Angol jogi szaknyelv segítség


bandeeraz # 2011.02.02. 11:05

Nekem is ez jutott eszembe, szinte látom a pr-os verejtékcseppeket az idézetben:)

Egyébként meg nem akarok rosszmájú lenni, mert közvetett információm szerint dr.KT órái télleg nem rosszak:)

Sherlock # 2011.02.01. 14:59

Ez az írás annyira életszerű... :D

Dr.K.T. # 2011.02.01. 14:08

bandeeraz: Magam nem gondoltam volna hasonlóra a kommunikációt hangsúlyozó nyelvoktatás és az improvizáció kapcsán.:D Válaszul álljon itt egyik tanítványom észrevétele: "A legjobban az tetszik a jogi angol oktatás során, hogy intenzív, nagyon gyorsan haladunk. Látszik, hogy professzionálisan készülsz az órákra. Nagyon örülök, hogy van egy határozott menete-irányvonala az órának. Úgy gondolom, kiemelkedsz az összes tanár közül, akit megismertem Ausztráliában és Magyarországon."

jogiangol # 2010.10.18. 20:53

Dr.Attika, a megadott e-mail címen válaszolok a kurzussal kapcsolatos kérdésekre.

Impossible, 'English for Contracts'=tankönyvcím, mely a kurzus alapját képezi.....tehát lényegtelen, hogy Contract vagy-e vagy sem. :)))))

Legislator # 2010.10.11. 12:38

Bandeeraz:-D.


Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2010.10.11. 11:22

Ez a kommunikáció központú nyelvtanítás nekem mindig azt jelenti, hogy "nem fogok készülni, majd improvizálok"...vagy túl rosszindulatú vagyok? :))

Dr.K.T. # 2010.10.11. 07:46

2010. október 20-tól kiscsoportos (3-4 fő) intermediate-upper-intermediate szintű, kommunikáció-központú jogi angol képzés indul. Témakörök: gazdasági jog, szerződések joga, polgári jog, kereskedelmi jog, ingatlanjog, megtörtént esetekkel, gyakorlati példákkal, számos ügyfél-jogász találkozó és tárgyalás szimulálásával. Részletes leírás: a drkovacstimea.hu honlapon, a Nyelvoktatás-Angol jogi szaknyelv menüpontban.

Impossible # 2010.10.04. 17:53

És ha nem vagyok contract, akkor is jelentkezhetem? :DDD

Dr.Attika # 2010.10.04. 17:46

Ok. Mit tanulhatok? Lesz hozzá angol-szász szerződési jogi ismereti oktatás is? Mennyi a tandíj?

jogiangol # 2010.10.04. 17:02

Angol jogi szaknyelvi kurzus indul a Kálvin téren 2010. október 18-án English for Contracts címmel. Jelentkezési határidő: október 13.
további info, tematika: drmajogiangol@gmail.com

Impossible # 2010.02.18. 07:45

justi,

na, nálunk viszont egyetemen is meg lehet tanulni sok jó dolgot, főleg olyasmiket, amiktől később nem lesz munkád. Ennyi előnyünk mindenképpen van.

justizmord # 2010.02.17. 11:50

Az is borzalmas, és ebből a történetből is jól látszik, az egész ország felfogása látszik benne, mint cseppben a tenger, hjogy mit gondolnak az oktatásról.

Fel sem merül bennük, apró esélyt sem adnak neki, hogy az egyetemen lehet valami értékeset, valami okosat is tanulni. És, igazuk is van, arrafelé sok oktatásba beleláttam, és lósz..r. Semmi. Nulla. Pont az oktatás színvonala miatt (egyetemen még ott tartanak, hogy angol helyesírási órák vannak), meg habilitálás nélkül bárki alapíthat egyetemet, mindenféle állami ellenőrzés, kontroll vagy minimumrendszer nélkül, tehát, hogy az egyetemek és college-ok többségében az égvilágon semmit sem tanulnak meg.

Komolyan gondolják, mint itt a történetben is megmutatkjozik, hogy szerintük mindenféle tudományt, szakmát a munkahelyen kell kitanuilni, és hogy csak ott lehet, őszintén el sem tudják képzelni, hogy oktatás során is meg lehet tanuzlniu valamit, mint pl. egy jogi tudományt.

A diákok nem is nézik sokba, az oktatást, de a cégek sem. A cégekhez történő felvételizés során szinte senkit nem is érdekel, hogy mit tanult vagy hol végzett, milyen végzettsége van, hanem hogy hol dolgopzott, mennyit, mennyi és milyen szakmai tapasztalata van.

3 éves jogi egyetem szakvizsga nélkül, rosszabb esetben 2 éves jogi egyetem szakvizsga nélkül...


Iniuria non excusat iniuriam

Legislator # 2010.02.17. 11:19

Kedvesem,

Ez csupán figyelmetlenségből eredő betűkihagyás. De erre rajtad kívül bizonyára mindenki más rájött.


Sunshine after the rain.

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.16. 15:33

"otatódott" vagy esetleg oktatódott

"minő helyesírási defektus"

Legislator # 2010.02.16. 15:11

"Elolvastam fiatal joghallgató koromban."

Azért most sem vagy egy matuzsálem. Sokat gondolkodom, hogy mi a fiatal? Avagy 18 után egyes korosztályok szempontjából mindenki öreg? Sokan 70 évesen sem gondolják magukat öregnek, miközben a Magyar Bálint alaptanterve szerint nevelődött(?)-otatódott(?) 18 év alattiak egyik -másik tagja a 30 éveseket is per "vén szar" emlegeti (megtörtént világhálós eset). Ezek szeretnének ötven felett mindenkit holtan látni, mert azt hiszik, hogy ők ettől még jobban élhetnek. Ez téves nézet, barátaim! Valahogy az a baj, hogy nincs egy követendő zsinórmérték illemszabály. És alig valaki kéri számon a még meglévő szabályok megsértését is.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.02.16. 13:38

na, kacsaúr, mi a probléma? :D

justizmord # 2010.02.16. 13:08

Szia, Kacsa

amiről én beszéltem, az nem amcsi, tudod hogy melyik ország, amelyikben voltam, és ott nincs szakvizsga, és ez tuti.

3 év jogi egyetem + 1 év ügyvédjelölt + nincs szakvizsga az 1 év végén

VAGY

2 év jogi egyetem + 1 év ügyvédjelölt + nincs szakvizsga az 1 év végén


Iniuria non excusat iniuriam

Kacsa1111 # 2010.02.16. 12:43

Kedves Impossible,

az előbbi írásodba van kódolva, hogy mi is a probléma a világlátásoddal...

Kedves Justizmord,

amcsiknál is van szakvizsga...


Kacsa11

Impossible # 2010.02.16. 08:49

justizmord,

olvasd el Lon L. Fuller jogfilozófustól "A barlangászeset" című 26 oldalas írást, az egy élmény. Kb. 5 bíró érvelését mutatja be egy eseten keresztül, és amikor olvasod az egyik bíró gondolatait, úgy érzed, hogy neki igaza van, tök egyértelmű, utána elolvasod a következőét, és úgy érzed, hogy neki igaza van, tök egyértelmű, aztán rájössz, hogy úgy egyébként tök mást (sőt talán ellenkező dolgokat) mondtak, majd ezt így folytatod a további bírók véleményével, emiatt nagyon összezavarodottnak, már-már szerencsétlen hülyének érzed magad, és a végén rájössz, hogy tulajdonképpen úgy adtál mindegyiknek igazat egyenként, hogy egyiknek sem volt igaza. Rémes élmény volt, legalábbis nekem. Elolvastam fiatal joghallgató koromban, aztán később is, és egészen más színben láttam, jobban tudtam élvezni, nagyon érdekes tapasztalás volt ez is, de ugyanolyan hülyének éreztem magam az elolvasása után, mint korábban. Mégis ez a 26 oldal zseniálisan ragadja meg - szerintem - a jog lényegét, és tulajdonképpen úgy mondja el, mi az a jog, hogy nem mondja meg, mi az, csak érzed. Szóval nagyon ajánlott olvasmány. :)

justizmord # 2010.02.16. 08:11

Imp, Leg:

A baj az, hogy ennyi az összes jogi képzésük, 3 év, nincs szakvizsga, nincs fogalmazói állás, néhány helyen van 1 év ügyvédjelöltség, de annak az 1 évnek a végén nincs semmilyen vizsga. Nincs bírósági titkári pozíció. Mindenki úgy lesz ügyvéd és bíró, hogy tanult 3 év jogot, semmi többet, sőt

sőt

én tudok olyan helyet, ahol csak 2 év a jogi egyetem, nem három. És azt is ennyire veszik komolyan, mint Mr. John Grisham.

Római jogot egyáltalán nem tanulnak, és nem is értik és nem is tudják a római jogi alapelveket. Pedig elvileg ők is a római jogra épülnek, az összes római jogi alapelv megtalálható angol fordításban a wikipedia-n, kivétel nélkül mindnek melléje írva, hogy ez common law jogelv. Meg sem említik, hogy római jogi jogelv. De, nem az a baj, hogy honnan származtatják, hanem az, hogy mivel nem tanulnak római jogot, ezért ezeket az elveket sem tanulják meg, pedig ezek nélkül nem lehet egy logikusan felépített jogrendet készíteni. Sőtr, mint mondtam, ők is elismerik, a vezetőik a jogrendnek, hogy ezek az elvek is részei a jogrendjüknek, de az elveket rajtuk kívül más nem is tudja, sem az ügyvédek, sem a bírók, sem a jogalotóik.

Láttam olyan törvényt és gyakorlatot, hogy letartóztatták az embereket terrorizmus gyanújával, majd tárgyalás nélkül évekig ott tartották, semmi konkrétum nem volt, hogy mi is a tevékenységükben a terrorizmus, nem volt dogmatikailag meghatározva, és nem is szándékoztak tárgyalást tartani rájuk. Komolyan elképzelték, hogy ki tudja meddig elzárva lesznek vád és tárgyalás nélkül.


Iniuria non excusat iniuriam

Legislator # 2010.02.16. 07:55

Imp: ez jó szöveg...


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.02.16. 07:55

Én csak azt tudom, hogy attól még senki nem lett szakfordító, hogy elvégzett egy képzést.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.02.16. 07:33

A jogi oktatásról:
Law school is nothing but three years of wasted stress. We spend countless hours digging for information we’ll never need. We are bombarded with lectures that are instantly forgotten. We memorize cases and statutes which will be reversed and amended tomorrow. If I’d spent fifty hours a week for the past three years training under a good lawyer, then I would be a good lawyer. Instead, I’m a nervous third-year student afraid of the simplest of legal problems and terrified of my impending bar exam. (John Grisham: The Rainmaker)

a legifjabb fűz # 2010.02.15. 18:53

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, nem tudtok e valamit az SzTE angol jogi szakfordítói szakjogász képzéséről. Érdekelne a dolog, csak jó lenne pár hallgatói infó a döntés előtt.

Előre is köszönöm.

justizmord # 2009.11.20. 12:46

nekem megvan, küldj egy email címet


Iniuria non excusat iniuriam