akik már voltak munkajog írásbelin a jogszakin lévő eseteket esetleg nem dolgozták fel??? olyan jó lenne ha azt megkaphatnám...valaki?
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Diandra!
A ratifikáció folyamatában az ír elutasító népszavazás, és a cseh ratifikáció elhúzódása csak megtorpanást okozott, de a szerződést végül minden tagállam ratifikált, így a Lisszaboni Szerződés 2009.12.01-től hatályos.
sziasztok,
tegnap végre én is túlestem a vizsgán. nem panaszkodom, mert sikerült, de rettentően rosszindulatú bizottságot kaptunk, én voltam a 3., előttem mindketten megbuktak, így indult. aztán az első kérdésem az volt, hogy akkor beszéljek a rendőrségi intézkedésekről, itt egy pillanatra meghökkentem és majdnem közöltem, hogy a B rész már megvan..aztán próbáltam a gyülekezési jog korlátozásához kapcsolni a kérdést, végül a Ket. elővezetés ill. lefoglalás felé vettem az irányt, egyikre sem voltak vevők.. majd közölték, hogy a Független Rendészeti Panasztestület előtti eljárásra lettek volna kíváncsiak és igazán csak ez a néhány sor kellene a rendőrségi törvényből ehhez a vizsgához..
megnéztem mi is ez: rendőrségi igazoltatás esetén lehet kérni, hogy ez a szerv bírálja el a panaszt, tehát ráadásul csak lehetőség, szóval igazán nem értem miért ez a kérdés mutatta meg mennyire tudom az alkotmányjogot és a köziget.
munkajogból mindannyian kaptunk közszolgálati kérdést..ez volt az egyetlen, amit nem néztem meg.. szerintem ez sem a jóindulat felsőfoka, ha valamire kevés az esély, akkor ez az.
összességében az volt rossz, hogy folyamatosan úgy éreztük magunkat, mint a pisisek akinek fogalma nincs a világról és ezt igyekeztek bebizonyítani úgy, hogy egyetlen világos kérdést sem kaptam. szerintem alapvetően azon múlik az egész hogyan kérdeznek..az is egy készség, hogy vizsgáztatni tudj..
ha én vizsgáztatnék először talán az alapvető témákkal kezdeném alapvető kérdésekkel és ha már "beindult" a vizsga, akkor érdemes bonyolítani és elmenni a finomságok felé, nem mindegy hogy az a hangulata egy vizsgának, hogy te fiam csak hülye lehetsz, vagy na látod ezt tudtad, lássuk mennyivel tudod jobban, mint az átlag.
mindegy nem akarok panaszkodni, mivel sikerült, de nem éreztem az egészet helyénvalónak, viszont mindenki másnak kitartás és hajrá, statisztikailag kicsi az esély, hogy ezt a bizottságot kapjátok a közeljövőben :)
drkriszti kösziiiiiiiii
parazseszter: ááááááááááááááááááááááááááááá, de gratulálok, innen szép győzni :-D bár ez max utólag vicces.
Diandra:
köszönöm, igen így utólag, főleg, hogy sikerült, már "vicces".
az írásbelihez én azt ajánlom, hogy jogtárban keresd ki a munkajogi tárgyú BH-kat és olvasgasd el a bevezető részeket, abban benne van a leírás és a megoldás, általában ezekből van, de gyakorlatnak sem rossz! ráadásul esténként, tanulás után pont jó levezetésnek.
Kedves parazseszter! Hol volt a vizsga? Illetve az előtted bukók az egész vizsgából buktak?
A t*köm, ki vagyok már teljesen! Üdv: B.
Neeeeeeeeeem aaaaaaaaaakarokkkk olyan bizottságot, mint parazseszter!!!!!!!!!!! :(
Én is kivagyok parazseszter beszámolójától... Eddig se volt sok kedvem a tanuláshoz, de ezek után pláne nincs.
Két nap munkajog, és egy nap tb-jog ismétlés után már mindent százalékokban, átlagokban látok, igaz ez csak jobb esetben van így, mert rosszabb esetben semmi nem jut eszembe...:/
Tanulni sem volt nagy boldogság, de az ismétlés...embertelen...
naaaa, kitartás mindenkinek, az én bizottságom nem hinném, hogy mostanában újra előfordul, egyébként meg hallottam nagyon jókat is!!! Fővárosi Bíróságon voltam, de szerintem nem szabad ahhoz kötni hol van a helyszín, én is mindenképpen OIT-ba szerettem volna kerülni, de speciel az ügyészségről is nagyon jókat hallok, szóval, mint mindig: azon a 3 emberen múlik, aki ott ül veled szemben, nem a környéken.
mindenesetre én azt mondom higgadtan olvasgassátok még ami belefér, egy normális bizottságnál az a lényeg, hogy a lényeget tudja az ember.
egyébként a TB százalékokat úgy csiripeltem volna, mint a kismadár, de még ez a bizottság se volt rá kíváncsi, jobban érdekelte őket hova folyik be a pénz és ott hogy kezelik. na ez megint a no comment.
kitartás, csak pozitívan, és a vizsga előtt le kell nyugodni!!! az a legtermészetesebb, hogy mindenki úgy érzi, hogy semmit sem tud, de ez sosem igaz, olyan nem létezik, hogy heteket foglalkozol valamivel és semmit sem tudsz. ez a vizsgadrukk. és vagyunk annyira intelligensek (:)) mindannyian, hogy felül kell ezen emelkedni a saját érdekünkben, mert a vizsga napján már csak azzal segítesz magadon, ha összeszedett próbálsz lenni, akkor már nem kell ismételni meg idegeskedni, csak erre koncentrálni, hogy frissen és összeszedetten produkáljunk abban a 30-40 percben. hiszen ezen múlik az elmúlt több heti befektetés.
szorítok mindenkinek, karácsonykor már csak szép emlék lesz :)
Romani ite domum!
az első lány csak munkajogból volt, másodszor, neki így ez az egy nem sikerült.
a második lány mindenből bukott és kismama volt, szóval nekem ez is olyan, hogy 3 nő megbuktat egy kismamát..
ez az egész rosszul van kitalálva, felnőtt emberek vagyunk, nem hinném, hogy bármely más szakmában tolerálnák, hogy 3x1 hónapot kiesel a munkából, arról nem is beszélve, hogy az ember saját környezete hogy tolerálja, nekem nincs gyerekem, nem tudom baba mellett ezt hogy csinálják, mert én még magamat sem voltam képes ellátni ebben a pár hétben..
arról meg nem is beszélve, hogy társadalmilag sem hasznos, mert 1 hét után úgy elfelejted az egészet, hogy ihaj-csuhaj:)
semmi más nem marad, mint pár dioptria látásromlás, meg néhány év mínusz a stressz miatt :)
Kedves Eszter!
Neked ez a tapasztalatod, hogy három nő megbuktat egy kismamát. Nekem meg az, hogy előttem büntetőjogból egy nagyon nagy pocakos, láthatóan álldott állapotát nehezen viselő kismamát kb. 5 perc alatt átengedték. Utolsó vizsgája volt, így a szakvizsga bizonyítványt is kezébe adták cca. ennyi idő alatt.
Dr. Attika!
Most ebben nagyon egyetértek!!!Tisztelve az állapotos nőket, de ennyit, egyrakáson, ekkora hassal még életemben együtt nem láttam, főleg oly rövid idő alatt levizsgázni. (Jól kiszámolták a vizsgaidőszakot!)Ettől függetlenül még lehet, hogy nagyon tudtak és nagyon gyorsan(...)
uraim, senki nem volt benn ugye, hogy mit tudtak a kismamák? másrészt egyszerűbb felkészülni ha vki már a terhesség miatt táppénzen van eleve, szóval nem feltétlen az esetleges jogosulatlan előnyszerzés az oka a terhesenszakvizsgázok dolognak. bár a fiúknak max az fájhat, hogy ők ilyet nem szerezhetnek. nos rám rám férne némi jogosulatlan előny, lehet beteszek egy kispárnát basszus :-) amúgy engem marhára nem érdekel ki hogyan megy át a vizsgán. csak én is kapjak egy kettest. ámen.
Kedves Diandra!
Én csak szemléltettem, hogy nem minden bizottság szőrös szívű és nem buktat kismamákat. Nyilván tudott az általam említett kolléganő, de nem fél órát volt bent, mint én. Kispárna ötlet nem rossz. Egyébként egyetemi vizsgán is volt velem együtt egy kismama, nagyon gyorsan levizsgáztatták. Igy is van rendjén.
Kedves parazseszter!
Köszönöm a választ. A Főv.Bír.-ról egyéb forrásból is rosszakat halottam :(
Az OIT-ról meg a két végletet:vagy nagyon rendesek, vagy szétszívatnak. Köztes nuku.
Üdv: B.
drkriszti:
Ne parázz. Ha már ennyire ismételsz, nem lesz semmi baj. Ha kijössz a vizsgáról majd meglátod, hogy 1.: nem volt érdemes ennyire parázni, 2.: felét is elég lett volna tudni. :-)
Kedves Szakvizsgázók!
A mai napon C részből azon belül munka és tb jogból írásbeliztem. Megosztom veletek tapasztalataimat.
Szerintem eléggé szigorúak voltak, és amin többen meglepődtünk, nem választhattál munka és tb jog között.
Írásbeli témám a következő volt:
X villanyszerelőnek egy múzeum épületében kellett munkát végeznie. A munka megkezdése előtt megivott egy kupica pálinkát. A létra, amire felmászott rossz állapotban volt, és letört az egyik lépcsőfoka, ami miatt súlyos balesetet szenvedett. Kérte a Tb szervtől az üzemi baleset megállapítását, amely elutasította ezirányú kérelmét, mivel az orvosi igazolás alapján ittas állapotban volt. X bírósághoz fordul.
Feladat: Keresetlevelet kellett írni. Mindenkinek sikeres vizsgát kívánok. Csütörtökön megyek szóbelizni.
roni ez volt a napokban is köszi az infót. most már komolyan ezt szeretném húzni :-) mi az, hogy nem választhatok munka-tb közül??? .... ájjájj.
eu gyikből erre kérnék választ:
eb előzetes döntéshozatali eljárása során milyen fékek, lassítási lehetőségek találhatóak? én nem találtam erre semmit...
akik már voltak és munkából írtak:
az értesítőn, hogy szerepelt az írásbeli témája? nekem ma jött meg és az van benne, hogy munkajog és társadalombiztosítás.
diandra:
én sem értem a kérdést, legfeljebb ha tagállami bíróság oldaláról nézzük, teszem azt már tisztázott vagy nem releváns kérdést tesz fel, és az elötte folyó eljárást meg felfüggeszti. Úgy hogy nem tudom mire gondolhatott a "költö", amikor a kérdést feltette....
Diandra, én elektronikus úton jelentkeztem, nekem eleve így volt megadva, hogy munkajog és tb jog. Sajnos tényleg nem lehetett választani, össze volt keverve, fel sem ajánlották, hogy melyikből szeretnél......
Eu-s kérdés, passz, pedig pont most ismétlem ezt a részt, de semmi erre vonatkozót nem találtam......
Aki a héten volt alk-közig. írásbelin jelentkezzen, légyszi!! És persze azok is, akik a héten szóbeliznek!!
Kösszzi!!
dr.kriszti, én csütörtökön szóbelizek.....

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02