(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)
levelező jogász képzés
Order néha úgy érzem, élvezed, hogy szándékosan félreérted amit mondani szeretnék. Elmondtam már a véleményemet, nem akarom megismételni, hogy szemeseknek áll a világ. Senki nem mondta hogy fogd be a szádat, szólásszabadság van azt mondasz amit akarsz. Csak arra hívtam fel a figyelmed, hogy amit mondtál kissé sértő mások számára. Amikor elkezdtem dolgozni elég sok kollégám volt, akinek nem volt felsőfokú végzettsége. Ugyanakkor rengeteget tanultam tőlük, mert nagyon rutinosak voltak. Zöldfülüként szerinted mire fel kellene nagy mellénnyel lenned? Örülj neki, ha tanulhatsz és tapasztalatot gyűjthetsz. Gondolod lesz valaki, aki hasra fog esni a diplomád láttán, csak azért mert neki nincs olyan?
Szerintem is ebben a kérdésben Rexornak van igaza!
A munkámból kifolyólag látom sok kis önkormányzat hivatalának a működését.
Az ott dolgozók helyzete mindennek mondható,csak kényelmesnek nem!
Egyébként mindenhol a minimumon van a létszám,a munka pedig egyre több.
A kis önkormányzatoknál érettségivel dolgozó, általában 40-60 év közötti embereknek(általában nők)pokolian nehéz a helyzetük.(és nagyon rosszul keresnek)pl.25 év munka után 140 bruttó!
Egyébként ők nagyon jó szakemberek,nem szabad általánosítani.
Másrészről pénzhiány miatt,ilyen munkakörökbe nem is nagyon vesznek fel diplomásokat,hiszen nekik többet kellene fizetni és egyébként sem szükséges,hogy egy pici faluban a pénzügyes közdasági egyetemi végzettséggel rendelkezzen.
A probléma valóban nagyon nagy,egyébként friss jogi diplomával ugyan óriási kihívás,de szerintem érdemes figyelni a belügyi közlönyt,hiszen sok kis faluban keresnek jegyzőt.
El van cseszve ez az egész,de ha a fia mondjuk(még nincs:) ) most azt mondaná,hogy jogra akar menni én örülnék neki:))
Ezt már kb.10 évvel ezelőtt fel kellett volna ismerni,hogy ennyire telítődik a jogi pálya!
Igaz így sem adják olcsón a jogi diplomát,hiszen az én időmben bekerülni is baromi nehéz volt és nagyon sokan morzsolódtak le,de most mégis full telitett az egész.
A nyelvtanulás nagyon hasznos,de azért az is egy kicsit túl van lihegve.
Az évfolyamtársaim akikkel tartom a kapcsolatot és el tudtak helyzkedni,kb 5%-a az aki valóban a munkája során használ valamilyen nyelvet!
szerintem ahol igazán fontos az,a nemzetközi ügyvédi iroda vagy multi cég.
Order kicsit eltévedtél. Ki mondta, hogy a tudást diplomával kell mérni? Abban egyetéretek, hogy a közigazgatás eléggé zárt lett mostanában, és inkább elbocsátanak embereket, és "kivülről" bekerülni egyre nehezebb. De csak azért elbocsátani valakit, mert "csak" érettségije van, az kicsit abszurdum. Lehet valaki kiváló szakember érettségivel is, de remélem Belőled nem lesz jegyző, amikor a 20 éve ott dolgozó xy-t elküldöd takarítani, azért mert "csak" érettségije van. Néha kicsit gondolkozzál mielőtt beírsz ilyen megjegyzéseket, ami kissé sértő is lehet...
Ameddig nem olvastam az egyik másik topicot a jogi végzettséggel rendelkező pályakezdők nehézségeiről, képtelenségnek hittem volna a dolgot.
Mert bár az lehet, hogy nem mindenütt és nem mindenkinek kolbászból a kerítés, de az, hogy egy JOGÁSZ ember is elhelyezkedési- napi megélhetési küzdjön, hát kérem az valahogy NAGYON EL VAN RONTVA.
A közhiedelemben másként van, ezzel szemben a valóság sajnálatosan meg ekként...
Kedves Kollegák!
Én is csodálkozom, hogy az állam, a kormány hogyan engedhet meg magának olyan mértékű pazarlást, hogy többdiplomás, jogi szakembereknek nem nyújt munkát, megélhetést.
Mert az ugyebár rendben van, hogy minden (még a legfejlettebb) államban is van munkanélküliség (a teljes foglalkoztatottság csak álom annak, aki nem tanult közgazdaságtant...). De ha három favágónak nincs munkája abból ott fent a honatyáknak nem igazán lesz problémájuk, fejtörésük. De mi lesz akkor, ha ez a sok intelligens, értelmes, akár diplomás ember egyszer "besokall"? Hiszen láthatjuk, hogy nem a társadalom legalján levőknek a kizárólagos problémája a munkanélküliség. Értelmes embereket nem foglalkoztatni az politikailag egyenlő a puskaporos hordóval...
Ti tudtok valamilyen megoldást a foglalkoztatásunkra?
Bocs a közbeavatkozásért, csupán annyit, hogy a mai Népszabadságban egy karikatúra:
- jogi végzettségű lakatost felveszünk,
- angol-finn-kazah felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező takarítónőt felveszünk.
Lám, lassan már mindenhez kérnek diplomát, és a még válogathatnak is.
Már több,mint másfél éve próbálok elhelyezkedni,jogi diplomával ,sikertelenül!
Önkormányzatok,minisztériumok és megannyi szerv és semmi!
Sok helyen személyesen is jártam,sokszor megdöbbentem milyen színvonalú emberrel beszélek..................
A végén felaksztom magam,vagy kiugruk az ablakon..........
Kedves Hozzászólók!
Én is sokat gondolkodtam az elhelyezkedési problémákon, ami a jogászokat érinti.
Itt nem is az az alapvető baj, hogy túlképzés van, hiszen egy évtizede még hiány volt a fenti szakmából...
Itt sokkal lényegesebb probléma, hogy pl: érettségivel ülnek ügyintézői, előadói, főelőadói, tanácsosi (mit tudom én milyen) státuszban emberek, akiknek fogalmuk sincs a jogról, és a közigazgatási, hatósági jogkörükben szánalmas munkát végeznek, nem megfelelő határozatot hoznak stb. (magas illetményekért)... Továbbá a fenti helyeken gyenge a flukturáció, így a bekerülési esélyünk is minimalizálódik, mert aki egyszer a közigbe beteszi a valagát (pardon!) az többet kemény munkába nem igazán akar beleszagolni... (Na, meg nem is tud, hiszen semmihez sem ért...)
Sajnos, nekem is volt ilyen tapasztalatom, de eligazítottam a főelőadót...
Az a baj, hogy állást se nagyon kaptok friss diplomával. Persze, ha már fix helyed van, akkor nem szóltam. Ne nagyon reménykedjetek.
Megnyugtatásul még annyit, hogy nem szoktak izibe' keresetlevelet íratni az emberrel, friss jogi diplomával a zsebében, legalábbis nem ez a jelemző. Amire viszont számítani lehet friss diplomával, ha esetleg ügyvéd mellé mégy dolgozni, hogy a munka kb 10%-a az az elméleti tudás, amit az egyetemen megszerzett az ember, a 90%-a pedig olyan gyakorlati fogások tömkelege, amiről azelőtt nem hallottál, és most, a 3 év alatt kell elsajátítani. Ugyanez van a bíróságon is, ügyészségen is, ha foginak megy az ember, de ott nyilván más és más a gyakorlati tudás tartalma. Valóban erre van a 3 év.
Ha keresetlevelet, aktát szeretnél nézegetni, elszegődhetnél bíró mellé gyakorlatra, kötetlenül is, pár hétre, nem napi 8 órában. Abból rengeteget lehet tanulni szintén, akár az ügyvédi munkáról is.
azé' van a 3 év gyakorlat, hogy ezeket mindenki megtanulja....
ha "kóstolni" szeretnél, a bírósági tárgyalások nyilvánosak, ott nagyon sokat lehet tanulni.
Kedves Dragunov!
Javaslom, hogy a jelenlegi munkahelyedre, illetve a vizsgákra konkcentrálj. Ha már végeztél és jogi szakterületen tudol munkát vállalni, akkor majd megoldod a Pp. 121§ problémáját...
Elsős jogász tankönyveket VENNÉK.
Én azt hittem, poén:)
Sunshine after the rain.
Amúgy egyetértek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02