... az persze megint más kérdés, hogy az a jelölt, akitől éppen megválnak jó képpeségű jogásznak tartja megát, de attól még nem biztos, hogy tényleg az. ;-)
Álláskereső jogászok
@Kála
Bocs, de nem neked szólt a múltkori megjegyzésem, véletlenül a Te nevedet írtam ne haragudj.
„Szerintem, sok a jogász és ezzel a munkaadók jórésze visszaél (természetesen kivétel is van), úgymond "turkál" a jelentkezők között és élvezi, ha a jóképességű alkalmazottjától rövid időszak után "megválik" (Judit31)
Judit, hidd el, hogy általában a jó képességű kollegáktól nem szoktak megválni. És tudod miért? Azért, mert jó képességű kollegával lehet jól kiszolgálni ügyfeleket, akik meg a jó minőségű munkáért néha sok-sok pénzt hagynak az ügyvédi irodában, és ez megint az ügyvédnek jó.
szóval szerintem el lehet kezdeni ügyvédjelöltként, minimálbérért...
Nem is baj, ha egy frissen végzett, 24 éves jogász nem
keres eleinte sokat, az alázat csak így tanulható meg ugyanis. Ha valaki jó a szakmában, úgy is felfigyelnek rá és lesz lehetősége elhelyezkednie jobb állásba, vagy teszem azt nyitni egy saját irodát.
Ha rajtam múlna én a bíróvá kinevezést korhoz kötném, mert aki 24 évesen elvégzi a jogot, 27 évesen szakviszgázik és 28 évesen kinevezik bírává, még abszolút gyakorlatlan az "élet dolgaiban", márpedig ítélkezni nem elég a jogszabályokból, szakkönyvekből.
Egyébként ezt támasztja alá Lomnicinek és Sólyomnak az a közös véleménye, mely szerint átjárhatóbbá kellene tenni az ügyvédi pályát a bíróságok felé. Vallom én is, hogy egy tapasztalt ügyvédből sokkal jobb bíró válhatna, mint egy fiatal, de tapasztalatlan (akár summa cum laude) bírósági titkárból.
Gondolom ezzel felkorbácsolom a kedélyeket, de a leírtakat több ezer peres eljárás után így látom.
Mégegyszer mondom!Akinek nem inge ne vegye magára!
SAJNOS ENGEM MÁR TILTANAK.VAGY NEM TUDOM.REMÉLEM ELOLVASSA AZ A PÁLYAVÁLASZTÁS ELŐTT ÁLLÓ IDIÓTA GYEREK-MINT ÉN,AMIT RÉSZBEN ÍRTAM.ÉS ELGONDOLKODIK MIT KEZDJEN AZZAL A ZSÉ-VEL,AMI MÉG A ZSEBÉBEN VAN.SE LA VI BOCSÁNAT A TÖKÉLETES EMBEREKTŐL HA NEM JÓL ÍRTAM LE
Sok esetben az álláshirdetésekben a nyelvtudást csak azért írják bele elvárásként, mert az manapság olyan "trendi".
Egy ismerősöm jelentkezett egy jogtanácsosi pélyázatra, ahol "alapkövetelmény" volt az angol felsőfokú ismerete.
Ehhez képest másfél év alatt egyszer kellett használnia az angolt, amikor a titkárnő odahívta, hogy beszéljen már a hívóval, mert valami idegen nyelven halandzsázik. (A titkárnő idősebb hölyg, nála "természetesen" nem elvárás az idegen nyelv ismerete."
Az ismerősöm egyszer önszorgalomból lefordított egy angol nyelvű szerződést, másnap felhívta a tolmácsok főnöke, hogy a cégnél csak az a hivatalos, amit ők fordítanak le, meg egyébként se vegye el az ő kenyerüket...
Könnyen adnak tanácsot azok, akiknek évek óta fix és jó munkahelyük van. Az is igaz, hogy a reményt sosem szabad feladni, csak sokaknak idegesítő lehet, hogy évekig nem találnak megfelelő állást! Nem félmilliós állásra gondolnak, csak olyanra ahol annyit kereshetnek, hogy ha megkérdezik tőlük, el merjék mondani szégyen nélkül a "juttatást"!
Szerintem, sok a jogász és ezzel a munkaadók jórésze visszaél (természetesen kivétel is van), úgymond "turkál" a jelentkezők között és élvezi, ha a jóképességű alkalmazottjától rövid időszak után "megválik"(ráadásul ez a megoldás anyagi szempontok tekintetében is rendkívül előnyös számára)!
Én nem keseregtem-csak unalmas már ez az egysíkú gondolkodás (külföldi ösztöndíj, több idegen nyelv, multi cégek stb). KBS-nek van igaza, szerencsére a legtöbb irodában a magyar jogot alkalmazzák, magyar ügyfelek vannak :) senki sem vár havi nettó fél milliós miniszteri fizetést, nyugi, kevesebből is futná mindenre-de az, hogy pl ügyvédjelöltnek nem jár pénz csak tapasztalat, elutasítandó szerintem. A reményt pedig sohasem szabad feladni :)
Egyeseknek jobb a zavarosban halászni...és elhitetni velünk,hogy ebben az országban pl egy amerikai gazdaság dübörög.Így aztán ennek megfelelö szabályozás kell.Aztán kérkedni,hogy mi az erkölcsös meg mi nem. úgyhógy jóól is van minden ahógy van..-szerintük.Amit tiszteletbe kell tartani.sajnós
Lehetsz ügyvédjelölt különösebb nyelvtudás nélkül is. A legtöbb iroda ügyfelei magyarok, és az alkalmazandó jog is a magyar.
de minek ezen keseregni megint? Mindenkinek lehetősége volt megnézni mire vállalkozik, illetve javítani ezen.
Mit vártok? Mit akartok? Államilag jól fizetett jogászi állásokat? Vagy hogy mindenkit jó pénzért foglalkoztassanak az ügyvédek?
Hú, de könnyű azt mondani, hogy mindenki csípjen meg egy ösztöndíjat és beszéljen felsőfokon nyelveket.
Az idegen nyelvek és a nyelvvizsga letétele fontosak, én is szeretem tanulni, de nincs mindenkinek akkora nyelvérzéke, hogy felsőfokon tudjon beszélni egy nyelvet - de attól még lehet értékes szakember szerintem.
Az idősebb korosztálynak még nehezebb a dolga, mivel az ő egyetemi éveikben nem volt ennyire felértékelődve a nyelvtudás. Az általános/középiskolai nyelvoktatás sem mindenhol hatékony, nincs lehetőség szóban gyakorolni a nyelvet, a drága tanfolyamokat pedig nem mindenki tudja megfizetni. Szóval, ha valaki elvégzi 24 évesen az egyetemet és nem beszél perfektül nyelveket, hanem max csak középfokon és nem tudott kimenni külföldre az ássa el magát? Rengeteg ilyen ismerősöm van (köztük olyan is akinek csak írásban megy pl az angol) és ők ugyan nem bulizták végig az egyetemi éveket...minden embernek más képességei vannak.
Nem kell Mample-nek minden szavát komolyan venni! Nem a jelenlegi magyar helyzetet taglalja! :)
:O)
A szerény „átlagjogász” csendben szégyenkezik amiért csak egy, esetleg két idegen nyelvet volt képes középfokon elsajátítani (ami egyébként még messze nem garancia a sikerre), és közben azon gondolkozik ki lehet ez a szellemi sas, aki ilyen bőséggel képes ontani a bölcsességet 300 Eurós óradíj mellett munkaidőben.
Bennem?! Legalább azt olvasd el, hogy ki ír neked és ki másnak, mielőtt nekiesel valakinek...
Na és mond kedves Kála, hogy miért ment fel benned a pumpa a hozzászólásom miatt? Továbbra is úgy gondolom, hogy ha ma Magyarországon valaki 1-2 idegen nyelvet szakmai profi szinten beszél és megvan a megfelelő kiállása, megjelenése, fellépése és szakmai felkészültsége, akkor heteken belül állást fog találni mondjuk egy budapesti nemzetközi ügyvédi irodánál, ahol amúgy bruttó 180-200 ezer Ft körül vannak a kezdő fizetések és akár bruttó 350-500 ezer Ft-ig el lehet jutni szakvizsgáig. Ez azért nem rossz.
Egy nagyobb irodának elemi érdeke, hogy a fenti tulajdonságokkal rendelkező jogászt levadásszon, mert ügyfeleinek szakmailag és nyelvileg is magas színvonalú munkát igyekszik eladni sok pénzért (180-300 Euro/óra). Ezt meg csak olyan kollegával lehet, aki a jogi felkészültségen túl nagyon erős nyelvtudást hoz magával. Mindkettőt (a szakmai és nyelvi felkészültséget) ma mindenki elsajátíthatja az egyetemi évei során. Ezzel gondolom, hogy egyetértünk. A kérdés az, hogy inkább végig bulizom az egyetemet, vagy leülök nyelvet tanulni, ösztöndíjjal kimegyek külföldre és szakmailag képzem magam tovább.
Ramius amúgy egyértelműen kijelenti, hogy őt az ügyvédi tevékenység nem érdekli, amiből az következik számomra, hogy Ramius az elmúlt 10 hónapban ügyvédi irodában nem kopogtatott (ugye ezt nem fejtette ki), vagy kopogtatott ugyan, de levágták a hiper-szuper nyelvtudása ellenére, hogy a megfelelő hozzáállása hiányzik ahhoz, hogy az adott pozíciót betöltse. Máskülönben a budapesti 20-30 nemzetközi iroda közül valamelyik biztos felvette volna, ha nem is azonnal, de 10 hónap alatt biztos.
Ami pedig a jogtanácsosi állások betöltését illeti, biztos hogy sok cégnél nem a megfelelő szaktudással rendelkező kollegák dolgoznak, de így van ez sok ügyvédi irodával, sőt bírósággal, ügyészséggel és a közigazgatással is. Eyik sem kivétel. Tudnék azonban rengeteg ellenpéldát sorolni, olyan cégeket, ahol nagyon is kiváló jogászok dolgoznak. Ramius, ez a fejvadász cég nem véletlenül a Hudson volt? De bárki is volt hülyeséget beszélt, mert a legtöbb mondjuk úgy nagyobb/komolyabb cég igen is ad arra, hogy kit vesznek fel. Az, hogy a jogtanácsosi állásokat nem hirdetik meg vagy csak nagyon ritkán az való igaz, de ennek egyrészt az az oka, hogy a cégek jobban bíznak abban, ha a saját jogi osztályukban valaki beajánl egy külsőst (és itt nem szomszédra vagy testvérre gondolok). Ráadásul sok cég – legalább is Budapesten – arra megy rá, hogy nemzetközi ügyvédi irodából vadásszon le jogászokat. A jogtanácsosi állások nagyon felkapottak, mert majdnem olyan jó a pénz mint egy nagyobb ü-i irodában, de messze nincs az a stressz, legalább is nem jellemző a nagyobb cégekre, hogy rendszeresen napi 12-14 órát dolgoznak a jogtanácsosok. Többet mint 8-at, de max. 10-et. Tehát ezért nagyon nehéz bekerülni egy céghez, mert mire te beadnád az önéletrajzodat, addigra levadásznak 5 rutinos ügyvédet valamelyik nagyobb irodából – legalább is Pesten.
Összegezve: aki rendelkezik megfelelő szakmai tudással és nagyon erős szakmai nyelvtudással, az ma Magyarországon igen is heteken belül jól fizető állást tudna kifogni magának pl. egy nagyobb ügyvédi irodában. Tehát attól nem kell félnie, hogy éhen hal, sőt. Nyilván az más kérdés, hogy valakit nem érdekli az ügyvédi pálya és mondjuk angol és olasz nyelvtudással meg egy EU-szakjogásszal el akar helyezkedni az ügyészségen. Ez egy olyan pálya, ahol ilyen tudással és az ezzel kapcsolatos fizetési igénnyel 6-szor körbe röhögnek – mert nem kell nekik. Ilyen alapon ilyen tudással 10 évig is lehet valaki munkanélküli, nem hogy 10 hónapig.
Hozzáteszem, hogy nyilván sok minden máson is múlik persze. Dolgoztam 1-2 nemzetközi ügyvédi irodában és a közigazgatásban is és láttam interjúra érkező fiatal jogászokat. Figyelve a többi irodából érkező infókat is elég siralmas és botrányos, amit nagyon sok jelentkező produkál manapság. 25-27 évesek és szöveget nem képesek szerkeszteni WORD-ben, azt sem tudja mi az a sorkizárt. Azt gondoljátok, hogy egy irodában – ahol 200-300 Euroért dolgoznak óránként az ügyfélnek – bárkinek is van ideje elmagyarázni, hogy hogyan kell egy jogi állásfoglalást helyesen megszerkesztve megírni és az ügyfélnek kiküldeni? 3 hónapja volt nálunk egy jelölt, aki az interjún előadta, hogy az adott jogszabály már „elavult”. Igen, elavult. Erre mit mondjak? 26 éves végzett jogászról beszélünk. És higgyétek el, hogy 10 jelentkezőből 7-8 ilyen. De mondok még egy történetet. Volt egy fiatal kezdő jelöltünk, aki nagyon jól beszélt angolul és németül, azonban többszöri felszólításra sem volt hajlandó nyakkendővel megjelenni a munkahelyén („mert ez nem az ő stílusa”). Ilyet hogy engedjünk komoly ügyfél elé? Bokáig érő ministráns nadrágban, sima fehér inggel és alul villogó fehér teniszzoknival. Úgy nézett ki mint egy pincér, de a szaktudása átlagon felüli volt az kétségtelen. De ez nem minden.
Most már tényleg abba hagyom, csak annyit még, hogy nekem hiába írja ide valaki, hogy ő már X hónapja/éve munkanélküli hol ott szuperül beszél malájul is és biztos csak a protkósok miatt szorult ki mindig, akkor erre csak azt tudom mondani, hogy senki közülünk ebben a fórumban – még te sem Kála – nem ismeri az összes körülményt, nem ismeri azt a fórumozót, aki éppen panaszkodik. Lehet, hogy ha személyesen ismernéd, akkor te sem adnál munkát neki. Honnan tudod? Csak ennyit akartam.
Kála,
igazad van, elnézést kérek minden jogtanácsos kollégától, aki nem tartozik a korábban említett kategóriába és kérem, akinek nem inge, ne is vegye magára.
Az az igazság, hogy én is bal lábbal keltem tegnap, húzós napom volt, felment bennem a pumpa Marple-Leaf bejegyzésén.
Szóval nem állt szándékomban megsérteni senkit, csupán a véleményemet szerettem volna leírni.
„Ezek töltik be a jogtanácsosi helyeket, 0 (zéró) tudással, némelyik a saját anyanyelvét sem beszéli, a jogi szaknyelvről már nem is beszélek.”
No, szerintem meg ez sértő (mint ahogy bármelyik általánosítás az lehet) - de ugye akinek nem inge...
A hölgy bal lábbal kelt fel aznap. De azért állást tényleg lehet találni. Szó se róla, szerencse is kell hozzá - és messze nincs garantálva a havi 500 ezer bruttó.
Sajnos egyet kell értenem reménytelenséggel és felháborít Maple-Leaf hozzáállása.
Én nem engedhettem meg magamnak a bulizást, keményen végigtanultam az egyetemi éveket, mellette dolgoztam is. Van 3 éves tapasztalatom, profi szinten beszélem az angolt (ez ugyanis a jelenlegi munkám hivatalos nyelve), már csak 1 vizsgám hiányzik a szakvizsgák közül, ehhez képest 10 hónapnyi álláskeresés alatt 2(!)interjúra hívtak be.
Nemrég felvettem a kapcsolatot egy olyan fejvadász céggel, aki jogi pozíciókra próbál fókuszálni. Elmondtam, hogy engem nem vonz az ügyvédi pálya, de nagyon szíveseb foglalkoznék cégjoggal, gazdasági joggal jogtanácsosként, mire közölték, hogy el se küldjem az önéletrajzomat, felesleges. Mo.-on a cégek egyáltalán nem adnak arra, hogy a jogi pozíciók betöltésénél olyan körültekintően járjanak el, mint például egy könyvelőnél. Szomszéd, barát, rokon, ismerős. Ezek töltik be a jogtanácsosi helyeket, 0 (zéró) tudással, némelyik a saját anyanyelvét sem beszéli, a jogi szaknyelvről már nem is beszélek.
Szóval azt gondolom, hogy eléggé sértő Marple-Leaf kijelentése, miszerint ha egy jogász állást keres, de nem talál, biztos azért van, mert kocsmázott tanulás helyett.
Hol marad az ártatlanság vélelme?
Azért remélem golyót nem kapok a fejembe,amiért elmondtam a tapasztalatomat.További jó unalmas fórumozást..
Dolgoztam jegyzőként én is 10 évet, s tényleg elég nehéz eleget tenni egy önkormányzatnak. A törvényi kötelezettségeken felül általában a jegyzőre terheltek minden új feladatot, s mint laikusok, szinte elvárták, hogy a jogszabálysértő rendeleteiket a jegyző is támogassa. Ha nem igy történt, akkor azonnal kezdődött az ellentét.
A jegyző sokszor kénytelen szembefordulni a képviselő-testület akaratával, ha az jogsértést tartalmaz, s ezt igencsak nem jó néven veszik, hiába ez az egyik fő feladata.
Bármikor hajlandó lennék nyelvtanulásra, de nekem speciális a helyzetem, nem tudok eljárni munkahelyre, csak itthonról dolgozni számitógépen. Ilyen jogászi munkát keresek, ha egyáltalán létezik valahol. Elvileg igy is lehetne bedolgozni akár egy ügyvédi irodába is, hiszen van 19 éves tapasztalatom.
Ha bárki tud ilyen lehetőségről, kérem - jelezze.
Köszönöm.
van némi üldözési mániád, bár ez nem jelenti azt, hogy ne követnének. :-)
De mért pont az önk-i képviselők aláznak meg?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02