Sziasztok!
Hétfőn voltam írásbelizni közigből. Feladat: első fokú építési hatóság bevásárló központ építésére ad engedélyt, a szakhatóságot bevonták, egyéb ügyfelek pedig lemondtak a jogorvoslati jogukról. Fél évre rá egy civil természetvédelmi szerv a másodfokú hatósághoz fordul, hogy semmisítse meg az engedélyt, mert az jogszabálysértő. Az alapozásnál derült ki, hogy gond van az építkezéssel. Mit kell tennie a másodfokú szervnek? Válasz: el kell utasítani a kérelmet, mert az jóhiszemű jogot sért és az építtetőt vegyük jóhiszeműnek. Emellett persze hatósági ellenőrzés lefolytatható a kivizsgálás céljából.
Szóbeli kérdések: Maastricht 3 pillér erről mindent, egyenlő bánásmód az Unióban (ehhez elmondtam az alapjogok fejlődését stb. és egy két jogesetet). Szerintem ezért nem is kérdeztek többet.
Munkajog: munkaszerződés kötelező tartalmi elemei, összehasonlítása más jogviszonnyal (elsődleges és másodlagos minősítő jegyek kellettek)
Tb: rokkantsági nyugdíj új szabályai és hogyan szabályozták 2008. előtt, rokkantsági fokok, megállapítás, mire van kihatással (ORSZI vizsgál és megállapít, ettől függ hány %-ot ítél meg a Tb.)Hol vannak még fokozatok baleseti járadék.
Közig: egy kirgíz (vagy valami ilyesmi) népcsoport mit tehet Magyarországon, ha el akarja ismertetni magát. Válasz népi kezdeményezés, Ogy tárgyalja meg az elismerést. Kisebbség fogalma.
Rendészeti Panasztestület mit csinál stb.
Kormány milyen jogforrást bocsáthat ki (felsorolás kellett)
Nagyon rendes vizsgabizottság volt az OIT-nál.
Köszönöm mindenkinek az anyagokat nagyon jók voltak.
Üdv.