!) Hétfőn írok, szerdán megyek, káosz...
Előre is köszönöm.

macyca # 2012.01.13. 14:50

Kedves voicessay!

Nagyon köszi!

Üdv.:
Mariann

vicaszabo # 2012.01.13. 14:13

Ez fantasztikus, köszi, szerintem mindenki nevében szólok :)

voicessay # 2012.01.13. 13:28

Kedves Mindenki!

Megnéztem az EU tételsorban szereplő jogeseteket, és a korábbi anyagokban nem szereplő esetek lényegét az alábbiakban foglalom össze nagyon röviden:

Tullio Ratti ügy
Az irányelv közvetlen hatálya - csak azt követően, hogy az implementációra nyitva álló határidő lejárt.

Just ügy
A jogellenesen kivetett adók visszatérítését csak azokban az esetekben lehet megtagadni, amikor a kérelmező jogalap nélkül gazdagodna.

San Giorgio ügy
A közösségi jogon alapuló kárigényeket is az egyes nemzeti jogok anyagi és eljárási szabályai szerint kell elbírálni, ezek azonban nem lehetnek kedvezőtlenebbek azoknál, mint amelyek a kizárólag a belső nemzeti jogra visszavezethető kárigényeket rendezik, és nem tartalmazhatnak olyan előírásokat, amelyek a közösségi jogi igények érvényesítését gyakorlatilag lehetetlenné teszik, illetve túlzottan megnehezítik.

Weber's Wine World ügy
Nem kell visszatéríteni az uniós jogba ütköző adó vagy fizetési kötelezettség azt a részét, amelyet a jogosult harmadik személyre hárított át, így a visszatérítéssel bizonyítottan jogalap nélkül gazdagodna.

Nold ügy
Azok az emberi jogokat védő nemzetközi egyezmények is iránymutatásként szolgálnak a közösségi jog számára, amelyek kidolgozásában a tagállamok részt vettek vagy annak részes felei.

Rutili ügy
Nem lehet korlátozni egyetlen tagállam állampolgárának sem azt a jogát, hogy egy másik tagállam területére belépjen, ott tartózkodjon, és azon belül mozogjon, kivéve, ha jelenléte vagy magatartása valós és megalapozottan komoly veszélyt jelent a közrendre.

Demirel ügy
Családi élet tiszteletben tartása alapvető jog.

Orkem ügy
Az önmaga elleni tanúvallomás tételének megtagadásához fűződő jog, illetve az ártatlanság vélelme a bűncselekménnyel megvádolt természetes személyeket illeti meg a büntetőeljárás során. Gazdasági jogsértés, illetve versenyjogi vizsgálatok kapcsán ezek nem alkalmazhatóak.

Wachauf ügy
Az alapvető emberi jogok védelmére a közösségi jog alapján a tagállamok is kötelesek, amikor a közösségi jog végrehajtóiként járnak el.

Gasparini és társai ügy
SMVE 54. cikke alkalmazandó, ha a bűncselekmény elévülése miatt az egyik államban jogerősen felmentették a terheltet.

Kempf ügy
Amennyiben valamely tagállam állampolgára, aki egy másik tagállam területén önmagában valódi és tényleges tevékenységnek tekinthető munkatevékenységet folytat, e tagállam pénzügyi közalapjaiból származó pénzügyi támogatást vesz igénybe az e tevékenységéből származó jövedelme kiegészítése érdekében, ez nem jelenti azt, hogy a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó közösségi jogi rendelkezések nem vonatkoznak rá.

Üdv,

voicessay

Kicsi A # 2012.01.13. 12:06

Kedves Macyca!

Megtennéd, hogy nekem is elküdöd az általad említett, új jogesetekből álló anyagodat?

Nagyon szépen köszönöm!

macyca # 2012.01.12. 19:59

Ez aranyos :D.

Elküldtem az e-mailt, de ha így nem használható, akkor kellene egy e-mail cím, mert így lehet, kezelhetetlen. Egyébként lehet, nem 33, hanem 60 valahány oldal, most legalábbis ennyit írt ki a Word.

Köszi a segítséget!

vicaszabo # 2012.01.12. 18:43

Én az A részből mentem először: igen megkérdezik teszel e hozzá vmit/fenntartod e. Nekem utána azt a témát boncolgattuk még (írásbeli végrendelet érvényessége volt a téma, és még ezen mentünk tovább) aztán meg ők mondanak, de beszélgetős volt. Rá kell jönni mit akar kérdezni (nem mindig egyértelmű, hogy pl mondja el az előzetes végrehajtás eseteit hanem azt kérdezte mint mondok a bírónak mielőtt visszavonul ítélethozatlara... mondtam ugye nem azt hogy viszontlátásra?!).
Akármit húzol/írsz, a fennmaradó időben nézz utána, abból bajod nem lehet.

Ha ez az első, akkor sorrendet csak a másik kettőnél választhatsz, érdemes úgy hogy amit a legjobban tudsz az legyen elől, amit a legkevésbé az hátul (nekem is bejött)

Ott nem tétel volt, hanem jogesetek, beszélgetés.
Jóindulatú, rendes bizottságom volt, és ezen nagyon sok múlik. Akkora joganyagot kell készség szinten mozgatni, hogy ez el is kel! Vannak persze rosszindulatú bizottságok/vizsgáztatók, de az ellen semmit nem tudunk tenni: tanulni kell, elmenni, ha nem sikerül, mégegyszer.

Ha az segít, olvasd vissza a beszámolókat a vizsgáról, lehet készülni belőle, legalábbis a kérdések típusát illetően (tessék mindenkinek feltenni az élménybeszámolót!!!!) Ezt már az utolsó egy két napban, amikor már úgyse tudsz újat bevésni, de segít egy más rendszer szerint átnézni. Esetleg előfordul olyan kérdés amit ha hirtelen kapsz nem jössz rá mit takar, de ha van időd rajta kicsit gondolkodni, fellapozni rögzül.
Szorítok! :)

Én megköszönöm ha elküldöd a jogeseteket!

Én eddig munkajoggal kínlódtam, és hát olyan érzésem volt, mintha kínai szöveget olvasnék. Mintha nem is jogász lennék, vagy mi. Innen szép a nyerés:) nem tudom elképzelni, hogy én ebben a témában oda vissza otthonosan fogok mozogni :)

macyca # 2012.01.12. 18:17

Kedves Vica!

Köszönöm az érdeklődést, az Uniós részt tanulom, ez az alkotmányjogi mizériához képest meglepően jól tanulható. (Alkotmányjogból az önkormányzati részt még meg kell néznem. Félbehagytam, mikor kiderült, hogy a magyarorszag.hu oldalon nem feltétlenül a hatályos jogszabályszöveg található - ezt a jogalkotásról szóló törvénynél tapasztaltam, de lehet, hogy máshol is előfordul.)

A Novissimás könyvet tanulom az új tételsor szerint, az új kérdésekhez pedig egrivilmos (KÖSZI!!!) anyagát használom. Az új - korábbi tételsorban még nem szereplő - jogesetekből 33 oldalnyit sikerült összeszednem, de nem tudom, hogy lesz-e időm egyáltalán elolvasni (más kérdés, hogy az egyes neveket nem tudom a jogesetekhez kötni). A gyűjtési módszer egyszerű volt: a google-ba beírtam a jogeset adatait. De több esetben a magyar nyelvű változat nem volt elérhető. Ha esetleg kell valakinek, átküldöm szívesen. Vagy beillesszem?

Aki már volt vizsgázni, magának a vizsgának a menetét elmondaná? Annyit tudok, hogy először megkérdezik, hogy az írásbeli résszel kapcsolatban fenntartom-e az álláspontomat. És utána? Mondanak egy tételcímet, hogy na akkor mondjam, vagy egy kérdés innen, egy kérdés onnan?

Köszönöm még egyszer az érdeklődést!

vicaszabo # 2012.01.12. 15:53

egrivilmos,
felértékelődött a megosztott anyagod jelentősége, köszi :)(EU)
macyca, sikerült valamit összegyűjtened a hiányzó jogeset frontján? Ha igen, megosztanád? Hogy állsz?
moneszka, tanulsz? :)

Vica

moneszka # 2012.01.10. 17:12

sziasztok, mindenkinek köszi a segítséget és persze a bátorítást :-)

vicaszabo, ez aranyos volt :-)

Igen febr. 15.-én megyek, de valószínűleg csak 1 hétre maradhatok itthon, így elkezdtem nézegetni a tételeket, összeszedni az anyagokat, aztán lassan memorizálni is kellene. Munkajoggal kezdem a tanulást, aztán jön az alkotmány, és ha marad idő akkor az eu, ha nagyon elszúszom, akkor az eu-t kihagyom, és pótolom tavasszal.

Móni

egrivilmos # 2012.01.10. 10:02

Szia Moneszka!

Mind a 2011-es Novissimás, mind pedig a Dialog Campus 2011-es Eu-s szakviszga könyvében minden benne van, ami kell az uj tételsorhoz is. Ha nem akarsz idegeskedni, akkor ezekből tanulj.
Az uj tételsor kapcsán talán 5 jogeset nincs a könyvekben, illetve az adat védelmi biztosra vonatkozó pár sor, de ezek viszont az internetről leszedhetők. (illetve pár napja pont erre a forumra tettem fel kompletten a hiányzó dolgokat)

A Novissimás könyv vastagabb, a Dialog vékonyabb, bármelyik jó a célhoz.
Sajnos a szegedi jegyzet, már nagyon sok mindenben elavult, abból már csak kevés használható.

szia

vicaszabo # 2012.01.10. 07:13

macyca... de 'jó' neked.... már az új tételsorból mehetsz...

Na akkor ezek után mindannyiunknak olyan bizottságot, aki segít az őskáoszból eredményt előhozni. Mert a változó tételsor+tananyag alapján nehéz lesz! :)

mamhaaa # 2012.01.10. 07:01

A felülvizsgálat következtében az egyes részvizsgák tárgyainak tételei megváltoztak. A módosult tételsor számonkérésére a 2012. január 15-én kezdődő vizsgaidőszaktól kerül sor.

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Kiszi # 2012.01.09. 22:35

Monesz!

Én azért mondam azokat, mert tartalmilag jók.(Szegedi, 76 oldalas és a 30 oldalas jogeset kidolgozás, korábban írtam összefoglalva ebben a topicban, hogy melyikből mit kéne. Szerintem ez a három dolog tök jó). Én tavaly nov. végén voltam és a tételsort már akkor sem követte a kidolgozott, de tartalmát tekintve teljesen jó volt: ötöst adtak rá, pedig másba bele se néztem.

Nem tudom hogy idénre még pluszban mit variáltak, ahhoz nem merek szólni... Ez már tényleg az őskáosz!

Őszinte részvétem mindenkinek, de nyugtasson a tudat, hogy ezt már a vizsgáztatók se bírják követni, az tuti! Aki nem egy kimondott "tömeggyilkos" az biztos, hogy liberálisabban áll a dolgokhoz ilyen mérvű változások közepette. Én el se tudom képzelni, hogy hogy volt képük törvényjavaslatokat (!) beletenni a tételsorba?! Ezeket a vizsgáztató se tudja ilyen hirtelen megtanulni...

macyca # 2012.01.09. 21:45

Sziasztok!

"Örömmel" tudatom mindenkivel, hogy az alkotmány-közig szakvizsga kérdéssora ismét aktualizálásra került. Most első ránézésre csak azt láttam, hogy a 17. kérdés új (európai parlamenti képviselők jogállása és választása).

Tényleg naponta kell nézni a tételsort?

18-án kellene mennem szóbelizni, a munkajogot már elfelejtettem, az alkotmányos izé az totál káosz, az Uniós részt pedig inkább hagyjuk...

VKata74 # 2012.01.09. 14:52

Üdvözletem!
Családi okok miatt fizetés nélküli szabadságra kellett mennem 2011.12.17-től. Úgy tudom hogy ezen időszakon a munkáltató nem fizeti utánam a kötelező járulékokat, mert nincs munkabér amiből ez kifizetésre kerülne. Ezért az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése ellenében szerezhetek jogot, melynek összege 2012. január 1-től havi 6.390.-Ft (213.-Ft/nap). A kérdésem az lenne ez esetben, ha Én ebben az időszakban esem teherbe, mert szeretnénk egy kistestvért, akkor az általam befizetésre kerülő TB járulék alapján jogosult leszek-e a terhességem alatt táppénzre illetve, szülés után miből számolják ki a TGYÁS GYED és GYES összegét.

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel:
Vincze Katalin

vicaszabo # 2012.01.09. 14:13

moneszka,
annyira szívemből tudsz szólni:)
Febr. 15.-n mész? Addig még van idő (idegeskedni:))
Euban nem tudok segíteni, mert még nem tartok ott, olvasgasd vissza a fórumot, hátha megleled a választ, vagy megszán egy szerencsés aki ezt a rémálmot maga mögött tudja:)

moneszka # 2012.01.09. 09:59

Üdv. Mindenkinek!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Eu.. Ezer éve semmi közöm hozzá, azt sem tudom honnan kezdjem. Ajánlottátok a jogiszakin lévő két kidolgozást (eu_jog kidolgozott.doc, eu szakvizsga4.doc)de fogalmam sincs, hogy mennyire hatályosak, illetve nem nagyon fedik a tételsort. Lehet én néztem be valamit? A szegedi kidolgozást nézegettem, ahhoz mit kell még hozzánéztem stb.??

Az előző két szakvizsgánál nem voltak ilyen gondok, egyszerű volt, leülni és megtanulni. De ez a "C" hát förtelmes. Nem elég, hogy meg kell tanulni, de azt sem tudom, hogy mit!!

monesz, aki eléggé elkeseredett :-(