Bogarock, az örömöm éppen akkora, amekkora a Tiéd lesz holnap! :)
Egyébként pedig köszi! :D
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
drkriszti, gratulálok!!!
bogarock hajrá! :)
drkriszti gratulálok!!! de jó neked :-) bogarock holnap ilyenkor meg már neked is :-D
igen csak euból buktak.
drkriszti jó sok kérdést kaptál azért basszus, meddig voltál benn?
DrKriszti, csúcsszupersztár vagy, gratulálok! Megmondtam, vagy megmondtam...?:-)))
Bogarock, tudom ez pokoli érzés, amikor olvasod itt a vigyori fejeket és neked még a megváltásig X óra hosszú szenvedés van hátra...de nyugtasson meg az, hogy holnap TE jössz ide mosolyogva beszámolni.
Hajrá!:-)
cimo és további sorstársak, erre van megoldása vkinek?
munkavállaló üb-t szenved, baleseti táppénzt kap, mert nem viselte munkája közben a védőszemüveget, mert az kényelmetlen volt neki, ezért a szemébe ment valami, A munkáltató tudta, hogy nincs rajta szemüveg, de nem foglalkozott vele. Fizetési meghagyást kapott az eb-től és bírósághoz fordult a fizetési meghagyás hatályon kívül helyezésért. Írjak elsőfokú indokolt ítéletet! A csavar az volt benne, hogy előtte volt polgári bíróságon, ahol kármegosztást állapítottak meg neki a közrehatásuk alapján.
sztem jár neki a baleseti tp mivel ami történt az üzemi balesetnek minősül, ha pedig az akkor jár és kész. tehát mehet a fmh hatályon kívül helyezése. valaki látja ezt másképpen?
ez pedig a mai:
Rt. közgyűlése a vezérigazgató munkaviszonyát a munkaszerződésben rögzített háromhavi felmondási idővel megszünteti arra hivatkozva, hogy a szomszéd város egyik kft-jével – amely az Rt-hez hasonló kereskedelmi tevékenységet folytat – saját nevében és hasznára mintegy 3 millió Ft összegű olyan ügyletet kötött, amely az Rt. tevékenységi körébe tartozik, s ezzel az Rt-t megkárosította. Emiatt a bizalomrendülésen túlmenően az Rt. igazgatótanácsa azt követeli a vezérigazgatótól, hogy a saját részére kötött ügyletet engedje át az Rt-nek.
A vezérigazgató az ügylet létrehozását nem tagadja, vitatja azonban, hogy az ügyletkötés az Rt. jogos gazdasági érdekeit sértené, így szerinte az Rt. ilyen követeléssel nem léphet fel ellene. Ezen kívül sérelmezi a vezérigazgató a felmondási idő mértékét, mert az Rt-re érvényes kollektív szerződés a felmondási időt 6 hónapban állapítja meg. Jogellenesnek tartja továbbá a felmondást, mert annak kézhezvételekor már keresőképtelen betegállományban volt. Ez pedig közismerten felmondási tilalmat jelent. Az Igazgatótanács a vezérigazgató védekezésével szemben tanácstalan. Ezért az Rt. állandó jogi képviselőjétől részletes felvilágosítást kér, többek között arra is, hogy meddig és miként lehet az esetleges igényt érvényesíteni.
ezt a vezetőkre vonatkozó eltérő szabályok (rá a kollektív szerződés nem vonatkozik, se a védelem és igen át kell adja az ügyletet és mehet a fenébe is egyúttal) alapján annyi amennyit a zárójelbe írtam. tud vki mellé tenni még vmit?
Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy valakinek társadalombiztosítási jogból nincsen e véletlenül valamilyen rövidített összefoglaló anyaga, ami persze hatályos:D
Előre is köszönöm.
nekem van egy 48 oldalas, de oda süllyedtem, hogy a 24 oldalast tanulom (ami mindenhol fenn van és tb minimum néven fut), csak megnézem a 48ban, hogy van-e változás (van!). ha kell dobj rám egy mailt és elküldöm szívesen a 48 oldalast.
DrKriszti, gratulálok!
Diandra
Szerintem is ennyi a vezetöre vonatkozó feladat.
Az üzemi baleset szerintem meg azért következett be, mert a munkáltató nem tartotta be a munkavédelmi elöírásokat, azaz meg kell térítenie az egbizt ellátást.
drkriszti! Gratulálok, nagyon ügyes voltál! Igaza van Diandrának, rengeteg kérdést kaptál!
Diandra! A jogeseteket úgy kérdezték a kollégádtól, hogy na akkor mondja a Daily Mail ügyet, vagy úgy hogy az adott témához vannak jogesetek, említsen egyet (nem név szerint, hanem tartalmilag). Én képtelen vagyok név alapján beazonosítani, hogy melyik melyik. A két jogesethez én sem tudok többet hozzáfűzni, mint Pannie.
Bogarock! Millió kalappal neked!
pöszke úgy kérdezte a vizsgáztató, hogy mondta a jogeset nevét és mondja a kollegám, hogy mi az, mit tud hozzá kapcsolni.
pannie most olvasom még egyszer, akkor a baleseti tpés jogesetet...szóval a mvó fizesse vissza a tpét, ő kapta akkor neki kell vissza fizetni az eb felé, de a mtatónak meg akkor megtérítési kötelezettsége van a mvállaló felé ugye így gondoltad? a feladat, hogy az fmh sorsa mi legyen, tehát akkor az fmh jogos a mvállaló fizessen és perelje a mtatót a megtérítésért? vagy az fmh elleni kifogás miatti perbe be lehet vonni a munkáltatót és már ezen a peren belül meg lehet állapítani a megtérítési kötelezettségét? ráadásul ugye már a polgári per megvolt kármegosztással....nekem ez még mindig zavaros, hogy konkrétan melyek a megoldás lépései...
Diandra! Köszi, hát ez frankó...A jogeset se semmi, remélem tőlem okosabbak majd megmondják a jó megoldást :)
Valaki leírná, hogy mi a lényege a munkaerő-kölcsönzés tételnél a 21/1994 AB határozatnak? És egyáltalán mi köze van a munkaerő-kölcsönzéshez?? Köszi!
Szia Diandra!
én is 29-én megyek munkából írásbelizni 9-re. Engem is felhívtak, meg emailt is küldtek.
Kedves Diandra!
Ha a TB kidolgozást a vicaversa@freemail.hu email címre ha elküldenéd nagyon megköszönném. És előre is köszönöm a segítséged.
Pöszke, szerintem az véletlenül maradt benne úgy mint a jogalkotásról szóló 1987. évi tv. az alkotmány tételsorban. :) Legalábbis remélem!!!
pöszke egyszerűen én sem jöttem rá anno...ez a taxis ab ugye? én azt a drszöszi stílust vetem be ha ez szóba jön, hogy tudom mi a munkaerő kölcsönzés, meg azt is mi van ebben az ab-ban de a kettő közötti összefüggés témáját hanyagolnám :-)
vicaversa mindjárt küldöm az anyagot!
ki jön szóbelizni a jövő héten és ki mikor, írjatok!
boarock már lehet túl is van rajta :-) remélem jön ma beszámolni.
Párt gyűlésén kizárják XY-t, vele rögtön közlik is a döntés. XY jó két hónappal később keresetet ad be, arra hivatkozik, hogy 3–4 hétig külföldön volt, és nem tudott a jogi képviselőjével konzultálni, így nem ismerte fel a kizárás jogtalan voltát.
Hogy dönt a bíróság?
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek jó e erre az a válasz, hogy a keresetlevelet idézés kibocsátáa nélkül elutastják, illetve hogy forma szerinti bírósági végzés kell e írni.
Mert kb egy mondatot találtam hozzá, ami elég kevésnek tűnik.
Sziasztok!!
Megvan, túl vagyok, sikerült! :)
Az LB-n voltam az elnökünk egy bírónő volt, a köziges hölgyet nem tudtuk, az eu-s pedig a versenyhivataltól volt állítólag.
Kérdéseim:
MUJ-TB: gyakorlati példákat kérdezett még leltárfelelősségből (ebből írtam), rendes felmondás (mik az indokok, kell-e indokolni, korm.tisztviselőknél kell-e), rendkívüli felmondással kapcsolatban (mik a jogkövetkezmények), tanulmányi szerződés, élettárs kaphat-e özvegyi nyugdíjat, mi minősül üzemi balesetnek.
KÖZIG-ALK: diszkrimináció, alkotmánybíróság és az önkormányzatok kapcsolata, Ket: kizárás
EU: alapjogi charta "kialakulása" EJEE-vel való kapcsolata, diszkriminatív adóztatás tilalma (itt kérte a magyar példát a regisztrációs adóról, h azt miért kaszálta el az EuB)
Ezek jutottak az eszembe. Kb 25 percig voltam benn, és nagyon jóindulatúak voltak, segítettek, meg rávezettek, ha rögtön nem jött valami v nem értettem, mire gondolnak ( Eunál sok ilyen volt...:) ). 4-en voltunk, mindenki átment.
Nagyon nagy kalappal a még ezután jövőknek, kitartás, menni fog, én vagyok az élő példa!! :D
gratulálok bogarock!!! jó kérdések és tetszik az idő ameddig benn voltál egy ilyet bevállalnék én is :-) de jóóóóóóóóóóóóó neked, te ma már jót alszol :-)
ki következik?
Sziasztok! A fórumon új vagyok. Még a C szakvizsgám van hátra, és egy kissé kijöttem a gyakorlatból, mert 2 éve itthon vagyok a Kisfiammal gyed-en. A kérdésem, hogy van-e olyan köztetek, akinek lenne ehhez a szakvizsgarészhez eladó könyve vagy bármi, ami kell hozzá (nyomtatott bh-k, stb.)?
Gratulálok bogarock!!!
Bogarock! ÓÓÓ de irigy vagyok :) Gratulálok! Nagyon jó kérdéseket kaptál, én is ilyeneket szeretnék :) Jó pihenést!
Diandra! Hát én is így vagyok ezzel az AB határozattal. Nagyjából tudom miről szól, de a tétellel való kapcsolatával hagyjanak békén. Elküldenéd nekem is a 48 oldalas tb-t? Tapasztalati tanácsot is kérnék tőled: te hogy tudsz gyerkőc mellett tanulni? Nekem nem megy, otthon leszek két hetet a jövő héttől, nekem ennyi lesz, amíg oviban van addig tanulok. Ha elég rá, ha nem, evvan.
In medias res! Ha 2012-ben tervezed a vizsgát, akkor nem sok értelme van a mostani anyagokat megszerezni, szerintem. Minden változni fog. Kivéve az EU-t, a Dialóg Kiadó könyvét tudom ajánlani.
Diandra! A címem lemaradt: reggelek773377@gmail.com Köszönöm szépen és kitartást!
Ezaz bogarock, így kell ezt csinálni!!! :) Mondtam én, hogy jóóóóó hely az LB!! ;)
Sziasztok!
Láttam, hogy több személynek áttették a 28-i írásbelijét 29-re. Az enyémet is. Hívtak, kaptam e-mailt.
Ma pedig kaptam egy levelet a KIM-ból, hogy a vizsgám időpontja nov. 28.
A levél keltezése 23-i, mint ahogy az email is ezen a napon érkezett, tehát ez nem segít sokat.
Kapott valaki még ilyen levelet? Esetleg tudtatok beszélni a szervezőkkel erről? Én sajnos csak most vettem ki a levelet a postaládából.
Köszi

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02