átjelentkezés?


timi36 # 2009.08.27. 16:48

Köszönöm iustinianus, már én is olvastam erről, de ha már nem lehet levelező költségtérítésesről átkerülni ugyanazon évfolyam levelező állami finanszírozott képzésére akkor nekem sokkal közelebb lenne Szeged, csak e miatt választottam Debrecent...Evvel kapcsolatban viszont, a Szegedi lenne illetékes, az ő honlapjukon pedig azt írták, hogy (igen: két lezárt félévvel lehetséges) vagy ettől eltérő esetben megfelelő indok esetén. Ezért én gondoltam, hogy nekem megfelelő indokom van és mivel, költségtérítéses képzésre kérem az átvételemet (a ponthatár mindkét helyen 220 körül volt) nekem 336 pontom volt és feltételeztem, hogy talán az Egyetemek is örülnek a fizetős hallgatóknak, tehát reménykedtem benne, hogy legalább válaszolnak...Hát nem így történt: a TO-n egyszer sem vették fel a telefont vagy felvették és vissza is tették rögtön, 4 e-mailt írtam ebből 1-et olvastak el a dékáni hivatal vezető, de ő sem válaszolt. Napi egy óra a fogadó idejük, de az nekem egy szabadnap kivételét jelentené és mivel arra még szükségem lesz ezt a lehetőséget kizártam,talán értelme sem lenne 200 km-t utazni azért, hogy megkérdezzek egy egyszerű kérdést amit normális esetben telefonon 2 perc alatt meg lehetett volna válaszolni. Szerinted nincs igazam? Létezik egyáltalán olyan, hogy telefonon fel lehet hívni a TO-t? Vagy ne is erőlködjek?

iustinianus # 2009.08.27. 12:33

Kedves Timi!
Átjelentkezni csak 2 lezárt félévvel tudsz, és mindkét félév súlyozott tanulmányi átlagának /Az osztályzatot meg kell szorozni a hozzá tartozó kredit számával, ezeket összeadni, majd az egészet elosztani az összkeredittel. Egyszerű, nem?:)/ 4 (jó)kell lennie. Amit az első félévben igen nehéz lesz teljesíteni, az biztos, de nem lehetetlen! Ha esetleg nem sikerül, csak a második félévben ezt az eredményt elérned, akkor a második és harmadik félévet kell alapul venni... Ja, és ha esetleg felmentésed van valamelyik tárgyból, az ugyan bekerül az indexedbe, de nem számít az átlagba! Ez fontos! Debrecenben az idén indul először államilag finanszírozott jogászképzés levelezőn, úgyhogy ezért olvashattad a honlapon azt, hogy csak nappalira lehet átkerülni. Majd frissítik.... Azt is figyelembe veszik, hogy ha már van diplomád, és azt államin csináltad, akkor hány félévet vettél igánybe így, mert összesen ha jól emlékszem 12 félévet lehet államin járni. Én pl.: elvégeztem egy 4 éves fősulit államin levelezőn, tehát az 8 félév, így itt már csak 4 félévet vehetek igénybe az állami költségvetésből. Szeretnék majd átjelentkezni én is. De ha átvettek, akkor vannak különféle kitételek, amelynek meg kell felelni, pl. nem lehet bizonyos számú utóvizsgád, mert akkor már repülsz is vissza költségtérítésére, vagy pl. egy tantárgyat kevesebbszer vehetsz fel, mint a költségtérítésesek, meg ilyesmi. De erről majd a TO- többet tudnak mondani.

timi36 # 2009.08.21. 10:56

Köszönöm mindenkinek a választ. A SZTE ÁJK TO-nak már írtam e-mailt a kérdésben, akkor lehet hogy elhamarkodottan? Hétfőn fel is fogom hívni és ha kell akkor el is megyek ezt megkérdezni... A 400 km nem áthidalhatatlan (hiszen én is úgy terveztem, hogy megoldom bármi áron) csak felesleges kiadás (ami sajnos nekem igen csak számít) ha semmiképp nem lehet átkerülni( bár hozzá teszem, hogy máris kedvesek számomra a leendő hallgatótársak, mert ők legalább itt vannak):)Egyébként a Debreceni honlapon olvastam...

Papiniana # 2009.08.21. 10:23

Kedves Timi!
A helyedben nem esnék kétségbe, mert egyrészt felvételt nyertél, másrészt mert az államilag támogatott levelező képzés annyira új dolog, hogy még nem tudták a karok ehhez igazítani a szabályzataikat. Tehát nagy valószínűség szerint előfordulhat az is, hogy a levelező képzések esetén is megtörténhet az átsorolás.
Egyébként hol olvastad, hogy ez csak nappali tagozaton lehetséges? Lehet, hogy azért van így szabályozva - mert mint írtam - eddig Debrecenben nem volt államilag támogatott levelező jogászképzés.
Egyébként először a DE ÁJK-n érdeklődj, ha valóban komolyan gondolod az átvételt. Szegedhez semmi közöd, Debrecenbe vettek fel. Ha majd a Tanulmány Osztályon azt javasolják, hogy Te személyesen vedd fel a kapcsolatot az SZTE-vel, majd akkor tedd azt. De teljesen igaz, amit a többiek írtak, alapfeltétel, hogy sikeresen lezárt 2 féléved legyen.
Debrecenben szokás, hogy a hallgatók érdekeit nézik és nem a sajátjukat. Bár az is igaz, hogy minden hallgatót szeretnének megtartani.


Papiniana

Dr.Attika # 2009.08.21. 09:57

Kedves Timi!
El kell kezdeni az egyetemet. Átjelentkezni bárhová csak lezárt félév után lehet. Egyáltalán nem áthidalhatatlan a 400 km. A nappalis képzés sokkal többe kerül, mint a levelezős mégha költségtérítéses is. Ha felvettek a jogi egyetemre, akkor az a legolcsóbb, ha azt időben el is végzed.

Impossible # 2009.08.21. 08:20

Na örülök, hogy segíthettem. :)
A helyzeted nem kilátástalan. Max. te látod annak, azért, mert te vagy benne. De innét kintről világosan látszik, hogy könnyen ki fogsz mászni, csak még nem hiszed el. :)
Ez tényleg nem probléma, beszélsz a TO-kkal, sima ügy. Nem kell parázni. :D

timi36 # 2009.08.20. 17:39

Annyira jól jönnek ezek a szavak:)
Hát nem vagyok hozzá szokva az őszinte biztatáshoz, de eddig még az életemben minden kudarc erőt adott a továbblépéshez, a klasszikus "csak azért is megcsinálom", most kicsit kilátástalannak éreztem a helyzetem, de fel biztosan nem adom, csak nagyon nehéz lesz ha még egy évet várnom kell az átjelentkezésre, addig pedig el kell valahogy jutnom D.-be.

Impossible # 2009.08.20. 16:48

Hát, Timi, minél inkább akarják, hogy feladd, annál inkább ne akard feladni. Minden azon múlik, hogy amikor már úgy érzed, hogy fel kell adnod, akkor hogyan döntesz. Ez volt a pszichológiai felkészítésed. :D

timi36 # 2009.08.20. 16:00

Jó lenne, ha miközben majd a TO előtt várakozok, akkor is ilyen üzeneteket olvashatnék, mert aztán akkora önbizalommal mennék be, hogy végül azt kérdeznék csak "melyik szakra vehetnek fel"...:)

Impossible # 2009.08.20. 12:07

Ha nem veszik fel a telefont, akkor menj be! Ha kirúgnak, menj vissza! Én mindig így csináltam, jó rohadt erőszakosan (udvarias formában persze, de nem feladni!), mint a bumeráng...ha eldobják, visszajön, és ha nem vigyáznak, jól pofántalál. :D

timi36 # 2009.08.20. 10:21

Köszönöm Impossible, amint felveszik a telefont azonnal meg is kérdezem az SZTE ÁJK TO-on, hogy mi a teendő ebben az esetben, átvételi kérelmet találtam az ő oldalukon csak azt is olvastam, hogy kérni kell a hallgatói jogviszonyom megszüntetését előbb a mostani egyetemen, de hiszem még be sem iratkoztam... ezért kicsit zavaros. De köszi a biztatást és igen "emberileg lehetséges"...

Impossible # 2009.08.20. 09:37

Szerintem érdeklődj az egyetemek tanulmányi osztályain (lehetőleg a hivatalvezetőktől) és/vagy tanulmányi dékánhelyetteseknél. Ne légy letörve sokáig, azzal csak az előrejutásodat hátráltatod! Ne úgy gondolkodj, mit miért nem tudsz elérni, mert úgy semmit sem érsz el, hanem gondolkodj úgy, hogy mit hogyan tudsz elérni!
Van mégegy hasznos mondás (asszem Arisztotelésztől): ne úgy gondolkodjunk, hogy ami számunkra lehetetlen, az emberileg is lehetetlen, gondolkodjunk inkább úgy, hogy ami emberileg lehetséges, az számunkra is lehetséges.

timi36 # 2009.08.19. 20:47

Most kezdem a DE ÁJK-n az I. szemesztert, azért jelentkeztem ide, mert ebben a tanévben ez a legközelebbi (400 kilométer) egyetem ahol indult államilag támogatott levelező tagozat is. Bár a pontjaim csak a költségtérítéses képzésre voltak elegendőek (amit előre tudtam), abban reménykedtem, hogy jó tanulmányi eredménnyel majd át kerülhetek az államilag támogatott képzésbe 1 év múlva. Sajnos az imént olvastam el, hogy az átkerülés csak a nappali képzésre lehetséges a levelező tagozatosok számára is, tehát aki nem tudja vállalni a nappali képzést az nem kerülhet át. Ennek a tudatában közelebbi egyetemet jelöltem volna, mert nagyon nehéz lesz megoldanom ezt a nagy távolságot...Tudja valaki, hogy lehetséges másik egyetemre átkerülni emiatt illetve mit lehet most tenni?
Halasztani nem szeretnék, már alig vártam, hogy idáig eljussak és most teljesen le vagyok törve....