Munkaügyi probléma - Felmondás próbaidőben, ha betegszabadságon van a dolgozó


the big cat # 2003.06.16. 04:40

Az ilyen fajta 'egyéb rendelkezések' rendszerint jogellenesek. Esetünkben a leltárhiányra való hivatkozás egyértelműen az, mivel a leletárhiányért a dolgozó az Mt-ben írtak szerint felel, ott viszont olyan szankció nincs, hogy felmondás. A leltárhiányért a dolgozó egyébként is csak akkor felel, ha leltárfelelősséggel tartozik, és hogy ez mely esetekben van, azt az Mt. megjelöli. Ettől függetlenül lehetne a letárhiányhiány felmondási ok, ha az rendszeres és súlyos, de esetünkben ez nem áll fenn, ha jól gondolom.
A higiéniés feltételek megsértése szintén lehet felmondási indok, ha ez a munkakör szempontjából döntö tényező.

Véleményem szerint az ilyen feltételek meghatározása a munkaszerződéseben teljesen felesleges, ugyanis felmondással élni csakis és kizárólag az Mt. kógens rendelkezésében írt indokkal lehet, és jogvita esetén ugyanúgy bizonyítania kell amunkáltatónak, hogy a munkaszerződésben írt feltétel az az Mt-nek megfeleő indok, és látható, hogy nem mindig az.

A próbaidő alatt a munkaviszony indoklás nélkül, azonnal megszüntethető. Ez nem rendes felmondás, így a rendes felmondásra vonatkozó védelmek sem élnek.

Elek # 2003.06.15. 21:25

Egy hónapja vettem fel a munkavállalót. A munkaszerződésben 3 hónapos próbaidőt jelöltem meg. Ez idő alatt indoklás nélkül mindkét fél részéről felbontható a munkaviszony a szerződés szerint. Egyéb rendelkezésnél jelöltem meg azt, hogy leltárhiány esetén, vagy higiéniás szabály megsértése is felmondással jár. Az utóbbira a dolgozót többször kellett figyelmeztetnem. Sajnos, csekély leltárhiányt is tapasztalpam, ezt a dolgozóval is közöltem.
Felmondhatok-e neki a próbaidő alatt, ha közben táppénzre vonult terhességre hivatkozva?