szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Helenaem # 2012.03.26. 18:36

Sziasztok!

Hátha valakit érdekel...

Eladó büntetőjog tankönyvek,
aláhúzás nélküli, egyszer átlapozva.

Herke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus)
Herke Csongor: Büntető eljárásjog JOG-ÁSZ kártyák (Dialóg Campus)
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog (Dialóg Campus)
Dr. Kadlót Erzsébet-Dr. Mohácsi Barbara:Büntetés-végrehajtási jogszabályok, kiegészítve jogegységi határozatokkal és a bírói gyakorlattal

Összesen: 9000 Ft, postai utánvéttel küldöm.

Érdeklődni: mirkocska@gmail.com

Castor3 # 2012.03.28. 06:49

Sziasztok!

Nem olvastam vissza az összes hozzászólást, ezért valószínű sokszor elhangozott már a kérdésem másoktól is, elnézést érte!

A "C" az utolsó vizsgám, már nagyon szeretném letudni...az lenne a kérdésem, hogy:

1. mennyi idő felfogni ennek a résznek az anyagait? (munka mellett kell csinálnom, max. 2 hét szabit tudok összekaparni,mert közben még lesz egy műtétem...)
  2. melyik részhez miből tanultatok? (könyv, törvény stb.), esetleg valakinek van használható kidolgozott anyaga vagy összefoglalója alk,közig, TB vagy EU-ból?
  3. mi az amit a legjobban kérdeznek? (bár gondolom ez bizottságfüggő is...)

Minden információnak nagyon örülnék és előre köszönöm ha válaszol valaki!

Hazo # 2012.03.31. 14:22

Sziasztok!

EU joggal összefüggésben szeretném a segítségeteket kérni. Én ebből a tárgyból kizárólag szakvizsga könyvből tanulok, ami szinte mindent tartalmaz a tételek tárgyköréből (kb. 15 jogeset kivételével, ami gondolom idén került bele a repertoárba, de ezek nélkül csak át lehet már menni).

Három tétel 1-1 részkérdéséről azonban nincs benne szó és nem nagyon van ötletem/szabad kapacitásom arra, hogy honnan szedjek infókat róluk.

Nevezetesen:

• európai adatvédelmi biztos
  • európai polgári kezdeményezés
  • jogellenesen beszedett tagállami adók visszatérítése

Ha valakinek ezekhez van esetleg rövid összefoglalója, amit ide be tudna másolni, az sokat segítene, megköszönném.

Goodwitch # 2012.03.31. 14:37

Google-ba beütve eu-s honlapokon remek összefoglalókat lehet találni magyar nyelven, én is onnan tanultam:-)

Goodwitch

gavotte # 2012.03.31. 16:57

Sziasztok!
Valaki tudna segíteni, hogy az önkormányzatokkal kapcsolatban most mit és honnan kell megtanulni...kb. egy újszülött szintjén vagyok és akármennyit olvasom, ez az állapot csak nem akar változni. Lehet, hogy így az utolsó vizsgára már a "demencia senilis" ért el, de nem fogom az adást, én ehhez az egész C részhez alkalmatlan vagyok...

Hazo # 2012.03.31. 17:36

Goodwitch, elismerésem a bátorságodért. :) Én bevallom férfiasan, nem merek szakvizsgára google alapján tanulni még ilyen csekély mennyiségű témakört sem.

Rafina67 # 2012.04.01. 12:03

Kedves Hazó!
Bevallom, hogy csak könyvből tanultam az EU-t.Szégyen vagy sem, de ez van. Elég.
Jogesetek sem nagy dolog, ha épp az a néhány kimarad, de megtalálod itt korábban valaki feltette, ha nincs meg írj és elküldöm.
A hiányzó tételek is meg vannak, mert azt is itt valaki közzé tette. A Dialogos könyvben minden fontos benne van. Ha nem a jelesre hajtasz elég, ha jelest akarsz olvasd a szerződést, mert tulképp azt kérdezik és a jogesetekkel kapcsolatos bírósági határozatokat, vagy nem tudom mit:-)
Üdv:
Rafina

Goodwitch # 2012.04.01. 16:04

Hazo, félreértettél, a google csak ahhoz kell, hogy megtaláld az adott eu-s intézményhez tartozó hivatalos eu-s honlapot, ahol frankó összefoglalókat lehet találni az adott intézményekről, működésükről, hatáskörükről stb.. Ez vonatkozik az Eu bíróságra, az EU ombudsmanra stb.

Goodwitch

Flavia # 2012.04.02. 01:27

Sziasztok!
Új fórumozóként csatlakozom a beszélgetéshez. Én a mai napon kezdek tanulni, ami esetemben azt jelenti, hogy 11 napom van összesen (ápr. 13.). Olvastam az előttem szólóktól, hogy a lényegre mennek. Ebben nagyon bízom. Meglátjuk, mennyit bírok a fejembe erőltetni ilyen rövid idő alatt.
Utolsó vizsga, elegem van már nagyon, fáradt vagyok. Semmi kedvem még egy kört futni, így megpróbálok nagyon ráfeküdni a tanulásra.
Van esetleg valakinek tanácsa arra, hogy az alkjog részt honnan lehet a leggyorsabban megtanulni? Könyv vagy elérhető jegyzet esetleg?
Köszi és mindenkinek jó tanulást!

br83 # 2012.04.02. 12:03

Flavia, én a Novissimás könyvet ajánlom, az alk. részt elég jól összefogja, rövid, de sajna nem minden rész hatályos.

br83 # 2012.04.02. 12:05

Gavotta, önk. hoz kell a két ötv. (régi-új) mert mind a kettő hatályos még.

br83 # 2012.04.02. 12:07

Egyébként a google nagyon jó módszer, főleg, h néha a tv. ek is eléggé ellentmondóak. Eunál pedig tényleg jó hivatalos oldalak vannak fent, szóval sztem sem gáz abból is készülni.

kitcat82 # 2012.04.04. 11:52

Van valakinek kölcsönbe (Pesten) Mt. kommentárja vagy iratmintái?

Más téma:azt mondták bent a szakvizsga ügyintézésen,hogy már nem kérdezik meg,hogy Mt-ből v TB-ből írsz,hanem bármit adhatnak...

harakata # 2012.04.05. 07:10

Eladó Novissima Polgár Kötelmi jog szakvizsga kézikönyv 2000.- Ft-ért. A könyv a hatályos tételsor szerint halad.

harakata # 2012.04.05. 07:11
AgotaM # 2012.04.05. 17:36

S.O.S. - vki meg tudná mondani, hogy hogy lehet ezt a temérdek §-t hatályos formában az általam követett metódusnál hatékonyabban és főleg tempósabban átvenni? félelmetesen lassan haladok az alkotmányhoz megadott iszonyat mennyiségű törvénnyel...és ez a Kttv, na az már végképp betette a kiskaput - hosszabb az Mt-nél, de sokkal kevesebb tételbe sűrítették. jogszabályról jogszabályra haladok, már keverem a szezont a fazonnal és még mindig vannak át sem nézett bő oldalaim. vmi titkos recept? esetleg egy rejtett, hatályos jegyzet/ könyv? minden hasznos tippet köszönettel fogadok:)
hogy az a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalom...

br83 # 2012.04.05. 21:13

Sajna át kell magad rágnod rajta, nincs más hatályos. Onnan már csak a lényeget.

m.edina # 2012.04.06. 05:53

Sziasztok!
Most szeretnék jelentkezni az első szakvizsgára és arra gondoltam, hogy elektronikus úton teszem meg. Ott viszont azt látom, hogy egy adott naphoz egyben megjelenít írásbeli és szóbeli vizsgát is. Tudtok nekem abban segíteni, hogy az első vizsgánál ez hogy működik? Jelentkezem egy adott időpontra (ahol van szóbeli és írásbeli megjelölés is) és majd később értesítenek arról, hogy a bejelölt írásbeli időpont után mikor mehetek szóbelizni ugyanazon részvizsga vonatkozásában? Vagy éppen a megjelölt időpont a szóbeli lesz és korábban lesz az írásbeli rész?
Köszönöm szépen a "kezdővel" szembeni megértéseteket.
Edina

egrivilmos # 2012.04.06. 12:39

Szia AgotaM! Én azt csináltam, hogy a komplett, kinyomtatott anyagot egyetlen mappába összefüztem, igaz jó vastag lett, de irtó jó volt, hogy egyben volt az egész. Majd kb. 5 nap alatt az egészet átolvastam és aláhuztam azt ami a lényeg, vagy pedig kihuztam azt a részt, amit nem tartottam lényegesnek. Igy már kb. 50%-al kevesebb lett az egész. Ami pedig megmaradt azt tanultam és olvasgattam, és még abból is szórtíroztam. Ami a fontos, hogy ne vesszél el a részletekben.

Mondjuk az engem is érdekelne, hogy a pár napja a forumon irt Flavia milyen módszerrel tanulja 11 nap alatt az anyagot, igazán leirhatná a módszerét, tanulság lehetne a sorstársaknak.

Szerintem ilyen mennyiségű anyagot nem lehet úgy megtanulni, hogy minden apró részletet igyekszel megtanulni, mert akkor hónapok kellenének rá, itt a lényegre kell rá menni.

gavotte # 2012.04.06. 13:19

Alkotmányból azt csinálom, hogy fogtam a h.k. régi Kukorelli tankönyvet, hatályosítottam amit abban leírt és egy betűvel sem vagyok hajlandó többet megtanulni... a lényeg benne van (szervezet, működés, hatáskörök).
Egyébként pedig épp most fogok harakirit elkövetni...elegem van az egészből. Két szakvizsgát lenyomtam, de egyiknél sem éreztem még ennyire azt, hogy reménytelen küzdelmet folytatok az anyaggal, fizikailag, szellemileg alkalmatlan vagyok ennyi baromságot magamba szívni. Hisztis vagyok... és ez csak rosszabb lesz...

gavotte # 2012.04.06. 13:23

Kedves m.edina,

pont akkor lesz az írásbeli és a szóbeli is, mint amit a rendszer megad. Pl. hétfő írásbeli, szerda szóbeli, tehát közel vannak egymáshoz.
Az írásbeli van előbb, majd a szóbeli, és ott még módosíthatsz az írott anyagodon is. Az írásbelin pedig közlik a szóbeli helyét is.

Gaudoth # 2012.04.07. 07:15

br83! Az EU hivatalos oldalak nem rosszak, de pl. az euvonal.hu oldalon is vannak épületes baromságok (lemaradások). Én az EU anyaghoz a Mohay-Szalay -féle Dialog Campus jogi szakvizsga segédkönyvet javaslom, 2011. őszi zárású, teljesen hatályos, korrekt, jól összefoglalt.
Az alkotmány részhez szerintem muszáj egyszer átfutni a hatályos jogszabályokat, nagyon sok minden lett idéntől teljesen más, de tényleg nem szabad elveszni a részletekben, nagy valószínűséggel nem az alkotmánybírók juttatásaira lesznek kíváncsiak.

br83 # 2012.04.08. 19:18

Gaudoth, én is az általad ajánlott könyvből tanultam eut, az tényleg nagyon jó. Az alkotmány rémes, sajna tényleg kellenek a jogszabályok, annyi minden változott. Csak mire átrágod magad rajta, hogy ki tudd bogarászni a lényeget, elmegy az életkedved. :( pl. választás, nemzetiségek..

Flavia # 2012.04.10. 04:09

Sziasztok!

Egy gyors helyzetjelentés, mielőtt lefekszem aludni így reggel 6 felé... ebből már lehet következtetni, hogyan telik az a 11 napom, ami erre a vizsgára maradt nekem... Most értem az anyag végére, mindez napi 14 óra minimum napi tanulással. A többi evés meg alvás, konkrétan ki sem tettem a lában itthonról és az is véletlenül tűnt fel, hogy húsvét volt.
A lényegre próbálok koncentrálni, jogszabályt tanulok, és abból is nagyon sok szelektálható van. EU-ból összeollóztam egy jegyzetet, amit nagyon szívesen megosztok, ha van rá igény, és valaki megmondja hol és hogyan lehet közkinccsé tenni. És nézzétek el nekem, de valószínű, hogy már csak a vizsga után fogok visszanézni, mert már abban a fázisban vagyok, hogy minden perc iszonyú drága.
A tanulás kapcsán amúgy az ember szerintem ösztönösen érzi, mik azok a részek, amiket biztosan "kidobhat", mert teljes nonszensz lenne, ha elhangozna egy olyan kérdés. A feladott anyag mennyisége teljesen abszurd, ha valaki ezt mindet konkrétan meg szeretné tanulni, arra egy hónap se lenne elég, és persze értelme se lenne sok. Mondjuk az is biztos, hogy nem 11 nap az ideális idő a tanulásra...
Holnap, vagyis pontosabban ma kezdek ismételni, amire 3 napom lesz, egy nap alatt egy témakör...nos ez a munka és az EU szempontjából még csak kivitelezhető valahogy, de a Közig/Alk egy nap alatti átnézése elég necces lesz (mondhatni lehetetlen).
Nincs mit tenni, hiába brutál módon ráfeküdtem a témára, az idő rövid, és persze mint mindig, itt is nyilván nagyban függ majd a bizottságtól. Jelenleg még van kavar a fejemben, nem is kicsi, ezt próbálom majd meg helyretenni péntekig. Utolsó vizsga lesz, nagyon-nagyon szeretném, ha nem kellene ismételnem.
Mindenképp beszámolok majd az élményeimről pénteken!

Kitartást nektek is!

Flavia

furacsajszi # 2012.04.12. 19:30

Kedves Flavia!

Miután írtad, hogy csak a vizsga után lépsz fel, remélem már egy sikeres vizsga után, megkönnyebbülten olvasod e sorokat. Én két hét múlva vizsgázom és nagyon sokat segítene rajtam az az összeollózott eu-s anyag, most ugyanis egy nem túl hatályos jegyzetet próbálok hatályosítani és rengeteg időt rabol. Bár fogalmam sincs, hogy hogyan lehet feltölteni a jegyzetedet, de ha elküldenéd esetleg e-mailben (furacsajszi@freemail.hu), azért nagyon hálás lennék. Előre is köszönöm a segítségedet!