Az alkotmány tételeknél az 1949/XX. tv szerepel, mint elsajátítandó joganyag. Ezt figyelmen kívül kell hagyni és csak a jan. 1-től hatályba lépett Alaptörvény kell? Ha valaki tud mondani valamit, megköszönöm, 18-án megyek...
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
sziasztok,
meg is találtam... mármint a tételsort. A munka stb. még elmegy, az EU magáért beszél, de az Alk. Közig??
Az alábbinál ki is akadtam:
4. Egyesülési jog.
az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény
Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló T/4866. számú törvényjavaslat (törvény)
a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény (jelenleg kodifikáció alatt)
21/1996. (V. 17.) AB határozat, 6/2001. (III. 14.) AB határozat, 63/2008. (VI.30.) AB határozat
Sorstársak, kérlek jelentkezzetek!!
Móni
sziasztok,BUÉK mindenkinek!
Kicsit megzavarodtam, belinkelné nekem valaki a hatályos EU tételsort?
Előre is köszi.
M
Kedves Mindenki, még szakvizsga előtt állók!
Felmerült itt (is) korábban, hogy mi a helyzet a szakvizsga tételsor hatályosításával, lesz-e új tételsor januártól, vagy más időponttól, stb. (A kérdés az új szakvizsgarendszertől függetlenül vetődött fel.)
Ezúton jelzem minden érintettnek, hogy nem lesz új tételsor (januártól biztosan nem), ugyanis az imént a kormany.hu oldalon ismét átnéztem a tételsorokat (csak a B-t, engem most ez érint) és azt tapasztaltam, hogy az érintett helyeken a korábbi tételsorba bele vannak biggyesztve mintegy megjegyzésként, hogy 2012.01.01-től pl. adócsalás helyett költségvetési csalás lesz, illetve a büntető anyagi 86. tételnél a 2012.01.01-től hatályon kívül helyezett szakaszoknál is külön jelezve van, hogy azok csak ezen időpontig tanulandók.
Csendben tehát hozzáigazították ezek szerint a tételsorokat a változásokhoz, de ahol nincs januártól módosulás, ott minden maradt a régi követelmény.
Hogy ne kelljen átnyálazni, azt javaslom, az egyes tételsorok megnyitása után indítsatok el egy keresést a "2012" kifejezésre és így megtaláljátok a változásokat (már ahol jelzik, remélem mindenhol, én a bünti anyagit leellenőriztem és az oké.)
A tételsorokat itt éritek el:
http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag
Jó tanulást...ja és persze nagyon boldog, sikerekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánok mindenkinek!:-)
Sziasztok!
Én dec. 2-án voltam ebből a részből, a vizsga sikerült, ezzel be is fejeztem a szakvizsgákat.
Sokat olvastam arról, hogy Ktv-s és hasonló részeket nem kérdeznek, ezt én megcáfolnám. Nekem - nem csak ebből a részből, hanem az "A"-ból is - az a tapasztalatom, hogy mindent el kell olvasni, és legalább olyan szinten elsajátítani, hogy az ember hozzá tudjon szólni, mert igenis kérdezik.
Én laza 50 percet voltam bent (és nem a kettesért faggattak egyik részből sem, mert pl. EU-ból jelest kaptam), és nagyjából minden végigmentünk. Kérdéseim:
- munkaszerződés megkötése,
- változó és állandó munkavégzési hely, melyiket kell kikötni
- határozott idejű munkaviszonyra vonatkozó speciális rendelkezések
- munkaügyi jogvita
- közalkalmazott fegyelmi felelőssége (mikor saját hatáskörben, mikor fegyelmi eljárás keretében)
- táppénzről minden
- gyes, gyed különbsége
- önálló nyugellátási formák, feltételei
- európai parlament a kezdetektől napjainkig, hogyan nőtt a szerepe az egyes szerződések során
- szerződések, rendeletek és irányelvek közvetlen és közvetett hatálya jogeseteken keresztül
- munkavállalás szabadsága, korlátai jogeseteken keresztül
- állami számvevőszékről mindent, tételesen felsorolva kiket ellenőriz
- önkormányzatok alapjogai
- önkormányzatok társulásai
- hatósági bizonyítvány, hatósági igazolvány
Lehet, hogy ez így nagyon szörnyen hangzik, de a cél nem a buktatás volt, és ezt alapvetően mindegyik szakvizsgarészről elmondhatom utólag.
Emberségesek, korrektek!
Sokan jöttel EU-ból pótvizsgázni, de alapvetően mindenki beismerte, hogy nem jutott el odáig. Volt aki Ket miatt ismételt, de ő is elismerte, hogy bele sem nézett az előző vizsgára. Szóval szerintem minden törvényt el kell olvasni, én áldom az eszem, hogy nem hallgattam másokra, akik azt mondták úgysem kérdezik és inkább nem aludtam, de átolvastam...
Tisztán 12 napot tanultam a vizsgára.
Kitartást és sikeres vizsgákban gazdag új évet mindenkinek!
Sziasztok,
köszi Kiszi az infót :-)
M.
Sziasztok!
Én is a múlt héten voltam. Összeszedtem, hogy mire voltak kíváncsiak:
Európai Unió joga:
- Bizottság: hogyan kerülnek kiválasztásra a Bizottság tagjai, milyen szervei, testületei vannak (bizottság kollégiuma, főtitkársága).
- Mi az európai jog közvetlen hatálya és közvetlen alkalmazhatósága. Vertikális és horizontális közvetlen hatály kérdése.
Alkotmány és közigazgatási jog:
- „Eljárási kényszer” fogalma
- „Önkormányzati hatósági ügy” és „Államigazgatási hatósági ügy” fogalma (Hatáskör telepítés kérdése, mikor lehet és mikor nem lehet átruházni a hatásköröket)
- Ügyintézési határidő. Mi a következménye annak, ha a hatóság nem tesz eleget határidőben az eljárási/döntési kötelezettségének? (A felügyeleti szervtől a bíróságig)
Munkajog:
Jogeset megoldása (próbaidő alatti munkáltatói felmondás, szóban történő felmondás, milyen jogorvoslati lehetőségek illetik meg a munkavállalót, mire tarthat igényt a munkavállaló pl. visszahelyezés + ami a jogszabály szerint jár neki…
Mindenkinek jó pihenést! Jó felkészülést! Kellemes Ünnepeket!
Moneszka!
A jogiszakin:
"eu_jog kidolgozott.doc (644.50 kB)
A Szegedi Ügyvédi Kamara kéthasábos kidolgozása (Lisszabon előtti állapot)"
"eu szakvizsga4.doc (790.00 kB)
Az ominózus "76 oldalas" kidolgozás (a 4 szabadságos tételek hiányoznak, de a szegedi jegyzettel együtt O.K.)"
Én még ezt is melegen ajánlom:
"EU összes jogeset - zanza
eu - sszes jogeset zanza.doc (273.00 kB)"
Ha ezt a 3-at tudod, az már tök jó, tapasztalatból mondom. :)
Szerintem nézd át végig a szegedit is és ahol ütközik, ott persze a 76 oldalas a nyerő a változások miatt. (Ha ez így nem zavar össze, hogy meg össze kell hasonlítgani helyenként, hogy melyik a hatályos). Azért mondom, mert nekem a szegedi kicsit könnyebben emészthetőnek tűnt.
TB-ből szintén a jogiszakis kidolgozást szokták ajánlani. Én is azt tanultam, de tőlem egyáltalán nem kérdezték, úgyhogy inkább nem mondok semmit se. :)
A tv.-t mellé csak nagy vonalakban, alapelvek, stb. miatt érdemes átnézni.
Közigből a Novissimás könyv nagyon jó, bátran ajánlom! Könnyen tanulható (az anyaghoz képest), lehet vele haladni, stb.
Sziasztok!
Dr. Jeney Petra, Dr. Kende Tamás és Dr. Lövenberg Viktória Európai Közösségi Jog című jogi szakvizsga kézikönyvemet ( Kiadó: Novissima, Kézirat lezárva 2011.03.31.-én.) szeretném eladni. Tételcím szerint van benne a tananyag.A könyvben egyetlen aláhúzás sincs.
Eladási ár: 2000.-
Ha érdekel valakit írjon!
Köszönöm
Mindenkinek jó reggelt!
Új vagyok itt a "C" szektorban :-) Február 15-én megyek, ez lesz az utolsó. A kérdésem az lenne, hogy miből tanuljátok a Tb-t, Alk-közig-et, és melyik a jogiszakin az a "legendés Eus kidolgozás?
Köszönöm!
Mónika
Sziasztok!
Szerdán vizsgáztam, jól sikerült, gondoltam leírom a kérdéseket, és a tapasztalatokat.
Munka-tb: elévülés, rendes felmondás, jogutóddal való megszűnés, táppénz
alk.-közig: tulajdonhoz való jog, Kormány megbízatásának megszűnése, Ket. határidők
EU: Alapjogi Charta hiteles szövegét hol találom, EP választás, Bizottság tagjai, szubszidiaritás
Kedvesek voltak és segítőkészek, jó hangulatban telt.
Általánosságban azt tapasztaltuk, hogy nem az volt a cél, hogy buktassanak. A tanulás nagyon fárasztó, de mindenkinek kitartást hozzá!
Dodia! Mazly! Én csak május végén fogok menni B részből, 4 éves gyerekem van, eléggé megviselte már a végefelé, hogy alig van velem, úgyhogy nem sűrítem. Meg a melóhelyen is hazudoznom kell, mert egyáltalán nem támogatják, sőt...ilyen sűrűn meg nem lehetek beteg :) Talizunk akkor a B-n :)
Szia Pöszke!
Gratulálok!!! Nem hiszem, hogy azonos lett volna a Bizottságunk,emlékezetem szerint nem volt közöttük az általad említett oroszajkú tag.
Mikorra tervezed a következő felvonást?
Pöszke! Gratulálok! :))
Én is B-vel folytatom. Te mikorra tervezed? Én olyan február-március körül.
Dodia! Gratulálok!
Én átteszem magam a B-re :)
Sziasztok!
Én is megérkeztem, sikerült :)))
A jövő nemzedékének írom: az írásbelim nem volt jó, szerintük az iskolarendszerű képzésre is tanulmányi szerződést kell kötnie a munkáltatónak és a munkavállalónak. Szerintem nem, én nem olvastam ilyet...szóval ezért lett 4-es, de kit érdekel :)
Az OITban voltam, elnök az eu-t kérdezte, alkotmányt az az orosz pasi, de nagyon jó kedvében volt, a munkajogot meg Jakab Éva.
Munkajog és tb:
- egyes életkorokban kinek az engedélyével lehet munkaviszonyt létesíteni, mikor kell törvényes képviselő hozzájárulása, gyámhatóság..stb.
- Ügyvéd vagyok, mit tanácsolok annak aki holnap megy munkaszerződést kötni.
- Most elfogadott Mt szerint maradt-e a szabadság annyi, amennyi most.
- Munkaerő kölcsönzésnél milyen megállapodásokat kötnek, ki, mire nem lehet kötni. Új Mt-ben változik-e
- Egészségbiztosítási ellátások körében milyen biztosítási időre vonatkozó új szabályok vannak (365 nap, erre volt kíváncsi)
Alkotmány:
- OVB mit kezd azzal a kérdéssel, hogy visszaállítsuk-e a halálbüntetést?
- Polgármester és jegyző összehasonlítása, ellentétpárok felállításával
- eljárás megszüntetése
Eu:
- Bizottság és Tanács összehasonlítása ellentétpárokkal (Ahogy a Bizottság nyújtja be a tvjavaslatot, úgy ezzel szemben a TAnács jogalkotó..stb)
- mit teszek, ha a munkáltató azt mondja általános iránymutatást keressek a szocpol területén..(arra volt kíváncsi, hogy a KKBP területén vannak ilyen iránymutatások, de ott szocpol nincs, úgyhogy elküldöm a főnököt melegebb éghajlatra)
Szerintem elég fura kérdések voltak, nem voltak éppen szivatósak, mert rávezettek, meg jó hangulatú vizsga volt, egy szavam se lehet, de azért nem szokványos kérdések. Lényeg, hogy túlvagyok rajta :) 4,4,4,5(alk)
Mazly! Nem egy helyen voltunk? A fura kérdésekből gondolom :)
Sziasztok!
Ma vizsgáztam C részből hétfői - munkajog - írásbeli után az OIT-ban.
Munkajog kérdések: felmondási korlátozások és tilalmak, csoportos létszámcsökkentés (közlés, felmondási idő kezdete) határozott időtartamú jogviszony rendes felmondással történő megszüntetése
Tb. jogból nem volt kérdés
Eu joggal folytatódott: Közösségek kialakulása Lisszabon új intézményei "
" ne bis in idem "
Alk Közig: Jogalkotás, jogforrás (kinek a nevéhez fűződik a jogforrási hierarchia elve: Kelsen)
Kormányhivatalok feladatai hatásköre , hogy hívták az elődjét 1989-ben: köztársasági megbízott
A Bizottság korrekt és jóindulatú volt.
Sok sikert kívánok a vizsga előtt állóknak, a sikeresen vizsgázóknak gratulálok!
Sziasztok!
Hazaértem, levizsgáztam, sikerült! :))
Elég jó volt a bizottságunk (az OIT-ban vizsgáztam).
Munkajogból egy ügyvédnő volt - vezetőre vonatkozó eltérő szabályok (különösen a felmondás), nyugdíjas munkavállaló, határozott idejű mv megszüntetése. Ktv, Kjt, Tb-ből nem volt kérdés senkinek.
Az elnök volt az alkotmányos - köztársasági elnök ogy-vel kapcsolatos feladatkörei,... Ket - felügyeleti eljárás, ... nem emlékszem a többire.
EU-ból egy kicsit furcsa, fiatal pasi volt . 2 általa kreált jogeset volt a diplomák kölcsönös elismerésével kapcsolatosan és egy a Keck formulához kapcsolódóan.
Nagyon jó indulatúak voltak, 25 percet volt bent egy ember átlagban. Ha nem tudtad, rávezettek a válaszra.
Nagyon jó érzés túllenni rajta, bár még nem érzem azt a nagy megkönnyebbülést...
Pannie! 5-ös lett az írásbelim! :) Jó volt amiket írtam, köszi a segítséget!
Pöszke! kitartást és egy nagy kalappal!!! Meglátod sikerülni fog! :)
Sziasztok!
Azért írok, mert sajnos nem sikerült a munkajog rész a három tárgy közül.Munkajogból eléggé belezavartak sajnos.Na, januárban újra próbálkozom.
Esetleg valaki tudja, aki jövőre megy, hogy az új Mt. csak júniustól lép hatályba?(amit most fogadtak el tegnapelőtt) tanulhatom a mostani törvényt vagy januártól azért vannak változások?
Köszönöm a válaszokat előre is!Gondolom a TB változott:-(
Pöszke!
Hajrááá! sok sikert! csak, hogy ne szenvedj egyedül :D. jó lesz a bizottság én tudom! majd jelentkezz, hogy mi lett.
Goodwitch!
ez csak az álca :D, de jó, hogy túl vagyunk rajta.
Akinek még hátra van ügyesen, rendesek lesznek!
Szia Pöszke! Köszi, hogy megnyugtattál. Én is holnap megyek. kész vagyok. Sok szerencsét Neked is!
Csilla007! Szerintem jót írtál, én is a felkészüléshez szükséges idő hiányára és határozatlan fogalmakra és emiatt fellépő jogbizonytalanságra hivatkoztam volna. Bár én munkából írtam, az alkotmány nagyon messze áll tőlem..
Te is holnap mész?
Dodia! Te ma voltál, ugye? Mesélj mi volt!!! Na megyek ismételni :)
Holnap nem jön senki?? Tök rossz, most nincs senki aki szenvedhetne velem :)
Senki sem tud válaszolni?
Én nagyjából a következőket írtam:
Nem felel meg az alkotmányos jogszabályoknak. A jogbiztonsági követelményeknek megfelelően a jsz. alkalmazására való felkészüléshez szükséges kellő időt a jogalkotó nem biztosította, mivel a kihirdetéssel lépett hatályba.
Az Ogy. az önkényes jogértelmezést teszi lehetővé azzal, hogy a kutya és a kutyatulajdonos fogalmát meghatározó végrehajtási rendelet nem a tv. hatályba lépésével egyidejűleg hatályba. Alkotmányellenessé nyilvánítható aza a jsz., amely az értelmezhetetlen voltánál fogva jogbizonytalanságot teremt. Az értlmezhetetlenség a kötelezettség teljesítését kiszámíthatatlanná, félreérthetővé és bizonytalanná teszi, ami a jogbiztonság sérelmével jár.
Emellett itthon a Jat.-ban azt még, hogy a végrehajtási jsz.-t a felhatalmazást adó jsz.-al egyidejűleg kell hatályba léptetni. Bár mondjuk a kutya fogalmát nem tudom miért kell meghatározni, mert az szerintem egy általános köztudomású tény.
Szerintetek jót írtam?
Ma voltam vizsgázni. A fealadtom a következő volt. KÉRlek benneteket, ha tudtok írja, hogy szerintetek jó- e a megoldásom. Előre is köszönöm.
Ogy. elfogadja az ebadóról szóló tv.-t, melyben előírja, hogy a kutyapiszok takarításának költségeire tekintettel, minden kutyatulajdonosnak, minden kutya után meghat. összegű ,,hozzájárulást" kell fizetnie. A tv. a kutya ill. a kutyatulajdonos pontos fogalmának meghatározását a később megalkotandó végrehajtási rendeletre hagyta, a tv. pedig a kihirdetés napján hatályba lépett.
Kérdés: Megfelel-e az alkotmányos szabályoknak az ebadóról szóló tv.? Válaszát indokolja

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02