szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

nabalazs # 2012.09.10. 12:09

Grat Laudee, köszi a beszámolót.

Csilli83 # 2012.09.10. 11:50

Kedves Salty & Capisca!

Köszönöm a segítségeteket! Közben nekem is válaszoltak, hogy leellenőrizték az adataimat, és tudok jelentkezni. :)

Jó tanulást Mindenkinek és szép napot!

Laudee # 2012.09.09. 12:36

Sziasztok!

Csütörtökön a Legfőbb Ügyszéségen szóbeliztem - és SIKERÜLT :)
Megosztanám a tapasztalataimat. Mivel munkajoggal foglalkozom és ebből is írtam, így ezzel kezdtük. Nagyon jól sikerült az írásbelim, mert előre mondta a kérdező, hogy ötösre értékelte :) Ezután kb. 10 percig beszélgettünk - semmi TB csak Mt. A szabadság szabályait beszéltük át - mivel ez változik és kérdezte az aktuális + a 13. januártól hatályos szabályokat - de szóról szóra. Ötöst kaptam.
Ezután jött 40 perc halál, mert én úgy éreztem, mindenre felkészültem, de nem így volt.. Alk. öziget egy főosztaályvezető úr kérdezte - AB határozatoktól kezdve minden volt ott - sőt a legtöbb kérdést jogeset formájában kellett megoldani + az egész tételsoron végigmentünk! Ráadásul alap dolgokat nem kérdezett, hanem részletszabályokat minden témából - pl.: mentelmi jog szabályai hol találhatóak - ogy képviselőké hol, hol volt régebben, akkor kérdezte az önkormányzatok gazdálkodását és egy adófajtát bővebben (arra ment ki a kérdés, hogy a súlyadót ki szedte régen és ki most). Aztán a Ket-ből is volt 2 kérdés - itt tudtam a választ, de közölte, hogy én csak 6 okot mondtam az érdemi vizsgálat eltasításánál és ott 7 van.
Na ezt túléltem, jött a rémálom EU. A kérdező hölgy olyan részletesen kérdezte a dolgokat, amikre nem nagyon számítottam. Kérdezte a Bizottságot - tagok választása nagyon részletesen, akkor a fő feladatai - amiből áttértünk a kötelezettségszegészi eljárásokra - folyamat részei, határidők minden nagyon részletesen.
Ezután a szolgáltatások szabad áramlása jött - jogesettel - ezt szerencsére tudtam. Kérdezte a közvetett hatály fogalmát - mondtam, amit a könyvből tanultam, mire mondta, hogy nem azt jelenti és kérdezett mást... elég fura volt.
A végén kérdezett egy jogesetet az áruk szabad áramlása témakörben, ami az adókkal kapcsolatos, amit persze nem tudtam, mert örültem ha a jogesetek nagy részsét megjegyeztem.. úgyhogy ennyiben is maradtunk.
Az alk.-ra meg az EU-ra 3-3-t kaptam - bevallom, nagyon örültem neki, mert a lényeg, hogy SOHA többet nem kell ezt elővennem :):):):)

Minden sorstársamnak sok sikert és 2 jó tanács:

• minden témát legalább nagyjából tanuljatok meg, hogy mindenhez hozzá tudjatok szólni - a semminél az is sokkal jobb
  • ha nem tudjátok a választ, akkor is mondjatok valamit, nekem is így sikerült elterelni a beszélgetést abba az irányba, amit jól tudtam.

Februárig várok az A résszel ... ha ebbe nem haltam bele, na majd abba biztosan :)

noemi12 # 2012.09.09. 07:48

Sziasztok! Aki volt olyan szemfüles, és lementette a jogiszaki-ról a "C" anyagokat, legyen szíves átküldeni nekem az e-mail címemre!előre is köszönöm!!

Salty # 2012.09.06. 18:56

Kedves Csilli83!

Aznap amikor ide írtam, küldtem egy e-mailt az okatas@kim.gov.hu-ra, amiben leírtam pontosan a problémámat. Másnap reggel már válaszoltak is rá, le is ellenőrizték az adataimat, így sikerült jelentkeznem. A telefont nekem sem vették fel, szerintem az emilre válaszolni fognak, aki nekem válaszolt hölgy, az nagyon kedves volt.

Köszi, és sok sikert!

Neked is köszönöm, Capisca!

linn # 2012.09.06. 13:19

Kedves sorstársak!

Sajnos továbbra sem elérhető a jogiszaki, és sürgősen szükségem lenne alkotmányjog, közig és EU jog jegyzetekre.. .el sem mondom, hány napom van a készülésre.

Ha valakinek van jegyzete, kérhetném, hogy küldje át email-ben? A legfontosabb a közig és az EU jog lenne.

Előre is köszönöm a segítséget, örök hála!

capisca # 2012.09.06. 12:12

Kedves Csilli és Salty!

SZerintem jobb, ha személyesen mentek be, már ha tudtok, úgy gyorsabban megy a regisztrálás.

Csak két nap lehet telefonon elérni Őket. Keddenként 13-16 óráig Csütörtökönként 10-12 óráig

Telefonos elérhetőségek részvizsgánként:

a./ részvizsga: 06 (1) 795-1891

b./ részvizsga: 06 (1) 795-1892

c./ részvizsga: 06 (1) 795-1889

Sajnos a malmok lassan őrölnek, de előbb utóbb regisztrálnak titeket.

Üdv
capisca

Csilli83 # 2012.09.06. 08:25

Kedves Salty!

Én is hasonló cipőben járok, mint Te, nem ellenőrizték még le az adataimat. Próbáltam hívni őket, nem veszik fel. Ma írtam levelet a megadott címre...

Amint megtudok valamit, írok! Légyszi Te is szólj, ha tudsz valamit! :)

Köszi!

Csilli

Laudee # 2012.09.05. 12:11

Kedves DDD!

Az EU-s tételek elején a bevezető szöveg szerint " Az EU-ról szóló szerződés és az EU működéséről szóló szerződés hatályos, vonatkozó rendelkezéseinek ismerete szükséges az egyes tételek esetében"
Így egyetértek nabalazs hozzászólásával!
A GYIK már rég elavult - főleg, ha azt vesszük hogy kb. a C részhez megtanulandó jogszabályok nagy része 2010 utáni vagy jelentősen módosult, így több olyan kérdést találtam én is, ami a hatáylos jogszabályok alapján már nincs is!!
Ahogy már korábban írtam, ezért én csak hatályos jogszabályokat tanulok, könyvek + jegyzetek nagy része sajnos már nem használható!
Ráadásul az EU-s tételsor tényleg változott - szerencsére. Én nagyon örülök, hogy nem kell még több felesleges dolgot megtanulni... bőven elég a többi is.

nabalazs # 2012.09.05. 11:13

Kedves DDD.!

A GYIK-ben azért lehetnek szerződésekkel kapcsolatos kérdések, mert régebben még benne voltak a tételsorban. Áprilisban, mikor a barátnőd volt, nem tudom, hogy melyik tételsor volt, a régi vagy ez, a mostani. Én nem azt mondom, hogy tuti nem kérdezik, de nincs benne a tételsorban. Felesleges plusz anyaggal nem akarom terhelni az agyamat, úgyhogy én szerintem kihagyom és csak intézményektől tanulom.
Vélemények?
Várjuk beszámolókat frissen vizsgázottainktól!

DDD. # 2012.09.05. 07:52

Sziasztok!
EU-ból nincsenek tételcímként a szerződések a tételsorban, de kérdezik. Legalábbis a barátnőm áprilisban volt, és tőle ezt kérdezték. Mivel A betűs a neve, tőle mindig a tételsor elejét kérdezték, és EUból ez számított "alapkérdésnek".
Arról nem is beszélve, ha megnézitek a "gyakori kérdéseket", akkor is kb 20 kérdést találtok ezekről.

Sorolja fel az alapszerződéseket és emelje ki jelentőségüket!

Alapjogi Charta felépítése, jelenlegi jogi helyzete és kapcsolata az Alkotmánnyal

Foglalja össze a Merger Treaty lényegét!
Az amszterdami szerződés előzménye és szabályozása.

Mely szerződés tartalmazta a konvergencia kritériumokat?
Mi az önkéntes távolmaradás?
Integrációs folyamat, alapszerződések nagy vonalakban.

Maastrichti Szerződés jelentősége, újításai
EU Charta emberi méltóság fejezete milyen alcímeket tartalmaz - 1-2 példa?

Én ezeket elkezdtem kidolgozni könyv alapján. De ha valakinek esetleg van már ilyenből kész anyaga, azért hálás lennék. Nem hiszem, hogy nagyon részletesen kell, de szerintem nem hagyhatók ki a szerződések.

Alapjogokból mit tanultok? Ott it figyelni kell a könyvre, mert abban még pl benne van az adatvédelmi ombudsman, az OIT, talán még az ORTT is.

e-mail: ddebook@freemail.hu

Jó tanulást!

JogiBear # 2012.09.05. 05:28

27-én megyek, már csak 5 nap szabim maradt a vizsga előttre, ebben az évben csináltam a B-t és az A-t is, ebben a sorrendben, ez lenne az utolsó. De szerintem ez sokkal rosszabb, mint a kettő együttvéve. Tanulom, tanulom, és egyszerűen nem fogy az anyag... Az EU-t még ki sem nyitottam. Borzalmas...

dredy # 2012.09.04. 20:39

Sziasztok! Én 20-án vizsgázok, és bár álláspontom szerint ennyi anyagot lehetetlen megtanulni :(,azért nem adom fel :) segítséget szeretnék kérni, mivel a kidolgozott tételeket nem tudtam letölteni, így csak jogszabályból tanulok. Kérem, küldjetek nekem kidolgozott anyagokat a drbezzegh@gmail.com címre. Nagyon nagy segítség lenne!

Mindenkinek köszönöm előre is a segítséget!

Üdv
Dredy

Salty # 2012.09.04. 18:35

Sziasztok!

Elektronikus úton szeretnék jelentkezni a C részre, egy hete regisztráltam, jelentkezni azonban nem enged a rendszer, mert az adataim még nem kerültek ellenőrzésre. A tájékoztatóban azt írják, hogy az adataim ellenőrzéséről e-mailben értesítenek és azt követően tudok majd jelentkezni. Meg tudja valaki írni, mennyi idő telik el a regisztráció és az adatok ellenőrzése között? Várjak türelmesen tovább, vagy inkább jelentkezzek postai úton, vagy esetleg rosszul csináltam valamit? Próbáltam az Ügyfélszolgálatot is hívni telefonon, de nem vették fel.

Köszönöm

Csilli83 # 2012.09.04. 12:50

Sziasztok!
Lejjebb már kérdezte valaki, de engem is nagyon érdekel a válasz: az AB döntéseket mennyire kérik számon? Köszi a választ! :)

nabalazs # 2012.09.03. 12:51

Köszi Laudee a választ, és egy kalappal csütörtökre.

Balázs

cézár58 # 2012.09.03. 10:25

Sziasztok!

ha valaki tudna küldeni EU jogból jegyzetet nagyon megköszönném, vagy ha valaki tudna segíteni abban, hogy netről honnan tudnám leszedni.

email: suar@freemail.hu

Laudee # 2012.09.03. 10:15

Szia nabalazs!
EU-ból én is meglepődtem, hogy nincsenek benne a tételsorban a szerződések, de a főszabály az, hogy csak a tételsorból kérdezhetnek, így eszem ágában sincs ezeket tanulni.
Egyébként csak jogszabályokat tanulok - szerintem bőven elég! EU-ból a Novissimás könyvem van - szerintem ez is jó, csak pár jogeset nincs részletesen kifejtve - ezeket a netről letöltöttem.
Csütörtökön kiderül, hogy elég volt-e, de az ismerőseim tapasztalatai alapján elégnek kell lennie!

Laudee # 2012.09.03. 10:10

Sziasztok!

Ma voltam írásbelizni munkajogból - megosztanám a jogesetet:
129.
X munkavállaló eladó egy italboltban.
Havi munkabére 90.000.- Ft, melyet kp-ban kap meg, minden hónap 10. napjáig.
Május 7. csütörtöktől 24-ig szabadságra megy és május 6-án kéri a munkáltatót, hogy fizesse meg neki a munkabérét.
A munkáltató nem nagyon áll rá, mert még hol van 10-e de ha nagyon kell neki, akkor kifizet 60.000.- Ft-ot és 30.000.- Ft értékben vihet magával szszesitalt és cigarettát.
A munkavállaló elfogadja a pénzt, de nem visz el semmi mást a boltból, elszámolást nem kapott a kifizetés után.
Május 20-én visszatér és kéri a ki nem fizetett munkabérét, amelyet a munkáltató nem akar kifizetni, mondván, hogy már természetben kifizette.

A munkavállaló bírósághoz fordul, hozzon határoztot.

Először el sem hittem, hogy ilyen egyszerű, de örülök nagyon! Megoldás: Mt 154-160§ részletszabályai

Egyébként külön volt a munka és a TB - ezt előre meg is kérdeztem, de mondták, hogy úgy is vannak előkészítve a tételek. Csütörtökön megyek szóbelizni a LÜ-re - örülök neki, csak jókat hallottam az ottani bizottságokról.

Minden sorstársamnak kitartást!

fágica # 2012.09.03. 05:51

Sziasztok!

Kiszi nagyon rendes volt, és átküldte nekem az Eu jog anyagát. Esetleg van még vkinek C (alkotmány, közig, munka)részből anyaga a jogiszaki-ról? Át tudná küldeni nekem a gigy1@freemail.hu címre? Nagyon megköszönném a segítséget.
Delaw, http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml - itt és a facebook oldalukon találtam GYIK-et.

nabalazs # 2012.09.03. 05:36

Sziasztok megint!

Kérdezném valakitől, hogy EU jogból tényleg nem kellenek a különböző szerződések, valamint a történeti rész?

Hálás lennék, ha valaki válaszolna, esetleg a pár bejegyzéssel ezelőtti válaszomra is. (ki mit. miből tanul)

Előre is köszönöm.

Balázs

borcsokt # 2012.09.02. 12:12

Sziasztok!

Ha van vkinek esetleg használható alkotmány anyaga azt átküldené nekem is a thomasborcsok@gmail.com emil címre?Nagyon sokat segítene, mert szept 19én megyek belőle és...de ezt aki tanulja vagy tanulta úgy is tudja.

Előre is köszönöm a segítségét a kedves ismeretlennek!

Delaw # 2012.09.01. 11:07

Sziasztok!
A kollégák segítségét kérném. A jogiszakit nem tudom elérni :( Esetleg máshonnan le lehet tölteni a gyakran ismételt kérdéseket? Esetleg valaki tudna küldeni kidolgozott kérdéseket a snap5@freemail.hu címre? Köszi szépen előre is.

Kiszi # 2012.08.30. 21:31

Novissimából nekem a köziges volt meg és nagyon bejött. A Ket. szerintem most is kb. jó belőle, az Ötv.-t viszont tök átírták tudtommal.

granitka # 2012.08.30. 18:27

Sziasztok! Én már a hajrában vagyok, belenéztem a gyakori kérdésekbe..rémes. No mindegy. A köziges tételsorral még nem állok túl jól, a kérdésem, hogy a legutolsó, igaz tavalyi lezárású novissimás könyvben mennyire bízzam meg? Néha kétségbe esem...no meg a gyakori kérdések...nem szeretek magolni :/