Ellátás második gyermeknél


Jusztasz # 2019.02.04. 08:23

T. Kérdező!

A fórum keretei nem teszik lehetővé azt, hogy az Ön „ha ekkor esek teherbe, akkor..., de ha mégsem akkor..., és ha így alakul akkor..., mondjuk, ha…, és ha azt feltételezzük….stb.” kérdéseit írásban, felelőséggel, minden részletre kiterjedően megválaszoljuk.

Javasoljuk, hogy éljen a személyes konzultáció lehetőségével, kérje a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szerv vezetőjének a segítségét.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

Klisé1 # 2019.02.03. 12:59

Tisztelt Jogi fórum!

Arról szeretnék tanácsot kérni, milyen ellátásban részesülnék, ha "bevállalnánk" még egy gyermeket a párommal.
2014. januárjától dolgoztam a legutóbbi munkahelyemen, ahonnan 2016. júliusában szülési szabadságra mentem. 2017. januárjától 2018. júliusig gyeden voltam, azóta pedig gyesen vagyok. A gyes mellett 2018. október 1-től dec. 31-ig 4 órában elmentem dolgozni egy másik munkahelyre, de közben állományban maradtam az eredeti munkahelyemen is.
Jelenleg csak az eredeti munkaviszonyom van meg és a gyes összegét kapom, ha minden igaz, még ez év júliusig, mert akkor tölti a gyermekem a 3. életévét. Ez ideig a munkahelyen is állományban maradok gondolom.
Azon tanakodunk, hogy visszamenjek-e az eredeti állásomba dolgozni, vagy vállaljunk-e egy újabb gyermeket, azonban ehhez jó volna tudni, milyen összeg "ütné a markomat" a második esetben. (Mindenképpen vállalnák még egy gyerkőcöt, de ha nagyon kevés pénzt kapnék most, akkor inkább dolgoznék egy ideig előtte, hogy ne a párom vállát terhelje minden kiadás, míg én babázom.)
Ha azt feltételezzük, hogy mondjuk ma teherbe esem, akkor novemberben születne a baba. Ez esetben ugye, ha júliusban lejár a gyes, akkor novemberig se állásom, se jövedelmem nem lenne. Mik lennének a teendőim? Ha elmennék táppénzre, akkor megmaradna a munkaviszony és a korábbi jövedelmem alapján számítanának egy táppénzt is a terhesség alatt, majd novembertől, a szüléstől újra kapnám a korábbi csed, gyed összegét? Vagy más lenne a forgatókönyv? Tudnak ebben segíteni?
További kérdés még, hogy ha nem ma esem teherbe, hanem csak pár hónap múlva jönne össze, mondjuk május-júniusra, akkor 2020. márciusban szülnék. Ez esetben is jelenthetnék táppénzt a munkahelyemen? Nem számítana, hogy rá egy hónapra egyébként megszűnne a munkaviszonyom (hacsak nem az a tervük, hogy visszavesznek, erről egyelőre nincs infóm)?
Tudnak segíteni?
Köszönettel,
Náni