nyugdíjbiztosítási határozat elleni fellebbezés


Kriszta19690728 # 2020.04.22. 15:39

A nők 40 éves kedvezményes nyugdîjkérelmemet elutasîtotta a Nyufig.Nem vette jogosultsàgiidőnek a súlyos beteg gyermekem utàn töltött gyest10 évet és az àpolàsi dijat gyodot12 évet/szolgàlati idő 32 év 200 nap..de a munkaviszonyban töltött év 8 .eddig úgy tudtam meg van a 30 évem hogy elmehessek kedvezményes nyugdíjba.Kérdésem hogy én tudtam rosszul vagy fellebbezhetek e??Köszönöm ha valaki vàlaszol

Jusztasz # 2019.04.29. 06:05

mondani

Jusztasz # 2019.04.29. 06:03

Azt, hogy mit fog mandani előre nyilvánvalóan nem lehet tudni, viszont a nyugdíjbiztosítási adategyeztetési eljárás célja, hogy az ügyfél a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban található valamennyi bejelentési adatáról (pl. munkáltató neve, a jogviszony típusa, a jogviszony kezdete és vége, a járulékalapot képező jövedelme stb.) hiteles és hivatalos tájékoztatást kapjon, továbbá hogy az esetlegesen hiányos, téves adatok javítására, törlésére, beszerzésére is sor kerüljön.

Tny 43. § (2) A szolgálati időt a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni.

A társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásai alapján nem igazolt szolgálati időket – ha jogszabály másként nem rendelkezik – abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő

  1. a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással) vagy hiteles másolatával, vagy
  2. a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
  3. egyéb hitelt érdemlő módon

bizonyítja.

Ha tehát a határozat valamilyen időtartamot nem tartalmaz, úgy az ügyfél annak tartamát jogosult okmánnyal igazolni/bizonyítani, a közigazgatási szerv pedig azt köteles megvizsgálni és ha szükséges beszámítani, elutasítás esetén pedig döntését köteles részletesen indokolni.

A sorkatonaság tartama nyilvánvalóan szolgálati idő, viszont az egyetemi tanulmányok nem minden esetben! Függ attól, hogy mikor járt egyetemre(1991 előtt, vagy után) és milyen tagozatra. Lásd a Tny. vonatkozó rendelkezéseit.

pfpf2 # 2019.04.26. 13:41

kedves rigoz,
nem fogja-e azt mondani a kormányhivatal hogy az én dolgom lett volna a sorkatonaságról és a többi kimaradt dologról az eljárás alatt őket tájékoztatni?

rigoz # 2019.04.26. 13:34

Tisztelt pfpf2!

A kérelmében és annak kiegészítéséhez, valamint az eljárás során tett nyilatkozataihoz képest nem hivatkozbat további új tényre.

Arra azonban minden további nélkül hivatkozhat, hogy a hatóság nem vett figyelembe bizonyos tényeket a határozata meghozatala során, melyet ismernie kellett volna, illetve ismert hivatalból - e körben felhívnám a figyelmét, hogy a hivatalosan ismert tényeket köteles a hatóság hivatalból, külön bizonyítás nélkül is figyelembe venni -, e hivatkozása alapossága esetén azt jelenti, hogy a hatóság nem teljesítette teljes körűen tényállás-tisztázási és megállapítási kötelezettségét, ezért a határozatát várhatóan meg fogják semmisíteni vagy ún. kiegészítő (további) bizonyítás eredményéhez képest megváltoztatják, illetve helybenhagyják.

pfpf2 # 2019.04.26. 13:28

kérelmemre megkaptam a határozatot arról hogy mennyi szolgálati idővel rendelkezem.
sajnos most jöttünk rá hogy kimaradtak dolgok, pl sorkatonaság, egyetemi tanulmány
a határozaton az van hogy "A fellebbezésben csak olyan új tényre lehet hivatkozni, amelyről az ügyfélnek az elsőfokú eljárásban nem volt tudomása, vagy arra önhibáján kívül eső ok miatt nem hivatkozott. A fellebbezést indokolni kell."

lehet ennek ellenére fellebbezni? hiszen tudtam arról hogy voltam sorkatona, arról viszont nem hogy nekem kell kérni hogy ez bekerülön a nyilvántartásba..
vagy ugrott 6 szolgálati évem?