szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

drpony # 2010.02.02. 13:22

hunfrakk

az gaz. en keszultem erre is, vittem minden tb-s szart, hvg tb kiadvanyt stb. hala egnek nem kellett. Mondom, nalunk lehetett valasztani.

hunfrakk # 2010.02.02. 11:38

és mi van,
ha mégis kap az ember
az ÍRÁSBELIN
egy TB-t,
miközben munkajogra számít

bukta...
és nem lekváros

drpony # 2010.02.02. 11:26

Törpi, ahogy kondidori mondja ez kizárólag az írásbelire vonatkozott. nálunk így volt, és előzetesen is ezt mondták, hogy lehet választani, hogy tb vagy munkajog. Én ennek ellenére vittem tb-s jogszabályokat is, mert hátha mégsem, de nálunk lehetett választani. Szóbelin természetesen nem, ott kérdeztek mindenből

kondidori # 2010.02.02. 10:20

Mármint:

hogy TB-ből v. Munkajogból akarnak írni azok, akik a c/1-t választották. Álmos vagyok, na. :)

kondidori # 2010.02.02. 10:18

Törpi23!

Az írásbeliről volt szó.
Az irásbelin igenis nálunk is megkérdezték, hogy TB-ből v. Munkajogból akarnak írni azok, akik a c/1-t választotta.

Sőt az irodán is azt mondta anno a néni, hogy lehet külön tb-t és külön muj-t választani írásbelinek.

Törpi123 # 2010.02.02. 09:28

hunfrakk és drpony, ez hülyeség, már bocs,
tőlem egyik vizsgán sem kérdezték, hogy akarom-e ezt vagy azt.
igenis, kell készülni mindenből,
nem választják külön a tb-t a munkajogtól.

Thetys # 2010.02.02. 08:26

Sziasztok! Ilyen megkérdezésről én nem hallottam. Egyik kollégám simán akarás nélkül is TB-t kapott az írásbelin. Másik meg annál a bizonyos IRM-s bizottságnál volt, ahol mindent kérdeztek TB-ből, munkajogot meg nem kapott. :-(

drpony # 2010.02.01. 19:35

hunfrakk!

külön vannak munkajoos és tb-s kédések,az elején megkérdezik, akakr-e valaki tb-t. Amikor én voltam, nem akart senki :-)

drpony # 2010.02.01. 19:35

hunfrakk!

külön vannak munkajoos és tb-s kédések,az elején megkérdezik, akakr-e valaki tb-t. Amikor én voltam, nem akart senki :-)

hunfrakk # 2010.02.01. 16:23

írásbelin a munkajog együtt van a TB-vel, ha jól tudom
vagy lehet külön csak munkajogot választani?
mennyire lehet biztosra menni e tekintetben?

Linux # 2010.02.01. 16:16

Arvanzs: nekem elég volt a 13oldalas TB-ből, csak nagyon minimálisat kérdeznek belőle. Nekem kb 2-3 apró kérdés volt, ha jól emlékszem a táppénz, GYED, szülési szabadság témakörből. Mivel a TB a munkajoggal van együtt, így ha csak a TB-t nem tudod, az szvsz. nem jelenti, hogy nem mész át a vizsgán. Persze ez csak arra az esetre vonatkozik, ha nem ebből írsz.

arvanzs # 2010.01.31. 15:47

Sziasztok!

Most kezdem a TB részt, mennyire kell részletesen? Kéthasábos, 14 oldalas jegyzet nagyon kevésnek tűnik, mit gondoltok elég? Van OIT-os jegyzetem is, az bővebb de nem szeretnék elveszni a részletekben.

drpony # 2010.01.29. 09:53

tolem oregsegit kerdeztek, de nagyon alapot. de mar nem tudom mit, de valamit a korhatarral kapcsolatban. ha az ember nez tv-t, tudta.
de tapasztalatom szerint mindenkitol kerdeznek tb-t, jo esetben helyen kezelve a dolgot, es mondjuk 5-6 munkajogi kerdes mellett 1 tb-s.
Rossz esetben lasd kicsit lejjebb, irm-es bizottsag...

kondidori # 2010.01.28. 21:46

Szia!

Nálunk az öregségi nyugdíjat senkinél se kérdezték. Az árvaellátás, özvegyi nyugdíj, meg a rehab.járadék volt a sláger.

csilla001 # 2010.01.28. 21:05

Sziasztok!

Látom sokan a tb-ből a tömörített anyagot tanuljátok. Én is megnéztem, de nekem a nyugdíjnál úgy tűnik elég sok változás történt. Az egész egy kész káosz, keresgéltem valami használhatót az interneten(hiába), mert a törvény sem szimpatikus. Mennyire mennek rá vajon erre a részre? Valaki tud valamit ajánlani? Lehet, hogy csak én vagyok ilyen amatőr, de ez kifog rajtam.

talex # 2010.01.27. 19:34

Lepti

köszi
Közben átnéztem az anyagokat én a könyvet hanyagolom munkajogból. Az MK GYIK elég részletes szinte csak törvény, és a TB kidolgozás is elég lesz. Ennél kevesebb tanulásnál is mindig sikerült a mk. de mondjuk abban nekem amúgy is gyakorlati tudásom van.
Véleményem szerint a kidolgozások elégek lesznek, csak Alkotmány és közig.-ből tanultam a könyvből is, de a GYIK-es kidolgozások jók lesznek,ha nem valami vérmes, megmutatni akaró bizottsághoz kerülsz.

Igaz nekem a 2-es is elég.
:)

lepti # 2010.01.25. 22:37

talex,

azt akartam írni, hogy ami a könyvben nem volt benne,azt néztem a törvényből, mivel a tétlesorban szaksz szerint meg van adva melyi tételhez melyik kell.(lassan már magyarul is meg kell tanulnom, ez a sok jogszabály kiszorít a fejemből mindent) :)

lepti # 2010.01.25. 22:34

Szia Talex,

Én munkajogból a Novissimás könyvet tanultam (mellé néztem a tv-t, főleg ami tételben nem volt benne), tb-ből a kéthasábosat összolvastam a törvénnyel (az öregségi nyugdíj változott meg a járulékok a társadalombiztosítási részből).

talex # 2010.01.23. 17:25

Valaki megtudná mondani, hogy a munkajogból és a TB-ből melyik anyag lenne a jó? Mert a meglévő anyagok nem pontosak a tételsorral, illetve sok minden másról szól.
Nálam általában elővették a kiküldött tételsort és az lapozva kérdeztek.
Bár volt olyan, hogy olyan kérdést tettek fel ami nem is létezett a tételsorban.

Amúgy szerintem is a kéthasábos elég az eu-ból, bár alkotmányjogból a gyik-hez először átolvastam és memorizáltam a novissima könyvet.

Amelie27 # 2010.01.21. 13:34

Clochard:
ha jól emlékszem, a gyülekezési jog is változott 1-2 dologban (pl. nem lehet feloszlatni csak amiatt a jónépet, mert nem jelentették be a rendezvényt)

csajun # 2010.01.21. 12:21

Szia Clochard!

Azt hiszem, hogy az idegenrendészeti/menekültügyis rész, illetve a rendészeti rész nem aktuális. Ezeket külön tv-ből nézd át.

Clochard # 2010.01.21. 11:47

Szia Lepti!

Én munkajogból írok.

Nem tudja valaki, hogy az Alk. jogos Dialog Campus könyvben mi nem hatályos már a Ket-et kivéve? (2007. februárban zárták le.)

kondidori # 2010.01.20. 22:48

Én a szegedi két hasábosból tanultam, meg a Lisszabonról szóló anyagból. (4-est kaptam, mert nem tudtam, hogy mikor lépett volna eredetileg hatályba a lissz. szerződés) Egyébként az én bizottságomnál mindenki abból tanult, és mindenkinek bőven elég volt ez a jegyzet. Az alk. gyik jó, kivéve a rendőrségről szóló rész, ott van némi módosítás. Azt a törvényből tanuld, bár tőlünk senki se kérdezte az intézkedéseket (pl. hány féle módon alkalmazható a rendőrségi kutya.. :) )De azért a menekültügyest is nézd össze a tv.-vel, ott az Eu miatt mindig minden képlékeny.

lepti # 2010.01.20. 17:36

Kedves Kondidori,

Azt szeretném tőled megkérdezni, hogy Te miből tanultad ez eu-t, a két hasábos szegedi anyag biztos elég, néhány helyen csak tőmondatokban fogalmaz?

Azt is szeretném még tőled kérdezni, hogy alkotmányből a gyík szerinted mennyire jó, tanulhatok belőle, vagy aktualizálni kell? (az olyan sok idő)

Előre is köszi

lepti # 2010.01.20. 17:31

Szia Clochard,

Akkor találkozunk! :)
Te miből írsz,én akotmány-közig.-ből?!
Én hétfőn kaptam meg a papíromat, de tételsort nem küldtek. (rátelefonáltam a nőre, és szerintem sebtében beszúrt valahova).