szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.08. 16:28

Még TB-hez, azt is kérdezte hogy mi van ha valaki szándékossága miatt okoz másnak munkahelyi balesetet, ez ugye a megtérítés, és hogy hogy lehet azt rajta behajtani, meg melyik bíróság jár el - bár ez utábbihoz hozzátette hogy tudja nem Pp-n vagyunk, csak gondolta megkérdezi - na nem is tudtam a választ :)) Ilyen kérdésekre mondjuk nem számítottam, 1x olvastam el, de így utólag még az 5öshöz sem kellett.

És még annyit akartam írni, hogy nehogy azt higyjétek, hogy úgy vágtam a dolgokat, csomó mindent nem pontosan mondtam, sőt néha elég pongyola nyelven fogalmaztam, ezt szégyellem is, de még csak ki se javítottak, csak a végén mondta az alkjogos hölgy is, hogy nem volt egészen pontos, de a világért se akart összezavarni közben, a lényeget jól mondtam. Ennyi!

vicaszabo # 2012.03.08. 17:53

Zsuzsa:) szép az élet, gratula!!!!!!

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.08. 19:31

Köszi Vica!
Át is térek lassan az A-ra, jó lenne még júniusra bejelentkezni, essünk túl rajta minél hamarabb.
Pipe miatt aggódom, remélem jelentkezik.

Moppy # 2012.03.08. 21:44

Sziasztok!
Én is megosztom a kérdéseimet, hátha jól jönnek felkészüléskor, decemberben voltam, sikerült.
Közig: képviselőtestület polgármester elleni per (írásbeli), népi kezdeményezés (részletesen) helyi önkormányzatok társulásai, körjegyzőség, közmeghallgatással hol találkoztam.
Eu: hogy hívják az Eu bíróság elnökét (nem tudtam, de nem is számított, jót nevettünk a nevén), ne bis in idem, nyugdíjasok letelepedése jogeset alapján
Munka: érvénytelenség, rehabilitációs járadék (részletesen, mely hatóságok járnak el), tb - mulasztás következményei.

Kitartást és sok sikert mindenkinek!

pipe # 2012.03.09. 09:20

sziasztok! zsuzsa gratulálok, nagyon ügyes vagy és megérdemelted!!! nos, én is túl vagyok rajta. a három részből kettőnek futottam csak neki, a közigre végül nem tanultam (már így is majdnem ráment a családom :)). de a kettő sikerült; munka 4, eu 3 lett. de persze ezt is sikernek élem meg! nagyon rendes és korrekt bizottságom volt. meglepően emberségesek voltak és ami a lényeg, hogy az érdekelte őket, hogy mit tudok és nem az, hogy mit nem!!!! kicsit persze bánt, hogy leblokkoltam, mert végül olyan dolgok sem jutottak eszembe, amik a termen kívül visszatértek az agyamba, de nem baj, mert sikerült.

nem tudjátok, hogy van arra valami szabály, hogy csak a közignek hányszor lehet neki futni anélkül, hogy újra az egészet kérdeznék? most attól tartok, hogy sokkal mélyebben és alaposabban kell tudom azt a részt, tekintettel arra, hogy a másik kettő sikerült, ami nem baj, mert most örömmel ülök majd neki. de itt olvastam, hogy volt olyan személy, akinek az eu maradt le, és legközelebb amikor már csak abból ment, akkor sem sikerült.... ezt hányszor lehet eljátszani???

pipe # 2012.03.09. 09:23

kérdéseim:

munka: rendes szabadság, munkaidő kedvezmények, munkaviszony megszűnése, megszüntetése, felmondás, gyed

eu: európai unió tanácsa, európai tanács, szolgáltatások szabad áramlása, ez utóbbihoz a jogesetek is

vicaszabo # 2012.03.09. 10:37

Pipeeeee, de jó már hogy jelentkeztél :)
És még jobb hogy sikerült! Gratulálok:)
A kérdésedre a választ nem tudom, csak azt, hogy aki egy tárgyból ment (pl ismétlés) azt azért részletesebben kérdezték, és olyanokat is, amik általában nem fordulnak elő. De ezzel a sikerrel a tarsolyodban már biztos menni fog :)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.03.09. 19:30

Pipe ez szuper :))) Gratulálok! Biztos nem lesz gond a köziggel sem, az már így kisebb falat lesz. Ügyes vagy!:) Akkor most engeszteld ki a családodat, én is sűrűn kértem a férjem bocsánatát tegnap az elmúlt 3 hét miatt :))
Sajnos én sem tudom a választ a kérdésedre, hívd fel őket vagy dobj egy mailt, de azért ne készülj ám úgy hogy nem sikerül! Menni fog :)

Rafina67 # 2012.03.10. 11:50

Pipe!

Minden vizsgának háromszor futhatsz neki. Mivel az elsőn már túl vagy, -mert ez a kihagyás egy sikertelen vizsgának számít - így még kétszer megpróbálhatod azt a részt, ha eddig nem halasztottál.

Én is úgy hallottam, hogy kissé részletesebben kérdeznek, de olyat még nem hallottam, hogy valaki ilyen vizsgán hasalt volna el, tehát szerintem ettől ne parázz.

Gratulálok neked és persze a többieknek is!!

Rafina

eanett # 2012.03.13. 10:06

sziasztok! én is új vagyok a fórumon, de megyek 26-án írásbelizni, 29-én meg szóbelizni.
aki esetleg az elmúlt napokban volt vizsgázni, jól jönnének a kérdései. + esetleg a közig-alkotmányos részhez 1-2 írásbeli kérdés, mert elég kevés van belőle a jogiszakin.
előre is köszönöm.

barbra # 2012.03.13. 10:11

Sziasztok!

Márc 9., Legfőbb Ügyészségen voltam. Kérdések: munkajog, tb: határozott idejű munkaszerződés, betegszabadság, táppénz, felmondás - nem kellett túl részletesen, jogesetet kérdeztek. Alkotmány, közig: alapjogok korlátozása, kézbesítési vélelem és igazolási kérelem különbségek és összefüggések. EU: intézmények, ombudsman és adatvédelmi biztos, uniós polgárok jogai.
Nagyon jó bizottság volt :)

soulfly # 2012.03.13. 11:32

Sziasztok!

A közféra munkajogával kapcsolatosan szeretném megkérdezni,hogy ezekhez a tételekhez a köztisztviselőkről, illetve a kormánytisztviselőkről szóló tv. helyébe lépett közszolgálati tisztviselőkről szóló tv.-t kell tudni?? A tételsornak ez a része elég kaotikus számomra..ugye a már hatálytalan dolgok nem képezik a vizsga tárgyát..?

Pippa # 2012.03.13. 13:55

Dragunov

Szerintem lehet elektronikusan jelentkezni. Én pár napja jelentkeztem.

Rafina67 # 2012.03.14. 10:37

Elektronikus jelentkezés:
Az korrekt ha a márc. 21-ére való jelentkezésemet ma levélben elutasították, mert nem találják a csekkemet?
Nem nagyon vagyok ideges, csak nem látok.

etke # 2012.03.14. 10:55

Rafina67, ez nagyon durva. Próbáld őket telefonon elérni, vagy ha nem megoldhatatlan, személyesen. Valami gond van a rendszerükkel, nem látják a befizetéseket, ezért nem véglegesítik az elektronikus jelentkezéseket, ezzel sok jelentkezőnek volt már problémája. De olyat, hogy levélben elutasítják a jelentkezést emiatt, még nem hallottam.

Rafina67 # 2012.03.14. 11:56

Azóta annyi történt, hogy ugye telefonálni csak kedden és csütörtökön lehet, tehát írtam nekik.
Válaszoltak, hogy küldjem el csatolva a csekkemet.
Írtam, hogy itthon nem tudom megoldani, legelőbb csak holnap tudnám elküldeni.
Visszaírtak, hogy rendben lesz.
Ez számomra azt jelenti, hogy a referensek nagyon is tudják, hogy gond van a rendszerrel és nem is csodálkoznak, hogy ilyesmi történik.
Csak a lelki állapotomnak nem tett jót.

eanett # 2012.03.14. 16:57

soulfly! a tételsor szépen tartalmazza, hogy az új 2011-es törvény kell a közszféra jogához, nem az egész, csak meghatározott §-ok + a közalkalmazottakról szóló törvény bizonyos részei. mindkét tv most hatályos, a régi Ktv. nem kell egyáltalán.

soulfly # 2012.03.15. 15:33

Kedves Eanett!!
Köszönöm szépen, kedves vagy,hogy válaszoltál.A pánik kicsit eluralkodott rajtam, amikor írtam, de aztán tisztázódtak a dolgok.. persze a káosz érzése továbbra is jelen van ezzel a vizsgával kapcsolatban.Nem is értem..az előző két rész barátságosabbnak tűnt..:)Valószínűleg ehhez az is hozzájárul, hogy ezeken a területeken elég sok változás volt mostanában,és nincs hatályos tankönyv pl.alkotmányból, mindent egyesével tv-ből kell nézegetni. Az időfaktor meg ellenem dolgozik.Na mindegy. Köszi a tájékoztatást!

rozgonyianna (törölt felhasználó) # 2012.03.20. 15:25

Sziasztok!
nincs valakinek jó rövid összefoglalója ABH-król? Nagyon nagy segítség lenne!

Kicsi A # 2012.03.20. 21:47

Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy a www.jogiszaki.hu oldalon (vagy valahol :)) van-e használható anyag a TB-s rész megtanulásához?
A törvény rettenetesnek tűnik, pláne, hogy nagyon szorít az idő.
Esetleges tapasztalataitokat megosztanátok velem, hogy milyen mélységben kérdezgetik ezt a részt?

Előre is köszönöm. :)

Moppy # 2012.03.21. 16:26

Szia Kicsi A!

Nekem is megtanulhatatlan volt. Már nem vagyok biztos, hogy a jogiszaki-n találtam-e, de én is a netről szereztem összefoglalót, ami azért volt hasznos, mert áttekintést adott mi a lényeg, de ehhez hozzá kellett nézni a törvényt + a onyf.hu, oep.hu és egyéb honlapokat böngésztem. Még 2011-ben vizsgáztam. Tőlem rehabilitációs járadékot kérdeztek + árvaellátást, és mulasztás következményeit. Szerintem kell a törvényt is nézni, de nem olyan mélységben mint az MT-t. Sajnos a TB-t nem lehet kihagyni, persze ez is bizottságfüggő...

vera83 # 2012.03.22. 11:01

Sziasztok!
Munkajoghoz, Tb-hez törvényt tanultam, még abban is eltérés van az egyes ellátások között a felsorolásnál, a nyugdíjtv, meg az egbizt.tv.között
Munkajog írásbelihez leírom a feladatomat, hétfőn voltam.munkavállaló 50.km-re lakik munkahelyétől, busszal jár be rendszeresen, kocsija nincs.Nagy havazás miatt 3napig nem tudott bemenni a munkahelyére, amit jelzett is a főnökének.
Mtató 3hétrmúlva jelezte,hgy akik a nagy havazás miatta nem tudtak akkor dolgozni, le kell dolgozniuk, akkor kapnak csak fizetést.Mvállaló sérelmezte ezt, szerinte távolléti díj illeti meg erre az időre.ügyvédhez fordult, adjon tanácsot.
A megoldás a MT.107§g pontja volt, plusz a kommentárban az ehhez kapcsolódó szövegrész, még jó hogy kaptam egy lánytól.különben nem tudtam volna megírni.-szóval:külső elháríthatatlan ok miatt nem tudott megjelenni, ezt jelezte mtatónak, de ez az idő fizetetlen, azonban a mtatót vagy a felek megállapodása, vagy kollektiv szerződés ettől eltérhet.

AgotaM # 2012.03.22. 13:03

sziasztok!

minden kedves e-úton jelentkezett/jelentkezni szándékozó sorstársnak üzenem: nekem bevált az e-mailes verzió, az "előjelentkezett" státuszom sürgős gyorsan "elfogadva"-ra változott, miután írtam nekik. majdnem egy hónapja fizettem be a vizsgadíjat és már kicsit kezdett nyugtalanítani ez az előjelentkezett helyzet - mailben megadtam a fizetési azonosítóm, mire és mikorra jelentkeztem és működött a rendszer:)

k ö z é r d e k ű infó: rákérdeztem a vizsga kezdési időpontjára is, mert csak a "c"-nél volt 12:00 megadva, másnap már mindenütt 13:00 órát jelzett a gép és a visszaigazolásomnál is ez az időpont szerepelt. nézzétek meg, Nálatok is így van-e, azért 1 óra megspórolható üresjárat sem rossz...

kitartást Mindenkinek!

adam085 # 2012.03.22. 15:37

AgotaM és mikor írtál e-mailt ? én már lassan 3 napja írtam az oktatas@kim.gov.hu-ra és még nem válaszoltak semmit, az 1/735-2100 számot 3 napja nem veszik fel...
tanács ?

eanett # 2012.03.26. 11:22

Sziasztok! ma voltam írásbelizni, a kérdésem: Svédországban élő, kizárólag magyar állampolgárságú Z. lemond az állampolgársáságáról, mert a svéd házastársa után meg akarja szerezni a svédet. 2009 augusztusában lemond,2009 szeptemberében a közt. elnök kiállítja az okiratot. 2009 novemberében a házastársa meghal, így nem szerzi meg Z. a svéd állampolgárságot. kérdés: magyar állampolgár-e Z.,és ha nem, akkor hogyan szerezheti meg a magyar állampolgárságot 2010 májusában, és 2010 október után.
a jövőben írásbelizőknek egy kalappal!