szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Kolett8 # 2014.05.26. 11:30

Sziasztok!

A sikeres vizsga után megválnék az alábbi szakvizsga jegyzetektől:
Európai közösségi jog, Novissima, 2011
Közigazgatási jog, Novissima, 2013
Alkotmányjog, Novissima, 2012

Szerintem nagyon jó könyvek, nekem sokat segítettek.
A 3 együtt 9000,- Ft-ért elvihető. Érdeklődni a kolett8@hotmail.de email címen tudtok.

Üdv.

Kolett

paniko5 # 2014.05.26. 18:02

Sziasztok!

Tudna esetleg valaki kidolgozott tételt küldeni az Európai Uniós rész alábbi témáiból:

• versenyjog
  • Bizottság szerepe a versenyjogban
  • monetáris unió fogalma és jelentősége

E-mail címem: pinter.aniko78@gmail.com

Sajnos nagyon sürgősen lenne rá szükségem.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:

Pintér Anikó

Ciska # 2014.05.30. 08:03

Sziasztok!

Munkajog írásbeli feladat:
A 200 főt foglalkoztató munkáltató működési területén két szakszervezet működik, az egyik taglétszáma az adott munkáltatónál 20 fő.
A szakszervezeti tagok folyton elégedetlenek, sok velük a probléma.
A munkáltató nyilatkoztatja a munkavállalókat szakszervezeti tagságukról. A szakszervezet képviselője - aki nem áll munkaviszonyban a munkáltatónál - telefonon jelzi, hogy másnap fel fogja keresni munkáltatót.
A munkáltató csoportos létszámcsökkentést tervez, a szakszervezeti tagoktól szeretne megválni. Közben megérkezik a székhelyre a szakszervezeti képviselő, akit munkáltató nem akar beengedni.
Ön a cég jogtanácsosa, mit tanácsolna a munkáltatónak a csoportos létszámcsökkentés végrehajtása előtt az Mt. szakszervezetekre vonatkozó szabályai alapján?

Megoldás: a munkavállalók védelme: 271. § (1)-(2) bek., 71. § (1) bek. b) pont, 12. § (1) bek., 82-84. §, a szakszervezet jogai: 270. § (1) bek., 275. §, 272. § (5) bek., 233. § (2) bek.

Szóbeli kérdések:
Munkajog: felmondási tilalmak + azok az esetek, amikor a felmondási idő nem kezdődik el a felmondás közlésével, AB friss döntése az Mt. 65. § (5) bekezdésével kapcsolatban, Kttv. fegyelmi eljárás
Tb: Mi a különbség aközött ha ön csúszik el a Kúria folyósóján vagy ha én? (üzemi baleset-baleset, megtérítés szabályai)
Alkotmányjog: gyülekezési jog, jogalkotás szakmai követelményei
Közigazgatás: eljárás megszüntetésének esetei, szakhatósági eljárás esetén mikor melyik hatóság szünteti meg az eljárást
Eu: Európai Parlamenti választások, EP működése, hány tagja van, Mo.-nak hány képviselője van, döntéshozatali eljárások, versenyjog, Bizottság szerepe a versenyjog területén (vállalkozásokkal, tagállamokkal kapcsolatban).

Mt-t, tb-t könyvből, alapjogokat, közigazgatást könyvből, Ket-et jogszabályból tanultam, az eu-t az Ates jegyzetből, az europa.eu-val valamint egyéb netes tartalmakkal kiegészítve.
Tb-hez a könyv életmentő, versenyjoghoz az Ates biztosan kevés, a Bizottság szerepe abban nem volt benne, egyébként jó az, csak aktualizálni kell.

Az írásbelim ötös lett, a nem a szakszervezeti szabályoknál lévő részeket nem is lett volna muszáj beleírni. A szóbelin mindenre hármast kaptam, nagyon jóindulatúak voltak szerintem, mert egy kérdésre sem tudtam teljes választ adni, volt amikor nem tudtam, h mire gondol a kérdező, de segítettek. Viszont mindent kellett volna tudni részletesen, a fegyelmi eljárást pl. határidőkkel együtt (de hozzáteszem, h Kttv-ből én azért kaptam kérdést, mert közszolgálati jogviszonyban állok).

majerka # 2014.05.30. 17:20

Sziasztok!

KIM, Szalay utca vizsga:

Egy nagyon rendes elnök úrral rendelkező bizottságnál voltam. Kb. 20 perces volt a vizsga.

Alk.j-közig: emberi jogok nk.i védelme, fórumok, ki fordulhat hozzájuk, van-e fellebbezés a EJEB-nak ítétele ellen, automatikus-e?, hasonlítsam össze a Ket bizonyítási rendszerét például a be bizonyítási rsz-ével (pl: hiv-ból áll. meg a tényállást a közig. hat.), kötött v szabad a bizonyítási rsz? még a biz. eszközökből pár apróbb kérdés
Munkaj: munkaszerződés megszűnése, itt belementünk a "tv által meghatározott esetkben" fordulatra, jogalap nélkül felvett munkabér, fizetési felszólítás joghatásai, tanulmányi szerződés részletesen
Euj: mihez kötődik "főtanácsnok", ehhez kapcsolódóan milyen értelmezési módszereket alkalmaz a EU Bírósága (pl: rendszertani, szószerinti stb. ez egyébként a Közösségi jog című tk-be van benne), szubszidiaritás elve
Felkészüléshez használt anyagok:
Alk.j-köziget: dialóg campusos könyvekből+tv
Munkaj, közszféra: tv+néhol tk
Tb: tv
Euj: dialóg campusos tk,+az egyes intézmények hivatalos honlapján lévő anyagok (pl: versenyjog)

szilen # 2014.06.03. 12:06

Sziasztok!
Múlt héten hétfőn írásbeliztem TB jogból: a munkavállaló gyermeke 20 hónapos, mikor megszületik második gyermeke. Az első gyermek után GYED-et kap, a második gyerek után pedig a munkáltatójától (kifizetőhely)igénylné a TGYÁS-t, de az elutasítja. Mint ügyvéd adjak neki jogi tanácsot. Természetesen jár neki a TGYÁS is a GYED mellett. A Bírónő szerint jó volt amit leírtam, inkább a feladadtot kritizálta, ugyanis rettenetesen kevés infót írtak le, így nagyon nem is lehetett túlbonyolítani a megoldást.

Pénteken szóbeliztem a Szalay utcában. Nagyon rendes bizottság volt.
Munkajog: felmondás, felmondási tilalmak, korlátok, jogellenes felmondás következményei, tanulmányi szerződés - szerződésszegés következményei.
TB jog: jogellenesen felvett nyugdíj visszafizetése, korkedvezményes nyugdíj.
Alkotmány, közig: egészséges környezethez való jog az Alaptörvényben, eljáró hatóság ezen a területen, melyik minisztériumhoz tartozik (na ezt speciel nem tudtam), Miniszterlenök, miniszterek felelőssége (itt a bizalmazlansági indítványt, bizalmi szavazást, interpellációt mondtam). Önkormányzati törvényből nem kaptam kérdést. Ket: illetékességi okok, ügyintézési határidő.
EU: Bizottság, kötelezettségszegési eljárás, kölcsönös elismerés elve.
Alkotmányból nem kérdeztek AB határozatot, EU-ból sem került szóba jogeset.
Kb 30 percet voltam bent. Nagyon kedves és jóindulatú bizottság volt.

Munkajogból csak a törvényeket tanultam, TB-ből az ATES jegyzet és törvény (ahol már nem volt használható a jegyzet : GYED, TGYÁS, táppénz)
Alkotmány: dialóg campusos könyvek, MÖTV, KET
EU: ATES + dialóg campusos könyvek (ahol nem volt elég a jegyzet).
Versenyjog kapcsán szerintem az EUMSZ 101-109. cikk elég (neten megtalálható).
Nagy kalappal mindenkinek!

orvos orvosovics orvosov # 2014.06.05. 11:18

sziasztok
sikerrel vett C-akadályt követően jó szívvel megszabadulok a könyvektől, tapasztalat alapján elegendőek voltak a készüléshez.
a novissima öt könyvéről van szó

• alkotmányjog
  • közigazgatási jog
  • EK jog
  • munkajog
  • tb-jog

együtt 8000,-, alkuképes.
mindfoglaltvolt@gmail.com

mindenkinek kalappal!

kingadr # 2014.06.09. 09:58

Sziasztok! Keresek max.ceruzával aláhúzott Novissima, Közigjog 2013-as könyvet. Üdv, bkinga7@gmail.com

drszo # 2014.06.14. 18:14

Sziasztok!

Sikeres és rendkívül pozitív tapasztalatot adó vizsga után megvételre felajánlom az alábbi szakvizsga könyveket a Novissima kiadótól:

• közigazgatási jog 2900,-ft. (eredeti ár:. 3900,-ft.)
  • munkajog 3200,-ft (eredeti ár: 4.200,-ft)
  • európai közösségi jog 2.500,-ft (eredeti ár: 3.500,-ft)
  • alkotmányjog 2.500,-ft. (eredeti ár: 3.500,-ft)

A Dialog Campustól az alábbi könyveket értékesíteném:

• alkotmányjog 2.500,-ft (eredeti ár 4980,-ft) megjegyzés: ez a könyv viszont áláhúzott és szövegkiemelővel színezett
  • munka és társadalombiztosítási jog 2.000,-ft. halványan aláhuzások vannak benne.
  • közigazgatási jog 2.000,-ft. megjegyzés: aláhúzva, kiemelve
  • európai jog és Ates jegyzet jogesetekkel kiegészítve plusz néhány hasznos infóval: 3.000,-ft.

Az árak esetenként alkuképesek. Érdeklődni lehet: drszo@freemail.hu címen.
Valamennyi könyv a legfrissebb kiadás és teljesen új állapotban van nincs benne aláhúzás.

drszo # 2014.06.14. 18:16

Sziasztok!

Helyesbítés a rendszer rossz helyen hozta ezért leírom mégegyszer az aláhúzás mentesség és az új állapot a Novissimás könyvekre vonatkozik.

Diza # 2014.06.16. 09:13

Kedves Sorstársak!

Pénteken vizsgáztam a Kúrián (I.em. 143-144 szoba)
Az elnök Dr. Lomniczi Zoltán, ő kérdezte az Alk.-közig.-et.
Állampolgárság keletkezése, Ket.: semmiségi okok, ügyfél adatszolgáltatási kötelezettsége

Európai unió joga: Európai Bíróság szervezete, főtanácsnok szerepe, Dasonville formula, Cassis de Dijon.

Munka-tb.: azonnali hatályú felmondás, vezető állású munkavállaló fogalma, mi nincs a felmondásánál: indokolás, egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai felsorolása.

Sajnos csak ennyi kérdésre emlékszem.
6-an voltunk, mindenkinek ez volt az utolsó vizsgája. Kb.30 perc egy vizsgázóra. Mindenki átment, egy lányt csak eu-ból húztak meg.
Csak azt tudom javasolni,hogy a lényegre koncentráljatok, nem szabad elveszni az AB határozatokban, kisebb jogszabályokban!
Én az Ates-jegyzetből tanultam, illetve jogszabályokból. Bőven elég. Eredményem: 5,5,5.

Köszönet azoknak, akik mindenféle jegyzettel segítették a fórumozókat és kitartást, nagyon sok erőt, energiát kívánok a jövőben vizsgázóknak.

Szép nyarat!

Dia

gyl_1 # 2014.06.17. 12:38

sziasztok!
Közig-alkotmányból írtam.
Kérdésem a következővolt:
Vespasianus megadóztatta a nyilvános illemhelyeket, és mondotta pecunia non olet-azaz a pénznek nincs szaga. Ha a helyi adókról szóló törvény lehetővé tenné ezen adó kivetését az önkormányzatoknak, akkor hogyan tehetnék ezt úgy, hogy nemenként eltérő legyen az adó mértéke?

az egyelőbánásmód tv-t, meg a nyílt diszkriminációt hoztam fel, az mikor lehet jogos. Van ezen kívül valakinek ötlete ? :)
köszi előre is!

iurisvinculum # 2014.06.22. 11:36

Szakvizsga C rész komplett kidolgozott (ATES) kinyomtatva, spirálozva, szűz állapotban. Mélyen a nyomtatási költség alatt eladó Budapesten.

adam.viktoria # 2014.06.24. 19:39

Sziasztok! El tudnátok küldeni nekem az ATES jegyzetet a következő e-mail címre: adam.viktoria86@gmail.com
Előre is köszönöm.

Koverzs # 2014.06.24. 20:24

Sziasztok! El tudnátok küldeni nekem az ATES jegyzetet a következő e-mail címre:koverzs91@gmail.com

Előre is köszönöm!

vizsgázó2013 # 2014.06.25. 10:33

Sziasztok!

Eladó Novissimás Alkotmány szakvizsgakönyv és jegyzetek(ATES és gyakran ismételt kérdéske kidolgozva), jogszabályok kinyomtatva.

tomm2006 # 2014.06.27. 11:14

sziasztok!

Dalog campus-os Eu-s jogi szakvizsga könyv érdekelne. Kérem akinek van eladó írjon egy emailt. köszönöm!

tomm2006@freemail.hu

Rory # 2014.06.28. 07:53

Sziasztok!

El tudnátok küldeni nekem az ATES jegyzetet a gabriella.toth25@gmail.com e-mail címre?

Előre is köszönöm szépen!

elementdog # 2014.06.30. 18:00

Sziasztok!
Valamiért nem tudok regisztrálni a szakvizsga oldalon? Van valakinek valami tippje, hogy miért? Már több napja próbálkozom, amikor megnyomom a regisztráció gombot azt írja ki, hogy hiba történt és eltűnik minden beírt adatom....
Köszi

elementdog # 2014.07.03. 09:33

Megoldódott a problémám. Ha esetleg más is beleütközik, ha azt írja ki a rendszer, hogy hiba történt és kvázi "ledob", kitörli a kitöltött adatokat, lehet, hogy túl hosszú a munkahely neve, rövidíteni kell.
Kitartást Mindenkinek!

kingadr # 2014.07.05. 11:45

Sziasztok!

Eladóvá vált Novissima kiadós könyveim (mindegyik a legújabb):

Munkajog, EU, TB, Alkotmány, Közig: néhány tételcím van kihúzva színessel, 2.800 Ft

Egy másik közigjog könyv sajnos sérült (kávé ömlött rá a tanulás során), de a célnak megfelel teljesen, 1.800 Ft

Üdv,

bkinga7@gmail.com

drszo # 2014.07.05. 19:18

Sziasztok!

Továbbra is eladók az alábbi szakvizsga könyvek a Novissima kiadótól (Teljesen újak, sem színezve, sem aláhúzva nincsenek, valamennyi a legfrissebb kiadás):

közigazgatási jog 2900,-ft. (eredeti ár:. 3900,-ft.)
munkajog 3200,-ft (eredeti ár: 4.200,-ft)
alkotmányjog 2.500,-ft. (eredeti ár: 3.500,-ft)

A Dialog Campustól az alábbi könyvet értékesíteném:

alkotmányjog 2.500,-ft (eredeti ár 4980,-ft) megjegyzés: ez a könyv aláhúzott és szövegkiemelővel színezett, de a legfrissebb kiadású

Érdeklődni lehet: a drszo@freemail.hu email címen.

Meszka # 2014.07.08. 10:33

Sziasztok!

Légyszi küldjétek át nekem az ATES jegyzetet a meszaros.katalin08@gmail.com e-mail címemre.

Előre is köszönöm!

elementdog # 2014.07.10. 07:21

Sziasztok!
Munkajog-tb-ből írok. Tudna valaki iratmintákat küldeni, vagy linket ahonnan leszedhetőek/tanulmányozhatóak? Esteleg előforduló mintafeladatokat? :-)
Köszönöm szépen. Kitartást Mindenkinek!

drszo # 2014.07.11. 18:00

Sziasztok!

A Novissima kiadó gondozásában megjelent szakvizsga könyvek elkeltek. Köszönöm az érdeklődést. Eladó maradt még a Dialog Campus kiadó gondozásában megjelent jogi szakvizsga könyv Alkotmányjog címmel. kézirat lezárva : 2013. június 01. Ugyanitt eladó büntetős tárgykörben a Herke Csongor által írt Büntető eljárásjog szakvizsga könyv, szintén a Dialog C. kiadásában.

La primavera # 2014.07.15. 11:33

Sziasztok! Eladó C szakvizsgás (főleg Dialogos) könyvek érdekelnének. E-mailen elérhető vagyok. Köszönöm!