A joggyakorlat igazolással kapcsolatban elmondanám, hogy én is próbáltam telefonon felvenni a kapcsolatot velük, de nem sikerült, így emilt küldtem és vissza is írtak fél napon belül.Nagyon kedvesek, válaszolnak.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Köszi, végül sikerült elérnem őket telefonon. Tényleg nagyon aranyos volt, mondta hogy simán elég írásbelin. Aztán visszakérdezett hogy mikor is megyek, mert nem lát a rendszerben... a frász állt belém, de végül megtalált :)
Sziasztok!
Sikerült, sikerült, sikerült! :) A KIM-be kerültem, a bizottság tagjai: Trinn Gábor (munkajog, ügyvéd), Mezei Andrea (EU, Alkotmánybíróság), Wilhelm Anett (KIM, alkjog-közig).
Az érzelmek kicsit vegyesek...Az alkjogos hölgy csak felsorolásokra volt kíváncsi, tulajdonképpen jogkérdés nem is volt, csak a felsorolásokat kellett visszamondani mint az ált. suliban, mondta is előre, hogy ez 8 pontból áll, ez 3 pontból áll, ez 4-ből... 2 felsorolást nem tudtam maradéktalanul elmondani...4-est adott.
Az ügyvéd úr volt az elnök, nagyon logikus, lényegretörő kérdéseket tett fel, élmény volt vele a "jogászkodás". Kérdezte a munkaviszony és az egyéb jogviszonyok elhatárolását, az MK 95. sz. állásfoglalást, utána áttértünk a vezető tisztségviselők jogviszonyára, innentől kezdve tkp. Gt.-ztünk, vicces volt. :) Ez 5-ös lett.
Az Eu-s hölgy tündér volt, alap dolgokat kérdezett, Tanács, közvetlen hatály, Dassonville formula. 5-öst adott ő is. :)
A munkával kezdtem, utána az eu-val folytattam, ezek kb. 10-10 percig tartottak, az alkjog a végén kb. 25 percig. Összességében egy jó bizottság volt, normális kérdésekkel, mindenkinek ilyet kívánok! :) Én lassan átnyargalok a B fórumra, de szívesen segítek itt is, ha bárkinek bármiben tudok.:)
Ronicic, nagyon örülök, gratulálok!!!
Pipe: úgy, hogy az idő eltelik, így is úgy si, és túlleszel rajta. És ahogy Zsuzsa mondta :)
Pipe: úgy, hogy az idő eltelik, így is úgy si, és túlleszel rajta. És ahogy Zsuzsa mondta :)
Köszi Vica!:) Neked is a B van már csak, ugye?
Igen, már csak a B, de én azzal most várok, majd ősszel megyek, egyszerűen nincs most időm rá. Ha sikerül, akkor is nagyon fogok neki örülni:)
vica_köszi a gratulációt,csak most olvastam. :)
pipe: lazíts egy pár órát lelkifurdalás nélkül- az undor és csömör marad, de az idegeid lazábbak lesznek és ahogy a többiek is mondták, elmúlik, túlmegy.:)
Aranyosak vagytok. Végül is kihagytam azt a tételt amin kiborultam. Azt majd vizsga előtt nézem át.
Mrswarr: nagyon gratulálok a vizsgádhoz! Sokan szeretnénk a helyedben lenni :):):)
Pipe hogy vagy? Nekem tegnap este volt egy kis mélyrepülésem, megérkezett az egyetemről már jól ismert nem tudok semmit-érzés, novissimás GYIK-et ne nézzétek meg, én azon fostam be. És egyébként végtelenül unom az egészet.
Nekem ez volt az első vizsgám.Minden vizsga résznél nagyon alap dolgokat kérdeztek és nagyon rendesek voltak. Tanulni sokkal rosszabb ezt a részt szerintem, mint vizsgázni belőle. Kitartás! Én most A-ból megyek... na ahogy az ember mondaná...mindig az a rossz, amit éppen tanulni kell... nehezen tudom elképzelni, hogy sikerüljön...:S
Köszi! Minden biztatás ráfér az emberre ilyenkor. Valamelyik nap belenéztem az A tételekbe, hogy hátha az majd jobb lesz... de asszem nem :)) Kitartás neked is.
Próbálom sulykolni magamnak hogy nincs tétje, nem a munkám múlik rajta vagy ilyesmi, de hát azért ez elég gyenge érv :)
Megértem, hogy ideges az ember.... én is nagyon az vagyok... pedig eddig minden jobban ment.
Igazából semmi nem múlik rajta! -azon kívül, hogy pénzbe kerül... -
Megvannak itt azok a témák, amiket mindig kérdeznek, amik itt is vannak a fórumon..és tényleg azokat kérdezik, meg ha valamilyen szabály változott.
A Kúrián nagyon jó a bizottság. Én ott voltam.:)
Azt nem tudjátok, hogy egyrészt a vizsgadíjról hol kellene számlát kérni, másrészt hogy adnak-e olyan igazolást, hogy vizsgán voltam adott időpontban, illetve hogy előtte 2 hétig vizsgára készültem. A tanulmányi szerződésemhez ezeket kéri a munkahelyemen a HR, mondjuk szerintem az utolsó az elég nonszensz, már miért igazolnák le hogy mennyit tanultam...?
Sziasztok!
Én majd csak április végén megyek vizsgázni most raktam össze nagyjából az anyagot. Hát eléggé sokkot kaptam! Felmerül bennem egy két kérdés! :)
A alkotmányos részben felsorolt töménytelen mennyiségű jogszabályt illetve AB határozatot milyen alapossággal kell tudni?
Az Eu-s részből mennyire kérdeznek bele? Ha alap dolgokat tudok az elég?
Sziasztok! Beszámolok a c vizsgámról, túlvagyok :-)! Chelsy, figyelj! :-) Nagyon rendesek, korrektek voltak (Mt:próbaidő, versenytilalmi megállapodás, határozott idejű jogviszony szabályai, megszüntetése, EU: OLAF, Cassis de Dijon, Alk: semmiségi okok, kormányhivatalok, szakig. szervek) Most hirtelen ezekre emlékszem, ott helyben elöntött az adrenalin.
Kb. 20 percig tartott 1-1 ember átlagosan. Chelsy vizsga előtt én is ezt kérdeztem, a "korábbiak" véleménye, meg most már saját tapasztalatból mondom, hogy ez vizsgáztatótól is függ, de a többség a lényegre megy rá, az Alaptörvényt, Ket.et, Mt.-t tudd kívülről-belülről, alkotmányból ki kit nevez ki, hány évre, illetve a szervezeti felépítéseket, mentelmi jog, összeférhetetlenség (AB, ügyészség, bírósági szervezet, kormányhivatal, biztosok).Az AB határozatok a finomságok, ha kevés az időd, azokat hagyd a végére, mert vagy elutasítják az indítványokat, vagy a lényeg, ha megállapítja az AB alkellenességet, és akkor az adott jogszabályt annak megfelelően kell módosítani, vagyis a végső konklúzió megjelenik a jogszabályokban. (ha az indokolásból tudsz pár szót, az már jó)
Nekem az EU volt e legkönnyebb, mert mivel az a legkevesebb, az riasztott el a legkevésbé, nem olyan száraz, mint a sok jogszabály. Ha neked mégsem jön be, azt mondom: én úgy logikáztam, hogy EU-ból a kérdés biztos egy szerv és egy jogeset/ alapelv (szubszidiaritás, elsőbbség, hatályok) lesz. Ez kb. be is jött, a szerveket,jogalkotási, bíróság eljárásait tudd, és a jogesetek nem olyan nehezek, mert sokszor ismétlődően mondja ki ugyanazt a bíróság (alapvető jogok, a közösségi jogok elsőbbsége, diszkr. tilalma), de a fontosabb jogeseteket név alapján illik tudni: Cassis de Dijon, Van Gend Loos, Dassonville. A jogeseteknél pedig visszatérő elemek, hogy arányos legyen a döntés, a kivételeket a közrendre, közbiztonság, közerkölcsre, másik alapvető jog érvényesülésére lehet alapozni, HA kellően arányos és szükséges, és az elérni kívánt cél elérését szolgálja, de az hogy mi a közrend/erkölcs/biztonság az mérlegelés alapján dönthető el, a tagállam döntése. Ezeket a visszatérő " formulákat" majd úgyis látod, ezeket jegyezd meg.
Tubi, grat! :) Hmm de irigyellek :))
Írásbelin nézték végül a formaságokat?
Köszi! Rendes volt, mert elmondta, hogy kimaradt az illeték, ez, az, meg a rendelkező részben kellett volna ezt, azt, nem az elején. Mondtam, hogy én köztisztviselő vagyok, a neten néztem meg, de erre nemigazán volt időm. Majd lesz PP vizsga is-ezt így nem mondtam :-). Mivel az anyagi rész rendben volt, meg amúgy mindhárman államigazgatásban dolgoznak, 2 vmi helyettes államtitkár volt, a 3. is vmi olyasmi, így nem volt probléma.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02