szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Rafina67 # 2012.03.03. 22:03

Sziasztok!

Úgy látom hatályát vesztette a Ktv. és az 2010 évi LVIII. létezik?
Vagy csak a njt.hu így jeleníti meg?

Az új Kttv. iszonyú szerkezetileg egész más, mint a többi hasonló jogviszonyt meghatározó.
Nekem. Ma már sírtam.
Lehet, hogy teljesen kihagyom a közszféra munkajogát és rábízom magam a véletlenre az MTV.-vel.

Kérek, megerősítést, ellenvetést, vagy ilyesmit.

Köszi

Tubi5 # 2012.03.04. 06:02

SZia!
Igen, a régi Ktv. 92-es és a 2010-es kormánytisztviselői tv. kuka, helyette van a közszolgálati tisztviselőkről szóló tv. most márc. 1-től , rövidítése Kttv. Ne add fel, csak annyi történt, hogy összevonták a két törvényt, a terminológia változott kicsit, ezt az elején a láthatod, nevesítik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, mint képzésekért felelős intézményt. Egyébként ugyanúgy van közig. szakvizsga, a szabadság ugyanannyi 25 alap+ besorolástól függő pótszabi, besorolás osztályok, fizetési fokozatok, illetménykieg ugyanazok.
Jogviszony létesítése, megszüntetése sem változott, kártérítési szabályoknál visszaköszön az Mt. Ne add fel!
Ha egyszer elolvasod, láthatod, ami egy kicsit bonyolultabb azok a felmentési okok.
Kiírtam az egyes tételekhez a §-számokat.
49. tétel:36-74§, 228-229§, 50. tétel:75-79§, 129§, 212-225§, 51. tétel: 84-88§, 231§, 52.tétel: 155-166§, 53. tétel: 190-195§, 238§
Minden tételnél az első tól/ig a kormánytisztviselőkre vonatkozik, a köztisztviselőre vonatkozó eltérő szabályok (a második tól/ig) mind a 4. részben van, lásd !226.§ (1)!.

chelsy # 2012.03.04. 09:02

Köszönöm! :)

Rafina67 # 2012.03.04. 10:50

Kedves Tubi5!

Segítségedet nagyon köszönöm!

Üdv:
Rafina

pipe # 2012.03.04. 13:44

zsuzsa_sz: most megint vacakul vagyok, nem tudok semmit és félek, hogy ez ott sem lesz másként. De holnap remélem legalább az íráásbeli menni fog és az feltölt annyira, hogy legyen még kedvem rágyúrni a szóbelire. Majd meglátjuk....

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.04. 18:48

Pipe, kitartás, nincs sok. Én már lesz.rom állapotban vagyok :)
Azért a későbbiekre küldök mindenkinek szeretettel egy ilyet, áj láv oep honlap. Kinyomtattam a két EK-rendeletet (de minek?), aztán úgy gondoltam hogy inkább esti mese helyett elolvasom ezt: http://www.oep.hu/…%C3%93JA.PDF

Nem túl elegáns megoldás, de szegény ember vízzel főz.

vicaszabo # 2012.03.05. 05:39

Tubi, gratula!!!! De jó neked!

Pipe, arra koncentrálj, hogy ma ügyes leszel (nagyon) utána használd ki az időt, de ne pánikolj: látod, egy két kivétellel (szegény Monesz....) jó bizottságokat kaptunk, neked is úgy lesz!

Rafi: Ebben az anyagban a legborzasztóbb az, hogy ennyire szerteágazó,és mellette abszolút változó és azért is küzdeni kell, hogy mit tanulj,az adathalmazból és a változásokból, nem elég bevésni. Cserébe, a várakozással ellentétben valahogy mégis tudnak olyat kérdezni amit csodák csodájára az ember lánya elő tud kaparni a szürkeállományból! De nagyon sz@r a felkészülés, meg a vizsga előtt, ez nem vitás.

pipe # 2012.03.05. 10:57

Megjöttem az írásbeliről. Feladatom: 127. Nagyhaszon Kft. titkárnőjét háziorvosa betegség miatti keresőképtelensége miatt december 20 és 26 között kiírta. december 25-e hétfői napra esett. Januári bérkimutatásán csalódottan konstatálta, hogy december 25 és 26 -ra is a távolléti díjának 70%-át számolták el. Álláspontja szerint ezeken a napokon a teljes távolléti díjat ki kellett volna fizetni részére. Továbbá a 15 nap betegszabiból ő csak 5 nap használt fel és nem fizették ki neki a fennmaradó 10 napot.

Adjon tanácsot.

Mit írnátok?

pipe # 2012.03.05. 11:02

Szóval nem volt nehéz (bár még nem biztos, hogy azt írtam amit kellett volna), annak azért örülök, hogy nem kellett formai követelményekre figyelnem (ítélet, kereset stb.)

Remélem akik szintén ma voltak feltöltődnek a csütörtöki hajráig.

viceszabó, zsuzsa_sz: olyan aranyosak vagytok! el sem hiszitek mennyit ad egy-két bátorítás!!!!

Várom Zsuzsa a te élményeid máról!!!

Leevi # 2012.03.05. 12:40

Üdv mindenkinek!

Csatlakozok én is a fórumozókhoz, április 16-18-án megyek vizsgázni, írásbeli: munkajog :)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.05. 13:24

Sziasztok, hazaértem én is.

Írom a feladatom, 121-es, leltárfelelősség:

"MINDENES" ABC-ben félévente leltáraznak, 2010-ben először január 15-én végezték.
A bolt két dolgozója: Y 2010.01.05. óta dolgozik részlegvezetőként, leltárfelelősségi megállapodást kötöttek. A készletet még X is kezeli bolti eladóként, lfm. nélkül, aki 2010.05.31. óta dolgozik ott. X foglalkoztatásához nem kérték Y hozzájárulását. A munkavállalók között "nyílt titok", hogy a leltár átadás-átvétele a munkáltató hanyagsága miatt mindig is szabályszerűtlenül zajlik.
Leltárazás szabályszerűen megtörténik 2010.július 15-én, és kibukik 200.000,- Ft leltárhiány. A munkáltató X-et és Y-t egyetemlegesen akarja kötelezni a megtérítésére, akik erre nem hajlandók. Munkáltató ezért 2010.09.20-án keresetet nyújt be ellenük.
Írjon ellenkérelmet, mint X és Y jogi képviselője.

Alapvetően az Mt. 170/D § (5) alapján ütöttem ki a keresetet (leltárfelvételt követő 60 napos jogvesztő határidő az igényérvényesítésre), de ezen túl nem stimmelt még több dolog: 170/A § (1) a) és b), 170/A § (2) és (3), illetve egyetemlegesség még csoportos lfm. esetén se lehetne, ezeket is leírtam.
Remélem ennyi kellett!

Nem tudom hogy formailag mennyire stimmel, azért nem olyan szigorú mint egy kereset vagy egy ítélet, hát remélem Pp. alapján is minden OK vele, erre különösebb figyelmet nem tudtam szentelni, bár írtam már nem egy ellenkérelmet, csak nem mostanában. Egy teljes Pp. jól jött volna, azt nem vittem, akkor még elszöszmötöltem volna azzal a részével is.

Amúgy volt ültetés (egyesével hívtak be), meg járkálás a felügyelők által meg minden. A Kúrián leszek csütörtökön, ennek örülök, az ottani vizsgáztatókról jókat hallottam.

pipe # 2012.03.05. 14:11

zsuzsa_sz: írásbeli terén fellélegezhetsz :):) én a KIM-be megyek. arról hallottatok valamit?

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.05. 14:15

Szerintem neked nehezebb volt a kérdésed, most bevallom azért nem írok semmit rá, mert tök bizonytalan vagyok a válaszban :s Mit írtál?
KIM-ről nem tudok, de hátha jön még addig valaki aki ott volt.

pipe # 2012.03.05. 14:45

eleinte én is nagyon bizonytalan voltam....

de végül az idézett részre alapozva a munkáltatói intézkedést helyesnek tartom.

"137. § (6) A betegszabadság kiadásánál a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. Ha a munkavállaló a munkaszüneti nap miatt mentesülne a munkavégzési kötelezettsége alól, ezt a napot munkanapként kell figyelembe venni."

én ezt úgy értelmezem, hogy akkor dec 25 és 26 közönséges hétfő és kedd, mert ezt a napot munkanapként kell figyelembe venni. vagy ez hülyeség? szóljatok ha ne tartsam fenn majd az álláspontom!!!!

vicaszabo # 2012.03.05. 18:12

Én KIM-ben voltam, és minkét vizsgámon jó (nagyon jó) bizottságom volt. Állítólag ott mindig jó bizottságok vannak, különböző okok miatt.

gabigyo # 2012.03.06. 05:46

sziasztok!

Én is tegnap írtam, a kérdésem: XY 2000. jan 1. óta dolgozik Jogelőd Kft-nél. 2007. jan 1-től jogelődből Jogutód Kft lett, amely 2010. május 1-én csop. létszámcsökk. keretében rendes felmondással felmond XY-nak és egyhavi átlagkereset ad neki végkielégítésként és felmondási idejét 35 napban állapította meg. XY kifogásolja, hogy csak a jogutódnál töltött időt vették neki figyelembe a végkielégítés és a felmondási idő megállapításánál, mivel munkavégzési helye és munkaköre végig változatlan volt, csak a foglalkoztató neve változott. Bírósághoz fordul. Hozzon határozatot!

Ti mit írtatok volna?

Segítsetek légyszi, mástól megkérdezni nem tudom!

Csütörtökön megyek én is szóbelizni a Kúriára!

Köszi

AgotaM # 2012.03.06. 07:54

sziasztok! gondoltam, megosztom ezt az információt Veletek, hátha nem csak rám hatott az újdonság erejével. olvastam, volt már itt téma a közszféra munkajoga körében elsajátítandó jogszabályok meg a hatályba lépett Kttv. nos, hatályosították a tételsort is ennél résznél! oda vannak írva a Kttv. szakaszszámok, Ktv. kivéve. gondolom, eddig is mindenki értelemszerűen nyúlt a témához, csak azért döbbentem le, mert februárban nyomtattam tételsort és tudomásom szerint annak nem kellene változnia. de lehet, h én tudom rosszul. mindenesetre összehasonlítottam a C többi részét is, más eltérés nem tűnt fel. kitartás mindenkinek!

Ronicic # 2012.03.06. 08:13

Sziasztok!

Pipe, én előző héten a KIM-ben voltam, normális bizottságom volt, én is csak jókat hallottam a KIM-es bizottságokról, szóval jó lesz! :)

Jelentkezni most én sem tudok, gondolom, meghalt a rendszerük...Szóval most várok türelmesen, az vigasztal, hogy most senki sem tud jelentkezni. :)

pipe # 2012.03.06. 12:58

a gyes-t hol találom? látom, hogy valakitől kérdezték vizsgán és én nem látom az Ebtv-ben. és kérdezték az önálló nyugellátási formákat is. az micsoda? a saját jogút és a hozzátartózóit tudom, de mi az önálló????

pipe # 2012.03.06. 13:03

ja és van ötletetek az írásbelim megoldásáról? csütörtökig el kell döntenem, hogy fenntartom-e!!

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.06. 13:11

GYES-t kérdezték??? Hát pedig nem sok köze van az anyaghoz, lévén szociális juttatás, nem TB-alapú. Szerintem ha tényleg kérdezték is, kb. ennyi infót várhattak róla, esetleg kicsit összekeveredett a delikvens és tisztázni akarták a dolgot, de nem hinném hogy mélyebben belemennének.
Amúgy 1998. évi LXXXIV. tv. de meg ne nézd :)))

pipe # 2012.03.06. 13:14

és persze van még kérdésem!!!

a Tbj a 14.§ (3)ban a rehabjáradék harmadik kategóriát képez a saját jógú és hozzátartozi nyugellátások mellett, míg a Tny.6.§ (1)ben a saját jogú között sorolja az öregségi mellett. ezt hogy kell értelmezni???

pipe # 2012.03.06. 13:17

köszi zsuzsa. legalább ennyit tudni fogok :):):) ötleted van az önálló nyugellátási formákról? meg az előző dilemmámról??

vicaszabo # 2012.03.06. 17:27

Pipe: azért van benned kavar (ha eddig nem foglalkoztál semmit TBvel) mert a nyugdíjformák vagy mik jan 1 tól változtak.

Ha lenyugszol, és végignézed a tételsort kapsz is választ a kérdésedre, vannak a saját jogú nyugellátások, ami most az öregségi nyugdíj(illetve a nőknél fennmaradt a 40 éves kedvezmény, mint egyetlen.) Az össze többi eltűnt (legalábbis ebből a tvből) de tavaly még több tartozott ide. Ha egyáltalán nem érted érdemes egy régebbi tételsort meg most az újat megnézni, és ebből kitisztul a katyvasz.

És vannak a hozzátartozói nyugellátások, ami 4 forma, de a tételsorban benne van:)

Nyugi, nyugi, mindjárt vége!

pipe # 2012.03.06. 19:22

vicaszabo: igen azt látom, hogy sok eltűnt, de a hatályos Tny-ben ez van:

6. § (1) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó saját jogú nyugellátások

1. az öregségi nyugdíj,

b)-c)

1. a külön jogszabály alapján járó rehabilitációs járadék.

(2) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátások

1. az özvegyi nyugdíj,
  2. az árvaellátás,
  3. a szülői nyugdíj,
  4. a baleseti hozzátartozói nyugellátások,
  5. az özvegyi járadék.

vagyis d) pont rehab járadék a saját jogún belül????

Míg a Tbj:

14. §(3) A nyugdíjbiztosítási ellátások:

1. társadalombiztosítási saját jogú nyugellátás:

aa) öregségi nyugdíj,
ab)-ac)

1. hozzátartozói nyugellátás:

ba) özvegyi nyugdíj,
bb) árvaellátás,
bc) szülői nyugdíj,
bd) baleseti hozzátartozói nyugellátások;

1. rehabilitációs járadék.

Itt már a rehab járadik c) pont. és nem értem a kettő miért nem egyezik....