Álláskereső jogászok

botoxdoctor # 2011.07.22. 14:42

ujhus:)

Amit olvashattál, hogy "magas számok" azok bizony bruttó összegek, nyugodtan lehevhetesz belüle úgy 40-50%-ot! Egy középfokú után olyan tízezer körül fizethetnek. Nem tudom, hogy hol hallottál olyan nagy fizuról, de közigben biztos nem.. Bár tudom, hogy minden relatív.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 14:12

Nyugodtan tehetsz is egy vesszőt. A helyesírást egyelőre az Akadémia szabályozza, nem a Minisztérium.

Kacsa1111 # 2011.07.22. 11:57

Kedves hunfrakk,

én eddig mindig azt láttam , hogy a szakvizsgázott jogász vagy a mérnök keres jobban...

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 11:48

Csak rosszul. :)

bandeeraz # 2011.07.22. 11:24

Kacsa szavaival élve: a piac beárazta a diplomákat:)

hunfrakk # 2011.07.22. 09:07

Kérdés:
HR-esek, kommunikációsok (büfé diplomával, 30 éves kor alatt) miért keresnek többet, mint BME-s mérnök, szakvizsgázott jogász?
(több ilyet láttam már)

ujhus:) # 2011.07.22. 08:55

Botoxdoktor!

Nem amiatt tituláltam komolytalannak (vagy inkább gúnyolódónak) a választ. Mellesleg - ahogy te is írod - a szóban forgó összeg még br-nak is sok.

Mellesleg a nyelvpótlékról konkrét rendelkezést nem találtam a törvényben, különböző fórumokon olvastam róla, és számomra meglepően magas százalékokat említenek...

Az eltérítésről nem tudok semmit..

Kacsa1111 # 2011.07.22. 07:54

Kedves Izaliza,

...úgy, ahogy bandeeraz és kbs mondja...

miért gondolod, hogy csak bölcsész jelentkezik asszisztensnek?

más kérdés, hogy jogi asszisztensi végzettséggel szerintem csont nélkül beadható erre a hírdetésre a pályázat.

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.22. 07:40

Bezony. Egy könyvtáros például hivatásos információkereső és -rendszerező, nagy műveltséggel. Mindez azért elég előnyös egy asszisztensnek.

Százötben-kétszázötven éve bevett gyakorlatként a főurak igen gyakran "bölcsészeket" foglalkoztattak "asszisztensként". Némelyik nagynevű "bölcsészünknek" ez volt a megélhetése, nem az, amivel aztán híres lett.

bandeeraz # 2011.07.22. 07:11

Nem feltétlenül bölcsészre kell gondolni. Az előző munkahelyemen közgazdász végzettséggel is dolgozott valaki asszisztensként.

Egyébként nem minden bölcsész diploma kamu, azt csak szeretnék hinni az emberek, főleg a jogászok.

Izaliza # 2011.07.22. 06:37

Ok, Kacsa ezt értem, de miért jó az az ügyvédnek ha bölcsészt alkalmaz? Minek a diploma?

Kacsa1111 # 2011.07.22. 06:31

Kedves Izaliza,

Bölcsészeket titkárnőnek? Ez annyira megalázó, nem?

a piac beárazza a diplomák értékét...

Kacsa11

hunfrakk # 2011.07.22. 06:26

közalkalmazottként éhenhalsz.

fő szabály szerint
de vannak ellenpéldák ám
munkáltató adhat illetménykiegészítést
így ki lehet egészíteni bértáblában lévő bért
akár duplájára

ezt kormánytisztviselő és köztisztviselő esetén nem lehet megtenni

minisztériumi háttérintézményeknél, központi költségvetési szerveknél közalkalmazottak dolgoznak,
és nem annyiért, amit a bértábla mutat

botoxdoctor # 2011.07.22. 05:27

ujhus:)

Az nem nettó 300 hanem bruttó, de már ez is kicsit soknak tűnik. Ha kp. i szervnél (minisztérium, kp.i hivatal) dolgozol, akkor olyan bruttó 250-280 körül kezdesz, aztán ez mehet feljebb a gyakorlati idővel, az eltérítésel, és a nyelvvizsgával. Ha van gyereked akkor hozzá jön a csp. (11e Ft körül per hó). Ehhez jön az ÉVI bruttó 200e kafeteria, ami jóformán a budapesti BKV bérlet ára. Nettó 150-170-el számolhatsz. :)

Ez persze csak a kp. szervekre vonatkozik, helyi szinten (önkori) vagy közalkalmazottként éhenhalsz..

Izaliza # 2011.07.22. 04:57

Évek óta figyelemmel követem a jogi területen meghirdetett állásokat, több dolgot nem értek, de most egyiket kérdezném meg :-), szerintetek miért elvárás egy ügyvédi irodába meghirdetett adminisztratív munkakörhöz a felsőfokú végzettség?

Bölcsészeket titkárnőnek? Ez annyira megalázó, nem?

Miért nem elegendő egy jogi asszisztensi képzés, vakon gépírás, számítógépes ismeretek, meg valódi nyelvtudás? Miért kell még a felsőfokú diploma? (aminek nyilván nem sok hasznát veszi, hiszen titkárnői állásra jelentkezik).

Szerintetek?

Legislator # 2011.07.21. 16:45

Tudom, romantikus idealista vagyok. Néha olyan elvárásaim vannak a világgal szemben, mintha még mindig 18 volnék. De ha én nem volnék, kihez képest tudnók meghatározni a realista materialistákat?

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.07.21. 16:35

Kedves Legislator,

ilyesféle romantikus lelkesedés a mai korra nem jellemző.:)

Kacsa11

Legislator # 2011.07.21. 15:18

Nem tudom, hányan tudnának összehozni olyan törvényművet (indokolással), melyet a francia kormány magyarból(!) akarna lefordíttatni franciára.

Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2011.07.21. 14:32

banderaaz!

Érdekes felvetés (!) a stílusomra amit írtál(....), de azért a nagy egyet(nem)értések hazájában maradhatnak mindig elvarratlan szálak!

Üdv: Sz M

Kacsa1111 # 2011.07.21. 14:24

Kedves bandeeraz,

én sem tudtam magam akkor egyértelműen kifejezni, de pont így gondoltam!:)

Kedves Legislator,

a mai gyakorlati jogászok nem az ő tudásával rendelkeznek

Ezt így azért nem mondanám. Bizonyos területeken (pl. versenyjog, tőzsde, finanszírozás, biztosítás) a gyakorlati jogászoknak elég magas elméleti felkészültsége (mivel ezeket a területeket ritkán kutatják, ezért bátran állíthatom, hogy jóval magasabb, mint a kutatóknak) és nemzetközi rálátása van...legalábbis a saját területén.
Az más kérdés, hogy nem mind publikálja a gondolatait (mert pl. nem fér bele az életébe) vagy vet papírra egy phd dolgozatot...

Kacsa11

bandeeraz # 2011.07.21. 14:13

Kacsa:

Nem így, Próbálok a "Smith&Wesson irodának" egy jó kis definíciót találni.:)

Szóval arra akartam kilyukadni, hogy vannak olyan irodák, amelyek menők, és oda csak születni, vagy házasodni lehet (kamarai elnökségi tagok irodái), de azokat nem hívjuk "Smith&Wesson"-nak:)

Sz.Márton:

Nem lefitymálónak szántam az "egyébként"-et. Stílusod alapján nagyon jó politikai újságíró lennél:)

Legislator # 2011.07.21. 13:59

Kedves Kacsa1111,

Rátapintottál egy jelentős kivételre. Ő még az egyszemélyes kodifikáció korában élt. Ma már ilyesmi nincsen. De még tíz ilyen példát nem tudnál hozni:-). Csemegi mondjuk megérdemelt volna egy akadémiai tagságot a tudása alapján, más kérdés, hogy ma sem adnak kodifikációs teljesítményre még PhD-t sem. Amúgy mintha azért lettek volna publikációi, de ő gyakorlati jogász volt. Megint más lapra tartozik, hogy a mai gyakorlati jogászok nem az ő tudásával rendelkeznek (meg az elméletiek sem).

Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2011.07.21. 13:56

banderaaz!Ha már "egyébként" az alsósorban írva megszólítottál!

Fejlődni, a számodra esetleg még ismeretlenül idegen és új dolgokban, helyzetekben, jelenségekben (amelyek egyébként léteznek) mindig érdemes! Ma felgyorsult a világ, s aki a nyers valóságtól, akár informálisan lemarad, még az is megélhet, de (!!!) a maga módján...

Üdv: Sz. Márton

Kacsa1111 # 2011.07.21. 13:54

Kedves bandeeraz,

A kamara elnökségi tagjainak irodái a menő...Azokba ugyanis tényleg születni kell...

gondolom így értetted...:)

Kacsa11

bandeeraz # 2011.07.21. 13:48

Smith&Wesson nem simán menő hely, hanem nemzetközi ügyvédi iroda, vagy "nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező hazai" ügyvédi iroda (pár ilyen most is hirdet itt is:)

A kamara elnökségi tagjainak irodái a menő, de nem Smith&Wesson irodák. Azokba ugyanis tényleg születni kell...

Egyébként Sz.Márton, akárhogy olvasom az utolsó hozzászólásodat, nem sok értelmet tudtam belőle kihámozni:)