szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pöszke # 2011.11.16. 07:04

Roni04! Nagy kalappal neked holnapra! Majd gyere és mondd el, mi volt!

Diandra! A kérdésedre én sem tudom a választ. Munka és tb iratmintákat te honnan bányászol elő? Én netről töltögettem, de elég gyatrák...Jó ötlet ez a kispárna elhelyezés :)

Diandra # 2011.11.16. 07:42

pöszke minek iratminta ha úgysem vihetem be? nézegetni? nem nézegetek semmit :-) amúgy a jogiszakiról szedtem le párat, ott össze vannak gyűjtve.

én még mindig reménykedem, hogy az ismert munks/tb kérdésekre kapok kidolgozott választ!!! valaki!!!

bár lehet azért nincs, mert mindenki úgy áll hozzá ahogy én, sültgalambvárós módszerrel :-)

Pitypang75 # 2011.11.16. 08:41

Múlt héten hétfőn írásbeliztem alkotmány-közigből, akkor is kérdezték a többiek, hogy "nem-e-lehetne-e" szétszedni a munkát és a tb-t. Azt mondta a csajszi, hogy nem lehet, pedig eléggé jóindulatú volt amúgy.

Eu-ból nem arra gondoltak, hogy lehetett fellebbezni az előzetes döntéshozatalra utalással szemben (Cartesio-ügy)? Később ugye módosították a törvényt, és már nem lehet.

Diandra # 2011.11.16. 10:35

miért 12 csillag van a zászlón? nem mintha nem lenne jobb dolgom, mint ezen agyalni...

Diandra # 2011.11.16. 11:00

az eu eljárásoknál melyik milyen bíróság előtt folyik? erre a válaszra én nem leltem rá, viszont nemrég kérdezték valakitől. ha vki ezt összefoglalná nagyon megköszönném.

K.dr. # 2011.11.16. 11:23

Diandra!

Remélem segít:

Bíróság:

• Az előzetes döntéshozatali eljárás
• A tagállami kötelezettségszegés megállapítására irányuló kereset
• A megsemmisítés iránti kereset
• Az intézményi mulasztás megállapítása iránti kereset
• A fellebbezés
• A felülvizsgálat

Törvényszék:

• a természetes és jogi személyek által benyújtott közvetlen keresetek, amelyek az Európai Unió intézményeinek, szerveinek és hivatalainak határozatai ellen, illetve rendeleti jellegű jogi aktusok ellen irányulnak, valamint amelyek tárgya valamelyik intézmény, szerv vagy hivatal mulasztása;
• a tagállamok által a Bizottság ellen benyújtott keresetek;
• a tagállamok által a Tanács ellen benyújtott, az állami támogatások, a kereskedelemkorlátozó intézkedések területét érintő keresetek, valamint azon intézkedések ellen benyújtott keresetek, amelyeket a Tanács végrehajtási jogkörében eljárva hozott;
• az Európai Unió intézményei vagy azok alkalmazottai által okozott kár megtérítésére irányuló keresetek;
• az Európai Unió által kötött, kifejezetten a Törvényszék hatáskörét kikötő szerződésre vonatkozó jogviták;
• a közösségi védjegyekkel kapcsolatos keresetek;
• az Európai Unió Közszolgálati Törvényszéke által hozott határozatok ellen benyújtott fellebbezések.
• a Közösségi Növényfajta-hivatal, illetve az Európai Vegyianyag-ügynökség által hozott határozatok ellen benyújtott keresetek.

Közszolgálati Törvényszék

• Európai Uniós közszolgálattal kapcsolatos jogviták,
• Elsőfokon az Európai Unió és alkalmazottai között felmerülő jogvitákban,
• És hatáskörrel rendelkezik valamennyi olyan szerv vagy hivatal (például az Europol, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) vagy az Európai Beruházási Bank) és azok alkalmazottai között felmerülő jogviták vonatkozásában is, amelyekkel kapcsolatban az Európai Unió Bírósága rendelkezik hatáskörrel.

Pöszke # 2011.11.16. 11:25

Diandra! Köszi, hogy írtad a jogiszakit, már ki is nyomtattam a mintákat! :) Kérdésedre: A csillagok száma és a tagállamok száma között nincs összefüggés. Azért szerepel 12 csillag a zászlón, mert a 12-es szám ősidők óta a tökéletesség, a teljesség és az egység jelképe. Éppen ezért az Unió bővítéseitől függetlenül a zászló nem változik (netről szedtem)

K.dr. # 2011.11.16. 11:33

És a zászló :) Szintén netről...

Bár a zászlót leginkább az Európai Unióval hozzák összefüggésbe, eredetileg az Európa Tanács használta, és egész Európa jelképének tartották, nem csak az Unióénak vagy a Tanácsénak.
A zászló csillagainak száma változatlan, és nem áll összefüggésben az Unió tagállamainak számával. 1953-ban az Európa Tanácsnak 15 tagja volt, ekkor felmerült, hogy a zászlót megváltoztatják, és minden tagot egy csillag képvisel, a jövőben pedig nem változtatnak ezen. Ezt az NSZK ellenezte, mivel az egyik tag a vitatott jogállású Saar-vidék volt, és ha külön csillagot kap, az azt sugallta volna, hogy független állam. Franciaország ugyanerre az alapra helyezte ellenvetését a tizennégy csillagos zászló ellen, ami azt jelentette volna, hogy a Saar-vidék az NSZK része. A tizenhármat hagyományosan szerencsétlen számnak tekintették, ezenkívül az Egyesült Államok legkorábbi zászlóján is tizenhárom csillag volt. Végül a tizenkettőt fogadták el, mint minden politikai jelentéstől független számot.

Diandra # 2011.11.16. 11:33

K.dr és Pöszke köszönöm szépen :-)

mindig rájövök, hogy bazi sok mindent nem tudok, pedig azt hittem igen...

nincs más választásom mint jó kérdéseket kapni.

Pannie # 2011.11.16. 12:55

Az EU honlapján is az van, hogy az Európa Tanács használta elöször a zászlót.

Roni04 # 2011.11.16. 17:19

Nincs senki, aki ma vizsgázott C részből?

Roni04 # 2011.11.16. 17:21

Diandra, jelenleg olyan állapotban vagyok, amit már ezerszer megnéztem, megtanultam, most olvasom, és csak nézek ki a fejemből......remélem holnap nem lesz ennyire üres a fejem :) Én is ebben bízom, hogy jó kérdéseket kapok. Ha nem és nem tudom, így jártam. Kell még hozzá egy normális vizsgabizottság is.....

Diandra # 2011.11.16. 18:18

sok sikert roni és gyere ha túl vagy rajta, jó híreket hozzál!!!

drkriszti # 2011.11.16. 18:26

Roni04! Kéz és lábtörést holnapra! Ügyes leszel! Várunk a hírekkel! :)

Roni04 # 2011.11.16. 19:46

Köszönöm!!!

Diandra # 2011.11.17. 14:56

valaki!

kicsit bekavarodtam és nem tökölnék a bogozással, hátha vkinek fejből megy:

mviszony jogellenes megszüntetésénél mi jár a mvónak?

1. ha visszahelyezik a munkakörébe
  2. ha nem kéri, vagy bíróság mellőzi a visszahelyezést akkor mi jár

a tv egymás után sorolja és pl abban nekem nincs logika (bár ez kevés érv), hogy ha nem rendes felmondással lett jogellenesen megszüntetve akkor jár neki végkielégítés és felmentési időre átlagkereset akkor is ha visszahelyezték vagy ez csak akkor (sztem) ha nem helyezik vissza???

na meg jár a 2-12 havi ha nem helyezik vissza ez egyértelmű. de mi jár ha visszahelyezik sztem az elmaradt bér, meg a kár mindkét esetben jár, de ez a végkielégítés amit fentebb írtam csak ha nem helyezik vissza, de ez a tvből nem derül ki (számomra) vagy már kész vagyok.

na örülnék ha erre a katyvaszra reagálna vki.

Pannie # 2011.11.17. 15:53

Szerintem a tv alapján, ha visszahelyezik a munkakörébe nem jár végkielégítés, mert a munkaviszonya nem szünt meg.
Ha nem kéri a visszahelyezést akkor a munkaviszonya a jogellenességet megállapító határozat jogeröre emelkedésével szünik meg, ekkor jár végkielégítés.

Visszahelyezik -
  • > van munkaviszony---> nincs végkielégítés
Gondolom én.
Diandra # 2011.11.17. 17:07

pannie én is így gondolom. akkor ennyi.

Diandra # 2011.11.17. 19:13

hol vagy roni?

Diandra # 2011.11.17. 20:58

akik már voltak vagy van infójuk: mekkora mélységig kérdeznek egy adott témát?

drkriszti # 2011.11.18. 05:44

Én is várom Roni04 beszámolóját, és persze a ma vizsgázóékét is!! :)

cimó # 2011.11.18. 05:46

szia drkriszti, Te hétfőn mész ugye? hogy állsz?

bogarock # 2011.11.18. 09:28

Akkor olyan feladatok mujból nincsenek, amiknek megoldásuk is van, ugye...jaj így csak ideges leszek tőlük:)))

Diandra # 2011.11.18. 09:40

a jogiszakin van aminek van megoldása is fenn, de olyan igazi nincs, meg egy jó párnak megoldása sincs. eszembe jutott az is, hogy egyet-egyet megírok ide, akik együtt készülünk hozzunk össze együtt gyors megoldást, mit szóltok?

drkriszti # 2011.11.18. 18:26

Cimó!

Igen, hétfőn írok, szerdán meg szóbelizek...atyagatya, még leírni is szörnyű. :/

Hogy állok? Alig-alig, illetve egyik pillanatban így, másikban meg úgy. Az ismétlésnek vasárnap délelőtt érek a végére, de úgy érzem, hogy amit pár napja ismételtem, pl. munkajog, az már nincs sehol. :/