summa cum laude


HE0222 # 2005.09.27. 19:03

Önmagában az, hogy közig szervnél dolgozik valaki, még nem feltételez automatikus köztisztviselői jogviszonyt, ha erre gondolsz, mert pl a portás vagy a takarítónő is dolgozhat ott, bár ők jellemzően az Mt. hatálya alatt teszik ezt. Szerintem nem kizárt, hogy a közig szerv polgári jogi szerződést kössön valakivel (=megbízást), szerintem ezt semmi nem tiltja. De lehet, hogy tévedek, akkor javítsatok ki. Bár jogi munkára megbízást kötni egy jogásszal, hát, ez tényleg elég hajmeresztően hangzik...de lehet, hogy drpici nem jogi munkára szerződött fel:)))

Asus # 2005.09.27. 19:45

Igen ez önmagában igaz!
Nem tudni ,hogy vállalkozóként -esetleg a családi cég számláz-e?
Ha nem,akkor nyílván nem színlelt a szerződés...

HE0222 # 2005.09.27. 19:59

De ha nem jogi munkára szerződött, akkor tkp mi értelme van, hiszen azt úgysem számíthatja bele a szakvizsgához. Ha meg jogi munkára, megbízással, szakvizsgázatlan jogászként szerződött, akkor tényleg eldobom az agyam...

Kála # 2005.09.28. 05:09

HEO222 és Asus, csillapítandó a kedélyeket szólok, hogy drpici csak példálózó jelleggel írta amit írt :-)

drpici, kicsit nehezen vergődünk zöld ágra jogász létedre (vagy lehet, hogy pont ezért) :-) szóval, van a munkajog és van a polgári jog. polgári jogi jogviszonyban nem láthatsz el olyan tevékenységet, ami egyértelműen munkajogviszonyt kíván (merthogy az színlelt szerződés lenne amit a jog tilt)- márpedig ha jogi végzettséghez kötött munkakört látsz el, annak már a nevéből következtethető, hogy munkajogviszony szükséges hozzá (a munkakör a munkaszerződés szükséges tartalmi elemeinek egyike!). megbízásban egy ügy vitelére lehet szerződni, vállalkozásban egy eredmény szolgáltatására, de egyik sem jogi végzettségehz kötött munkakör (még akkor sem, ha a munka az lenne - bár jelzem ez szakvizsga nélkül igencsak biceg).
szóval munkajogi oldalról ez a helyzet - ha ehhez hozzáteszem a korábban már idézett jogtanácsosi tvr-t ami rögzíti, hogy a jogi előadó munkaviszonyban áll, szerintem egész kerek a történet.

de még mindig nem értem, van olyan állásajánlatod, aminek ideje beszámít a szakvizsga idejébe? ha igen, fogadd el és nincs gond. ha nincs, akkor vagy elfogadod az ösztöndíjast és akkor 3 hónapod tuti lesz, plusz a fizetés sem hiányzik a kasszából és közben kereshetsz megfelelő helyet, vagy nem fogadod el és akkor nem lesz meg a 3 hónap se, plusz nincs fizu és így kereshetsz másik állást.

drpici # 2005.09.28. 10:36

Köszönöm szépen a válaszokat!
Most már mindent értek :)
Hozzáteszem, amiket írtatok, én is így gondoltam, csak kibúvót kerestem. Mivel sokszor hallottam ilyen fiktív jogviszonyokról, azt gondoltam ez megoldás lehet az én problémámra is. De ezek szerint akik ezt csinálják, mind fizetik a minimálbér utáni járulékokat...

Egyelőre nem jogi munkakörben dolgozom és nincs is olyan ajánlatom, ami beszámít a szakvizsgához. Csak ez az ösztöndíjas (ami ráadásul a szakvizsga biz. tájékoztatása szerint még 3 hónap tartamáig sem számít be).
Azt hiszem ennek ellenére elkezdem hétfőn.

Még egyszer köszi minden választ!

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.09.29. 13:46

Én azon agyalgattam- szerencsére most nincs rá szükség - hogy a szakvizsga előtt mivel kell igazolnod a 3 év letöltését. Ha jól rémlik a jelölti kamarai felvételemhez csak egy munkaszerződést kellett vinnem. Ha nem jelentenek be, akkor mi van? A kamara utánanéz az EMMA-ba vagy az APEH-nél v. a TB-nél? Összefutnak a szálak?

drpici # 2005.09.30. 07:32

Ezen én is elgondolkoztam. Végső soron lehet h egyszerűbb, ha majd 3 év múlva kezdek el problémázni azon, h el tudom-e vhogy fogadtatni ezt az időt....Talán a jelöltségnél még kevésbé bonyolult, ha egy cég jogásza ad ki vmi igazolást. Talán addigra jobban tudom majd, h hogy megy ez. :)

donetta # 2005.10.01. 18:10

sziasztok!Pázmányos joghallgató lány vagyok,levelezős,2.éves(+Bölcsészkaron nappalis)Szerintetek milyen kedves tanárbácsik vannak felsőbb éven?:)
Tudom,még van ár évem a végzésig,de már annyira kívánci vagyok,mert nem sok jót hallottam a tanárok vizsgáztetási módszereitől!


sziasztok,én joghallgatókkal szeretnék beszélgetni,Pázmányos vagyok:)