Álláskereső jogászok

bajussz # 2009.12.18. 14:40

ha beleírom, hogy nemdohányzó ember keresek, az is baj?

azert irjak bele, hogy x egyetemen végzett embert keresek,mert neki pl onnan származóemberekkel jo tapasztalata van, az egyetemek között igenis van különbség

aki nem írja oda, az 2 perc alatt letudja az y és z egyetemi diplomásokat, és az x-esekkel beszélget el

ennyi

Mallinalli # 2009.12.18. 14:49

Szerintem is van különbség egyetemek között, viszont nem feltétlen jobb abszolút értékben egyik, mint a másik, legfeljebb van, ahol x tárgyat tanítanak jobban és y-t esetleg kevesebb vehemenciával.
Mindenesetre szerintem jó jogász bármely egyetemen teremhet (terem is), mert a megfelelő dogmatikai alapokon túl a gondolkodási készség dönt.

És szerintem is emberi dolog, ha valakinek a saját egyeteme felé húz a lelke, valóban arról van szó, hogy a nagy többségnél kimondatlanul is erről van szó. Más kérdés, hogy hajlandó-e ettől az előítélettől egyedi esetben eltávolodni, vagy az akármilyen kecsegtető jelölt is csak hülye lehet, ha nem itt vagy ott végzett.

A diploma minősítése szerintem sem mond az égvilágon semmit.

Mallinalli # 2009.12.18. 15:05

Úgy látszik, minden álláshirdetőről első kézből tudok infot nyújtani, mert náluk meg mindkettejüknél vizsgáztam római jogból :-)
Korrekt vizsgáztatók voltak, meglepne, ha a felvételnél vaskalaposak lennének.

bajussz # 2009.12.18. 15:37

a minosites nem mond semmit?

te is rite munkaerőt keresnél, nem?:)

Mallinalli # 2009.12.18. 15:55

Nem, szerintem nem mond semmit. Ott kezdve, hogy van olyan vizsgáztató, aki a hallgatók 99%-át kiszórja és van olyan, aki hármasnál alig ad rosszabbat. Most hogy kihez kerülsz, az szerencse kérdése. Vizsgáztam én Vékásnál vagy Kisfaludinál is, hidd el, nem ugyanaz a kategória, mint sok másik. Aztán van, hogy az embernek pechje van, személyes példát említenék: nemzetközi jogból volt egy átfogó beugró, azt megírtam ötösre, aztán odaültem, közölte a vizsgáztató, hogy ez eddig kiváló kezdet, majd megkérdezte, mi az a bálnaegyezmény. Erről azt sem tudtam, hogy van (utolsó előadáson mondták el, a könyvben egy mukk sem volt róla), életem legkínosabb pillanatai után ("ööö, a bálna védett állat") kaptam egy hármast azzal, hogy ezek szerint nem voltam ott az utolsó előadáson, ejnye-bejnye, majd mivel jóindulatú volt, hozzátette, hogy ha akarom, be sem írja, mert látja, hogy megtanultam, csak az utolsó órai anyag kimaradt. Vagy mondok másik, talán beszédesebb példát: mai napig egyetlen szóbeli vizsgán megtörtént bukásom római joghoz (először ideírtam a nevet, de inkább mégse említek konkrét embereket) kötődik. Annyira magam alá kerültem (pláne mert imádtam a római jogot), hogy lényegében elő sem vettem a könyvet, így mentem el egy héttel később egy másik vizsganapra másik vizsgáztatóhoz, aki végigkérdezte a tételeken kívül a fél könyvet, majd hitetlenkedve megkérdezte, miért buktam meg (és ötöst adott). Akinél UV-n voltam, messze nem a legkedveltebb vizsgáztató, szóval képzeld el a legrosszabb és legjobb közti kontrasztot. És ilyenek összességéből jön ki a diploma minősítése, ami szerintem emiatt jó részben a szerencse által is alakítódik. A rite sem mond ezért semmit. Nem tudhatod, nem kényszerült-e arra, hogy dolgozzon az egyetem mellett, azért munka mellett is egész más a vállalható teljesítmény. Meg aztán sok vizsgán kérnek lényegében magolható dolgokat, amiket - mivel sose tudtam magolni - én se tudtam megjegyezni még középhosszú távon sem, ezért eléggé megértem, ha más sem. Mondjuk nemperes eljárások és ott van vagy 300 határidő, hát kövezzen meg bárki, de szerintem nem attól lesz jó jogász valaki, hogy fejből vágja a hagyatéki eljárás határidőit. Ha használja rendszeresen, úgyis rögzül, ha meg nem és mégis kell valamire, hát megnézi.
Szóval emiatt nem gondolom, hogy számítana. Egyébként a tapasztalataim ezt a feltevésemet eddig bizonyították, ahogy láttam, nem vagyok ezzel egyedül.

Mallinalli # 2009.12.18. 16:06

Ja, a legjobb példát hagyom ki nyilván: büntetőjogból egyik írásbeli (azt hinné az ember, hogy ettől az objektívot közelítő) vizsgán történt az meg, hogy a barátnőm kettest kapott, míg én négyest. A hiba a mátrixban mindössze az, hogy a kötőszavakat leszámítva lényegében szóról szóra ugyanazt írtuk (ennek oka, hogy én mindig is síkhülye voltam a büntetőhöz, ezért egyikünk segített a másiknak azzal, hogy szép nagy betűkkel írt :)).
Na, ennyit a jegyekről.

bajussz # 2009.12.18. 16:15

5év alatt nem kerülhet mindenki folyamatosan a legjobb, vagy a legrosszabb tanárhoz, de értem mit mondasz

Mallinalli # 2009.12.18. 16:32

Ha jól rémlik, 10 szigorlat van, ami beszámít, ha 2-3 esetben rossz vizsgáztatónál harcol ki egy-egy kettest, a továbbiakban szinte hibátlanul kell teljesítenie a többiben. És képzeld, ha valaki teszem azt büntetőzni akar és fekszik is neki, a rengeteg polgári tárgyból kapott mondjuk közepes eredmény eleve lehetetlenné teszi a summat, hiába tudja az összes büntetőt kifogástalanul.

Legislator # 2009.12.18. 17:16

2009.12.18. 16:55, nagyon igaz amiket írtál, én már évek óta írom ezeket, de újra és újra előkerül.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.12.18. 22:43

Kedves Legislator,

és itt utalnék a 8(9) pontomra:)))

Kedves bajussz,

nem írom le úgy, ahogyan azt már korábban leírtam, hanem inkább finomítok rajta kicsit:
az egyetemek között igenis van különbség
arról akarsz most tehát vitatkozni, hogy melyik szar a barnább???:)

ha az angoloknál vagy a yenkiknél lennénk, lehetne vitatkozni jogi kar és jogi kar közötti különbségeken, illetve diploma minősítéseken...
de itt??? ugyan...

Kacsa11

Egyjogász # 2009.12.18. 22:55

"az egyetemek között igenis van különbség"

Ja, a Harvard meg az Alaszkai Állami Egyetem között van...

A magyar jogi egyetemek között szerintem semmi lényegi különbség nincs.

Nekünk több olyan tanárunk is volt, aki egyidejűleg az ELTÉ-n, Miskolcon, Győrben is oktattak, volt olyan tanárunk is akit csak "Mr. Intercity"-nek hívtunk, ki lehet találni miért....

De biztos az ELTÉ-n ugyanaz a tanár sokkal veretesebben adja elő ugyanazt mint pl. Szegeden, mert tudjuk, az ELTE a legjobb (legalábbis az ELTÉ-n végzettek szerint..)

"azert irjak bele, hogy x egyetemen végzett embert keresek,mert neki pl onnan származóemberekkel jo tapasztalata van,"

Nem, azért írja bele, mert a hirdető is ott végzett, és ugye egy ELTÉ-n végzett szerint az ELTÉ-ről kerülnek ki a legjobb jogászok (pont úgy, ahogy egy Szegeden végzett szerint Szegedről, egy Pécsen végzett szerint, Pécsről, stb., stb.)

Legislator # 2009.12.19. 06:39

Miért éppen Alaszka:-DDD?

Sunshine after the rain.

bajussz # 2009.12.19. 10:27

Kacsa: elvégezni sem ugyanolyan könnyű az egyetemeket, a tudás sem ugyanaz, amit kapsz. De ebbe a vitába másnaposan nem akarok belemenni:)

Impossible # 2009.12.19. 10:27

Szünet van. Francba. Most meg munka-hiányom van. :D

Impossible # 2009.12.19. 10:39

Egy álláshirdetés: "Olyan ügyvédjelölt jelentkezését várjuk, aki legalább fél évet ügyvédjelöltként már dolgozik."

Én meg olyan munkáltatót keresek, aki legalább magyarul tud.

Csipke # 2009.12.19. 11:21

Kedves Kacsa,

arról akarsz most tehát vitatkozni, hogy melyik szar a barnább???:)

Bár én egyetértek a 8 (9) pontoddal, de azért ennyire nem pocsék a magyar egyetemi képzés. Különbség pedig van - például minden egyetemnek más jogterület a "favoritja". Most persze polemizálhatnánk a "különbség" szó jelentéséről, de ezt inkább hagyjuk. :)

Kedves Imp.,

Ne nyivákolj már ennyit!:) Van állásod, inkább örülnöd kellene. Vajon megérjük, hogy egyszer valamiről - például a munkádról - pozitívan nyilatkozol? :)

Csipke

Eweol # 2009.12.19. 11:41

Kacsa, Te sem jártál az összes magyar egyetemre...

Impossible # 2009.12.19. 13:02

Csipke,

már nincs. :D

Csipke # 2009.12.19. 13:07

Imp.,

mi már nincs? Pozitív véleményed a munkádról vagy munkád? (nem mindegy :))

Csipke

hunfrakk # 2009.12.19. 20:20

Mondtam én Impi, hogy egy "szemét állat" az a Miki!

Impossible # 2009.12.19. 21:44

Csipke,

egyik se. :D

Impossible # 2009.12.19. 21:45

Elég volt ebből az országból, ezt már egy ideje mondom. Sajnos.

bajussz # 2009.12.19. 22:32

el lehet menni:)

nem mondom, hogy menj, csak ezt szokták mondani

Eweol # 2009.12.19. 23:12

Imp, neked a külföldből is hamar eleged lenne.

Impossible # 2009.12.19. 23:37

Miből gondolod? Szeretem a németeket. :)