Álláskereső jogászok

Dr.Attika # 2009.07.11. 13:46

Azért nézzétek már meg milyen "jelölti toborzók" vannak jobb oldalon. Fizetés megegyezés szerint- ami jelent vagy 100-at- de ezért két nyelv tudása, napi 10 óra munka és a "jogi paletta" teljes gyakorlati tapasztalata, és elméleti tudása. Nyilván ha Béla főnöke már a hirdetésben "kivirít" 200 ezer nettót, akkor ezer jelentkező lett volna és talált volna közülük alkalmasat is.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.11. 14:50

Székesfehérvár. Nem a legrosszabb hely. Az iroda sem az. :)

janoo # 2009.07.11. 16:12

RB22: bocs, végrehajtó jelölti munkára jelentkeztem, elírtam véletlenül.

Az meg,h miért hirdetnek bizonyos irodák havonta,mint ahogy valaki ezt meg is említette:

1. nincs megfelelő jelentkező (ezt kétlem)
  2. a jelölteknek nem jön be a hely ( ez elképzelhető, az én volt főnökömnél 2év alatt kb 5-6 jelölt dolgozott, nagy részük magától hagyta ott )
  3. a legvalószínűbb, hogy a próbaidő vége előtt elküldik a jelöltet A legtöbb helyen úgyis azt mondják, hogy a próbaidő alatt minimálbért kap a jelölt, utána jön a hatalmas 100-120ezres fizetés. Az egyik olyan iroda ami havonta hirdet itt a Jogi Fórumon például tudom, hogy csak szerződésekkel foglalkozik, nincs peres képviselet és nem egyéni ügyfeleknek dolgozik. Tehát itt még az a kellemetlen szituáció sincs,h az ügyfélt zavarja, hogy minden tárgyalására más jelölt megy.

A másik érdekesség, hogy a hirdetések nagy része lejárt. Pl. van olyan iroda, ahol a hirdetésben a jelentkezési határidő július közepe, de már kiválasztották a jelöltet néhány napja.

Az a baj, hogy az irodák a nagy elvárásaik ( tárgyalj 2 nyelven minimum) és a megélhetést nem biztosító fizetés mellett baromira nem törődnek a kiválasztással arra hivatkozva,h úgyis túlképzés van.

Sz.Márton # 2009.07.11. 17:06

Janoo!

Korábban azt írtad, hogy a te habitusoddal fél év után felkötnéd magad egy hivatalban! Nem kéne úgy kezelni a hivatalokat mert (pláne a mai helyzetben), lehet, hogy még jobban is éreznéd magad ott és hivatalosan törvényesen garantálva, előmenetellel biztosítva)meg lennél esetleg, viszonylag rendesen fizetve. Amire oly nagyon vágyodtál ott tízszer jobban fognak szivatni és jóval kevesebbért garancia nélkül.
Egy irodába ha bejutsz ott mit teszel a habitusoddal, hiszen még több türelemre lesz szükséged és olyat kell majd eltűrnöd amire nem is számíthatsz és egy perc alatt elzavarhatnak a nagy-nagy habitusoddal, hogy esetleg ne ott kösd fel magad, mert nem tesz jót az irodáról kialakított képnek. Az irodák is megválogatják milyen habitusú emberre van szükségük....

Kacsa1111 # 2009.07.11. 17:25

Kedves Sz.Márton,

höhö
a közig, mint álom-munkahely
höhö
:)))

Kedves Janoo,

bár Sz.Mártonnal nem értek egyet atekintetben, hogy a közig. lenne a jogászi állások netovábbja (akár szakmailag, akár pénz szempontjából)
mindazonáltal megfontolás tárgyává tenném helyedben a gondolatát.
nyelvtudás nélkül tényleg nehéz lesz, mert - noha megkövetelik - ahol nincs rá szükség, ott nem is nagyon fizetnek, azon ügyvédi irodákban, ahol meg rendesen megfizetik a jelöltet (horribile dictu: a ktv. bértáblájánál jobban) ott meg kelleni szokott a használható nyelvtudás...

Kacsa11

Kacsa1111 # 2009.07.11. 17:30

Kedves kbs,

Nem a mi irodánk várja el, ahnem jogszabáyl írja elő, hogy ügyvédjelölt az lehet, akinek van jogi egyetemi diplomája. No, ilyen jelentkező nem volt.
lol!:)
azért kiváncsi lennék, hogy kik jelentkeztek...:)))

Kacsa11

Sz.Márton # 2009.07.11. 17:35

HÖHÖHÖ KACSA 1111!

Nem a közig. az álom munkahely, de aki kezdő és mást nem tud miért ne próbálna pályázni,főleg ha egyéb kapuk rendesen nem nyílnak meg.(csak ilyen "höhöhö" típusúakat tartalmazó) Egyébként nem kell annyira azt a köziget kinevetni amelyik elég sok dolgot a vállán visz és ilyenkor ne a felszínes csak odatett politikusokra gondolj.

janoo # 2009.07.11. 18:34

Kedves Sz. Márton!
Beadtam APEH-hoz is, elvileg ott tegnap járt le a határidő a jelentkezésre.Tudom, hogy ott jobban megfizetnének, a felsőfokú C típusú nyelvvizsgám a honlapon levő bértábla szerint önmagában egy fél minimálbért ér.. De, a habitusnál arra gondoltam, hogy a hivatali hozzáállást nem bírom. Olyan családból származom,ahol egyik szülő sem alkalmazott, olyan közegben nőttem fel, ami közelebb áll egy iroda szellemiségéhez, mivel én egy ügyvédi irodát egy vállalkozásnak fogok fel. Szóval nem zavar,ha nem esik ki délután 5kor a toll(vagy billentyűzet) a kezemből és este 7-ig, vagy tovább kell dolgozni a sikerért. Ugyanezen okból tudom hosszútávon csak ügyvédként elképzelni magam (ezzel más jogász, már jelölt vagy ügyvéd ismerőseim is így vannak,h csak az való nekem).
A gyakornokságom alatt ugyanez az érzés csak erősödött. Tisztában vagyok azzal is, hogy mennyi türelem kell egy ügyvédi irodában és igen,az előző helyről is részben a habituson miatt( másrész csúnyán megfúrták a helyem a szabadságom alatt) kellett eljönnöm,de ott úgysem akartam sokáig maradni.

Kacsa: nem is terveztem nemzetközi, vagy olyan irodához menni,ami a ktv.nél jobban fizet. Én elkönyveltem,h ez a 3év a koplalásé lesz, de attól sem riadok vissza, hogy ahogyan eddig is, dolgozzak mellette mást is. Egyébként meg voltam olyan helyen,ahol jól fizettek volna viszonylag,de az egyik helyre kocsi kellett volna, a másik meg,mint kiderült nem jelölti állás. Meg persze lehet szimpatikus sem voltam, van ilyen:)

egyébként észrevettétek,h büntetős irodák nem is nagyon hirdetnek?

Kacsa1111 # 2009.07.12. 14:45

Kedves Janoo,

korábban írtad, hogy ismétlődnek bizonyos hírdetések...konkrétan melyikekre gondolsz?

Kacsa11

janoo # 2009.07.12. 18:47

Kedves Kacsa!
Az ismétlődök közt van többek közt:

• Korn ügyvédi iroda
  • dr Szabó D. Péter
  • dr. Makovics János végrehajtó

Hirtelen ezeket találtam, amikről tudom,h az elmúlt 1-2 hónapban már máskor is szerepeltek.

Miért fontos ez?

bajussz # 2009.07.12. 19:29

amikor dolgoztam, hozzánk havonta jópár önéletrajz érkezett álláshirdetés nélkül is.

nem volt szükség jelöltre, voltunk elegen, a főnök mégis felvett egyet. de kit? akit az anyukája hozott be, hogy fizetné a járulékát és nem kér fizetést.

olyan is volt a hozzáállása (teszem hozzá, a mienk is)

mennyivel jobb lett volna a légkör, ha legalább egy minimálbért fizetnek. mert megtehette volna az ügyvéd, csak nagyon sóher volt. mindegy, én kibírtam:)

nem bánom, tanultam belőle (csak nem szakmát)

Eweol # 2009.07.12. 22:00

Csók és Társa is szerepelt már többször, emlékeim szerint nem túl régen "TriCSÓK ... Kft"-hirdetés formájában (Is)

janoo # 2009.07.12. 22:46

Eweol!
Náluk pl. voltam interjún, jelöltet kerestek a hiretésben, de ott kiderült,h a Tricsók kft részére keresnek jogi előadót, csak irodai munka, semmi tárgyalás. Egyébként korrektek voltak, enyhe vizsgáztatás volt,de 15perc alatt végeztem. Viszont nem nagyon ragadott meg a hely így nem is bántam, mikor egy egy e-mailt , h köszönik a jelentkezést,de az állás időközben betöltésre került. (mondjk furcsa a megfogalmazás, ilyet akkor kéne írni,ha az interjú előtt töltenék be mással)
Az egyetlen,ami zavar, hogy az illető,aki küldte a levelet a volt főnökömnél volt jelölt azután egy hónappal,h én eljöttem onnan (ezek szerint nem túl sokáig) és ha látta a nevem a pályázatok közt, akkor az nem volt túl szerencsés:)

satisfied # 2009.07.13. 08:46

Kedves Olvasók!

A véleményetekre lennék kiváncsi.

Idén államvizsgáztam, egy felsőfokú és egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezem. A kötelező szakmai gyakorlatomat bíróságon töltöttem, ott azonban semmit nem tanultam. Két szemesztert volt lehetőségem külföldön eltölteni,ezzel párhuzamosan pedig egy ügyvédi irodában is gyakornokoskodtam,de csak 1,5 hónapot...sokmindent megértek, de okiratot fogalmazni,forditani csak intenziv szótárhasználattal tudnék,mindazonáltal a szerkezetéről halvány fogalmam nem lenne,a józan paraszti és és némi előtanulmányok adta ötleteken kívül.

Tudtok ajánlani valamilyen könyvet, vagy tanfolyamot,amiből az álláskeresés előtt némi használható tudásra tennék szert az okiratszerkesztés (magyarul és idegen nyelven is),illetve a szaknyelv terén?

Valamint mit gondoltok,az álláspiacnak melyik az a szegmense (melyik az a munkakör), ahol a legnagyobb a(z) anyagi és szakmai karrier lehetősége?

És mégegy (tuddom,éssel nem kezdünk mondatot...:): minisztériumokban milyen álláslehetőségek akadnak jogászok számára?

Előre is köszi,ha valaki velem együtt elgondolkodik!

ciao,üdv,ahoi, best regards etc.

Ildikóka82 # 2009.07.13. 09:06

satisfied,

Kacsa erre válaszolni fog...valahogy érzem. :)

Iwikó

Kacsa1111 # 2009.07.13. 09:46

Kedves Janoo,

már többször írod pejoratíve, hogy "semmi tárgyalás"...
nemhogy örülnél neki!!! :)))

Kedves Ildikóka82,

miből gondoltad?

Kedves Satisfied,

1)
www.onecle.com
nem tudom, hogy gyakorlat nélkül mekkora haszonnal jár neked ez az oldal, de ha az általad ismert szerződéstípusokat kezded olvasgatni (lease, employment), és azok közül is megkeresed a rövidebbeket és szimplábbakat, akkor talán használható lesz számodra is...
később már ajánlom, hogy a komplexebbekbe is nézegess bele...csakúgy az íze kedvéért:)
de mindig próbáld meg előtte rekonstruálni a 'deal'-t, különben a levegőben fog lógni az egész...

2)
általában a legjobb anyagi megbecsülésre ügyvédként van lehetősége a jogászoknak...szerintem.
szakmaira már változó...

3)
minisztériumokhoz nincs sok érkezésem. mostanában nem sok állás lehetőséget sejtek arrafelé...

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.13. 09:48

Néhány éve láttam egy hirdetést a hvg-ben. Frissen (!) végzett jogászokat kerestek "kodifikátori munkakörbe" az igazságügyi minisztériuma. Na, meg is lehet nézni a jelenkori kodifikáció színvonalát.

satisfied # 2009.07.13. 10:43

Kedves Kacsa1111!

Lecsekkoltam az oldalt,és a 2 soros szerződés"címektől"megilletődvén belevetettem magam a tényleges szerződések tanulmányozásába,és azt kell mondanom,kellemetesen csalódtam...egész érthető volt a dolog...de hozzá teszem,még csak a bérletet kukkantottam meg,ajánlásodnak megfelelően,amit ezúton köszönök szépen :)!!

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Jó pénzért én is bmit összekodifikálnék :D...bár annak biztos meg is lenne a "hasznossága"....:))

Egyéb tip arra vonatkozóan,hogy melyik jogterületre érdemes rágyúrni?:D

Várom ám az okosságokat!:)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.13. 12:45

Az például megvan, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatra nem kell alkalmazni a férjre vonatkozó apasági vélelem szabályait? Az elég nagy okosság.

janoo # 2009.07.13. 12:57

Kedves Kacsa1111!
Azért tartom negatív dolognak a tárgyalás hiányát,mert úgy érzem, hogy azügyvédi munkához az is hozzátartozik josszútávon.Nyílván irodánként és szakterületenként más arányban,de nem hiszem,h sok olyan ügyvéd van,aki soha nem jár tárgyalni.ű,ezért illik abban is némi rutint szerezni.
Nem is beszélve arról,h kezdő ügyvédként saját irodával a kirendelt ügyek jó alapot szolgáltatnak ahhoz,h legyen pénz kenyére és vízre,amik szintén tárgyalással járnak:)

Kacsa1111 # 2009.07.13. 14:01

Kedves janoo,

ahogy érzed...:)
én 2005 óta nem mentem bíróság közelébe...és nem is akarok:)

Kacsa11

Ildikóka82 # 2009.07.13. 14:11

Kacsa,

sejtettem, csak egy megérzés volt...és be is jött ;)

Iwikó

Impossible # 2009.07.13. 14:45

A "Tricsók" azt jelenti, hogy 3 puszit kapsz?

janoo # 2009.07.13. 15:53

Impossible: nem, azt jelenti, hogy 3 Csók csinálja az irodát:) mindárom férfi,szal a csóot kihagynám.

Impossible # 2009.07.13. 17:34

tricsóka akkor