Álláskereső jogászok

Eweol # 2009.08.11. 12:48

Imp, a százas mégiscsak több mint a semmi, inkább add be a droid melókra is.

Impossible # 2009.08.11. 13:16

Minek kell minden szar munkahelyen agolul tudni, ha úgyse kell angolul dolgozni? Ezek az idióták belegondolhatnának már, hogy divatból meg megszokásból baromság beleírni az angolt az álláshirdetésbe, ennyi erővel írhatnának üzbéget is, arra kb. ugyanennyire nem lenne szükség.

Én nem vezetek naplót, mert minek...nem jelez vissza senki se, minek tartanám számon azokat, akik leszarnak? :D

Az az egy-kettő, aki visszajelzett, vagy megköszönte a részvételt, vagy behívott, ha behívott, be is mentem, kb. 30-an akartunk 1 helyet...de kellemes beszélgetések voltak, kivéve azt amikor egy nálam 2 évvel öregebb ügyvédjelölt egyszemélyűleg "felvételiztetett", persze elmondtam neki, mi az a foglaló, dehát nem tudom, most ez miért olyan izgalmas, úgyis benne van a Ptk-ban. Szóval tök fölösleges a napló, én csak örülnék, ha szükség lenne rá, de mivel rám sincs szükség, a napló is szükségtelen. :D

Legislator # 2009.08.11. 13:19

Imp,

Ez a pog-ácsa tetszett:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.08.11. 13:21

Leg,

azért írtam. :D

Legislator # 2009.08.11. 13:25

It's rule:-DDD.

Sunshine after the rain.

Rexor # 2009.08.11. 13:31

Imp megsúgom, hogy a mai jogászgenerációnál az angol nyelvtudás a minimum - kivéve talán a közigazgatást. És ehhez még nem árt a német sem (a határ a csillagos ég). manapság olyan világot élünk, hogy bármikor betoppanhat egy külföldi ügyfél, és ha csak mutogatással sikerül a kommunikáció, lehet hogy más ügyvédet fog keresni magának. Ha én ügyvédjelöltet keresnék nálam is a minimum lenne az angol nylevtudás, akármilyen szar munkahelyet biztosítok is :).

pazs # 2009.08.11. 13:38

Ennél az ügyvédnél speciel vannak olyan ügyek/ügyfelek, ahol szükség van az angol nyelvre.

A táblázat pedig igenis hasznos, ha más nem, azért, hogy ne add be egy helyre többször a pályázatodat... egyébként elárulom, 26 helyre adtam be és kb. 15 mindenféle visszajelzés nélkül maradt, de ezen hiába is rágja magát az ember.

Ildikóka82, köszi :) remélem, jó sokáig nem kell majd újra alkalmaznom.

És Imp, ha meghallgatsz egy tanácsot: ne legyél olyan, mint az agresszív kismalac a viccben, mert az nem segít az állást találni.

bajussz # 2009.08.11. 14:28

Tudok állást, csak nem jogi. Német a lényeg, angolt ki lehet bekkelni.

Amugy meg az ügyvédeknek hazudj, hogy tudsz angolul, nem kérdez meg fene se.

Impossible # 2009.08.11. 16:51

bajusz,

mire gondolsz konkrétabban?

e-mail-em: szurkeherceg@vipmail.hu

Köszi.

pazs,

26 hellyel jó vagy, az nemis sok. Azt már asszem túlszárnyalltam, bár nem számolom.

Impossible # 2009.08.11. 16:54

Ja és pazs, nem voltam agresszív kismalac, mindenkivel kedves voltam, készségesen válaszolgattam még annak a kis mitugrásznak is a foglalóról, de nem vettek fel sehova, és fingom sincs, miért nem.

Nils # 2009.08.11. 17:47

A 26 kifejezetten jó szám. Ismerősöm most éppen 180-nál tart, igaz, nem jogi, hanem közgazdasági pályán, pedig nem egy elveszett ember.

bajussz # 2009.08.11. 20:07

van ez így

más meg diploma nélkül is megkaphatja az állást, amit ő diplomával

állhatsz mindkét oldalon:)

Eweol # 2009.08.11. 20:26

ha van már diplomád, akkor nehezen állhatsz a diploma nélküli oldalon

Grád András # 2009.08.11. 20:30

Azért ezt a "mondd, hogy tudsz angolul, úgysem ellenőrzik" módszert nem tudnám tiszta lelkiismerettel ajánlani. És nem csak azért, mert nálam a felvételi beszélgetés úgy zajlik, hogy (legalábbis az angol, német, francia nyelv erejéig, az orosz nekem is döcög), hogy szépen átváltunk beszélgetés közben a jelölt által beszéltként megjelölt nyelvre. Aztán vagy halad tovább a beszélgetés, vagy magyarul elbúcsúzunk egymástól. (A módszert valaha fiatal fogalmazóként a Legfelsőbb Bíróságon tanultam, és megtetszett, mert szerintem elegánsabb, mint a nyelvvizsga papírok böngészése, én olyat nem is kérek.) Ha meg nincs is ilyen, nagyon gáz 1-2 hónap múlva lebukni, mert a lebukás nem lehet kétséges. Tényleg szinte mindenhol beeshet egy külföldi ügy. Én hiába foglalkozom elsősorban családjoggal, most is legalább 10 olyan ügyem van, ami nyelvtudást feltételez, leggyakrabban angolt (USA hagyatékok, angol, iletve nigériai apa stb.). Impnek meg duzzogás és méltatlankodás helyett javaslom az angol nyelv elsajátítását, egy ilyen jó képességű embernek ez kb. 1 év alatt lehetséges. Pillanatnyilag ez tűnik a gyorsabb útnak az álláskeresésben. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bajussz # 2009.08.11. 20:40

na igen, fennáll a lebukás veszélye

aki a némettel boldogul, az az angollal is fog, Imp, javaslok én is egy kis utánajárást, most úgy sincs sok dolgod.

Grád András # 2009.08.11. 20:50

Sajnos tudomásul kell venni, hogy manapság a nyelvtudás nem valamiféle plusz, hanem a minimum (az én fiam pl. nagyrészt Pazs-nak köszönheti a német nyelvvizsgáját, remélem ennek elárulásával nem követek el Pazzsal szembeni indiszkréciót). Ez tapasztalataim szerint nagyjából két nyelvig igaz, onnantól kezd plusszá válni, és persze a tudás színvonala sem mindegy. De ma már 1 db. középszintű nyelvtudással egy jogász meglehetősen alulképzettnek számít, kettővel kezd közelíteni az átlaghoz, egy jó és egy közepes nyelvtudás pedig nagyjából az átlag, legalábbis mostanában a hallgatóim közt az ELTE-n.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bajussz # 2009.08.11. 21:37

nagyon megy ez a nyelv bp-en

vidéken nekem meg se kérdezte az ügyvéd hogy tudok-e idegen nyelveket, csak arra volt kíváncsi, hogy fizetném-e a tb-met. határozott nem után kis beszélgetés után felvett.

3x kellett a 3 év alatt idegen nyelvet használnom. ha okiratról volt szó, akkor csakis fordítóiroda volt megfelelő, ez így is van rendjén

a fővárosban mondjuk más szelek járnak, kétség nem fér hozzá, színesebb a kör

pazs # 2009.08.12. 07:22

András, a nyelvtudás tesztelésére én is mindenütt ezt tapasztaltam, abszolút jó módszer. És nem voltál indiszkrét :)
Imp, az agresszív kismalacot nyilván nem az interjúra értettem, mert eszembe sem jutott, hogy ilyen helyzetben ne tudnál viselkedni, hanem arra, hogy most hiába hőzöngsz, hogy minek az angol, micsoda hülyeség, ha egyszer erre van igény a munkaerőpiacon, nem divatból vagy megszokásból. Legalábbis a fővárosban mindenképp.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.12. 08:22

Hogy igény van rá, az nem jelenti azt, hogy az igény nem divatból vagy megszokásból táplálkozik.
Nemegyszer találkoztam én már olyan fővárosi jelölttel, aki magánjogi és eljárásjogi kérdésekben igencsak tájékozatlan volt. Persze, angolul biztosan pirfikt. Csak a tárgyalóterem a bíró egyetlen egyszer sem váltott idegen nyelvre.

Kacsa1111 # 2009.08.12. 09:19

Hű de megszaladt ez a topic...:)
sok gondolatom lett hirtelen a témával kapcsolatban, nem is igyekszem összefűzni őket...

• angol (és német) nyelvtudás nélkül - pesten - nem lehet állást találni...én nem is emléxem mikor volt a kezemben magyar, vagy mikor szerkesztettem utoljára magyarul doksit...
  • fordítóirodák és tolmácsok tudásában a legkevésbé sem bíznék meg a helyetekben...botrány, amit művelnek...nyelvileg. még nem találkoztam olyan fordítóirodával, amelyik csak megközelítőleg elfogadható fordítást készített volna.
  • akkor is lehet egy állásra jelentkezni, ha nem pont rád szabták...úgy is mondhatnám, hogy "orosz tűréssel" kell tekinteni az elvárt feltételekre...:) de ez a legkevésbé sem azt jelenti, hogy behazudom, hogy tudok angolul...inkább azt, hogy ha 1 év gyakorlatot kérnek, akkor kezdőként is jelentkezz nyugodtan illetve akkor is ha 2 év gyakorlatod van...

Kacsa11

Kacsa1111 # 2009.08.12. 09:20

Kedves kbs,

azért a székesfővárosban nem divatból táplálkozik az igény...:)

Kacsa11

Impossible # 2009.08.12. 09:21

Kedves Tanárúr,

régóta nem értem, miért tart engem jó képességűnek, és miért mondogatja folyton, hogy az vagyok, de köszönöm. :)
Tudom, hogy meg kell tanulnom angolul, meg fogok tanulni, valemennyire azért megy (van, amit értek :D ) de ugye ezen elvileg dolgozni kéne tudni. De szerintem csomóan beleírják úgy az álláshirdetésbe az angol nyelvtudás feltételét, hogy a munkának semmi köze az angolhoz, mert úgyis magyarul megy. Rendben van, hogy előfordul egy-egy kivételes eset, amikor tényleg kellene tudni angolul (ha beesik a külföldi ügyfél), nade ez túlságosan ritka ahhoz, hogy követelményként fogalmazzák meg az angol nyelvtudást. Viszont mivel szinte minden valamire való joghallgató tud valamennyire angolul (legalább középfok), úgy gondolják a munkáltatók, hogy nyugodt lélekkel írhatják elvárásnak, mert miért ne, és még az is beleírja, akinek semmi szüksége sincs rá, ezért mondom, hogy főleg megszokásból, divatból csinálják szerintem. Egyébként a fiatalok nagy része szerintem pont nagyon el van maradva nyelvileg, ráadásul egy felsőfokú vizsga sem jelent sokat, igazi nyelvtudásnak nevezhető nyelvtudása baromi kevés embernek van (ez igaz a munkáltatókra is), szerintem ha egy anyanyelvi hadarós jelölt felvételizne (talán még hadarnia sem kellene hozzá), akkor rengeteg felvételiztető maradna alul, ami enyhén gáz. Ez a német például, amiről a magyarok azt képzelik, hogy ez német, ez a magyar német, amit az iskolákban tanultak szart se ér az anyanyelviek között (pedig nyelvvizsgája van erről is az embernek), ez röhejes, szánalmas, ez a mi nyelvtudásnak nevezett nyelvtudásunk. A kiejtésről, intonációról már nemis beszélve. És ezt nem azért mondom, mert én marha jó vagyok, egyáltalán nem vagyok jó, most inkább arról írtam, hogy mi a helyzet szerintem, és hogy a Tanárúr által említett "egy jó és egy kevésbé jó nyelvtudás átlagosnak mondható" gondolat szerintem miért totál téves. :)

Kacsa1111 # 2009.08.12. 09:25

Kedves Impossible,

legtöbbször papírral fox találkozni, nem ügyféllel...
a papírnak mindegy milyen az intonációd...

ezzel együtt egyetértek azzal, hogy a német oktatás az iskolai rendszerünkben gyalázatos szinten áll...az angol egy fokkal jobb.

nade ez túlságosan ritka ahhoz, hogy követelményként fogalmazzák meg az angol nyelvtudást.
ez egyrészt téves, másrészt nem megfelelő hozzáállásra vall...

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.12. 09:27

Tudjuk, Kacsa, te egy unikum laude vagy. Vagyonokat keresel, kizárólag idegen nyelven dolgozol (ami kissé a magyar rovására is megy), a Ptk-t nem annyira, de nemzetközi kereskedelmi szokványokat oda-vissza...

Impossible # 2009.08.12. 09:35

Kedves Kacsa,

"a papírnak mindegy milyen az intonációd…"

lol

Ez tetszik. :D

Jó, rendben van, de ettől még igaz az, hogy sokan megkövetelik az angolt úgy, hogy igazából semmi szükség rá (vagy csak néha-néha nagyon minimálisan).
Az intonációról az adott nyelven történő felvételi beszélgetés kapcsán írtam. Úgy akarnak tesztelgetni, hogy maguk sem tudnak rendesen? Az eléggé égő. (Még akkor is, ha én vagyok a gyengébb.)