Szakdolgozat


Legislator # 2009.08.22. 17:53

Jaj, Imp, csak pirulok:-D.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.08.22. 14:04

Leg,

nem egy szint, hanem A szint. :D

Dr.Attika # 2009.08.22. 12:36

Én is az évfolyam dolgozatot fejlesztettem tovább szakdolgozattá, tehát dícséretes szempont. Ugye itt profán mód 20 oldalt kell még kreálni. Ebben az esetben a konzulenst "köti" az évfolyamdoga minősítése, tehát nagy baj nem lehet. A védés gondolom tudod, hogy nem a tartalomra vonatkozik, hanem arra, hogy nem loptad a témát és bizonyítod, hogy te írtad és nem vásároltad a szakdogát.

Legislator # 2009.08.22. 12:10

Kedves Imp,

Megtisztelő, hogy én már egy szint vagyok:-D.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.08.22. 10:17

Jó, azért, Leg, a Te szinteden nem kell írnia. :D

Legislator # 2009.08.22. 09:51

Azért a témaválasztáshoz kell egy (lehetőleg tanszéki) konzulens, aki "vállalja" a témát (és vele a szakdolgozatírót). A szakirodalomjegyzéknek a kar formai követelményeihez kell igazodnia. (Egy jó bibliográfiai hivatkozás inkább többet tartalmaz, semmint hogy hiányos legyen, és mindig szabályos). Érdemes elolvasni Umberto Eco klasszikus művét (Hogyan írjunk szakdolgozatot?), ahol nem a formai dolgok érdekesek, hanem az inspiratív narráció. (Velem meg is történt, amiket Eco leírt pl. az utolsó pillanatban véletlenül megtalált, utolsó lezáratlan kérdést megoldó forrásról).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.08.22. 09:29

"Milyen a jó témaválasztás?"

Olyan, amiről (könnyen) tudsz írni.

"Mire kell odafigyelni?"

Legyen jó az irodalomjegyzék (azt mindenképp meg szokták nézni védésen, elolvasni nincs idejük magát a dolgozatot, csak belelapoznak, de az irodalomjegyzéket végig szokás nézni - a megfelelő szakirodalom legyen benne, szóval mindenképp szakirodalom), meg legyen elég sok lábjegyzet (természetesen pontosan kell lábjegyzetelni, a forrás megfelelő megjelölésével), ügyelni kell a szövegben a hivatkozásokra (ha gondolatot veszel át valakitől, akkor nem kell idézőjelet használni, de be kell lábjegyzetelni, hogy ez kitől származik, ha pedig szó szerint veszel át valamit egy szerzőtől, akkor idézőjelet kell használni, és ezt is be kell lábjegyzetelni pontosan.
A szakdolgozat/diplomamunka formai követelményeiről az adott kar/szak szokott kiadni tájékoztatót, azt mindenképp olvasd el, mielőtt nekiállsz a dolgozatnak, nehogy utólag derüljön ki, hogy valamit rosszul csináltál. Sokmindent meghatároznak ebben, pl. betűméret, sorköz, minimális leütések száma stb. ezért fontos ezalapján megírni a dolgozatot.

"Mikor érdemes nekiállni a megírásának?"

Minél előbb!!! :)

Amúgy melyik egyetem? Vagy az titok? :)

hunfrakk # 2009.08.22. 09:26

kérdéseidre választ kapsz
a Vaskúti András bíró úr honlapján található
Morvai Krisztina tanárnő által készített
hogyan írjunk szakdolgozatot / évfolyamdolgozatot
című összefoglalóból

http://www.vaskuti.hu/…dolgozat.doc

anitascher # 2009.08.22. 08:36

Sziasztok!

Kérdezni szeretnék tőletek a szakdolgozattal kapcsolatban.
Én büntetőjogból írtam mindkét évfolyamdolgozatomat, és ebből szeretném a szakdolgozatot is.

Milyen a jó témaválasztás?Mire kell odafigyelni?Mikor érdemes nekiállni a megírásának? stb.

Bármilyen tanácsot elfogadok.
Várom a hozzászólásokat és köszönöm!