szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

MrsBean # 2011.10.26. 09:59

Netusufloro! Mar nincs piller-rendszer:) hhhehhe. Na jo, egyebkent ez nekem is eleg homaly, sztem is kb ennyit lehet rola tudni, meg kihamozni, amit leirtal...

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.10.26. 11:23

Szerintem nincs olyan ember, aki az eu-t értené. Ahányszor olvasom, újabb és újabb értelmezéseket hámozok ki belőle.

netusufloro # 2011.10.26. 11:38

MrsBean:
Köszi, megnyugtattál, de még a kölcsön kapott EU-s könyvem (igaz, hogy 2008. szept 30. lezárású Dialóg) emlegeti csakúgy, mint az előkészítőn az eus oktató bíró, holott akkor is már 2009. december 1. után voltunk.

Néha eszembe jut, amikor azt javasolta, hogy azért lapozzunk bele a Liszaboni Szerződésbe.... én már ennél sokkal többet megtettem... egyébként pedig jobban izgat, mint a többi, mert hozzáférhető nem úgy, mint pl. a KK-k, MK-k, amikhez egyetemi hallgatói segítséget kellett igénybe venni a könyvtári adatbázis miatt...

Az EU-nál az esetek ugyan főleg csak angolul vannak meg többnyire, de ez pedig ugye arra sarkallja az embert, hogy kezdje el a szakmai nyelvet tökéletesíteni....Érdekes pl. a Marleasing ügy (37. tétel). Az EU-ban nem ugyanaz a biztonság, mint amit a nemzeti jog biztosítana, ha uniós vállalkozással állunk szemben...

Kedvencem azonban a német Foto Frost (22. tétel), aki nem rohangált volna előzetes döntéshozatal miatt az EU bírósághoz ... van neki saját véleménye... a németek (ugye őket követjük sok mindenben) azért is jó fejek, mert ők követelték, hogy legyen alapjogi szabályozás, vagy kiszállnak a cirkuszból...

Van olyan, aki szintén talált szerethető részt ebben az irdatlan rengetegben?

MrsBean # 2011.10.26. 11:46

Libertin ha lehetne "lájkolni" a forumon, akkor megtennem a bejegyzesedre;) enis tokeletesen ugyanigy vagyok vele

Netusufloro persze h vannak szeretheto anyagreszek, de sztem ezek az apro oromok eltorpulnek a hatalmas anyagmennyiseg mellett

Pitypang75 # 2011.10.26. 12:18

Sziasztok!
Hatalmas "öröm" számomra, hogy Józsa Zoltán nevét olvashatom a vizsgáztatók között. Nála írtam közigből a szakdolgozatomat. Hát, ezek szerint nem változott 10 év alatt.

Kérdéseim: írásbelire minden kapcsolódó jogszabályt bevihetek? (Alk., Ket., Ötv ...)
Ha az írásbeli alk-közig, itt is választani lehet, mint tb és munkajog tételek között?
Előre is köszönöm a választ.
(Amúgy november 7. írásbeli, nov. 9. szóbeli.)

MrsBean # 2011.10.26. 13:00

pitypang!
mint ahogy lejjebb is olvashatod, sajnos a tb és munkajog sem lett szétszedve ( legalábbis a héten) de az alk-közig úgy tudom soha nem is volt :(

Gyerekek kezdek izgulni és érezni h sz*rt se tudok :) áés emellé még ott van az elcseszerintett írásbelim feletti aggodalom, szuper. 3 és fél hét után...

MrsBean # 2011.10.26. 13:41

Sracok! Ha teljesen rossz kovetkeztetesre jutottam az irasbelimben, mennyire feljek attol h meg sem engednek szolalni es kivagnak?:( nagyon felek ettol, rengeteget tanultam:(

pazs # 2011.10.26. 13:46

MrsBean: MINDIG megkérdezik, hogy fenntartod-e az írásbelidet.

Textilhal # 2011.10.26. 13:47

MrsBean, ha netán teljesen rossz, amit írtál, de szóban a jó megoldásra módosítod, akkor nincs mitől félned, tutira kapsz szót.

S mivel azt írtad, hogy egy TB-guru adott iránymutatást a jó megoldást illetően, szerintem megnyugodhatsz, rendben lesz az!

Nyugi és hajrá!:-)

Textilhal # 2011.10.26. 13:48

A lehetőséget pedig MINDIG, MINDENKI megkapja a módosításra, de tényleg!

Pöszke # 2011.10.26. 14:16

MrsBean! Ne aggódj, mert a vizsga mindig azzal kezdődik, hogy megkérdezik fenntartod-e az írásbelidet? Ügyes leszel, drukkolok!

Lehet kapni a Dialógos EU könyvet, 2011. október 1. lezárású.

Pippa # 2011.10.26. 17:51

Sziasztok!

Ma voltam és SIKERÜLT!!!

Az OIT volt a helyszín, a vizsgabizottság pedig nagyon-nagyon rendes. De tényleg.

Az írásbelimre megkérdezte az elnök, hogy fenntartom-e, amire a munkajogos nő mellette élénken bólogatott. Természetesen fenntartottam:) Pedig hétfő óta én is azon görcsöltem, mit kellene módosítanom rajta.

Munka-tb: esélyegyenlőségi terv, pályázat, munkaviszony létesítése, miért fontos a születési dátum megjelölése a munkaszerződésben, TGYÁS

EU- kötelezettségszegési eljárás,sürgősségi előzetes döntéshozatal, meg mondott egy jogesetet ( a holland cofeeshopokban megtiltják a külföldieknek a fogyasztást, mire hivatkoznék a tulaj és mire az állam nevében)

Alk-közig: önkormányzat alapjogai, gyülekezési jog, KET jogorvoslati rendszer

A kérdésekből is látszik szerintem mennyire jó fejek voltak. Ha valahol megakadtam, rávezettek. Az elnök Dr. Madarász Gabriella volt (alk.), a munkajogos is egy hölgy, az EU-s egy fiatalabb férfi. A végén még tanácsokat is adtak, hogyan készüljek a többire:)

Köszönöm mindenkinek a segítséget,információt, akiknek pedig még hátravan a C azoknak mind nagy kalappal!

Mrs Bean! Neked külön drukkolok holnap!Ha jól emlékszem az oit-ba mész,remélem ugyanez a bizottság lesz.

Textilhal # 2011.10.26. 18:00

Pippa...NAAAAAAAAAAAAAAAGY GRAAAAAAAAAAATULAAAAAAAAAAAAA!!! Ügyes vagy!:-)

MrsBean...amit most ideírtam Pippának, azt holnap csak átcopyzom majd Neked. Ez BIZTOS!!! Hajrá!

MrsBean # 2011.10.26. 18:10

Gratulalok Pippa:) enis remelem, hogy megkapom oket, nagy szuksegem lenne ra:) sajnos en fenntartani biztos nem tudom, amit irtam mert egy kalap kaka:)

Pannie # 2011.10.26. 18:24

Gratulálok!

Pannie # 2011.10.26. 18:26

Most elolvastam a behívómat, hogy hol lesz a vizsga.
A szóbeli az írásbeli helyén lesz? Az nem lett külön megjelölve.

Textilhal # 2011.10.26. 18:37

Pannie, ha írásbelizel, akkor az írásbeli napján, előtte lesz közölve, hogy hová kell majd menned szóbelizni.

Ha nem írásbelizel, akkor 12.00 órára kell menni oda, ahol az írásbeli volt (KIM földszint 33.) és ott közlik majd, hogy hol lesz 13.00 órától a szóbelid.

Timililla # 2011.10.26. 20:41

Sziasztok!

Gratulálok Pippa! Egy kérdésem van csak:miért fontos a születési dátum megjelölése a munkaszerződésben???

Más: alkjogból a véleménynyilvánítási szabadságos tételhez a médiajogot mennyire tanultátok, illetve ehhez tartozó ABH-kat? Ha a sajtótv. kiesett, melyik jogszabályt tanultátok helyette?

Köszi

Pitypang75 # 2011.10.27. 06:10

Köszi MrsBean.
Az írásbeli eredménye a szóbelin tett kiegészítéstől is függ? Megbukott már valaki egyébként írásbelin? Mert ha javíthatsz, akkor ez szinte kizárt.

Pitypang75 # 2011.10.27. 06:12

Lehet fiatalkorú a munkavállaló, és akkor plusz szabi jár neki, például.

Pöszke # 2011.10.27. 06:30

Pippa! Gratulálok! Nagyon jó kérdéseket kaptál!

Pitypang! Én még nem hallottam, hogy valaki megbukott volna írásbelin.

Pannie # 2011.10.27. 06:30

Vagy a nyugdíjra való jogosultságnál sem mindegy, hogy 1950-ben, vagy 1960-ban született.
Nekem is csak ez a kettö ugrott be.

Pippa # 2011.10.27. 08:25

Pannie, Timililla!

Igen, a fiatalkorú munkavállaló miatt fontos, meg a felmondás miatt a nyugdíjkorhatár betöltése miatt.

Azt még kihagytam, hogy a köztisztviselők fegyelmi felelősségét is kérdezték.

Timililla # 2011.10.27. 09:12

Köszi Pippa a válaszódat, igazad van, most hogy ezt leírtad:-)

Alkotmányos kérdésemre tudsz esetleg válaszolni, te hogy tanultad?

Pöszke # 2011.10.27. 09:56

Timililla!

A Dialógos könyvben ezeket a törvényeket dolgozták fel: 2010. évi CIV. tv.
2010. évi CLXXXV. tövény