szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

nabalazs # 2012.08.30. 16:44

Sziasztok!

Az lenne sorstársaimtól a kérdésem EU jogból, hogy a jelenlegi tételsor lefedi-e a a mindenki által emlegetett "csoda" 76 oldalas rövidítettet. Idő rövidsége miatt nem tanulnék mást, és nincs időm sem egyeztetni. Elég-e ha azt tanulom + jogesetek zanzát. Esetleg 76 oldalas rövidített tovább rövidíthető-e még valahol tekintettel arra, hogy régi tételsorban több tétel volt, és netán kikerültek-e tételek. Vagy mit és miből kellene tanulni?

Előre is köszi a válaszokat, és kitartást

Balázs

fágica # 2012.08.30. 12:52

Kiszi!
Írtam egy emailt. Előre is köszi a segítséget.

Kiszi # 2012.08.30. 12:10

Fágica!

Küldj egy emilt az okb.szuhoj@gmail.com -ra és válaszban átküldöm a lényeget. :)

fágica # 2012.08.30. 08:01

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy egy hónap múlva megyek szakvizsgázni a C részből, viszont nem tudom elérni a jogiszaki oldalt, hogy letölthessem az anyagokat.Esetleg van vki köztetek aki már korábban letöltötte a vizsgához hasznos anyagokat? (legfőképp az alkotmány-közig rész érdekelne)Át tudná nekem küldeni e-mailben?
köszi

Textilhal # 2012.08.29. 07:09

Ja, és ugyanitt munkajogból láttam egy egészen friss kiadványt, ami érdekes lehet, összehasonlítás a régi és új Mt.-ről, a továbbélő bírói gyakorlatot is elemezve.

Textilhal # 2012.08.29. 07:08

Üdv Mindenkinek!

http://ronniszakkonyv.hu/…zsga_konyvek

Böngésszetek, mert vannak újdonságok, akciók, s ami eddig (tudtommal) nem volt: kiegészítő pótfüzetek korábbi könyvekhez a változásokról.

Nem néztem meg alaposan és részletesen, csak átfutottam, úgyhogy nem tudom, hogy minden részvizsgához vannak-e jó kiadványok...de azért beírom mindhárom fórumba ezt.

HAJRÁ!:-)

DDD. # 2012.08.28. 14:32

Sziasztok!
Én szept. 26-án megyek "c"-ből, ami az utolsó köröm.
Akik szintén szeptember második felében mennek, azoktól kérdezem, hogy hogyan tanulnak?
Én kijegyzeteltem a komplett TB és közszolgálat tételsort (kiemelt figyelemmel a "gyakori kérdésekre), mert azoknál nem kell teljes törvény. Mellesleg ráz a hideg az olyan tételektől, ami valaminek a "fő szabályait" kéri.
Szóval kérdésem, hogy alkotmányból nem csinált-e valaki hasonlót az új törvényekből, amik a régi alkotmányt váltották (OGY, ÁSZ, stb...)?
Netes jegyzeteket nem használok, de ilyen sajátban megbíznék.
Jó tanulást!
D

mamhaaa # 2012.08.15. 05:27

A Dialógos könyv mind mélységében, mind színvonalában elég az alkotmány és közigazgatási jog részhez. Semmi más nem kell hozzá. Ha azt valaki megtanulja, az elég az 5-höz. Nem kell az alapjogokhoz más könyvet tanulni. Nekem bőven elég volt.

Ardyenn # 2012.08.14. 11:08

Köszi mosza a hasznos infókat! :)

mamhaaa # 2012.08.14. 07:33

Szerintem a Dialógos jobb... de a másik is összefoglalja az anyagot. Aki akarja bármelyikből fel tud készülni.

kikk # 2012.08.14. 07:16

szia Adryenn!
ezen én is sokat gondolkodtam, főleg az eu könyv kapcsán. Aztán a sors döntött helyettem, ugyanis a dialógos eu-s könyv sehol nem kapható jelen pillanat, úgyhogy tegnap megvettem a novissimást. Alkotmányból nem tudom, hogy használható-e bármelyik is....

Ardyenn # 2012.08.13. 12:51

jahahajjjj, de butaságot kérdeztem! :D már 2012-t írunk... így persze hogy a campusos is az Alkotmányra épít.. :/ :( ettől függetlenül a kérdés még mindig kérdés, hogy novissima vagy campus dialóg?

Ardyenn # 2012.08.13. 12:38

helló Mindenkinek!

Mit gondoltok, a novissimás vagy a campus dialógos könyvek a jobbak? Gondolok itt az eu-ra és az alkotmányjogra. Eu mindkettő 2011-es, alkotmányjog zárása novissima 2010, campus dialóg 2011. január.. utóbbi már az Alaptörvényt tartalmazza? novissima még "Alkotmányos". Közig, Mt, TB - maradnak a törvények..

papamaci # 2012.08.12. 10:42

Sziasztok!

Szept 19-én megyek az utolsó - remélhetőleg utolsó - fordulóra. "C" rész. Kérdezném azokat akik már túl vannak rajta, és azokat is, akik még nem teljesítették eme nemes feladatot, hogy miből készülnek? Mihez elég a törvény, mihez kellene tankönyv? AB határozatokkal mi a helyzet? Legyetek szívesek nagyvonalakban infót szolgáltatni, mert segítene!!! Hajrá mindenkinek.

mamhaaa # 2012.08.09. 06:49

A jogesetek egyszerűek... az alap dolgokra mennek rá, hogy ismered -e az oda vonatkozó részt.
A munka kommentárt tudom ajánlani. Abban minden lényeg benne van. Sőt.. a munkajog szóbelihez is bőven elég.

mamhaaa # 2012.08.09. 06:47

Én is munkából írtam. Lehet választani, hogy miből szeretnél.

virág222 # 2012.08.08. 12:28

Sziasztok!

SOS szeretnék venni használt Novissimá-s alkotmányjog szakvizsga könyvet (dr. Csink Lóránt).

Kérlek jelezzétek, akinek van!

Köszi!
fort19una@gmail.com

Tubi5 # 2012.08.07. 13:15
    • tehát a lényeg, hogy lehetett választani, lehetett mondani, hogy munka, vagy TB jogesetet akarnak- most már, remélem egyértelmű voltam, bocsi!
Tubi5 # 2012.08.07. 13:14

Én "most" voltam C-ből (februárban), és mondták többen is , hogy munka, vagy TB-t akarnak...

Kiszi # 2012.08.01. 00:36

Meg lehet próbálni, de most van rá egy kocka söröm, hogy azt mondják nem lehet.
Netán óriási mákkal ott a vizsgán kifoghatsz egy olyan felügyelőt, aki enged választani, de erre semmiképp sem lehet építeni, mert az utóbbi időben inkább az ellenkezőjét hallom.

hunfrakk # 2012.07.30. 17:06

2010 őszén még lehetett választani
hogy munkajog vagy tb
hogy most lehet-e nem tudom
de meg tudják mondani szv.bizottságnál

Kiszi # 2012.07.30. 15:40

Dzsuzsanna!

Pontosan úgy van, ahogy hunfarkk cimbora írja:
Kizárólag 1 db. gyakorlati jogeset, semmi elmélet. Csak üres tv. szöveget vihetsz be, BH-k -és a legújabb szigor szerint- jogegységik se lehetnek mellette, így gyakorlatilag a Novissimás könyvek is kihullanak.

Tehát kapsz egy jogesetet és az alapján írsz vagy egy keresetlevelet, vagy ítéletet, fellebbezést stb. A jogeset viszont gyakorlatilag tételhúzásos alapon történik: zárt borítékok vannak, mindegyikben 1-1 jogeset és ezek közül húzol egyet.

A munka-TB azét necces, mert nem választhatsz, hogy melyikből akarsz húzni. Én legalábbis rettegnék a TB-től. :)

Pippa # 2012.07.30. 11:24

Sziasztok!

Az alábbi linken elérhető a jogi szakvizsga rendelet módosításának tervezete, holnapig még véleményezni is lehet. Aki a jövőben megy, annak érdemes átnéznie (és ezek szerint az új szakvizsga rendszer helyett marad a régi):

http://www.kormany.hu/hu/dok?…!DocumentBrowse

fágica # 2012.07.27. 08:47

Nem tudjátok véletlenül, elkészült-e már a munkajogból az új tételsor? Ha igen, hol lehet elérni?

Berényi Miki # 2012.07.24. 18:36

Értem... nincs az a pénz, amiért én a TB írásbelit berizikózom, szóval akkor marad az A rész írásbeli....