szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

DDD. # 2012.09.25. 14:26

jegesmedve: a KE ilyen hatásköre a hatályosban benne van?? mert most igencsak szűkültek a lehetőségei. ahogy még egy rakás szervnek (ld AB).
"(4) A miniszterelnök megválasztásához szükséges feltételek hiányának megállapításáról és az összeférhetetlenség kimondásáról az Országgyűlés a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával határoz."

egyébként hogy állsz? gondolom a munkával nem lesz gond, ha abból már írtál.
én igencsak kétségbe vagyok esve. ma eu-t ismételek, de még mindig találkozom újdonságokkal. este és holnap pedig még átolvasgatom az alk és mt jegyzeteimet, rákoncentrálva a felsorolásokra és leggyakoribb kérdésekre.
én tényleg abban bízom, hogy arra lesznek kiváncsiak, amit tudok...

jegesmedve81 # 2012.09.25. 11:06

Elfelejtettem, hátha valakinek segít, C rész írásbeli kérdés munkajogból:
Egy ruházati cég szünidős középiskolás diákokat szeretne foglalkoztatni a nyári szünet idejére. Nyitvatartási ideje 10-22 óráig, a betöltendő munkakör pedig eladó és raktáros. A cég jogtanácsosaként kellett írásbeli véleményt készíteni a lehetőségekről.
Ja és több helyen olvastam már, hogy lehet-e választani TB és munkajog között: igen, külön csomagból kellett húzni.

jegesmedve81 # 2012.09.25. 10:58

DDD:
én is gondolkodtam a ME-ös kérdéseden, szerintem a válasz a következő lehet, de nem vagyok benne biztos: a ME megbízásának megszűnésével ugye a Kormány megbízása is megszűnik. És a köztársasági elnöknél van egy olyan szabály, hogy feloszlathatja az Ogy.-t, ha a Kormány megbízásának megszűnése esetén a közt.eln. által ME-nek javasolt személyt az Ogy. az első személyi javaslat megtételének napjától számított 40 napon belül nem választja meg. Magyarán egy ilyen bizalmi szavazásba kvázi az egész Ogy. belebukhat...
Közben ismerős a beceneved, nem Veled cseréltünk jegyzetet korábban? Ha igen, tudtad használni?
Meg én voltam tegnap írásbelin is, engem a KIM-be osztottak be szerdára. Ha valakinek még ez segít, K betűs vagyok:)

Zsófika84 # 2012.09.25. 09:50

Sziasztok!

Kérlek segítsetek! Akinek van kidolgozott tétele a "C" vizsgához (akár jogiszaki.hu-ról korábban letöltött) kérem küldje át nekem az alábbi címre: irodajusticia@gmail.com.

Valaki tudja esetleg, hogy az új alkotmányjog (novissima) könyvet érdemes megvenni?

Előre is köszönöm a segítséget!

DDD. # 2012.09.24. 19:57

Volt ma vki írásbelizni?
Nem tudjátok, hová vannak beosztva, akik szerdán mennek szóbelizni?

tabula # 2012.09.24. 14:34

Sziasztok!

Október végén megyek (c rész) szakvizsgázni, ha valakinek van kidolgozott tétele bármiből, de különös tekintettel az EU-ra és a TB-re kérem, hogy a következő mail-ra üldje el.
Előre is köszönet.

kado63@citromail.hu

D.

Kiszi # 2012.09.24. 11:35

KÍN/Attila!

Nem látható, írj nekem és kapsz valamit! :)
okb.szuhoj@gmail.com

DDD. # 2012.09.24. 10:00

Bocsi az új kérdésért: a bírákról és az ügyészerkről szóló részt mennyire részletesen tanuljátok? Mert általában egy tétel nekem 8-10 oldalra jött ki, de ha itt mindent megnézek, akkor háromszor annyi... kell ez ilyen részletesen?
(főleg azoknak szól a kérdés, akik a héten vagy jövő héten mennek és már tartanak itt) :-)

KÍN (törölt felhasználó) # 2012.09.24. 09:36

Sziasztok!

Bár új fórumozó vagyok, de egyből a lényegre térnék :-)

Napokban kezdeném a felkészülést a C vizsgára, de semmi anyagom nincs hozzá. Amire nagyon nagy szükségem volna az a EU-s tételek! Ha valakinek rendelkezésére áll jól tanulható, hatályos EU-s tételkidolgozás azt kérem legyen oly kedves :-) küldje el a látható e-mail címemre.

Üdv.: Attila

DDD. # 2012.09.24. 08:22

Lehet kérdésem? Hátha valaki... :-)
Alkotmány - Kormány:
A bizalmatlansági indítványnak az a lényege, hogy a benyújtók egyben új ME-t is jelölnek, tehát a ME-vel szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazásával új ME-t választanak. Ez garanciális, mert így nem lesz ME nélküli állapot.
Az új Alaptv szerint ME maga ellen is kérhet bizalmi szavazást, de ebben nyilván nem jelöl maga helyett alternatív személyt.
Az ME megbízatásának megszűnésénél pedig szerepel, hogy ha ilyenkor az OGY nem szavaz neki bizalmat, akor megbízatása megszűnik. Ilyenkor ME helyettese jár el korlátozott hatáskörrel, ügyvezető ME-ként az új ME megválasztásáig.
De így elveszik egy fontos garancia. Vagy ez nem gond senkinek? :-)
Elnézést, ha csak én akadok fenn ilyen kérdéseken...

:-)

dzsuzsanna # 2012.09.23. 20:42

Sziasztok!

A jogiszaki@freemail címre elküldtem pár írásbeli feladatot és anyagot amit még a jogiszakiról szedtem le nyár elején.

A munkajogi feladatokról tudok nyilatkozni, azokból próbálok én is felkészülni, a többit szinte el sem olvastam.

Eu-ból is feltettem néhány anyagot, de az ott található 76 oldalas jegyzet nagyon jó!!!

Remélem tudjátok hasznosítani!

... és még valami új Alkotmány közig. szakvizsga könyv jelent meg a Novissimától!!!

Kérdés: ti miből tanuljátok a munkát és a tb-t? Én jogszabályból és a hvg különszámokból próbálok felkészülni. Nagyon érdekelne Ti miből készültök/készültetek.

Kitartás mindenkinek!

Üdv: Zsuzsi

Kiszi # 2012.09.22. 18:54

Én csak a www.jogiszaki.hu -t tudom, szinte mindenki arról töltögetett le, de sajna megszűnt. Vagy nem fizették tovább a tárhelyet, vagy ingyenes gagyin lehetett. Mindenesetre jó volt, amig volt. :)
EU-ból tudok küldeni cumót, mert azt lementegettem.
Ha kell, ide írjatok: okb.szuhoj@gmail.com

dzsuzsanna # 2012.09.22. 07:38

Sziasztok!

Három hét múlva írásbelizek munkajogból.
Tudna valaki keresetmintát és ítéletmintát küldeni?

e-mail címem: dzsuzsanna.sz@gmail.com

Előre is köszönöm!

Kitartás mindenkinek!

boriska83 # 2012.09.21. 17:21

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy aki túl van már rajta miből tanult, aki benne van, miből tanul?
Érdemes könyvet venni valamiből?

adrienn.dr # 2012.09.21. 10:40

Sziasztok!

A következőben kérném a segítségeteket:

Tavaly, amikor a 'B' vizsgához gyűjtöttem be az anyagot, létezett egy oldal, ahol össze voltak gyűjtve a kidolgozott tételek, BH-k, stb. Decemberben mennék a 'C'-re, de egyszerűen nem találom azt az oldalt, pedig többek közt az 'alapjogok' nagyon kellene onnan...

Nekem a 'webatu' megnevezés rémlik.

Ha valaki meg tudná írni, hogy mi is ennek az oldalnak a pontos címe (esetleg egy másikat, ha van), azt nagyon megköszönném!

Üdv: adrienn.dr

DDD. # 2012.09.19. 09:31

Sziasztok!
Én most hajrázok, jövő szerdán megyek. Most 3 nap munkajog, 1 nap közszolgálat és társai, 1 nap TB és társai. Aztán hétfőn Alkotmány komplett tételsor ismétlés, kedden komplett EU ismétlés. Szerdán pedig buzgón imádkozni :-)
Ti hogy álltok a felkészüléssel? Én elég kétségbeesett vagyok...
D

gépszabadság # 2012.09.19. 05:47

Köszi Kiszi! Életmentő volt az EU :)

Kiszi # 2012.09.18. 22:03

Emil ment a freemailre.
GYIK pedig imitten és a facebookon:
http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml

Lamel7 # 2012.09.17. 07:49

Én kaptam vizsga előtt kb 2 héttel levelet, amiben megírták, hogy a diplomát vagy személyesen (akár meghatalmazott útján) vagy postán közjegyző által hitelesítve kell bemutatni/megküldeni. Természetesen a joggyakorlat igazolásával együtt.
Mivel én is kaptam -a hozzászólásokat olvasgatva - némi segítséget, gondoltam megosztom a tapasztalatomat: munkajogból írtam, nagyon egyszerű, könnyen megoldható feladat volt: keresetlevelet kellett írni szabadság kiadásával kapcsolatban (ajánlom a kommentár nélküli joganyagot). Szóbelin mindenből kicsit: munkavállaló felelőssége, érvénytelenség, megtámadhatóság, munkaviszony megszüntetés, hozzátartozói nyugellátás, közig-alk: fellebbezési határidők, mely szervhez kell benyújtani, felfüggesztési okok, Eu-ból jogeseteket is kérdeztek. Mindenkinek egy kapallal!

katah # 2012.09.15. 19:31

Jogiszaki híján itt van egy e-mail, ahova bárki beléphet.

jogiszaki@freemail.hu
jelszó: vizsga3

Ha valaki egyszer elküldené az anyagokat, az nagy segítség lenne. Különösen az írásbeli és szóbeli GYIK...Köszi!

szultan8484 # 2012.09.14. 22:08

Sziasztok!
Én ma voltam a Legfőbb Ügyészségen C részből és sikerült, ezzel letudtam az összes szakvizsgámat, összességében "jó" eredménnyel.
A vizsgabizottság korrekt volt, az elnök asszony egy ügyésznő volt, ő kérdezte a legalaposabban a dolgokat.
Munkajog: milyen munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokat ismerek (pl. vállalkozás, megbízás jellegű, továbbá pl. ügyészségi, közszolgálati, stb.), próbaidő kikötése, felsorolni az Mt. újításait (pl. új az iskolaszövetkezetes rész, a bedolgozói jogviszony, stb.), a munkavállaló kártérítési felelőssége végig, mi van, ha többen okoznak kárt, kár mértéke, stb., valamint a fizetési meghagyást mikor bocsáthat ki egy hatóság.
Eu: nemzetközi szerződések megkötése a közösségeknek, Eu Bizottsága, történeti résztől kezdődően napjainkig végigvezetni, Keck jogeset, vámok lebontása.
Alk-közig: egyesülési jog szabályozása alaptörvényben, és az alacsonyabb jogszabályokban, civil szervezetek, példával együtt, a Köztársasági Elnök megválasztásának folyamata, valamint Ket-ből az újrafelvételi eljárás, és egy kicsit belementünk a semmisségi okokba is.
Kitartást és jó felkészülést, valamint sok sikert nektek!

gépszabadság # 2012.09.13. 09:13

Nekem is ezt írta e-mailben tegnap a KIM, annyival egészítették ki, hogy azért erősen javasolják, hogy az eredeti diplomát és a joggyakorlatról szóló igazolást (amennyiben nem mutattad be, én mondjuk ezt megküldtem nekik postán) ajánlatos még a vizsga napját megelőzően bemutatni, mert csak így tudják garantálni, hogy ha bármi probléma adódik, azt a vizsga megkezdésééig orvosolni is tudják. Szóval dönthetsz, mész vagy maradsz... :) De mondjuk én sem megyek fel csak ezért Pestre, főleg mert már eléggé szorít az idő és nem engedhetek meg egy nap kiesést vizsga előtt. :)

Csilli83 # 2012.09.13. 08:39

Köszönöm Balázs! :)

nabalazs # 2012.09.12. 11:26

Elég, ha az írásbeli vizsga napján bemutatod, ezért nem kell máskor felutazni.

Csilli83 # 2012.09.11. 11:28

Sziasztok!

Milyen módon kell bemutatni eredetben a diplomát és a gyakorlatot igazoló dokumentumot?

Vajon elég a vizsga napján bemutatni vagy külön ezért fel kellene utaznom Pestre? :(

Ezer köszönet a segítségért!

Csilli