szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

vera83 # 2012.02.29. 13:23

A joggyakorlat igazolással kapcsolatban elmondanám, hogy én is próbáltam telefonon felvenni a kapcsolatot velük, de nem sikerült, így emilt küldtem és vissza is írtak fél napon belül.Nagyon kedvesek, válaszolnak.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.29. 13:53

Köszi, végül sikerült elérnem őket telefonon. Tényleg nagyon aranyos volt, mondta hogy simán elég írásbelin. Aztán visszakérdezett hogy mikor is megyek, mert nem lát a rendszerben... a frász állt belém, de végül megtalált :)

Ronicic # 2012.02.29. 17:42

Sziasztok!

Sikerült, sikerült, sikerült! :) A KIM-be kerültem, a bizottság tagjai: Trinn Gábor (munkajog, ügyvéd), Mezei Andrea (EU, Alkotmánybíróság), Wilhelm Anett (KIM, alkjog-közig).

Az érzelmek kicsit vegyesek...Az alkjogos hölgy csak felsorolásokra volt kíváncsi, tulajdonképpen jogkérdés nem is volt, csak a felsorolásokat kellett visszamondani mint az ált. suliban, mondta is előre, hogy ez 8 pontból áll, ez 3 pontból áll, ez 4-ből... 2 felsorolást nem tudtam maradéktalanul elmondani...4-est adott.

Az ügyvéd úr volt az elnök, nagyon logikus, lényegretörő kérdéseket tett fel, élmény volt vele a "jogászkodás". Kérdezte a munkaviszony és az egyéb jogviszonyok elhatárolását, az MK 95. sz. állásfoglalást, utána áttértünk a vezető tisztségviselők jogviszonyára, innentől kezdve tkp. Gt.-ztünk, vicces volt. :) Ez 5-ös lett.

Az Eu-s hölgy tündér volt, alap dolgokat kérdezett, Tanács, közvetlen hatály, Dassonville formula. 5-öst adott ő is. :)

A munkával kezdtem, utána az eu-val folytattam, ezek kb. 10-10 percig tartottak, az alkjog a végén kb. 25 percig. Összességében egy jó bizottság volt, normális kérdésekkel, mindenkinek ilyet kívánok! :) Én lassan átnyargalok a B fórumra, de szívesen segítek itt is, ha bárkinek bármiben tudok.:)

vicaszabo # 2012.02.29. 19:01

Ronicic, nagyon örülök, gratulálok!!!

Pipe: úgy, hogy az idő eltelik, így is úgy si, és túlleszel rajta. És ahogy Zsuzsa mondta :)

vicaszabo # 2012.02.29. 19:10

Pipe: úgy, hogy az idő eltelik, így is úgy si, és túlleszel rajta. És ahogy Zsuzsa mondta :)

Ronicic # 2012.02.29. 19:26

Köszi Vica!:) Neked is a B van már csak, ugye?

vicaszabo # 2012.02.29. 21:44

Igen, már csak a B, de én azzal most várok, majd ősszel megyek, egyszerűen nincs most időm rá. Ha sikerül, akkor is nagyon fogok neki örülni:)

mrswarr # 2012.03.01. 10:15

vica_köszi a gratulációt,csak most olvastam. :)
pipe: lazíts egy pár órát lelkifurdalás nélkül- az undor és csömör marad, de az idegeid lazábbak lesznek és ahogy a többiek is mondták, elmúlik, túlmegy.:)

pipe # 2012.03.02. 07:40

Aranyosak vagytok. Végül is kihagytam azt a tételt amin kiborultam. Azt majd vizsga előtt nézem át.

Mrswarr: nagyon gratulálok a vizsgádhoz! Sokan szeretnénk a helyedben lenni :):):)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.02. 11:38

Pipe hogy vagy? Nekem tegnap este volt egy kis mélyrepülésem, megérkezett az egyetemről már jól ismert nem tudok semmit-érzés, novissimás GYIK-et ne nézzétek meg, én azon fostam be. És egyébként végtelenül unom az egészet.

mamhaaa # 2012.03.02. 14:10

Nekem ez volt az első vizsgám.Minden vizsga résznél nagyon alap dolgokat kérdeztek és nagyon rendesek voltak. Tanulni sokkal rosszabb ezt a részt szerintem, mint vizsgázni belőle. Kitartás! Én most A-ból megyek... na ahogy az ember mondaná...mindig az a rossz, amit éppen tanulni kell... nehezen tudom elképzelni, hogy sikerüljön...:S

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.02. 14:56

Köszi! Minden biztatás ráfér az emberre ilyenkor. Valamelyik nap belenéztem az A tételekbe, hogy hátha az majd jobb lesz... de asszem nem :)) Kitartás neked is.
Próbálom sulykolni magamnak hogy nincs tétje, nem a munkám múlik rajta vagy ilyesmi, de hát azért ez elég gyenge érv :)

mamhaaa # 2012.03.02. 15:01

Megértem, hogy ideges az ember.... én is nagyon az vagyok... pedig eddig minden jobban ment.
Igazából semmi nem múlik rajta! -azon kívül, hogy pénzbe kerül... -
Megvannak itt azok a témák, amiket mindig kérdeznek, amik itt is vannak a fórumon..és tényleg azokat kérdezik, meg ha valamilyen szabály változott.
A Kúrián nagyon jó a bizottság. Én ott voltam.:)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.02. 16:36

Azt nem tudjátok, hogy egyrészt a vizsgadíjról hol kellene számlát kérni, másrészt hogy adnak-e olyan igazolást, hogy vizsgán voltam adott időpontban, illetve hogy előtte 2 hétig vizsgára készültem. A tanulmányi szerződésemhez ezeket kéri a munkahelyemen a HR, mondjuk szerintem az utolsó az elég nonszensz, már miért igazolnák le hogy mennyit tanultam...?

chelsy # 2012.03.02. 22:12

Sziasztok!
Én majd csak április végén megyek vizsgázni most raktam össze nagyjából az anyagot. Hát eléggé sokkot kaptam! Felmerül bennem egy két kérdés! :)
A alkotmányos részben felsorolt töménytelen mennyiségű jogszabályt illetve AB határozatot milyen alapossággal kell tudni?
Az Eu-s részből mennyire kérdeznek bele? Ha alap dolgokat tudok az elég?

Tubi5 # 2012.03.03. 06:49

Sziasztok! Beszámolok a c vizsgámról, túlvagyok :-)! Chelsy, figyelj! :-) Nagyon rendesek, korrektek voltak (Mt:próbaidő, versenytilalmi megállapodás, határozott idejű jogviszony szabályai, megszüntetése, EU: OLAF, Cassis de Dijon, Alk: semmiségi okok, kormányhivatalok, szakig. szervek) Most hirtelen ezekre emlékszem, ott helyben elöntött az adrenalin.
Kb. 20 percig tartott 1-1 ember átlagosan. Chelsy vizsga előtt én is ezt kérdeztem, a "korábbiak" véleménye, meg most már saját tapasztalatból mondom, hogy ez vizsgáztatótól is függ, de a többség a lényegre megy rá, az Alaptörvényt, Ket.et, Mt.-t tudd kívülről-belülről, alkotmányból ki kit nevez ki, hány évre, illetve a szervezeti felépítéseket, mentelmi jog, összeférhetetlenség (AB, ügyészség, bírósági szervezet, kormányhivatal, biztosok).Az AB határozatok a finomságok, ha kevés az időd, azokat hagyd a végére, mert vagy elutasítják az indítványokat, vagy a lényeg, ha megállapítja az AB alkellenességet, és akkor az adott jogszabályt annak megfelelően kell módosítani, vagyis a végső konklúzió megjelenik a jogszabályokban. (ha az indokolásból tudsz pár szót, az már jó)
Nekem az EU volt e legkönnyebb, mert mivel az a legkevesebb, az riasztott el a legkevésbé, nem olyan száraz, mint a sok jogszabály. Ha neked mégsem jön be, azt mondom: én úgy logikáztam, hogy EU-ból a kérdés biztos egy szerv és egy jogeset/ alapelv (szubszidiaritás, elsőbbség, hatályok) lesz. Ez kb. be is jött, a szerveket,jogalkotási, bíróság eljárásait tudd, és a jogesetek nem olyan nehezek, mert sokszor ismétlődően mondja ki ugyanazt a bíróság (alapvető jogok, a közösségi jogok elsőbbsége, diszkr. tilalma), de a fontosabb jogeseteket név alapján illik tudni: Cassis de Dijon, Van Gend Loos, Dassonville. A jogeseteknél pedig visszatérő elemek, hogy arányos legyen a döntés, a kivételeket a közrendre, közbiztonság, közerkölcsre, másik alapvető jog érvényesülésére lehet alapozni, HA kellően arányos és szükséges, és az elérni kívánt cél elérését szolgálja, de az hogy mi a közrend/erkölcs/biztonság az mérlegelés alapján dönthető el, a tagállam döntése. Ezeket a visszatérő " formulákat" majd úgyis látod, ezeket jegyezd meg.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.03. 12:30

Tubi, grat! :) Hmm de irigyellek :))
Írásbelin nézték végül a formaságokat?

Tubi5 # 2012.03.03. 14:22

Köszi! Rendes volt, mert elmondta, hogy kimaradt az illeték, ez, az, meg a rendelkező részben kellett volna ezt, azt, nem az elején. Mondtam, hogy én köztisztviselő vagyok, a neten néztem meg, de erre nemigazán volt időm. Majd lesz PP vizsga is-ezt így nem mondtam :-). Mivel az anyagi rész rendben volt, meg amúgy mindhárman államigazgatásban dolgoznak, 2 vmi helyettes államtitkár volt, a 3. is vmi olyasmi, így nem volt probléma.