szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

DDD. # 2012.09.27. 21:27

TB-nél nézd meg, hogy pontosan mi kell, mert a jogszabály nagy része nem kell... csak tényleg a lényegi felsorolások... én A/8-as méretben csinálok jegyzeteket (saját hülye módszer) :-) így kb 5 oldalra ráfér az összes anyag, ami TBből kellhet.

JogiBear # 2012.09.28. 05:32

Tegnap voltam a Kúrián, mindhárom tárgyból 5-öst kaptam, nagyon rendesek voltak. Ami kicsit rosszul esett, de nem csak nekem, hogy átlag 40-45 perc volt egy vizsga... Ezt tudtam volna mellőzni... Viszont így készen vagyok, kereken 4,50 átlaggal, ami előzetes várakozásaimat (csak görbüljön) messze felülmúlta.

--
  • FONTOS!

Hallottatok valamit arról, hogy valami változás van a vizsgabizonyítványokkal kapcsolatosan? Ugyanis mostmár senki nem kapja meg a helyszínen (én sem kaptam), hanem állítólag a bölcs minisztérium küldi ki postacímre. Na most ez az, amit én nagyon szeretnék megsürgetni, mert a cég ahol dolgozom, már epedve várja, hogy teljes értékű jogtanácsosként számíthasson rám, és az az állítólag 30 nap amit mondogattak, ilyen megvilágításban elég soknak tűnik...

JogiBear # 2012.09.28. 07:29

Nah, közben utánajártam a dolognak, módosult az 5/1991-es, és abban van ez a kiváló 30 napos határidő. Viszont cserébe - amennyire láttam - van rá talán remény, hogy nem azt a mezítlábas A4-es papírt kapjuk az egyébként nem kevés befektetett energiáért cserébe, hanem valami mutatósabb bizonyítványt.

dzsuzsanna # 2012.09.28. 16:14

Sziasztok!

Az új Novissima alkotmányjogi jegyzetből tanulok és ajánlom mindenkinek! Többször olvastam itt a fórumon, hogy nagyon rámennek az AB hat-ra. Az alapjogos tételek nagyon jól kidolgozottak, és a nehezebb részek is érthetőek, a bírósági szervezetrendszer, az AB, az ügyészes tétel nagyon jó, kiemeli a lényeges változásokat, szóval érdemes megvenni.

... minket már nem érint, de megtudtam, hogy új munkajogi jegyzet csak jövőre lesz, nyilván megvárják a január 1-i változásokat is. :)

Jó felkészülést mindenkinek és gratulációm a héten sikeresen vizsgázóknak!!! :)

Zsuzsi

koge1 # 2012.09.28. 16:45

sziasztok
szereintettek EU-s részt mennyi idő alatt leet megtanulni?ELég beleőle a dialógusos könyv?

fágica # 2012.09.28. 18:12

Sziasztok, végső kétségbeesésben-ugyanis jövő héten vizsgázom-szeretném a tanácsotokat kérni.Elvileg ismétlem a tanultakat, de rájöttem a Ket egyáltalán nem ragadt meg. Lehet, hogy velem van a baj, de csak törvényszövegből képtelen vagyok tanulni.Nincs véletlenül egy rövid, jól tanulható jegyzetetek? Vagy nem tudjátok melyik tételek a kedvencek vizsgán?
Köszi a segítséget.

katah # 2012.09.28. 19:00

Ket.-ről átlátható anyag:
Alk. és Közig. jog 2. Dialóg Campus (könyvtári példány...)
Hiányos, de jól tanulható: közigazgatási szakvizsga tananyag:
http://www.nki.gov.hu/…a/tananyagok

Más. Korábban kiderült, hogy kérdezték a járási hivatalok létrehozásának elveit, erről a 1299/2011. (IX. 1.) Korm. határozat rendelkezik.
http://www.jaras.info.hu/…yhatarozatok

Talán a járások ugyanúgy előkerülhetnek, mint az önkormányzatok és az Mt. 2013.01.01-től, vagy a korábbi választási rendszer és az OGY jelenlegi összetétele.

JogiBear # 2012.09.30. 06:51

fágica: Tőlem a hatósági szerződést kérdezték... :P Azt javaslom, hogy a jogorvoslatokat nézd meg alaposan (az Alkotmánybíróságosat is), illetve az ilyen klasszikus felsorolásokat (érdemi vizsgálat nélküli elutasítás, felfüggesztés, stb.) Sok sikert!

dzsuzsanna # 2012.09.30. 07:09

Kedves Fágica!

Tettem fel a jogiszaki@freemailre pár vázlatot, de ha nem férsz hozzá add meg az email címed és átküldöm.

Kitartás!

Üdv: Zsuzsi

csumpika # 2012.10.01. 09:24

Sziasztok!

Ma én is úgy döntöttem, hogy belekezdek. Tudna valaki esetleg tippet adni, hol találok használható EU-s jegyzetet, illetve ha rendelkezik olyannal, elküldené nekem? lugosib@gmail.com
Köszi a segítséget!

nagyjok # 2012.10.01. 09:58

Sziasztok!
Én október végére jelentkeztem. Ez lesz az első vizsgám és sajnos nem nagyon van a közelemben olyan akitől naprakész információkra számíthatnék. Ezért kezdtem el olvasni a fórumot, mert itt sok hasznos infó van. Ha esetleg tudnátok írni az írásbeli vizsgáról (munkajog), hogy milyen feladatra kell számítani beadványt, vagy ítéletet kell írni általában? A jogszabályokat mennyire nézik át amit beviszel? lehet benne jelölés vagy jegyzet?
Hol lehet hasznos anyagokat gyűjteni esetleg a neten? láttam, hogy van egy email cím...
köszönöm az infókat, tapasztalatokat.

JogiBear # 2012.10.01. 10:00

csumpika: a jogiszaki@freemail.hu-ra a vizsga3 jelszóval belépve az érkezett levelek között találsz egy 76 oldalas EU jegyzetet és egy jogeset-zanzát, ezek nagyon jók.
Ha nem szeretsz ilyesmikből tanulni, és inkább megvennéd a könyvet, én a Novissimásat ajánlom. Az való igaz, hogy a tételek kidolgozása még a régi számozás szerint megy, de tulajdonképpen most sincs kevesebb tétel, mert most bevontak egy tétel alá átlag 2-3-at a régiek közül. Szóval a Novis könyv (2011-es kiadás egyébként) nagyon jó, ahhoz már csak a jogeset-zanzát kell hozzánézni és garantált az 5-ös.

papamaci # 2012.10.01. 19:41

Fágica!

Detto ugyanazt érzem, mint Te, csak én munkajogból. Okt. 18-án megyek, a c lenne az utolsó rész és már nem bánnám, ha vége lenne. Szóval én a munkajogot nem bírom megfogni sehogy. Lehet, hogy agyilag már gyenge vagyok, vagy alapjaiban vagyok hozzá süket, mindenesetre engem is idegesít. Tudom, mit érzel, okos nem akarok lenni, mert itt már nem tud az lenni az ember. Reméljük, hogy nem keveredsz bele egy "halszálkázós" bizottságba, és nem kérdezik végig az összes felsorolást mondjuk a vh. felfüggesztésénél. Na jó, próbáltam viccelni.:-) Kitartás, még mindig jobb, ha azt érzed, nem tudsz semmit..... Nálam a munkajog fekete ló, az biztos. Tankönyv nélkül nem látom a rendszerét, de hát ezt dobta a gép. Gratula mindenkinek aki letudta, hajrá azoknak, akik még kénytelenek görnyedni az asztal felett.

dzsuzsanna # 2012.10.01. 20:21

Fágica!

... egy nagy kalappal! :) A vizsga sikerülni fog!!!

Papamaci!

Egyetértek veled, az Mt. nálam is betette a kisajtót, egyébként nem gondoltam volna, hogy ilyen fejfájást fog nekem okozni, most kezdtem el ismételni, és gyakorlatilag kezdem elölről. Én 19-én szóbelizem, akkor lehet, hogy írásbelin találkozunk? :)
Neked hogy megy a többi elsajátítása?

DDD. # 2012.10.02. 08:52

Mt-nél én csináltam kicsi jegyzetet azokból az anyagokból, amit kérdezhetnek... ha van már valamennyi vizsgatapasztalatod, akkor ezeket azért ki lehet szűrni. Persze a jegyzet nem helyettesíti a tv-t, de ha csinálsz ilyeneket, akkor úgyis olvasod közben az Mt-t és az összekötő szöveg megmarad. A felsorolások meg ki lesznek szedve.

fágica # 2012.10.02. 11:00

Sziasztok, megint érdeklődnék.Aki esetleg a héten írásbelizett, nem tudná megmondani pénteken hol fognak szóbeliztetni?Köszi

papamaci # 2012.10.02. 16:40

Kedves dzsuzsanna!

Ha viccelődni szeretnék, azt mondanám: még így látatlanban is elmennék Veled vizsgázni! :-) De mivel ez itt nem az a topic, senkit sem akarok megsérteni és nem jópofizom.
Nekem a c) rész az utolsó vizsgarész, már nem írásbelizem. Elkerüljük egymást. Én a közigazgatásban tevékenykedem, valamivel könnyebben veszi be az agyam az alkotmányt és a köziget. Tény, hogy nem akarok a részletekben elveszni, épp elég az azon kívüli mennyiség.Furcsa érzéseim vannak, ami miatt valahogy nagyon tartok a c vizsgától. Én az Eu-t még valahogy meg tudtam emészteni, a Novissimás könyvből egész jól el lehet sajátítani. Alapjogokhoz a Dialogos könyvet használom. Igaz, még a régi alkotmányt hivatkozza, de az alapjogok lényegét tekintve nagyon lényegre törő. Államszervezethez Trócsányi-Schanda, szerintem elég.
Tb. jogszabály, közig Ket. A munkához törvény, de szerintem lesznek még rémálmaim.
Üdv mindenkinek!

DDD. # 2012.10.03. 07:35

papamaci: az alapjogos régi könyvnél mindenképpen vedd hozzá az új alaptv szövegét, mert néhány apró változás azért van. pl. élet és emberi méltóságnál az alaptv-ben most benne van a méhmagzat. bnőmtől erre kérdeztek rá...
vagy javaslom, hogy nézd meg, mert két hete kijött alkotmányból az új novissimás könyv, és akkor az tuti jó alapjogokban is

dzsuzsanna # 2012.10.04. 08:50

Kedves papamaci!

:)... felvidítottál, köszönöm!

Bár sajnálom, hogy írásbelin nem lesz "ismerős" arc! :)
Én is a közigazgatásban tevékenykedem, és nekem is jobban megy az alkotmány és a közig, bár félek túl részletesen is. De nehéz ezt eldönteni, mert olvasva a hozzászólásokat teljesen lutri, van akitől végig kérdezik az egész tételsort, van akitől a munkájával kapcsolatos anyagot kérdezik nagyon részletesen. Van egy mindenes füzetem, és abban néhány GYIK-os kérdés minden témában, esténként ezzel próbálom fitten tartani az agysejtjeimet. NÉha jó lenne még pár hét felkészülés, néha meg azt kívánom bárcsak túl lennék már rajta.
Bár elkerüljük egymást, de ígérem szorítok majd neked!!!
Kitartás!

nagyjok # 2012.10.04. 14:26

Sziasztok!
Tudnátok esetleg segíteni, hogy a KK 23. 25 és 27. sz. állásfoglalásokat hol lehet megtalálni? illetve ismertek az alapjogokról valami emészthető összefoglalót - nem tankönyv...
Köszönöm a segítséget.

Danina # 2012.10.06. 11:52

Sziasztok! hamarosan én is elkezdek készülni ebből a részből. visszaolvasgattam a fórumot, így nagyjából kezdek képbe kerülni, h miből érdemes tanulnom.
eu-t és az alkot a novissimából tervezem, a többit jogszabályból.

Dzsuzsanna, alkból az általad írtakra hagyatkoztam, majd ha levizsgáztál, akkor kíváncsi lennék a tapasztalatodra, h tényleg elég-e a novissimás újonnan megjelent könyv (csak az alaptörvénnyel szándékoznám kiegészíteni, de ennél többet nem akarok tanulni rá, főleg nem azt a temérdek kapcsolódó törvényt mind...).

Berényi Miki # 2012.10.09. 09:48

Sziasztok!

A munka-tb tételsorban az Mt-n túl elég hézagos a tételsor, nem fedi le a Kjt, Kttv és TB-jogszabályok egészét. Ezek szerint ami kimarad azt nem is kérik számon? pl Kttv-ben az illetmény, besorolás... igazából még a törvény hatálya se szerepel a tételsorban de az abszurd lenne, hogy nem kell tudni.

Az "A" részre úgy tanultam, hogy a fontosabb jogszabályok A-tól Z-ig és nem érdekelt a tételsor, de itt nem ártana, ha kiesne pár nagyon "száraz" szabály...

papamaci # 2012.10.09. 17:55

Szia Berényi Miki!

Ezek szerint nem vagyok egyedül, Neked is feltűnt eme szívet melengető apróság a tételsort illetően. :-)

Személy szerint tartom magamat a tételsorban foglaltakhoz márcsak azért is, mert ami kimaradt belőle, az maga a borzalom. Nem mintha a többi nem lenne az, mondjuk a Tb-t illetően, de aki már mondjuk ott kezdene el szőrözni - ami adott esetben nem lehet kizárt - az jobb, hogyha egészségügyben vizsgáztat. Szerintem tanulhatatlan. Úgy, ahogy van. A munka nagyon gáz, igaz én a törvényt nézem meg belőle meg az átmeneti rendelkezéseket, de olyan, mintha semmit sem sikerült volna felfogni belőle.

Jövő héten csütörtökön vizsgázom, be vagyok tojva rendesen. Elképzelni sem tudom, mi lesz, pedig a polgáron és a büntin túl vagyok. Ezt nem lehet megszokni.....

Egy kalappal mindenkinek! Ja és nem megőrülni! :-)

dzsuzsanna # 2012.10.10. 06:43

Fiúk!

Teljesen egyetértek!
De ha már itt tartunk szerintem a Ket-ből is hagytak ki pár lényeges részt, mint a jegyzőkönyv vagy a határidők ami szerintem azért az alaphoz tartozik. Egyetértek Papamaci a Tb- és az Eb szerintem is kész rémálom, nekem mindegyik tételem két A5- ös oldal és még így is szenvedek vele, ezért én is maradok szigorúan a tételsornál, hiszen ezért készült nem, hogy segítse a felkészülést. Úgy vagyok vele, hogy amit ezen felül kérdeznek az már 5-ért kérdezzék, nekem elég ha átmegyek! :)
A másik az eu, azt is eléggé megváltoztatták. Fiúk ti mennyire mélyedtetek el a Szerződésekben?

Nem vizsgázott mostanában senki?
Jővő héten írásbelizem munkából. Van valakinek valamilyen használható anyaga ezzel kapcsolatban?
Előre is bocs a kérdésért, de írásbelire bevihetem a Novissimás kék-fehér jogszabályokat?

Kitartás mindenkinek!

nagyjok # 2012.10.10. 07:15

Kedves dzsuzsanna!
Az ismerősőm májusban volt és azt mondta akkor használható volt a novissimás kiadvány, aminek a végén szerepelnek a BH-k. Ezen felbuzdulva én olyan jogszabályokat nyomtattam amiben látszanak a BH-k. Remélem használhatom.