Közszereplő

Dr.Attika # 2007.03.08. 21:11

Elképzelhető. A közszereplő az általam törvényből idézett fogalmi meghatározás alapján egyértelműen definiálható fogalom.

Lyonee # 2007.03.08. 20:50

A közoktatási törvény 16. § (3) bekezdése a kö-vetkezõket rögzíti: "A pedagógus, valamint a nevelõ és oktató munkát közvetlenül segítõ alkalmazott az óvodai nevelõmunka, illetve az iskolai és kollégiumi nevelõ és oktató munka, valamint a pedagógiai szakszolgálat ellátása során a gyermekekkel, tanulókkal összefüggõ tevékenységével kapcsolatban a büntetõjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személy."
Szerintem az ig.h. ezt keveri a közszereplővel!

Dr.Attika # 2007.03.08. 19:20

Szerintem kevered a közalkalmazottat és a köztisztviselőt. A köztisztviselő neve és beosztása közérdekű adat. A közérdekű adat és a közszereplő fogalmát sem szabad összekeverni.

gibae # 2007.03.08. 19:14

Ezzel nagyon megnyugtattál, köszönöm!

gibae

Egyjogász # 2007.03.07. 14:14

A munkáltató a munkavállalóra vonatkozó adatot harmadik személlyel csak törvényben meghatározott esetben vagy a munkavállaló hozzájárulásával közölhet. Az Mt. ezen rendelkezése a Kjt. szerint a közalkalmaztottakra olyan eltéréssel alkalmazható, hogy a közalkalmazott neve és beosztása, mint közérdekű adat bárki által megismerhető.
A fényképfelvétel személyes adat, fénykép készítése személyes adatkezelésnek számít.
A Ptk 80. § (1)-(2) bek. képmásnak az érintett hozzájárulása nélküli nyilvánosságra hozatala a személyhez fűződő jogodat is sérti.

A fentiek szerint az igazgató úr az általad leírt cselekményével többrendbeli törvénysértést követ el, amelnyek súlyos, polgári jogi jogkövetkezményei lehetnek.

Dr.Attika # 2007.03.06. 18:00
gibae # 2007.03.06. 17:49

Köszönöm a korrekt és kimerítő választ! Éva

gibae

Dr.Attika # 2007.03.06. 17:46

A nyilvános rendezvényen (tanévnyitó stb.) készített kép szabadon közölhető. Ha a farsangi bál nyilvános rendezvény, akkor erre is ez vonatkozik. Egyéb esetben engedély kell.

"közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."

Tessék megmutatni az ig.h-nek.

gibae # 2007.03.06. 17:29

A gyerekek szüleitől a hipermarketes dologhoz írásos engedélyt kellett kérnünk, de a tanítóktól nem kért, hogy ők "közszereplők" őket az iskolában bármikor lefényképezheti munka közben és bárhol megjelentetheti!

gibae

gibae # 2007.03.06. 17:27

Szóval ha jól értem, ahhoz nem kell a beleegyezésem, ha az iskola farsangján például a tudtom nélkül lefényképez, és azt kiteszi a hiperben is? Vagy felrakja az iskola weblapjára?
Köszi! Éva

gibae

Dr.Attika # 2007.03.06. 17:21

Nem teheti meg. Ön nem közszereplő. Ha egy iskolai rendezvényen fényképez az más. Azt kiteheti. Egyéb esetben Öntől engedélyt kell kérnie. Remélem az ig. h. nem gondolja, hogy a tanulók is közszereplők és a tornatermi öltözőt sem tekinti nyilvános rendezvénynek. ( Bocs. de Ön írta, hogy "mindíg, mindent fényképez")

gibae # 2007.03.06. 17:06

Kedves Fórum!
Egy iskolában tanítok. Az igazgatóhelyettes mániája, hogy mindig, mindent fényképez.
( Erre allergiás vagyok!!) Mindig azt mondja, megteheti, mert én itt az iskolában közszereplő vagyok. Kiteheti az iskolában a faliújságra a képeket, sőt a közeli hipermarketben lévő iskolát népszerűsítő táblára is! ( Megjegyzem, erre a gyerekek szüleitől írásos beleegyezést kértünk!) Kérdésem: Megteheti-e, hogy a beleegyezésem nélkül bárhol kitegye, megjelentesse azokat a képeket, amin én is rajta vagyok?
Köszi! Éva

gibae