Álláskereső jogászok

Impossible # 2011.03.06. 19:03

Mogyika,

a motivációs levélben nem azt kell leírni, miért akarsz jogász lenni, hanem hogy miért tartod megfelelőnek magad a konkrét, megpályázott állás betöltésére, mivel foglalkoztál eddig, mik a céljaid. Sok példát találhatsz neten is arra, hogyan célszerű megírni.
Egyébként a legtöbb helyen nem kérnek motivációs levelet.

Azzal ne foglalkozz, hogy levelezős voltál, a kutyát se fogja érdekelni, általában nem ezen múlik, hogy megkapod-e a megpályázott állást.
A diplomamínősítéssel (cum laude, summa) sem érdemes foglalkoznod, a legtöbb munkáltató nem foglalkozik vele, szóba sem hozzák, te se hozd szóba.
Két nyelv felsőfokon a legtöbb helyen nem kell, eggyel is jól lehet boldogulni, de ha egy sincs, még akkor is találhatsz állást, persze sokkal nehezebben. A nyelvekre érdemes odafigyelni, hogy jól menjenek, leginkább az angol, azután német és/vagy francia.

Arra számíts, hogy rengeteg helyre kell elküldened az önéletrajzodat (fényképes és "szabvány" - találsz mintákat neten), és sokan semmit sem fognak reagálni rá, ezt érdemes alap kiindulásnak venni, és nem megsértődni rajta, ezt tekintsd általánosan megszokottnak, teljesen normális jelenségnek. Annyi a jelentkező, hogy nincs kapacitásuk minden e-mail-re reagálni, tehát nem a személyednek szól, ha nem törődnek veled, épp ezért ne is vedd magadra. Érdemes ellátogatni állásbörzékre (pl. Jogi Fórum Állásbörze), ezen kívül részt lehet venni állásinterjúra felkészítő tréningen is, az is hasznos lehet. A volt tanáraiddal, ismerőseiddel vedd fel a kapcsolatot, a protekció sokat nyomhat a latba. Esetleg elmehetsz külföldre egy időre, hogy felhozd a nyelvtudásod, ha fel kell hozni. Dióhéjban ezeket tudom mondani.

És végül a legfontosabb: sose keseredj el, mindig azt nézd, mit hogyan érhetsz el, és ne azt, mit miért nem!

Impossible # 2011.03.06. 19:08

Ja és azt lefelejtettem, hogy megkereshetsz munkaközvetítő céget is, pl. Hudson Legal. Vannak más közvetítők is, nem neked kell fizetned, ingyenes, a lényeg, hogy ne no name szir-szarokhoz menj, a Hudson pl. jó.

Impossible # 2011.03.06. 19:15

És ezeken kívül megkeresheted a munkaügyi központot is a Ráday utcában.

nanten # 2011.03.20. 10:09

Kedves fórumlátogatók!
Abszolút új vagyok ebben a jogi világban, és egy kis segítséget szeretnék kérni.
Elsőéves joghallgató vagyok, és érdeklődni szeretnék, hogy milyen feltételekkel vállalhatnék munkát, ami valamelyest kapcsolódik a jogi területhez. Igazából a nyárra szeretnék valamiféle diákmunkát, elsősorban tapasztalatot szeretnék szerezni, és egy kis zsebpénz is jó lenne a finanszírozás szempontjából (bár azt gondolom, pénzre ne nagyon számítsak).
Nem tudom, hogy a nyári ítélkezési szünet miatt mennyire van igény joghallgatók által végzett munkára, mindenesetre én megpróbálnám.

Mit kell ehhez tennem, hol keresgéljek? Esetleg lehetséges, hogy elsőévesként már dolgozzak ezen a területen?

Sherlock # 2011.03.20. 10:55

Majd harmadév körül, ha nincs ismerősöd.

Impossible # 2011.03.20. 12:32

nanten,

én így az elején sokkal inkább azt javasolnám, hogy minél előbb a nyelvtudásod magas szintre hozatalára koncentrálj, leginkább angol és németre. Ha ezek jól fognak menni, vagy legalább az angol nagyon jól megy, akkor jobb helyekre tudsz majd jelentkezni gyakornoknak kb. másod- vagy harmadéves korodban.
Elsőévesként nincs sok értelme dolgozni jogi területen, mert még csak alapozó tárgyakat tanultál, amit a munkában nem lehet felhasználni; inkább a nyelvekkel és a tanulmányi eredményeddel hozd helyzetbe magad a későbbiekre!

bandeeraz # 2011.03.21. 09:26

Én már láttam másodéves joghallgatókat gyakornokoskodni, sőt első éveseket is. Nyomtatványokat kitöltögetni, kávétfőzni azért már lehet ilyenkor is.

hunfrakk # 2011.03.21. 10:31

munkatapasztalat
ez az első!
bármilyen, csak legyen valami mielőbb

Impossible # 2011.03.21. 12:26

ha tud jól nyelveket, nem kell majd kávét főznie munkatapasztalat gyanánt lol

(már nem azért, de jórészt mi is a nyelvtudás hiánya miatt szívunk)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.21. 12:29

Azt te csak hiszed... Nálam csak jobban tudhatjátok azokat a nyelveket, és mégis...

Impossible # 2011.03.21. 12:47

kbs,

attól, hogy neked összejött nyelvek nélkül, nem ez az általános. Magyarul a legtöbb itthon végzett jogász tud, akik olyan helyekre jelentkeznek, ahol elegendő magyarul tudni, ezért a legkevesebb esély az elhelyezkedésre ilyen helyeken van, ez eléggé logikusnak tűnik nekem. Ahova meg nyelv kell, oda nem találnak jelöltet.

bajussz # 2011.03.21. 16:13

"(már nem azért, de jórészt mi is a nyelvtudás hiánya miatt szívunk)"

nem mi, hanem te!

Impossible # 2011.03.21. 22:50

vagyunk ezzel jópáran így; ha csak én lennék, akkor nem lenne annyi munkanélküli jogász, mint amennyi van

Legislator # 2011.03.21. 22:55

Ha több nyelven tud, ő ragasztja a bélyeget:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.03.21. 22:58

Leg,

kácsa bélyeget ragaszt? és az unokatesóm? és pazs bélyeget ragasztott? csak h magunkból induljunk ki

Legislator # 2011.03.21. 23:07

A kezdőkre értettem.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.03.22. 00:19

akkor kérdezzük meg, ragasztott-e bélyeget kezdő korában, vagy ha ragasztott is, ez a munkaidejének hány %-át tette ki kb. (arra tippelek, hogy nem túl sok)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.22. 07:07
  1. Nem a nyelvtudás hiánya miatt van annyi (mennyi) munkanélküli jogász, hanem azért mert több jogász képzettségű ember van, mint amennyi jogászi álláshely. Egyszerű matematika.
  2. Kacsának akkora hátszele volt, mint egy monszunvihar.
Impossible # 2011.03.22. 08:44
  1. igen, ez azokra a munkahelyekre igaz, ahol nincs szükség nyelvtudásra.
  2. ezt honnan veszed?
Kacsa1111 # 2011.03.22. 09:24

Kedves kbs,

azt hittem ez már többször tisztáztuk...ez már paranoia.:)
kezelteted?:)))

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.22. 09:46

Paranoia semmiképp, esetleg fixa idea. Nincs miért kezeltetnem, remekül együtt tudok élni vele. Nem hogy ártana nekem, hanem talán még hasznomra is van.

orangeman # 2011.03.22. 10:02

Kedves Impossible!

Mióta itt fórumozom - kb 3 éve - az a problémád, hogy a nyelvtudás hiánya miatt nem tudsz elhelyezkedni. Nem jutott eszedbe, hogy sűrű dolgod felől elkezdhetnél tanulni? A neten egy csomó ingyenesen hozzáférhető, jó anyag van. (Például itt vannak összegyűjtve: http://lingwing.blog.hu/)

Szerinted Kacsa, Leg, pazs vagy Grád András nyelvtudása a nyelvtudásfán termett? (Ilyen illusztris társaságba nem is merem beírni magamat, de én is egy középfokúval mentem az egyetemre, azóta küzdök.)
Ezt most komolyan kérdezem

For God and Ulster

Impossible # 2011.03.22. 10:09

"illusztris társaság" hát ez jó :D

"Nem jutott eszedbe, hogy sűrű dolgod felől elkezdhetnél tanulni?"

De, eszembe jutott.

Kacsa1111 # 2011.03.22. 12:15

Kedves kbs,

akkor a részemről is oké.:)))

Kacsa11

pazs # 2011.03.23. 18:19

Azon gondolkodom, érdemes-e bármit írnom ide. Persze ha már megszólíttattam: nem ragasztottam bélyeget, nem volt hátszelem aztán mégis itt vagyok.
Amúgy Hunfrakkal értek egyet, munkatapasztalat, minél előbb és bármilyen. Később még ráér az ember komolyabb jogászi munkát végezni.