szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

pipe # 2012.06.16. 11:25

Tegnap voltam pótvizsgán (közigből kellett). Azoknak akiknek még hátra van a vizsga, kérdéseim:

köztársasági elnök
választójog
közjogi szervezetszabályozó eszközök
önálló szabályozó szervek (csak felsorolás - kettő van)
ügyintézési határidő
jogforrások
(más is volt, de csak ezek jutnak eszembe)

Kitartást mindenkinek. És bár én sem hittem el a fórumozóknak, de tényleg nagyon rendesek, kedvesek voltak. Tényleg az érdekli őket, hogy mit tudunk. Ne vesszetek el a részletekben (én sajnos elvesztem és nem kellett volna)!!!

Sikeres vizsgákat és hasonlóan jó bizottságot mindenkinek!

pipe # 2012.06.16. 11:18

Szia Eszter!

Gratulálok! Nagyon örülök, hogy neked is sikerült :):) Jó pihenést, szép nyarat és sok-sok felhőtlen percet Dalmival. És úgy készülj a novemberi vizsgára, hogy addigra Dalma már járni kezd. Nem lesz könnyű :):)!!!

Puszi,
Kitti

Dalma Anyuka # 2012.06.15. 15:41

Szia Kitti,
ma vizsgáztunk együtt a C. részből. Nekem is sikerült 4-eseket kaptam. Nagyon örülök neki, nem kérdeztek nehezet, jeleztem, hogy GYED-en vagyok, igy természetesen azt is kérdezték. Szuper, hogy beszéltünk róla előtte. November közepe-végén megyek büntetőből.
Most már rosszalkodhat Dalma (szeptemberig).
További sok sikert Neked, és Dalmádnak is.
Eszter

m.edina # 2012.06.13. 08:22

Leevi, köszönöm. Majd nézegetem a Pp-t.

Leevi # 2012.06.11. 07:46

@ m.edina

A jogiszaki.hu-n találsz jónéhány jogesetet munkajogból, nincsenek teljesen kidolgozva, csak a megoldáshoz szükséges jogszabályhely van feltüntetve.
Az írásbelin a választott tárgyból húzol egy tételt, ami egy tényállást fog tartalmazni, ez alapján kell ítéletet/beadványt/véleményt/keresetet/felmondást stb. írnod.
Javaslom, hogy pl. nézd át a kereset kötelező tartalmi elemit, ha esetleg ilyen tételt húznál (bár elsősorban a tartalom, a megoldási javaslatod fog számítani).
Nem kell tőle félni, nem lesz vészes, szóbelin is meg fogják még kérdezni, hogy fenntartod-e, esetleg módosítasz-e az írásbeliden.

Cézé85 # 2012.06.08. 12:06

Ha nincs a tételsorban akkor nem kell:)
Én sem tanultam már meg, bár az év elején meg benne volt a sorban a történeti rész. Szóval mostanában változott meg.

m.edina # 2012.06.08. 08:00

Gratulálok minden sikeres vizsgázónak! Hősök vagytok!

Munkajogból írásbelizek, de - ahogy többen írták - alig találok a neten feladatot, esetleg megoldást hozzá. Ha van valakinek egy kisebb gyűjteménye megteszi, hogy elküldi nekem (edina.m.dr@gmail.com) vagy megírja hol találom meg, ha a netről letölthető? Egyáltalán "mit kell ott csinálni"? Olvastam, hogy határozat vagy beadvány, de technikailag kitalálok neveket, esetleg értékeket, ügyszámokat vagy hogy kell ezt elképzelni? Vagy teljesen konkrét esetet kapok. Egyáltalán nem ezen a területen dolgozom, a „klasszikus” jogi szakmával (ítélet, keresetlevél, fellebbezés …etc.) nem találkozom, ezért is izgulok jobban.

EU-nál jól látom, hogy már nem kellenek a szerződések? A tételsor csak az intézményektől indul. A vizsgán a kérdés gyűjteményből is törölték vagy az alap, hogy a történeti részt tudni kell és ne ringassam magam olyanba, hogy az nem kell, mert eltűnt a tételsorból?

Cézé85 # 2012.06.08. 06:17

Hat hetet voltam otthon, és kizárólag jogszabályból tanultam, eu-t pedig Várnay Ernő könyvéből, illetve letöltöttem az eu oldaláról Szerződéseket, bíróság esetében a bíróságról szóló jegyzőkönyvet, jogeseteket.

kikk # 2012.06.07. 13:28

Gratulálok Cézé, nagyon szép eredmény!
Azt megkérdezhetem, hogy mennyi időt tanultál rá, és mit miből tanultál?

Cézé85 # 2012.06.07. 12:51

Sziasztok!
Tegnap voltam a Kúrián, nagyon hosszú, kínkeserves tanulás után.
A bizottság korrekt volt, kedves, alap dolgokat kérdeztek, nem mentek bele mélyen semmibe. 5, 5, 4, ezen jegyek születtek.

Mt: érvénytelenség, megszüntetés eseteit szigorúan csak felsorolni, nyugdíjjárulék mértéke, határozott idejű jogviszony felszámolása, érvénytelenség jogkövetkezménye, csoportos létszámleépítés.

Eu: áruk szabad mozgása, bíróság összetétele, nagyon vázlatosan, Cassis jogeset.

Alkotmány: Mely szerveknek, személyeknek van szerepe területszervezésénél, Ket-ből kézbesítési vélelem megdöntése, egyszerűsített határozat, hogyan lehet és mikor személyesen közölni a döntést, hatóság hallgatása, illetve belföldi jogsegély (ezt nem tudtam, nem tanultam meg, ezért lett négyes). Talán ezen utóbbi részt kérdezte a vizsgáztató úr részletesebben, a másik kettő, főleg az eu, nagyon felületesen kellett.

durca71 # 2012.06.07. 12:04

sziasztok,
szeretnék segítséget kérni, szükségem lenne egy könyvre, mégpedig az Európai Unió Joga c. kiadványra,aminek többek között szalayné is szerzője és 2011.októberében zárták le.
Akinek nincs szüksége rá szívesen megvenném.Most szembesültem azzal,hogy égen földon nem lehet kapni,csak előjegyzés vehető fel.
ez az egy könyv,amit meg akartam venni, hát nem lemaradtam róla.
köszönöm a segítséget előre is.

Leevi # 2012.06.06. 20:47

@klikk:

Munkából, tb-ből is bőven elég a törvény, de ezekből is a lényegre koncentrálj. Amit mostanában szeretnek kérdezni az a Kttv.

Összességében nem vészes, meg lehet tanulni :)

Castor3 # 2012.06.03. 18:59

Szerintem 2 hét alatt bevehető a munka+EU, ha szabin vagy...illetve attól is függ mennyire tanulsz gyorsan.

Én kezdek szétcsúszni, rájöttem hogy munka mellett kész öngyilkosság készülni...munka után, este 7-8tól hajnal 2ig olvasni-másnap dolgozni és így végigvinni a hetet....2 hete 4-5 órákat alszom :(( Erősen elgondolkodtam h őszre halasztom, pedig annyira szeretnék túljutni rajta, utolsó szenvedésem...
Elnézést a panaszért!

kikk # 2012.06.03. 12:01

Sziasztok!

Ősszel mennék a C részből vizsgázni, és erősen azon gondolkodom, hogy első körben csak az EU-t és a munka-tb-t csinálnám meg, mert nincs sok szabim. Érdeklődnék azoktól (Textilhal :)), akik már levizsgáztak, hogy ez a két rész kb. mennyi idő alatt tanulható? másfél-2 hét elég rá?
Eu-ból könyvet tanulnék,de munka-tb-ből elég a törvény? köszi

soulfly # 2012.06.01. 19:05

Sziasztok!

Ma voltam a KIM-ben, korrekt volt a bizottság, ami igazán jó érzés volt.

Kb. ezek voltak a kérdések, de sajnos nem mindenre emlékszem.

Alkotmány-közig: állampolgárság, országgyűlés elnöke, képviselő-testület döntései, át nem ruházható jogkörök.

Munkajog: Munkaviszony keletkezésről, megszűnésről minden teljes részletességgel( összes mód részletezve, felmondási idő, csoportos létszámcsökkentéssel együtt stb..) és szó szerint.

Eu: Bíróság, előről-hátra, különös tekintettel a törvényszékre, eu jog forrásai, közvetlen/közvetett hatály, tőke szabad mozgása, jogesettel együtt.

Többiektől kérdezték a köztársasági elnököt, terület szervezési eljárást, Bizottságot, munkából munkaszerződést,tb-ből meg özvegyi jogot.

Remélem, tudtam segíteni. Mindenkinek sok sikert a jövőben! Én szerencsére végeztem.

Kitartást!

Textilhal # 2012.05.31. 18:51

Hahó Mindenki!

Most kaptam (miért csak most???) e-mail értesítést, engem már nem érint, de sokaknak fontos lehet, hogy a Ronni-nál május 03-tól június 03-ig 20% kedvezménnyel vannak a Novissima Kiadó szakvizsga könyvei!

A hatályosságukat nem tudom, a honlapról nyilván kiderül:

www.ronniszakkonyv.hu

Innen tudtok rendelni is, személyesen is van átvételi lehetőség a PKKB-n!

bandeeraz # 2012.05.29. 09:46

Mostanában alkotmányjogot miből érdemes tanulni? Az alapjogok könyv gondolom még mindig használható, emellett a régi könyvek történelmi...stb. részei is. Van ezeken kívül még valami, amit érdemes bújni, vagy így kell összeollóznia mindenkinek a tananyagot?

Textilhal # 2012.05.29. 07:28

Kedves Lucita!

Az egy olyan jogszabály, amit nem megtanulásra teremtettek, Isten őrizz, hogy ezt megkíséreld. Tapasztalataim szerint nem is kérdezik (elég aljas is lenne ebből kérdezni).

Én annak idején azt csináltam, hogy az egyes miniszterek felelősségi területeit jegyeztem csak meg, ami mindig az adott miniszter részletezésének első felsorolása a jogszabályban.

Szerintem ennél többet ne tegyél az ügy érdekében, egyfelől mert nem szükséges, másfelől mert lehetetlen...

Kitartást és sok sikert! HAJRÁ!

Lucita # 2012.05.29. 07:05

Bocs, a 212/2010-re gondoltam! Szerintetek az mennyire kell?

Lucita # 2012.05.28. 15:18

Sziasztok!
Szerintetek a 288/2010 Korm. Rendeletet mennyire kérdezik? Csak mert a tételsorban sincs benne tételként, meg a GYIK-ba sem szerepel (csak a tételsor végére van odabiggyesztve, hogy ez is az elvárt anyag része). Kérlek válaszoljatok gyorsan, mert hamarosan vizsgázom, és az agyam nem nagyon akarja bevenni ezt az elég hosszú jogszabályt!
Előre is köszönöm a segítséget!!!

Pandicao # 2012.05.26. 07:17

Sziasztok!
05. 24-én voltam a Kúrián, nagyon kedves, normális, segítőkész bizottságunk volt, elnök asszonnyal és két férfi vizsgáztatóval.
Alkotmányjog:

• információs alapjogok (személyes adatok, közérdekű, közérdekből nyilvános, nemzeti minősített adat, Hatóság, stb.)
  • nemzetiségek jogai - hogyan említi őket az Alaptv. ? (nemzetalkotó tényezők!)
  • országgyűlési képviselők választása (új tv. szeri nt!)

Közig jog:

• Ket-ből: joghatóság, hatáskör, illetékesség (negatív hatásköri összeütközéskor mi van?)

Munkajog:

• jogeset, ami rendkívüli felmondással volt kapcsolatos, benne még: táppénz alatt lehet-e munkát végezni egy másik cégnél, illetve versenytilalmi megállapodás és tájékoztatási kötelezettség elmulasztása
  • munkaszerződés kötelező elemei, illetve még miket kell rögzíteni egy kinevezési okiratban
  • felmondási idő hossza mitől függ, mennyi lehet max., felmentési idő
  • tanulmányi szerződés, illetve ezzel kapcsolatos jogeset

Tb jog:

• melyik szerv rögzíti, állapítja meg a szolgálati időt, mi van akkor, ha nem akarják megállapítani, nincs hozzá adatuk?

Eu jog:

• bel – és igazságügyi együttműködés
  • milyen rendőri és bűnügyi szervek vannak? (Europol, Eurojust, CEPOL, OLAF), illetve beszéltünk még a VIS-ről és a SIS-ről
  • Europol szervei
  • európai adatvédelmi biztos (tudtam a nevét is, ami tetszett a vizsgázatónak)
  • uniós polgárok jogai

Kb. ennyi volt, Eu-ból gondolom, hogy azért kaptam ilyen kérdéseket, mert bűnügyi területen dolgozom. Összességében : 4,4,5, és hatalmas megkönnyebbülés, mert ez volt az utolsó!! 5-en vizsgáztunk, mindenkinek sikerült, és hárman be is fejeztük! Kitartás a többieknek, menni fog!!!

Castor3 # 2012.05.23. 21:20

Kivettem pár nap szabit, hogy át tudjam venni a Közig-Alk.részt, 8 óra olvasás után az agyam...Már 'csak' 150-180(?) oldal tv.van hátra...szelektálni kell, mert ez így elképesztő :(( rekordot dönthetnénk egy helyben ülés kategóriában...

Aki megy mostanában vizsgázni, írja meg a kérdéseit itt kérem szépen!

Klotűr # 2012.05.18. 17:33

http://www.jogiforum.hu/forum/13/15065?…

Vizsgázóknak kötelező! Nyomokban tb-t, Alaptörvényt alkalmazhat..

Klotűr # 2012.05.14. 06:20

Castor3!
Ami a tanulást illeti, két és fél hét,annyi kell rá. Én az alkotmányt tanultam először, és mivel nem volt tapasztalatom így az elég sok időt elvett. A felkészülés legelején még mindent meg akartam tanulni, aztán kb a 2.tárgynál rájöttem nem kell minden csak a lényeg(munka tv, ket. kivétel persze), de az legyen meg rendesen. Ezzel sok időt spóroltam. Nem akartam mindent tudni, csak azt ami a lényeg. Egy idő után már kezded látni mi a fontos és mi kevésbé. Ja és fontos, ha nagyon nem megy vmelyik téma tanulása át kell ugrani, nem szabad leragadni, megállni, pörgetni kell.
Kitartást!

Steeve # 2012.05.13. 19:33

Gratula a sikeresen vizsgázóknak!

Annyi kérdésem lenne, hogy - mivel megint belenyúltak a tételsorba - nem tudna valaki Tb kidolgozott tételeket küldeni, vagy megírni, hogy hol találok ilyet. A jogiszakit néztem, de sajna kicsit régebbiek, mint kéne.

Köszi!

Steeve7632@gmail.com az emailem, ha van bármi anyagotok, azt megköszönöm!!