80% - os rokkantként a versenyszférában


rayy # 2023.02.28. 06:54

Kedves Majordomus,
Ezt azért, mert nem jó kategóriába soroltak be? Vagy hogy jutottál erre a következtetésre? Ez elég undorító beszólás volt, amit kikérek magammak. Inkább örülj, hogy egészséges vagy.

Majordomus # 2023.02.27. 20:55

Pénz beszél .....

rayy # 2023.02.27. 20:05

Köszönöm a válaszokat!

osztap # 2023.02.27. 17:43

rayy,

Esetleg érdemes lehet utánajárnod, hogy a rokkantsági ellátás vagy rehabilitációs ellátás mennyit fizetne, a rokkantsági járadék helyett. Ha nem lényegesen kevesebb, és teljesen nyugodtan akarsz aludni, akkor kérj egy új komplex vizsgálatot, és kérd az átsorolást másik kategóriába. Nem vagyok orvos, de az elég erős érvnek tűnik, hogy huzamosabb ideje teljes állásban dolgozol. És nem csak Te mondod, hogy el tudod látni a munkakörödet, hanem a munkáltatód is.

rayy # 2023.02.27. 17:18

Kedves osztap,

köszönöm a részletes választ. Hát, akkor remélem, nem lesz ebből gond.
A teljes képhez azért még hozzátartozik, hogy én mindig jeleztem az állapotom javulását. Csak hát nem én döntök, hogy holnaptól 40%-os szeretnék lenni, hanem a bizottság; már eleve az orvosom is "na, ezt is írjuk még bele!" fennhanggal írja meg a szakvéleményt. A bizottságnál is jeleztem a felülvizsgálaton (amikor utoljára behívtak személyesen), hogy jobban vagyok, úgy kellett könyörögniük, hogy azért "mondjak már valamit" (és nyilván én sem szeretném az ellátás teljes megszüntetését). És bár a meglévő (enyhébb) tüneteimben sem mondtam valótlant, azóta is benne ragadtam ebbe a 80%-ba, a "felügyelet mellett dolgozhat" mondattal együtt, csak annyi változott, hogy már "kompenzált állapotban" vagyok. Mondjuk az is igaz, hogy sosem fellebbeztem a határozat ellen, ez esetben a hallgatás beleegyezésnek számít, jól sejtem?

osztap # 2023.02.27. 09:17

rayy,

Szerintem három fontos jogszabály van, a rokkantsági járadékról szóló rendelet, az Mmtv. és a komplex minősítés részletes szabályairól szóló rendelet.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A rokkantsági járadékról szóló rendelet rövid, de a 3. § szerint van egy általános szabály:
3. § * Az igény érvényesítésére, a jogorvoslatra, az ellátás megszüntetésére, illetve a felelősségre a társadalombiztosításra vonatkozó jogszabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a járadék mentes a végrehajtás alól.

Azt írod, hogy Téged D kategóriába soroltak be. Azt a komplex minősítésről szóló rendelet 3. § (2) e) definíciója alapján tették, és ugyanezen pont miatt soroltak be a törvény 3. § (2) b) bc)-be. A törvénynek ez a bekezdése írja elő, hogy kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható az ide besorolt személy. Ha valaki max. 30%-os egészségi állapotú, és önellátásra képes, azt ebbe a törvényi szakaszba kell besorolni, mérlegelési lehetőséget a törvény nem ad.

Szankciót ellenben nem látok hozzá. Ami legközelebb áll, az a törvény 13. § (2) e) a rokkantsági ellátás (nem rokkantsági járadék) megszüntetésének eseteiről, de ez szerintem a feketemunkáról szól, nem a Te esetedről:
e) foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor
A szankciója ennek az, hogy az elmúlt 12 havi ellátást vissza kell fizetni (13. § (5). bek). A többi eset nem hasonlít a Tiedre, és azoknál az ellátást csak a jövőre nézve szüntetik meg. Gondolom, jobb híján, ezeket alkalmazzák a fenti általános szabály szerint a rokkantsági járadékra is.

Ezért szerintem nem érdemes emiatt idegeskedni. Ha mindenképpen rendezni akarod, akkor át kell kerülnöd D-ből a B1/B2/C1/C2 kategóriák valamelyikébe. Ehhez egy új komplex minősítést kell elvégezni. Ha átkerülsz, akkor viszont elveszted a rokkantsági járadékra való jogosultságodat: annak a feltétele a legalább 70%-os mértékű egészségkárosodás, míg a B1/B2/C1/C2 kategóriáké az annál alacsonyabb. Lehet, hogy jogosult lennél majd helyette rokkantsági ellátásra vagy rehabilitációs ellátásra, de ezt nem néztem végig.

Esetleg hasznos lehet megkeresni a területen aktív, nagyobb egyesületeket, hátha ők már láttak ilyen problémát. Még ha a fókuszuk nem is pont a Te betegséged, pl. a MEOSZ vagy az ÉFOÉSZ.

rayy # 2023.02.27. 00:18

Köszönöm a válaszokat. Igen, a nyugdíjgurus cikket olvastam. Sajnos nem voltam egyértelmű, tehát: jogilag megtörtént a felülvizsgálatom, az utóbbi 2 alkalommal az NRSZH postai úton kérte tőlem az orvosi szakvéleményt. Az orvosom aztán ilyenkor copy-paste módszerrel mindig megírta nagyjából tök ugyanazt a szakvéleményt, mint amit évek óta, amire válaszul az NRSZH postán megküldte az ugyancsak copy-paste határozatát. A legutóbbi ilyen "felülvizsgálat" tavaly volt, az orvosom meg is hökkent azon, hogy dolgozom, és inkább kihagyta a munkáról szóló részt. Ezt leszámítva a kutya nem kérdezte meg az elmúlt x évben, amúgy hogy vagyok, nem sok orvos látott, a határozat is egy sokkal régebbi állapotomat tükrözi.
Én úgy értelmezem, hogy bizonyos szinten külön kell választani a kettőt: van egyszer maga a rokkantsági kategória (D minősítésű rokkant járadékos), ami alapján dolgozhatok teljes munkaidőben. Ugyanakkor a határozat szövegében még évekkel korábban beleíródott az a bizonyos kitétel, hogy csak védett munkahelyen és felügyelet mellett dolgozhatok. És itt vagyok meglőve, mert a kettő tökéletesen ellentmond egymásnak. Szeretném megtudni, jogosult vagyok-e továbbra is az ellátásra, de nem tudom, hol-kinél érdeklődhetem ezt meg (az NRSZH-nál ezt ilyen nyíltan nem merem).

Majordomus # 2023.02.26. 20:58

Nem a hatóságnak kellene ezt kezdeményeznie?

Úgymint a sok százezer rokkantnyugdíjasnál?

osztap # 2023.02.26. 18:43

rayy,

Olvasgasd a Nyugdíjguru vonatkozó oldalát. Tapasztalatom szerint tudja, miről beszél:
https://www.nyugdijguru.hu/…rol-2022-ben

Röviden: A munkavégzésre nincs korlátozás. De állapotodat a határozatban írtak szerinti gyakorisággal felül kell vizsgálni. Ha ez nem történt meg, érdemes kérned a felülvizsgálatot. Ha jól tudom, a rehabilitációs hatósághoz kell fordulni, ami a helyi kormányhivatal egyik osztálya.

rayy # 2023.02.26. 16:54

Tiszteletem!
Próbálom röviden összefoglalni a helyzetem. Gyógyíthatatlan, pszichés betegségem van, amivel 2008-ban, 21 évesen százalékoltak le. D minősítésű vagyok, 80%-os egészségkárosodással, rokkantsági járadékban részesülök. A szakvélemény szerint csak védett munkahelyen, felügyelet mellett dolgozhatok. Habár a betegségem gyógyíthatatlan, kezelés mellett évek óta tünetmentesen élek. Annyira, hogy a rehab. munkahely mellett elvégeztem pár iskolát, és már 3. éve dolgozom teljes állásban a versenyszférában. A munkába lépésemkor fel is hívtam az NRSZH-t, vállalhatok-e a fenti tényezőkkel teljes munkaidős állást, határozottan azt válaszolták, igen. A felvételemkor az üzemorvosnak is elmondtam az állapotomat, aki a munkára alkalmasnak talált. A bejelentésem után nem szüntették meg az ellátás folyósítását, ebből mind azt gondoltam, minden rendben van.
Azt viszont még tudni kell, hogy nagyon régóta nem voltam személyesen felülvizsgálaton, az utóbbi x évben csak egy orvosi szakvéleményt kért tőlem postai úton az NRSZH, ami alapján mindig pár évvel meghosszabbították a státuszomat. Viszont az eredeti vélemény valóban az évekkel ezelőtti állapotomat tükrözi, és nem rég erre hívta fel a figyelmem az orvosom. Mert bár a státuszom jogilag valóban lehetővé teszi, hogy kötöttségek nélkül vállaljak munkát, a szakvéleményen mégis más szerepel. Magyarul a kettő üti egymást. Nehogy az legyen ebből, hogy majd kamatostul visszafizettetik velem az eddig kifizetett járadékomat, mondta az orvosom.
Tanácstalan vagyok, nem tudom, kihez fordulhatok, kinek van igaza? Az NRSZH-t nem merem még egyszer felhívni az ügyben. Átolvastam a felülvizsgálatokhoz mellékelt tájékoztatókat, de azok már rég nem aktuálisak (pl. a kereseti korlát is megszűnt azóta). Köszönöm előre is, ha valaki tud tanáccsal szolgálni, akár csak annyiban is, kihez fordulhatnék!