szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pöszke # 2011.12.13. 14:58

Dodia! Én csütörtökön megyek vizsgázni, nem holnap, így még van egy teljes napom, hogy ismételjek. Jó sok :) Holnapra nagykalappal neked!

Pannie # 2011.12.13. 13:19

Dodia: válaszoltam.

Én most dilemmázok, hogy polgár vagy büntetö legyen a második vizsga. A bünti felé hajlok, az mostanság nem fog változni. Egyikkel sem foglalkoztam, úgyhogy nem igen tudok dönteni.

Frakk22 # 2011.12.13. 13:16

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,hogy a szóbelik minden esetben 13.00 órakor kezdődnek?

dodia # 2011.12.13. 12:32

Sziasztok!

Ma voltam írásbelizni, én is a kormánytisztviselőset húztam, mint Pannie. Ültetés volt, de nem volt annyira nagy fegyelem, óvatosan lehetett használni BH-t, nem nézték át hogy mit viszel be.

Pannie!
Szeretném kérni a segítségedet az írásbeli jogesettel kapcsolatban, mivel én is ugyanazt húztam. Utólagos engedelmeddel írtam neked emailt, egy pár kérdést szeretnék kérdezni, nézd már meg légy szíves ha van időd. Holnap megyek szóbelire és egy pár részlet nem világos teljesen. A szóbelin neked mit mondtak, jó volt a megoldásod?

Pöszke!
Én is az OIT-ban vizsgázok holnap. Te is holnap jössz? Kitartást, már nincs sok hátra, aztán túlleszzünk rajta végre...remélem meg hogy jó bizottságot kapunk!
Én átnéztem mindent egyszer, de hogy mire fogok emlékezni, azt nem tudom. Reméljük a legjobbakat! :)

Pöszke # 2011.12.13. 09:51

Tegnap elfelejtettem írni, hogy OIT-ba megyek. Nem örülök túlzottan, de imádkozom egy nagyon jó bizottságért. Rám is fér, mert nagyon feladtam már...EU-nak csak a feléig jutottam, még nem ismételtem, két hét nem elég erre a szar részre gyerek meg háztartás mellett, de szerintem anélkül se...Mondjátok, hogy jó az OIT!

tomi27 # 2011.12.13. 09:07

Sziasztok!

Januárban megy valaki ebből a csodálatos részből?

Kevésbé átgondolt megoldással ez marad az utolsó, és a szabadságot így tudtam megoldani, szóval jan. 18-án megyek.

Tomi

Goodwitch # 2011.12.12. 15:42

Panninéni!

Én vizsgáztam utánad. Nem tűntél annyira néninek, főleg hozzám képest :-)!

Többieknek!

Mindenkinek sok sikert, aki még előtte van, és gratula, akinek szintén sikerült már azóta. Én átteszem magam a büntetőjogra.

Üdv mindenkinek, és boldog karácsonyt!

Goodwitch

Pannie # 2011.12.12. 15:17

Pöszke:
Mt. kommentár szerint, a tv csak a szabadidö biztosításáról rendelkezik, az már a felek megállapodása (tanulmányi sz), hogy a képzés miatti kiesett idöre kap e bármilyen díjazást.

Szerintem jó amit írtál, de az ítéletben gondolom leírtad, hogy konkrétan mennyi az a 2-12 havi munkabér, én a saját feladatomban 8 havit írtam, mert hogy nem eljárási hiba volt, és ezért nem az alsó határ.

Hajrá, mindjárt vége :)

Pöszke # 2011.12.12. 12:47

Sziasztok!
Most voltam írni, a jogesetem:
Y munkavállaló iskolarendszerű képzés keretében felsőfokú tanulmányokat folytat. Az iskola igazolta mikor kell oktatásra menni, mikor lesznek a vizsgák.stb. Munkáltató elengedte az oktatásra, de bért nem fizetett, majd a vizsgaidőszak előtt szólt, hogy a vizsgákra csak 1-1 napot tud adni, mert sok a munka. Munkavállaló kérte a 4 napot, meg hogy az oktatások idején amikor nem dolgozott, arra is fizessen távolléti díjat. Munkáltató ezt megtagadta. Munkavállalónak dec. 20-án volt vizsgája, ezért dec 17-én már nem ment dolgozni, ezen a napon azonnali hatállyal fel is mondott neki a munkáltató. Munkavállaló bírósághoz fordult a jogellenes megszüntetés miatt és kéri a távolléti díja kifizetését.

Ítéletet írtam, eleinte gondolkodtam, hogy visszahelyezzem eredeti munkakörébe, aztán beleírtam, hogy nem kérte, úgyhogy 2-12 havi átlagkeresetre jogosult, felmentési időre átlagkereset, végkielégítés, kárainak megtérítésére, elmaradt munkabére, de távolléti díjra nem jogosult, mert nem rendelkezik róla az Mt. Szerintetek??? Ami gondot okozott, hogy visszahelyezzem-e munkakörébe és hogy a 2-12 havi átlagkeresetnek megfelelő összegre is jogosult a többi mellett??

Pöszke # 2011.12.08. 19:21

Panninéni! Panni!
Óriási gratuláció nektek! Nagyon irigy vagyok :) Jó lenne már, ha mögöttem lenne ez az egész....

Pannie # 2011.12.08. 16:56

:) :) :)
10, max 15 percnyi vizsga, elsöként hívtak be

Eddig el se tudtam képzelni, hogy ez micsoda érzés, és csak irigykedtem,és irigykedtem mindenkire, aki elöttem már levizsgázott ebböl. Csuda egy jó dolog ez :)

LÜ, 2 aranyos hölgy, és egy úr.
Írásbelim kifejezetten megdicsérték, hogy nehéz kérdés volt, és több szó nem esett a kormányisztviselökröl.

Munkajog: munkaviszony, más jogviszony elhatárolás, fiatal munkavállaló, öregségi nyugdíj. Mivel látta a hölgy, hogy megy a dolog, egyikbe sem ment bele nagyon.

Alkotmány: gyülekezési jog, 2006-os eseményekkel, szintén ment, úgyhogy nem mélyedtünk bele, önkormányzatok társulása (vizsga elött ha mondják, nem örülök a kérdésnek), ezzel is elégedett volt.

Közig: na ez nehezebben ment,ügyfél fogalma, a hatósági közvetítöt feszegette, hogy mit csinál, kinek miért, picit meginogtam az addigi gyors szárnyalás után, de vmi csak lett belöle

EU: Lisszaboni sz. intézményi újításai, vám, inkább jogesetet várt, egyet említsek meg

A lényeg, amit már sokan leírtak, de amíg nem vizsgázol, nem lehet megérteni. Csak a lényeget kérdezik, ha megy, továbbmennek, azonnal kiszürik, ha jól megy az anyag.
A végén a vizsgáztató úr említette, hogy ne izguljak annyira, mert akkor leblokkolok, és ez lesz belöle : 5, 5, 4, 5.

Hajrá Pöszke, hajrá mindenki!!

Dr.BlackStone # 2011.12.07. 20:41

hello!

én is ma voltam a legfü-n, az egyetlen férfiként.:D
egyetértek a hölgyek véleményével, nagyon rendes bizottság volt.a munkajogot egy ügyvéd figura kérdezte.kérdések voltak: elhatárolás (elsődleges,másodlagos...),a munkajog normarendszere, kógens-e az mt.tb-ből: fmh-t mikor ad ki a tb szerv.alkotmány:egyesülési jog: hogyan, hol jegyzik be, ki gyakorol felügyeletet. önkorm-i szervek. ket: kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítása.eu: bíróság felépítése (története is), eljárások felsorolása. 4 alapszabadság, szolgáltatások szabad áramlása, bíróság ítéletei mi felé tendáltak.
írásbeli pedig a 118 számú mérnökös volt, prémium és szabadságmegváltásért perelt, ítéletet kellett írni(jogiszakin fent van).sok sikert mindenkinek, és grat a ma sikeresen vizsgázóknak!:)

panninéni # 2011.12.07. 18:03

Goodwitch!
Én voltam a második a kismama után, és te? :D

Goodwitch # 2011.12.07. 17:59

Panninéni! Én is ma voltam ugyanannál a bizottságnál! Te melyik voltál a másik 5 csajszi közül?

Egyébként a bizottság tényleg nagyon rendes volt, tőlem a következőket kérdezték:

Munkából a munkajogi jogvita esetén a 30 napos keresetindítási határidő eseteit kérdezte, a kártérítés módozatait felsorolás szinten, TB-ből a öregségi nyugdíj igénylését, és mivel látta a kérdező, hogy vágom a témát, hagyta, hogy elmondjam az egészet, így több munkát nem is kérdezett (ebből írtam).
Alkotmány: választási eljárás jogorvoslatok (kifogástól egészen a bírósági döntéshozatalig vázlatosan az eljárásra koncentrálva, mondjuk határidőket is kérdezett, de megint csak az után, hogy látszott, hogy nem utálom a témát) Közig: jogorvoslati rendszer és semmisségi okok,
EU: elsődleges és másodlagos jogforrások, és szubszidiaritás elve a jogalkotásban.

És egy írásbeli feladat, amit most már tudom, hogy jól oldottam meg:

114. számú
x.y jogtanácsos hosszan leírt ámde az eset szempontjából nem releváns indokolással (az igazgató átszervezte az irodai elhelyezést, amely során olyan új irodát kapott, ahol nem lehetett normálisan dolgozni, mert két osztályvezető várójaként is üzemelt, és még a OV-k telefonjait is neki kellett felkapkodni)tv-es határidőben előterjesztett rendkívüli felmondással megszüntette a munkaviszonyát (5 évet meghaladó határozatlan idejű). A munkáltató a felmondást elfogadta, majd a járandóságai kifizetésekor az elvégzett munkáért járó béren felüli kifizetéseket megtagadta, azzal, hogy nem tudott jobb elhelyezést biztosítani, bár szeretett volna. Jogtanácsos perelt, kereseti kérelme 300.000 Ft végkielégítés, és 225.000 Ft 45 napra járó átlagkeresetet igényelt. Havi átlagkeresete nem vitatottan 150.000 Ft volt. A munkáltató azzal védekezett, hogy objektív akadálya volt a jobb munkakörülmények biztosításának, az összegszerűség érdekében előadta, hogy KSZ van érvényben náluk, ami a végkielégítés esetére a személyi alapbérrel számol, ami emberünknél 110.000 ft/hó. Feladat 1. fokú ítélet szerkesztése.
Megoldás: a kereset alapos, jár neki a végkielégítés és a felmondási időre járó átlagkereset. A trükk az volt, hogy nem kell foglalkoznia a bíróságnak az indoklás megfelelőségével, mert a munkáltató a felmondást elfogadta, ehhez a nyilatkozatához kötve van, azt jogszerűnek kell tekinteni. A KSZ-nek nincs jelentősége, mert a KSZ előírás semmis, mert a munkavállalóra hátrányos eltérést alkalmaz, a semmisséget meg hivatalból figyelembe kell venni. Abban volt csak köztünk vita a bírálóval, hogy csak a felmentési vagy a teljes felmondási időre jár az átlagkereset (kommentár és szerintem csak felmentési időre, szerinte és a hivatalos megoldás szerint a felmondási időre (és tényleg van ilyen BH)) Abban azért megállapodtunk, hogy a törvény nem fogalmaz egyértelműen.
Remélem valakinek tudtam segíteni. Ha ezt akarjátok húzni, akkor arra akkor van esély, ha egy teleírt oldalt húztok, mert sok benne a felesleges rizsa.

Goodwitch

Pannie # 2011.12.07. 14:40

Panninéni :)
ugye hogy ugye? :)

panninéni # 2011.12.07. 14:13

Sziasztok!
végeztem!!! sikerült!! :D:D
a Legfün voltam és álom bizottságot kaptam. annyira rendesek voltak, hogy csuda, segítőkészek, és azt akarták tudni, hogy mit tudok, és nem azt, hogy mit nem.
Nem minden kérdése emlékszem.
Munkajog: rendkívüli munkavégzés, tb alapelvei, természetbeni ellátások, meg valami
Közig-alk: AB, önkormányzatok tv-i ellenőrzése, közig szerv kötelező eljárás elve, hatáskörében nem jár el, akkor mi van
EU: közvetlen hatály, Daily-mail ügy, letelepedés szabadsága, meg volt még valami, de nem emlékszem
Annyira rendesek voltak, az eleje nekem nehezen indult, nem tudtam megfogalmazni, amit akartam mondani, de maximálisan segítettek.
Mindenkinek egy óriási kalappal, akinek még hátra van, és ilyen bizottságot kívánok mindenkinek!!

Textilhal # 2011.12.07. 13:32

Csak hogy szokjuk az új elnevezéseket:

Magyar Köztársaság = Magyarország (ítéletekben)
Legfelsőbb Bíróság = Kúria
Megyei/Fővárosi Bíróság = Törvényszék (nem megye, hanem megyeszékhely elnevezéssel, tehát pl. Nyíregyházi Törvényszék)
Pest Megyei = Budapest Környéki
Helyi/Kerületi Bíróság = Járásbíróság
Különbíróságok: Közigazgatási és Munkaügyi
Ügyészségi titkár = Alügyész
Ügyészségi ügyintéző = Ügyészségi megbízott

/Biztosan van még, egyelőre ennyit jegyeztem meg.:-)/

vicaszabo # 2011.12.06. 19:20

Pannie!
Én ugyan az A részből írtam, és olyat húztam ami fent volt a jogiszakin, ráadásul előtte még nagyon utánanéztem-olvastam, és plusz dolgokat is raktam hozzá, és a szóbelin azt mondtam semmit nem tudok hozzátenni (az elnök egyet is értett vele, hogy nagyon alapos és jó) mégis az elején ennél a témánál maradtunk, mintegy továbbfűzve, és körbejárva és még akkor mi van ha így lett volna, ha vagy ha ez hiányzik... Szóval nézd át, ha van még időd! Mást is fognak kérdezni, de jó ha úgy látják, kened vágod. De szenya tétel, az biztos.

Szorítok!
Vica

Pöszke # 2011.12.06. 18:36

Panninéni! Holnapra nagykalappal! A LÜ nagyon jó! Én drukkolok, hogy oda kerüljek :)

Panni! Ó de szemét egy kérdést húztál, bár megoldottad szerintem jól, de akkor is, nem is számít az ember ilyen kérdésre. Neked is nagykalappal!

Jövő héten jön valaki?

vialli # 2011.12.06. 18:23

Sziasztok!
Elfogadták a bírákról,a bíróságok szervezetéről,az ügyészségről és a legfőbb ügyészről szóló tv-t. December 2-i közlönyben jelent meg.
A lényeg, hogy megszűnik az OIT. Helyette OBH Országos Bírásági Hivatal lesz. A Legfelsőbb Bíróság helyett kúria, a kúria elnökét december 31-ig választja meg az Országgyűlés.
Az ügyészségekkel kapcsolatban: megszűnnek a katonai ügyészségek.

Pannie # 2011.12.06. 11:59

Ahova te :) csütörtök
Egyik helyröl sem tudok igazából semmit, de mindig az a jó, ahova megyünk.

panninéni # 2011.12.06. 11:57

Pannie!
Te mikor mész szóbelizni és hova?

Pannie # 2011.12.06. 11:54

Szia Panninéni :)

Holnap mesélj majd!

Pannie # 2011.12.06. 11:52

Sziasztok!

Én is hazaértem, én kormánytisztviselöset húztam. Elsö meglepödöttség után elkértem a kormtisztv. törvényt, úgyhogy vigyétek! :)
XY köztisztviselö 1997 óta, 2010ben jogszab változás miatt kormtisztviselö lesz.
2010 decemberében (!!!) indoklás nélkül felmondanak neki, nem kap végkielégítés, 2 hét a felmentési idö
Írjak keresetlevelet.

Úgy rémlik, akkor még lehetett indoklás nélkül felmondani, úgyhogy ezt írtam bele, hiába lehet most már, és hiába a hatályos jogszab...
Mert ugye jogvitát csak 30 napon belül lehet kezdeményezni, úgy mindenképp 2010-nél kellett maradnom.

Utaltam arra, hogy hiába kormtisztv, a megelözö közszolgálatot figyelembe kell venni, jár végkielégítés, min 1 hónapnyi munkavégzési kötelezettség alól fel kell menteni.

Ez azt jelenti h a szóbelin maradunk a közszolgálat témakörénél?

panninéni # 2011.12.06. 11:12

Sziasztok!
Szerencsére jó jogesetet húztam a Mikulás zsákjából.
N.I. munkavállaló egyedül neveli 7 hónapos gyerekét, erről tud a munkáltató is. Arra az évre elrendeltek neki 200 óra rendkívüli munkát, amiből már 140-et ledolgozott. Most elrendelt a munkáltató neki 80 óra rendkívüli munkát. Munkajogászhoz fordult segítségért, hogy mit lehet tennie.
Azt írtam, hogy egyrészt visszautasíthatja az utasítást mert munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, hiszen őt nem lehet rendkívüli munkára igénybe venni, aztán írtam még, hogy ha nincs kollektív szerződés vagy megállapodás, akkor amúgy se jó az elrendelés, mert meghaladja a 200 órát, plusz írtam még azt is, hogy csak emiatt a munkáltató nem mondhatja föl a munkaviszonyát. Remélem ez így oké lesz :S. Aztán holnap szóbeli (vááááá) a Legfüre kell mennem. Tud valaki valamit arról, hogy ott milyen szokott lenni??