Elképzelhető. A közszereplő az általam törvényből idézett fogalmi meghatározás alapján egyértelműen definiálható fogalom.
Közszereplő
A közoktatási törvény 16. § (3) bekezdése a kö-vetkezõket rögzíti: "A pedagógus, valamint a nevelõ és oktató munkát közvetlenül segítõ alkalmazott az óvodai nevelõmunka, illetve az iskolai és kollégiumi nevelõ és oktató munka, valamint a pedagógiai szakszolgálat ellátása során a gyermekekkel, tanulókkal összefüggõ tevékenységével kapcsolatban a büntetõjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személy."
Szerintem az ig.h. ezt keveri a közszereplővel!
Szerintem kevered a közalkalmazottat és a köztisztviselőt. A köztisztviselő neve és beosztása közérdekű adat. A közérdekű adat és a közszereplő fogalmát sem szabad összekeverni.
Ezzel nagyon megnyugtattál, köszönöm!
gibae
A munkáltató a munkavállalóra vonatkozó adatot harmadik személlyel csak törvényben meghatározott esetben vagy a munkavállaló hozzájárulásával közölhet. Az Mt. ezen rendelkezése a Kjt. szerint a közalkalmaztottakra olyan eltéréssel alkalmazható, hogy a közalkalmazott neve és beosztása, mint közérdekű adat bárki által megismerhető.
A fényképfelvétel személyes adat, fénykép készítése személyes adatkezelésnek számít.
A Ptk 80. § (1)-(2) bek. képmásnak az érintett hozzájárulása nélküli nyilvánosságra hozatala a személyhez fűződő jogodat is sérti.
A fentiek szerint az igazgató úr az általad leírt cselekményével többrendbeli törvénysértést követ el, amelnyek súlyos, polgári jogi jogkövetkezményei lehetnek.
Nagyon szívesen.
Köszönöm a korrekt és kimerítő választ! Éva
gibae
A nyilvános rendezvényen (tanévnyitó stb.) készített kép szabadon közölhető. Ha a farsangi bál nyilvános rendezvény, akkor erre is ez vonatkozik. Egyéb esetben engedély kell.
"közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."
Tessék megmutatni az ig.h-nek.
A gyerekek szüleitől a hipermarketes dologhoz írásos engedélyt kellett kérnünk, de a tanítóktól nem kért, hogy ők "közszereplők" őket az iskolában bármikor lefényképezheti munka közben és bárhol megjelentetheti!
gibae
Szóval ha jól értem, ahhoz nem kell a beleegyezésem, ha az iskola farsangján például a tudtom nélkül lefényképez, és azt kiteszi a hiperben is? Vagy felrakja az iskola weblapjára?
Köszi! Éva
gibae
Nem teheti meg. Ön nem közszereplő. Ha egy iskolai rendezvényen fényképez az más. Azt kiteheti. Egyéb esetben Öntől engedélyt kell kérnie. Remélem az ig. h. nem gondolja, hogy a tanulók is közszereplők és a tornatermi öltözőt sem tekinti nyilvános rendezvénynek. ( Bocs. de Ön írta, hogy "mindíg, mindent fényképez")
Kedves Fórum!
Egy iskolában tanítok. Az igazgatóhelyettes mániája, hogy mindig, mindent fényképez.
( Erre allergiás vagyok!!) Mindig azt mondja, megteheti, mert én itt az iskolában közszereplő vagyok. Kiteheti az iskolában a faliújságra a képeket, sőt a közeli hipermarketben lévő iskolát népszerűsítő táblára is! ( Megjegyzem, erre a gyerekek szüleitől írásos beleegyezést kértünk!) Kérdésem: Megteheti-e, hogy a beleegyezésem nélkül bárhol kitegye, megjelentesse azokat a képeket, amin én is rajta vagyok?
Köszi! Éva
gibae
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02