szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

ingangi # 2010.02.09. 22:16

Üdv mindenkinek, engedtem magamnak egy kis pihenőidőt:-)

írásbeli kérdésről majd csak szóbeli után, akkor ígérem mindent leírok, túlságosan beazonosítható lennék a vizsgáztatóknak, szerintetek ők olvassák a fórumot? vagy csak én vagyok paranoiás
írásbeli menetéről: előtte nekem is mondták, hogy tudták sms-t írni, én végül nem kockáztattam meg, nem is jó helyen ültem, igaz a hölgy nem járkált, így biztos voltak szerencsésebbek, bátrabbak

arvanzs: borzasztó kevesen írnak alk-közigből, nincs 1%, az egymás közelébe ülés elég problémás, ha eleve nem ismeritek egymást, munkajogosaknak könnyebb
segédanyag: mindent, azaz mindent vinni kell
ABhat, jogegységi, indokolással együtt kinyomtatott tv
nálam nem volt ott minden, sikerült is belehúzni, úgyhogy kiegészítéssel kezdem a szóbelit

lepti:
egész nap ismételtem én is, volt ami újnak tűnt

Clochard # 2010.02.09. 19:16

Hajrá gregsmith! Az OIT-ban állítólag nagyon rendesek, le is kopogom gyorsan :)))

arvanzs,
Én jövő hét hétfőn megyek írni és csütörtökön szóbelizni. És te?

gregsmith # 2010.02.09. 19:08

Én is úgy tudtam, hogy lehet telefonálni, de hétfőn erre nem volt lehetőség... Előre szólt a hölgy, hogy senki ne telefonáljon, volt aki megpróbálta,de elvették tőle... Egyébként mindent lehetett használni, és egymásnak is tudtunk segíteni.

Én azt a kérdést húztam, ami már fent van a fórumon, két fiatal munkavállaló vállalja hogy a 8 órás munkaideje végén elbont egy szekrényt, aminek fejében 4-4 óra elszámolását ígéri nekik a műszakvezető, erről kellett jogi vélemény.

A szomszéd srác kb. ezt a kérdést kapta:

Egy cég dolgozói hétfőtől szerdáig nem végeztek munkát mert nem volt hozzá anyag, ezt nem fizette ki a munkáltató nekik. Emellett csütörtökön és pénteken túlórűztak, szombaton pedig 14 órától 24 óráig dolgoztak. A munkáltató ezt rendes munkaidőben végzett munkaként számfejtette nekik. A munkavállalóknak kellett jogi tanácsot adni, hogy hova fordulhatnak, illetve hogyan kellett volna ezt a hetet nekik számfejteni (állásidő, napi munkaidőt meghaladó munkavégzés, pihenőnapon végzett munka, éjszakai pótlék)

Amúgy az OIT-ba megyek szóbelizni is, remélem csak a lényeget kérdezik majd...

arvanzs # 2010.02.09. 18:12

Clochard, mikor mész?

Én azt hallottam, hogy a telefont is bátran vannak akik használják :) Ezt sokan állítják.

Clochard # 2010.02.09. 17:12

Emma, köszi az infót, jól jött!

Lepti,

Ma kezdtem ismételni, de nálam ez sajnos azt jelenti, hogy kb most tanulom meg... Gratula a barátnődnek, jó neki, hogy túl van rajta!

mbmb # 2010.02.09. 15:54

Sziasztok!

Nem tudjátok, hogy honnan lehet letölteni a KK 18, 23, 25 stb.-ket?

Előre is kösz!

lepti # 2010.02.09. 08:43

Szia Ingangi!

Milyen volt az írásbeli, mit kaptál? Ha van időd megírod?

Clochard,

Hogy állsz? Én már teljes ko. vagyok, már szeretnék rajta túl lenni! A barátnőm múlt héten volt szóbelin, azt mondja nagyon rendesek voltak, egy-két dolgot kérdeztek.

emma # 2010.02.09. 07:38

Írásbeli vizsgán csak telefont nem lehet használni.Minden mást igen: jogszabályokat,indoklást,könyvet,iratmintát,egymástól is lehet kérdezni.Általában az egy témából írók közel ülnek egymáshoz.

Clochard # 2010.02.08. 16:51

Hali!

TB-nyugdíj-az ONYF honlapon vannak fenn tájékoztatók, szerintem használhatók, a TB kidolgozotthoz amúgy is mindenképp nézni kell valamit a változások miatt. Van fenn egy általános tájékoztató az ügyintézési tájékoztató menüpont alatt a magyar nyugdíjbizt. főb szabályairól-ez elég jól összefoglalja az új szabályokat is.

Mindenkinek jó tanulást-már amennyire ez jó lehet :))

Írásbeliről van híre valakinek?

http://www.onyf.hu

arvanzs # 2010.02.05. 17:35

Ingangi: sok sikert egy kalappal, ha túlestél írd le a tapasztalataidat kérlek.
Többiek: az Írásbeli vizsgán mennyire van szigor, mit használhatok és mit tiltanak bevinni?

arvanzs # 2010.02.05. 17:35

Ingangi: sok sikert egy kalappal, ha túlestél írd le a tapasztalataidat kérlek.
Többiek: az Írásbeli vizsgán mennyire van szigor, mit használhatok és mit tiltanak bevinni?

talex # 2010.02.05. 15:27

Mint írtam ket.-ből én nem kaptam, de az önkormányzat tisztviselői, illetve a jegyző feladatai az az Önk.tv-ben van benne.
Valóban bizottságfüggő, hogy milyen kérdést kapsz.
Amúgy általában mindenhol igyekeznek rávezeti a lényegre és segítenek. Nekem most ez a vizsgabizottság volt az - főleg munkajogból - ahol egy kicsit törvényszagú volt a kérdezés és nem gyakorlati. Eddig mindig gyakorlati volt a kérdezz-felelek játék. De az is igaz, hogyha nincs fogalmad az elméletről nem tudod a gyakorlati alkalmazást.
Általában 3-4 kérdés és az vesézitek ki.

ingangi # 2010.02.04. 18:57

Köszönöm a részletes válaszod.
Remélem, a lényegre lesznek kíváncsiak nálam is.

emma # 2010.02.04. 18:26

Igen, szerintem bizottságfüggő. Én december közepén vizsgáztam, és nagyon rendes bizottságot fogtam ki az OIT-ban. Köztisztviselő vagyok, munkajogból írtam.
Először a szóbelin megkérdezik, hogy fenntartod-e az írásbeli feladatod.Szóval még hétfőn és kedden utána tudsz nézni/kérdezni, hogy jót írtál-e.És tudsz korrigálni a szóbelin.
Aztán munkajoból kérdeztek tőlem, a Ktv-t elég jól kikérdezte a cenzor, de szerintem alapdolgokat kérdezett.Aztán munkajogot, és egy kevés tb-t(betegszabadság-táppénz), és azt hiszem fel kellett sorolni a nyugdíjak fajtáit.
Utána választhattam, hogy alk-közig vagy eu kérdéseket szeretnék kapni, az alk-köziget választottam, mert még az jól ment. Tulajdonjog, alkotmánybíróság, önkormányzati alapjogok, hatósági ellenőrzés. De csak a lényeget kérdezték, segítettek, rávezettek.
Az eu-ra már nem annyira emlékszem, de kérdezték a Lisszaboni Szerződést, hogy mi változott, bíróság, szubszidiaritás. De nálam nem mentek bele nagyon a részletekbe. Vagy csak nem tűnt fel, mert egymás után jöttek a kérdések. :)
Mindenkinek legalább ilyen bizottságot kívánok.Tanuljatok sokat és kitartóan, és ne vesszetek el a részletekben.

(És tudna nekem valaki hasonló jótanácsokat adni a polgári jog szakvizsgára?)

ingangi # 2010.02.04. 18:08

Üdv, eddig csak olvastalak Benneteket, töltöttem le
anyagot, köszönöm.
Hétfőn írok alk-közigből, csütörtökön szóbeli.
A szóbeli menetéről eddig azt gondoltam, hogy
alk-közig egy kicsit hangsúlyosabb, azon belül is
Ket. és Ötv., de tegnapi vizsgázók nem említették,
hogy kaptak kérdést Ket.-ből.
Akkor ez is - mint minden - vizsgabizottság függő?

talex # 2010.02.04. 16:30

köszönöm a gratulációkat sok sikert mindenkinek.

Lizymizi

Gratulálok külön is, mondtam a srácnak, hogy a munkajogos hölgy nagyon "szőrszálhasogatós" volt. Fiatal és bizonyítani akart.

Lesz majd egy kis buli az éttermünkben a sikeres vizsgák miatt, ha akarsz csatlakozhatsz. E-mailen jelentkezz ha érdekel. Jövőhéten vagy utána lesz. A hely: www.usc.hu

A doksikat elvitték.

Thetys # 2010.02.04. 12:59

Sziasztok!
Gratulálok Talex és Lizymizi!

arvanzs # 2010.02.03. 20:49

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hiányzik az Alkotmányjogi részből két kidolgozott tételem :(

• Külföldiek beutazása, tartózkodása
  • A menedékjog, a menekült, a menedékes, a menekültügyi eljárás

Valaki nem tudná elküldeni nekem mail címre?! Előre is nagyon köszi! (Régi Novissimás könyvem van, ez a két tétel sztornó benne:( )

arvanzs # 2010.02.03. 19:48

Sziasztok!

Gratulálok akik most voltak, irígykedem. Nekem az első felvonás lesz febr. 22-én. Majd 10 év nem tanulás (kihagyás) után nehezen rázódom vissza :( Remélem azért partnerként kezelik az embert. Írásbeli mennyire vészes? Jön valaki írni 22.-én?
Linux, köszi a korábbi választ.

lizymizi # 2010.02.03. 18:59

Örülök talex, hogy sikerült a vizsgád, én utánad következtem és nekem is sikerült mindhárom, bár olyan kérdéseket kaptam, hogy a hajam is égnek állt...

A kedves vizsgáztató munkajogos kollegina tőlem kizárólag tb-t és köztisztviselői dolgokat kérdezett, és még véletlenül sem tértünk át másra.

Alkotmányból szintén lényegtelen kérdéseken lovagoltak...
A lényeg, hogy sikerült :)

talex # 2010.02.03. 16:12

Ma vizsgáztam munkajogból és egyéből. Ez volt az utolsó. 10 év az életemből. :)

Az IM-ben vizsgáztam és az alábbi kérdéseket kaptam. Munkajog:
csoportos létszámleépítésről mindent, és ha a munkáltató jogutódlás nélkül szűnik meg mi a teendő és ha a cégben jogutódlás történik mi a teendő a munkavállalók felé milyen dolgokról kell értesíteni. TB-t nem kaptam.
Alkotmányjogból:
Az Országgyűlés szervezetéről mindent. Önkormányzati tisztviselők. Jegyző feladatai. Többi nem jut eszembe.
Európa jog:
vertikális és horizontális hatály
lisszaboni szerződésről mindent.

Ha valakinek kellenek a kinyomtatott tételek, amik fent vannak a honlapokon nagyon szívesen odaadom bárkinek csak jelezze. Mással ellentétben semmiféle anyagi juttatást nem kérek csak jöjjön érte Budára.

Bár ezt bárki ki tudja nyomtatni csak takarékosság miatt adom oda, mert nekem nem kell.
talex01@citromail.hu

Sok sikert a vizsgázáshoz mindenkinek.

Thetys # 2010.02.03. 09:17

Sziasztok!
Technikai kérdés: Miért "fordult meg" a fórum? (a legrégebbi hsz-ek vannak legelöl, hiába nyomogatom ezt az "újabb elől"-t)
Még nem mélyedtem el a TB-ben, de mit kérdezhetnek írásbelin? Milyen segédanyagot érdemes bevinni?

mamma26 # 2010.02.03. 06:56

Sziasztok! Megkaptam a 'behívómat'. Márc. 1-3. jön valaki akkor? Nekem ez lesz az Első, de még sajnos dolgoznom kell egy hétig... Nem tudom, hogy fogom bírni átvenni. Tippek?

kondidori # 2010.02.02. 14:33

Hát az írásbeli mindig az OIT-ban van tudtommal, és eddig még minden barátomnál (11 fő) és nálam is volt a c-seknek választási lehetősége.

hunfrakk # 2010.02.02. 13:35

ha ez ilyen kockázatos,
lehet, hogy a BV-vel jobban jár az ember...
nincs veszély tényező...

kitől függ ez, hogy "lehet választani"?
az IRM munkatársai osztják a feladatlapokat?

az írásbeli az IRM-ben van mindig?