munkavállaló és az ö kis jogai


pgabi # 2003.08.15. 06:34

Köszönöm szépen a segítséget.
Igaz, váltanom kellene, de köt egy tanulmányi szerződés a céghez, ami 2003. nyarától még négy év rabszolgaságot jelent nekem. Ha felmondanának megszabadulnék ettől a kötelezettségtől, és végkielégítést is kapnék, valamint elhelyezkedhetnék egy jobb helyen. De a többi következménytől félek. Túl becsületes és lelkiismeretes vagyok. Azért történik mindez meg velem. Köszönöm a választ mégegyszer.


pgabi

the big cat # 2003.08.15. 04:26

1. A kiadott szabadságodat visszavonhatja jogszerűen, de csak az Mt.-ben meghatározott 'rendkívül indokolt esetben'. Kérd az indoklást. ezen túl a szabadság visszavonásakor a munkavállaló minden ezzel kapcsolatos kárát köteles megtéríteni. ( befizettet út, az életminőségromlás, amiatt, hogy családostul nem tudtok nyaralni menni, stb.) Ha megvan az indok, saját kockázatodra bevállalhatod hogy nem ismered el rendkívüliségét, és mégis szabadságra mész. Ezt jelzed írásban. ennek a következménye valószínűleg felmondás lesz, amit bíróság előt megtámadhatzs azzal, hogy az indoka (azaz a szabadság kivétele a munkáltaó intézkedése ellenére) jogellenes volt, mivel nem állt fenn a rendkívüli indok.

Figyelem! ha a cég a szabadság engedélyezésekor is ugyanolyan rossz helyzetben volt, mint a visszavonásakor, akkor nincs rendkívüli indok, mivel azt már a kiadáskor is tudták!

Lehet azonban, hogy valami egész más indokot fognak kitalálni, persze jó esélyed lesz bizonyítani, hogy hamis az az indok.

2. Ha táppénzre mész mégis, akkor orvosi felülvizsgálatodat kezdeményezheti, és neked azon meg kell jelenni. A táppénz alatt ugyan nem vagy köteles otthon ülni, de mindenesetre nem fogja jól kivenni magát, ha a jogvitában majd az derül ki, hogy nyaralni voltál. Hozzátéve, hogy betegen természetesen lehet nyaralni.

Mindkét esetben azt hiszem, hogy komoly következményekre készülhetsz fel, és valószínűleg így vagy úgy elveszted az állásod, és hosszú ideig tartó pereskedésre számíthatsz, az első esetben van azonban lehetőséged a nyerésre.
Egyébként meg abból amit leírtál ez egy kifejezetten ócska munkahely, miért nem váltasz?

pgabi # 2003.08.14. 19:32

Jó estét, sziasztok!

Remélem tudtok nekem segíteni. Két hét múlva szabadságra mennék, már két hónapja befizettem az utat. Akkor azt mondta a munkáltatóm, hogy augusztusban már lehet szabadságra meni. Ma közölték velem, hogy nem mehetek. Úgy érzem, hogy tettem már annyit a cégért, hogy öt ap szabadságra elmehetnék, hiszen hónapok óta reggel nyolctól este nyolc-kilencig dolgozom, hogy talpon tartsuk a céget. A céget, ahonnan kilenc embert küldtek el egy éven belül, a munka természetesen ugyanannyi, fizetésemelés pedig öt éve nem volt. (túlórapénzt összesen 18 napra kaptam)
A kérdésem az, hogy ha táppénzre mennék, mi lenne a legrosszabb, ami történhet ennek következményeképpen velem? Azt hallottam, hogy rosszhiszeműség feltételezése miatt a cégem beperelhet. Köszönöm a választ.


pgabi

kiskobak # 2003.08.14. 19:11

Iagzándiból nem az a baj, hogy hallhat olyat, ami nem  rá tartozik, csak a puszta tény...


Kiskobak

Leiterjakab # 2003.08.14. 19:09

Egy jó tipprt tudok adni: ne használja senk a munkahelyen magánbeszélgetésre a telefont vagy csak olyat beszéljen meg amit nem szégyel és nem titkos, pl. ne azt, hogy milyen 'bunkó a fönök.':)) 'képes lehallhatni a telefonálásomat' :)))

Persze tudom a munkahelyi telefonálás ingyen van, de hát rendeltetését tekintve mégsem arra való, hogy magánügyeket beszéljünk meg rajta.

Mind a mellett a magántitok tényleg magántitok, elöbb olvastam, hogy a holland alkotmány szószerint védi a 'telefontitkot' is. Bár ez most rajtunk nem sokat segít.  


Leiterjakab

kiskobak # 2003.08.14. 19:03

A munkáltató azt mondja, használhatják a telefont magánbeszélgetésre...akkor most mi az igazság?


Kiskobak

the big cat # 2003.08.14. 17:51

Amennyiben amunkáltató magánbeszélgetésre nem engedélyezi használni a telefont, akkor vélelmezjeti, hogy nem is használod, tehát belehallgathat. Viszont ha mégis talál iylet, akkor itt két jog ütközéséről van szó, és hogy melyik az erősebb...

Leiterjakab # 2003.08.14. 16:41

Ez valóban jó kérdés, nem tudnék rá válaszolni, kiváncs vagyok másnak mia véleménye?


Leiterjakab

kiskobak # 2003.08.14. 16:37

Kösz a választ.
Igazándiból azt nem értem, hogy ha arról szerzödésileg tudhatnak, hogy a felvett felvételt meghallgatják, és azzal ellenörizheti a munkát, akkor miért kell élöben meghallgatni. Nem fog többet hallani, és ezzel egy esetleges vitát is elkerülne a munkaadó, nem?


Kiskobak

Leiterjakab # 2003.08.14. 16:15

A magánbeszélgetést lehallgatni valóban nincs joga, hiszen magántitok, hogy miröl esik szó, és mint ilyen a Ptk. 81.§-a szerint személyhez füzödö jogként védelemben részesül.

A munkaként az ügyfelekkel folytatott beszélgetést viszont szerintem joga van lehallgatni, még akkor is ha ez a munkavállalót frusztrálja, mert így tudja ellenörizni a munkavégzést. Persze a joggyakorlásnak itt is kell, hogy legyen vmi korlátja, a konkrét munkaszerzödés nem tudom, hogy mit tartalmaz ezzel kapcsolatban


Leiterjakab

kiskobak # 2003.08.14. 15:12

Sziasztok!

Adva vagyon egy munkavállaló, aki CC-sként (telefonos ügyfélszolgálatos) dolgozik. Azt az ügyfelek is, munkavállaló is tudja, mert tájékoztatva van róla, hogy beszélgetésüket magnóra rögzitik. Az is ismert, hogy ezeket a beszélgetéseket kiértékelés, minöségbiztositás cimén a munkavállaló fönökei lehallgatják. De, arra joga van-e bármelyik fönöknek, akár a vezérnek, hogy egy élö telefonbeszélgetést lehallgasson? Vagyis, amikor a munkavállaló telefonál az abba belogolt telefonnal, akkor lehallgathatja öt bármelyik fönök, aki tudja a lehetöségét annak, hogyan lehet azt megtenni?
Igy akár ha a nem munkahelyi téma miatt használja a telefont, azt is lehallgathatja, amikez szerintem joga nincs. Azt pedig engedélyezik, hogy magáncélú beszélgetéseket folytassanak.
Akkor most kinek mi a joga? A munkaadó szerint neki az élö beszélgetés lehallgatásához joga van...

Köszi.


Kiskobak