Gavotta, önk. hoz kell a két ötv. (régi-új) mert mind a kettő hatályos még.
szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)
Flavia, én a Novissimás könyvet ajánlom, az alk. részt elég jól összefogja, rövid, de sajna nem minden rész hatályos.
Sziasztok!
Új fórumozóként csatlakozom a beszélgetéshez. Én a mai napon kezdek tanulni, ami esetemben azt jelenti, hogy 11 napom van összesen (ápr. 13.). Olvastam az előttem szólóktól, hogy a lényegre mennek. Ebben nagyon bízom. Meglátjuk, mennyit bírok a fejembe erőltetni ilyen rövid idő alatt.
Utolsó vizsga, elegem van már nagyon, fáradt vagyok. Semmi kedvem még egy kört futni, így megpróbálok nagyon ráfeküdni a tanulásra.
Van esetleg valakinek tanácsa arra, hogy az alkjog részt honnan lehet a leggyorsabban megtanulni? Könyv vagy elérhető jegyzet esetleg?
Köszi és mindenkinek jó tanulást!
Hazo, félreértettél, a google csak ahhoz kell, hogy megtaláld az adott eu-s intézményhez tartozó hivatalos eu-s honlapot, ahol frankó összefoglalókat lehet találni az adott intézményekről, működésükről, hatáskörükről stb.. Ez vonatkozik az Eu bíróságra, az EU ombudsmanra stb.
Goodwitch
Kedves Hazó!
Bevallom, hogy csak könyvből tanultam az EU-t.Szégyen vagy sem, de ez van. Elég.
Jogesetek sem nagy dolog, ha épp az a néhány kimarad, de megtalálod itt korábban valaki feltette, ha nincs meg írj és elküldöm.
A hiányzó tételek is meg vannak, mert azt is itt valaki közzé tette. A Dialogos könyvben minden fontos benne van. Ha nem a jelesre hajtasz elég, ha jelest akarsz olvasd a szerződést, mert tulképp azt kérdezik és a jogesetekkel kapcsolatos bírósági határozatokat, vagy nem tudom mit:-)
Üdv:
Rafina
Goodwitch, elismerésem a bátorságodért. :) Én bevallom férfiasan, nem merek szakvizsgára google alapján tanulni még ilyen csekély mennyiségű témakört sem.
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni, hogy az önkormányzatokkal kapcsolatban most mit és honnan kell megtanulni...kb. egy újszülött szintjén vagyok és akármennyit olvasom, ez az állapot csak nem akar változni. Lehet, hogy így az utolsó vizsgára már a "demencia senilis" ért el, de nem fogom az adást, én ehhez az egész C részhez alkalmatlan vagyok...
Google-ba beütve eu-s honlapokon remek összefoglalókat lehet találni magyar nyelven, én is onnan tanultam:-)
Goodwitch
Sziasztok!
EU joggal összefüggésben szeretném a segítségeteket kérni. Én ebből a tárgyból kizárólag szakvizsga könyvből tanulok, ami szinte mindent tartalmaz a tételek tárgyköréből (kb. 15 jogeset kivételével, ami gondolom idén került bele a repertoárba, de ezek nélkül csak át lehet már menni).
Három tétel 1-1 részkérdéséről azonban nincs benne szó és nem nagyon van ötletem/szabad kapacitásom arra, hogy honnan szedjek infókat róluk.
Nevezetesen:
- európai adatvédelmi biztos
- európai polgári kezdeményezés
- jogellenesen beszedett tagállami adók visszatérítése
Ha valakinek ezekhez van esetleg rövid összefoglalója, amit ide be tudna másolni, az sokat segítene, megköszönném.
Sziasztok!
Nem olvastam vissza az összes hozzászólást, ezért valószínű sokszor elhangozott már a kérdésem másoktól is, elnézést érte!
A "C" az utolsó vizsgám, már nagyon szeretném letudni...az lenne a kérdésem, hogy:
- mennyi idő felfogni ennek a résznek az anyagait? (munka mellett kell csinálnom, max. 2 hét szabit tudok összekaparni,mert közben még lesz egy műtétem...)
- melyik részhez miből tanultatok? (könyv, törvény stb.), esetleg valakinek van használható kidolgozott anyaga vagy összefoglalója alk,közig, TB vagy EU-ból?
- mi az amit a legjobban kérdeznek? (bár gondolom ez bizottságfüggő is...)
Minden információnak nagyon örülnék és előre köszönöm ha válaszol valaki!
Sziasztok!
Hátha valakit érdekel...
Eladó büntetőjog tankönyvek,
aláhúzás nélküli, egyszer átlapozva.
Herke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus)
Herke Csongor: Büntető eljárásjog JOG-ÁSZ kártyák (Dialóg Campus)
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog (Dialóg Campus)
Dr. Kadlót Erzsébet-Dr. Mohácsi Barbara:Büntetés-végrehajtási jogszabályok, kiegészítve jogegységi határozatokkal és a bírói gyakorlattal
Összesen: 9000 Ft, postai utánvéttel küldöm.
Érdeklődni: mirkocska@gmail.com
Sziasztok! ma voltam írásbelizni, a kérdésem: Svédországban élő, kizárólag magyar állampolgárságú Z. lemond az állampolgársáságáról, mert a svéd házastársa után meg akarja szerezni a svédet. 2009 augusztusában lemond,2009 szeptemberében a közt. elnök kiállítja az okiratot. 2009 novemberében a házastársa meghal, így nem szerzi meg Z. a svéd állampolgárságot. kérdés: magyar állampolgár-e Z.,és ha nem, akkor hogyan szerezheti meg a magyar állampolgárságot 2010 májusában, és 2010 október után.
a jövőben írásbelizőknek egy kalappal!
AgotaM és mikor írtál e-mailt ? én már lassan 3 napja írtam az oktatas@kim.gov.hu-ra és még nem válaszoltak semmit, az 1/735-2100 számot 3 napja nem veszik fel...
tanács ?
sziasztok!
minden kedves e-úton jelentkezett/jelentkezni szándékozó sorstársnak üzenem: nekem bevált az e-mailes verzió, az "előjelentkezett" státuszom sürgős gyorsan "elfogadva"-ra változott, miután írtam nekik. majdnem egy hónapja fizettem be a vizsgadíjat és már kicsit kezdett nyugtalanítani ez az előjelentkezett helyzet - mailben megadtam a fizetési azonosítóm, mire és mikorra jelentkeztem és működött a rendszer:)
k ö z é r d e k ű infó: rákérdeztem a vizsga kezdési időpontjára is, mert csak a "c"-nél volt 12:00 megadva, másnap már mindenütt 13:00 órát jelzett a gép és a visszaigazolásomnál is ez az időpont szerepelt. nézzétek meg, Nálatok is így van-e, azért 1 óra megspórolható üresjárat sem rossz...
kitartást Mindenkinek!
Sziasztok!
Munkajoghoz, Tb-hez törvényt tanultam, még abban is eltérés van az egyes ellátások között a felsorolásnál, a nyugdíjtv, meg az egbizt.tv.között
Munkajog írásbelihez leírom a feladatomat, hétfőn voltam.munkavállaló 50.km-re lakik munkahelyétől, busszal jár be rendszeresen, kocsija nincs.Nagy havazás miatt 3napig nem tudott bemenni a munkahelyére, amit jelzett is a főnökének.
Mtató 3hétrmúlva jelezte,hgy akik a nagy havazás miatta nem tudtak akkor dolgozni, le kell dolgozniuk, akkor kapnak csak fizetést.Mvállaló sérelmezte ezt, szerinte távolléti díj illeti meg erre az időre.ügyvédhez fordult, adjon tanácsot.
A megoldás a MT.107§g pontja volt, plusz a kommentárban az ehhez kapcsolódó szövegrész, még jó hogy kaptam egy lánytól.különben nem tudtam volna megírni.-szóval:külső elháríthatatlan ok miatt nem tudott megjelenni, ezt jelezte mtatónak, de ez az idő fizetetlen, azonban a mtatót vagy a felek megállapodása, vagy kollektiv szerződés ettől eltérhet.
Szia Kicsi A!
Nekem is megtanulhatatlan volt. Már nem vagyok biztos, hogy a jogiszaki-n találtam-e, de én is a netről szereztem összefoglalót, ami azért volt hasznos, mert áttekintést adott mi a lényeg, de ehhez hozzá kellett nézni a törvényt + a onyf.hu, oep.hu és egyéb honlapokat böngésztem. Még 2011-ben vizsgáztam. Tőlem rehabilitációs járadékot kérdeztek + árvaellátást, és mulasztás következményeit. Szerintem kell a törvényt is nézni, de nem olyan mélységben mint az MT-t. Sajnos a TB-t nem lehet kihagyni, persze ez is bizottságfüggő...
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy a www.jogiszaki.hu oldalon (vagy valahol :)) van-e használható anyag a TB-s rész megtanulásához?
A törvény rettenetesnek tűnik, pláne, hogy nagyon szorít az idő.
Esetleges tapasztalataitokat megosztanátok velem, hogy milyen mélységben kérdezgetik ezt a részt?
Előre is köszönöm. :)
Sziasztok!
nincs valakinek jó rövid összefoglalója ABH-król? Nagyon nagy segítség lenne!
Kedves Eanett!!
Köszönöm szépen, kedves vagy,hogy válaszoltál.A pánik kicsit eluralkodott rajtam, amikor írtam, de aztán tisztázódtak a dolgok.. persze a káosz érzése továbbra is jelen van ezzel a vizsgával kapcsolatban.Nem is értem..az előző két rész barátságosabbnak tűnt..:)Valószínűleg ehhez az is hozzájárul, hogy ezeken a területeken elég sok változás volt mostanában,és nincs hatályos tankönyv pl.alkotmányból, mindent egyesével tv-ből kell nézegetni. Az időfaktor meg ellenem dolgozik.Na mindegy. Köszi a tájékoztatást!
soulfly! a tételsor szépen tartalmazza, hogy az új 2011-es törvény kell a közszféra jogához, nem az egész, csak meghatározott §-ok + a közalkalmazottakról szóló törvény bizonyos részei. mindkét tv most hatályos, a régi Ktv. nem kell egyáltalán.
Azóta annyi történt, hogy ugye telefonálni csak kedden és csütörtökön lehet, tehát írtam nekik.
Válaszoltak, hogy küldjem el csatolva a csekkemet.
Írtam, hogy itthon nem tudom megoldani, legelőbb csak holnap tudnám elküldeni.
Visszaírtak, hogy rendben lesz.
Ez számomra azt jelenti, hogy a referensek nagyon is tudják, hogy gond van a rendszerrel és nem is csodálkoznak, hogy ilyesmi történik.
Csak a lelki állapotomnak nem tett jót.
Rafina67, ez nagyon durva. Próbáld őket telefonon elérni, vagy ha nem megoldhatatlan, személyesen. Valami gond van a rendszerükkel, nem látják a befizetéseket, ezért nem véglegesítik az elektronikus jelentkezéseket, ezzel sok jelentkezőnek volt már problémája. De olyat, hogy levélben elutasítják a jelentkezést emiatt, még nem hallottam.
Elektronikus jelentkezés:
Az korrekt ha a márc. 21-ére való jelentkezésemet ma levélben elutasították, mert nem találják a csekkemet?
Nem nagyon vagyok ideges, csak nem látok.
Dragunov
Szerintem lehet elektronikusan jelentkezni. Én pár napja jelentkeztem.
Sziasztok!
A közféra munkajogával kapcsolatosan szeretném megkérdezni,hogy ezekhez a tételekhez a köztisztviselőkről, illetve a kormánytisztviselőkről szóló tv. helyébe lépett közszolgálati tisztviselőkről szóló tv.-t kell tudni?? A tételsornak ez a része elég kaotikus számomra..ugye a már hatálytalan dolgok nem képezik a vizsga tárgyát..?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02