Klotűr! Gratulálok!!! :) megkérdezhetem hogy mennyi időd volt tanulni?
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Ma vizsgáztam a Legfőbb Ügyészségen és a következő kérdéseim voltak:
közig,alk:emberi méltósághoz való jog, abortusz, eutanázia,önkormányzat alapelvek hatáskör, köztársasági elnök feladatai.
munka:alapelvek,munkavállaló felelőssége jó részletesen, tb szerencsére kimaradt.
eu:közvetlen hatály, van gend & loos ügy, eus jog elsődlegessége,diplomák kölcsönös elismerése.
Egyéb tapasztalatok:azt kérdezték amit tudtam, és nem azt akarták tudni, hogy mit nem tudok. Nagyon rendes bizottság volt, mindenkinek legalább ilyen jót.
Sok szerencsét és erőt a felkészülést mindenkinek.
Ma vizsgáztam a Legfőbb Ügyészségen és a következő kérdéseim voltak:
közig,alk:emberi méltósághoz való jog, abortusz, eutanázia,önkormányzat alapelvek hatáskör, köztársasági elnök feladatai.
munka:alapelvek,munkavállaló felelőssége jó részletesen, tb szerencsére kimaradt.
eu:közvetlen hatály, van gend & loos ügy, eus jog elsődlegessége,diplomák kölcsönös elismerése.
Egyéb tapasztalatok:azt kérdezték amit tudtam, és nem azt akarták tudni, hogy mit nem tudok. Nagyon rendes bizottság volt, mindenkinek legalább ilyen jót.
Sok szerencsét és erőt a felkészülést mindenkinek.
Sajnos nekem nincs rá ennyi szabim(főnököm dobna egy hátast :) ),most vettem ki 3 napot+ vizsga előtt tudok 4-et, a többit munka után+hétvégén kell betennem az agyamba :( jún.7-én mentem volna, de ahogy kiakadtam a TB-n meg társain, átiratkoztam 21-re...
én már itthon vagyok e héttől, egészen június 6-ig, a vizsgáig, de az A és a B rész után már kínlódás az egész.
Nekem holnaptól sajnos dolgoznom kell, úgyhogy csak esténként tud újra égnek állni a hajam a munka-tb résztől...de 12-13-án már EU-t szeretnék(?) tanulni...
Összesen mennyi időm lesz?
EU-ra 4 nap, Közig-Alk-ra max.9 napom lesz, elmúlt 4-5 napban meg Mt-TB volt (de még nem tudom...) Nekem a hétvégék lesznek tanulásra+vizsga előtt pár nap (de akkor már jó lenne ismételni...)
Te mennyi időt fogsz erre tanulni?
Cézé85!
Szerintem is rosszabb mint a polgári...egyszer legyek túl rajta! Ma egész nap a TB-vel szenvedtem, naná hogy szelektálok, lesz amihez 5 mondatot tanulok meg és kész...a nagyon lényeget. Fel se fog az agyam ennyi részletszabályt meg mi értelme van?!
Castor, én is épp ezeket tanulom, hajam égnek áll :)
Megnéztem a változott tételsort, ezen részben nincs változás.
Hazo: köszi a választ!
Soulfly: ne mááár, tényleg lett valami változás a tételsorban?
Még az elején járok, de már szétfáradtam a Kttv, Tbj., Tny., Ebtv. stb. szabályaitól...úgy érzem még 15x kell mindenen átrágni magam hogy meg is maradjon valami :( biztos elfáradtak az agysejtjeim...
Sziasztok,
Kedd óta tanulok, a munkás résszel kezdtem, pontosabban a TB-vel, de, nem gondoltam, hogy ki fogok ejteni valaha ilyet a számon, ez rosszabb, mint a polgári volt :) ami nem kis dolog.
Az Mt. még csak-csak, de már a közalkalmazottas törvényben is vannak olyan 30§-30/Z.§-ok, tizenhat soros bekezdésekkel, hogy fel se tudom fogni. Nem még megtanulni...
Más is szelektál, ugye, a jogszabályokban???
Jelentkezés. Én írásban jelentkeztem, küldtem egyúttal a csekket is, aztán valakitől hallottam, belső berkekből, hogy nem a megadott számot kell hívni, hanem közvetlenül az ügyintézőt, mely szám 1889-re végződik az interneten megadottakkal ellentétben. Azonnal fel is vették, kedves hölggyel beszéltem, mondtam, hogy mely napra akarok jelentkezni, megmondtam, mely napon fizettem be, azonnal megnézte, mondta, igen-igen, látja a befizetést, és le is foglalta-véglegesítette nekem a jelentkezésemet, egy perc volt az egész, rögvest megjelent a neten is a "jelentkezve" szó. És még sűrűn elnézést is kért, mert hogy komoly emberhiánnyal küzdenek:)
Castor3, nekem vizsga előtti napon, délután 4-kor véglegesítették, pedig másfél hónappal előtte jelentkeztem és fizettem ki. Úgy tűnik ez manapság a megszokott ügyintézés. Teljesen elérhetetlenek voltak egyébként telefonon is és e-mailben is. Ha az utolsó vizsgámnál is ez lesz én már nem fogom megpróbálni keresni őket, úgyis véglegesíteniük kell a listát közvetlenül a vizsga előtt.
Az ideiglenes bizonyítványt én elvittem, de senki nem kérte el. A biztonság kedvéért magaddal viheted, de elküldeni semmi esetre sem kell.
Sziasztok!
Most észleltem, hogy frissítették a tételsort. Még nem néztem át rendesen, így nem tudom, hogy pl. vannak -e új tételek, de aki mostanában megy vizsgázni szerintem mindenképpen vessen rá egy pillantást.
Jó tanulást és kitartást mindenkinek!
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy ha a jelentkezéstől számított 2-3 hét múlva sem véglegesítik az időpontot az elektronikus jelentkezési rendszerben, akkor érdemes rákérdezni? (mármint ha felveszik a telefont...vagy e-mailre reagálnak?) Másik kérdésem, hogy az előző szakvizsgán kapott ideiglenes bizonyítványt el kell küldeni a Titkárságnak vagy elég ha a vizsgára viszem magammal? Akik elektronikusan jelentkeztek, hogy csinálták?
Köszi a választ!
Fel szeretném hívni a leendő vizsgázók figyelmét,hogy a tételsor mindannyiunk nagy örömére megváltozott!!
Kedves Fórumozók!
Írásbelire lehet bevinni BH-kat, vagy csak és kizárólag a tv ami megengedett? mik a tapasztalatok?
Gavotte, én is gratulálok! És én is irigyellek. :)
gavotte: Gratulálok!!! Határtalan lehet az örömöd most :) Többieknek kitartás, mi is hátunk mögött tudjuk pár hét múlva a tanulást meg a vizsgát ;)
gavotte: nagyon nagyon gratulálok és jó értelemben rendkívül irigyellek!!!! holnapra egy hatalmas pihenést és szép nyarat neked :):):)
Sziasztok!
Sikerült, végeztem!!!
Alapvetően rendes bizottság volt, de ez csak az eredmény hirdetéskor derült ki, addig nagyon szigorú arcot vágtak és össze-vissza kérdeztek mindent...
EU-ból ma valami oknál fogva mindenkitől a Cartesio ügyet kérdezték oda-vissza, elölről-hátra.
Kérdések:
közig.: területszervezés, népszavazás országos és helyi is, szervezet-szabályozó eszközök, önállóan fellebbezhető végzések, végrehajtás, majd vissza alkotmány központi álligszevek, állampolgárság
Munkajog: munkaviszony megszűnés, megszüntetés, bővebben a rendkívüli felmondás, tanulmányi szerződés, öregségi nyugdíj, jogellenes megszüntetés következményei mindkét oldalról,hirtelen ebből ennyi jut eszembe ebből
EU: bizottság, Cartesio perjogi része, rendes jogalkotás, irányelv közvetlen hatálya, közvetett hatálya, alapítószerződések...
Kitartás mindenkinek és drukkolok nektek!
Alaposak voltak, átlag 40-50 percet voltunk bent, de a jóindulat vezérelte őket!
...én is azon a véleményen vagyok, hogy inkább még 1x bevállalnám a büntetőt, ez a C rész nem igazán jön be nekem :(( semmi izgalmas nincs benne :) Lelki szemeim előtt minden nap elképzelem a nagyon-nagyon rendes vizsgabizottságomat :) és próbálok agytágítani...
Közig írásbelire milyen jogszabályokat vigyek be?
Gavotte, sok sikert, várjuk a beszámolót!
Örülök, hogy nem vagyok egyedül az érzéssel :):). Hihetetlen mennyiség az anyag!!!! És valóban már a nyomtatás fárasztó :):):)!!!!
Gavotte, neked nagyon drukkolok mára. Kérlek majd azért számolj be nekünk a tapasztalataidról.
De lehet, ha még 4 hetem lenne ez akkor sem változna...iszonyú mennyiség és megfoghatatlan, számomra sokszor értelmezhetetlen. Néha úgy érzem, kínaiul is lehetne, ugyanennyi esélyem lenne. Inkább még egy polgári és büntető ehelyett...És fáradt vagyok és most jól esik panaszkodni.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02