Új eljárásra kötelező ítélet időbeli hatálya?


Majordomus # 2023.06.18. 19:48

S akkor még jogosan,de a járadékod visszamenőleg jár..

az igazi kilroy # 2023.06.18. 16:47

Osztap. még1x köszönöm a segítséget. Úgy tűnik, az enyém "teljes eljárás" volt, tekintve, hogy volt benne "ellenérdekű ügyfél is" (hiszen a felperes + az alperes játszott egymás idegeivel, pontosabban, ők az enyémmel), szóval erre ha minden igaz, 60 nap vonatkozik.
Akkor még kotlanak az ügyön.

osztap # 2023.06.18. 16:15

a jogszabályban meghatározott határidőn belül kell

Az a jogszabály alapesetben az Ákr., ha más jogszabálynak a konkrét ügyedre nincsen más előírása.

Az Ákr-ben az is le van írva, hogy mik a sommás/teljes eljárás feltételei. Ahhoz a konkrét ügyet kell ismerni, hogy melyik eljárás lesz. Ezért írtam, hogy az ügyfélszolgálat tudna erre válaszolni, vagy legalább megmondja, hogy ki az ügyintéző, és vele tudsz erről beszélni. Az eljárási kérdésekre már kellene tudniuk válaszolni neked, hiszen az új eljárás ezeknek a megválaszolásával indul.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

az igazi kilroy # 2023.06.18. 15:38

Ja és még valami érdekesség van abban a Kp. 97. §-ban. Ez: "(1) A bíróság határozatát teljesítési határidő hiányában a jogerőre emelkedését követő napon kell teljesíteni, és a jogerőre emelkedésétől kezdve végrehajtható."

Lefordítom magyarra: ha az ítéletben nincs teljesítési határidő megszabva, akkor azt a jogerőre emelkedést követő napon kell teljesíteni.
Mivel itt az ítélet kimondta explicite, hogy "fellebbezésnek helye nincs", úgy vélem, hogy a jogerőre emelkedés az ítélet kimondásakor történt meg. (Rosszul gondolom ezt?)

Vagyis. van egy ítélet, amely azonnal jogerős lett, és másnapi határidővel kellett volna teljesíteni.

De mennyire életszerű ez? Semennyire. Ebben nulla életszerűség van. Egy teljes hónap elmúlt, és ilyenkor ugye az ember már elkezd mozgolódni, hogy mégis, mire várnak. Na de egy nap után teljesíteni, az akárhogy nézem, képtelenség. Vannak érdekességek ezekben a jogszabályokban, nem mondom (de).

Mi a véleményetek erről?

az igazi kilroy # 2023.06.18. 15:24

Kedves Osztap, ez a válasz már egy kissé informatívabb volt, bár sokra nem mentem vele. (drbjozsef válasza is informatív volt, sőt... róla már minden fontosat tudok, de ő itt ugye most nem érdekes.
Tehát: a Kp. 97. § nagyszerű, és jó hosszú szöveg, azonban vannak benne "érdekességek". Pl. ez: "(3) A közigazgatási szervnek a jogerős határozatban megállapított, ennek hiányában a jogszabályban meghatározott határidőn belül kell a megismételt eljárást lefolytatnia vagy a közigazgatási cselekményt megvalósítania." Úgy tűnik a Kp. 97. §-ből pont ez az idevágó passzus.
Tehát ez a jogszabály azt mondja, hogy "a jogszabályban meghatározott határidőn belül kell", de annak már semmi nyoma, hogy mi (mennyi) az a határidő. Tehát önmagára hivatkozik, plusz információ nélkül. Noooormális? Vagyis, magyarán: a jogszabály nem írja le azt, hogy mi ilyen esetben (olyan esetben, amikor az ítéletben nincs határidő) a határidő.
Amit te írsz a "sommás eljárás"-ról (8 nap), ill. a "teljes"-ről, azokat egyelőre nem tudom mihez kötni, nem tudom, mit jelentenek. Ebből következően, azt sem tudom, hogy az én ügyem sommás, vagy teljes volt-e (ez miből kell, hogy kiderüljön?). Tehát ezzel nem lehet mit kezdeni.
Az a tanács persze helyes, hogy az ember elmegy az ügyfélszolgálatukra (végül is, van ügyfélfogadási idejük, ez igaz), és megkérdezi, hogy megkapták-e az ítéletet (nyilván megkapták, én is megkaptam, az ügyvédjük is ott volt a peren, szóban is tudomásul vette az ítéletet), és nyilván, nekem ott helyben az ügyfélszolgálaton választ is fognak adni a kérdésemre. Felettébb életszerűen, ahelyett, hogy azt mondanák, hogy "majd értesítjük".

Kedves barátaim! Minden jó szándékú válaszolót üdvözlök, és hálás vagyok nekik. Mármint a beszólogató idiótán (drbjozsefen) kívül. Azonban, ez egy fórum, amelynek a funkciója az, hogy jogban laikusok tanácsokat kérnek, és a jogban járatosabbak erre válaszolnak, ha tudnak. Ha nem tudnak, akkor nem kell válaszolni, és ha tudnak, azért köszönet jár. De a válaszoknak nem szabad kioktatás jelleget ölteniük. Az nem szül jó vért, értelmetlen, és butaság is. Ahelyett az a célszerű, hogy segítitek a laikusokat . Hiszen senki sem jókedvében pereskedik, ha valakinek ilyen jogi ügye van, az örömmel veszi a segítséget. Az értékelhető, érthető, használható segítséget. A méltánytalan, indokolatlan kioktatást azonban az emberek általában nagyon rossz néven veszik.
Szükséges ezt így elmondani egy olyan fórumon, ahol elméletileg jogban járatosak is megfordulnak? Ne kelljen ebből a költői kérdésből valóságosat csinálni.

osztap # 2023.06.18. 12:22

az igazi kilroy,

Nem tudunk semmit az ügyről, így nehéz határidőkről beszélni. Sommás eljárás? 8 nap. Teljes? 60 nap. A leírásod alapján abban még bőven benne vannak. Egyébként: Kp. 97. §
(2) A bíróság határozatában teljesítési határidőt állapíthat meg, ebben az esetben a határozat a teljesítési határidő leteltétől kezdve végrehajtható. A határozatban foglaltak teljesítésére nyitva álló határidő a határozat jogerőre emelkedését követő napon kezdődik.
(3) A közigazgatási szervnek a jogerős határozatban megállapított, ennek hiányában a jogszabályban meghatározott határidőn belül kell a megismételt eljárást lefolytatnia vagy a közigazgatási cselekményt megvalósítania.

Talán a legegyszerűbb, ha bemész az ügyfélszolgálatra, megkérdezni, hogy megkapták-e a jogerős ítéletet, mikor indult meg az új eljárás, és mi a határidejük. Aztán a válasz fényében lehet továbblépni, ha szükséges.

az igazi kilroy # 2023.06.18. 11:26

Na végre valaki válaszolt. Köszönöm.
Azonban, ez nem teljesen világos számomra. Kitől, honnan kérjem a végrehajtást? A Schadl-féle végrehajtó bűnbandától? Őszintén szólva, őket inkább kihagynám ebből, valahogy (ki érti ezt?) egyáltalán nincs hozzájuk bizalmam. Vagy írjak a bírónak, aki meghozta az ítéletet, hogy a nagyságos Kormányhivatal nem hajtja végre az ítéletét? De nem korai ez, egy hónap után? Pont ezért kérdeztem, hogy ilyenkor mi az ésszerű türelmi idő? Meddig várjak?

gerbera317 # 2023.06.18. 09:41

Kérd a vegrehajtást (meghatározott cselekmény)! Majd a végrehajtási ügyintéző megmondja, hogy a végrehajtás elrendeléséhez szükséges-e a teljesítési határidő kikötése, vagy sem.

az igazi kilroy # 2023.06.18. 07:04

3 nap alatt senki...? Semmi válasz? A Jogi Fórumon? Hova tűntek innen a jogászok?

az igazi kilroy # 2023.06.15. 12:16

Azért ide írom a kérdésemet, mert a szóban forgó ügy munka- ill. nyugdíjügy volt, és ezt a helyet láttam erre a legmegfelelőbbnek.
Szóval... volt egy perem a Kormányhivatal ellen, amely arról szólt (ez most meglehetősen irreleváns a kérdésem szempontjából, de a \"környezet\" megértése miatt leírom), hogy bepereltem őket egy szerintem jogos nyugdíjkedvezmény miatt, amit nem akarnak megadni. A bíróság, pontosabban Törvényszék ítélete így szól: \"A bíróság az alperes (az a Kormányhivatal) XY-számú határozatát megsemmisíti, és az alperest új eljárásra kötelezi. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.\"\'

Ez az ítélet már majdnem egy hónapos, és persze, \"természetesen\", azóta nem történt semmi. A Kormányhivataltól nem kaptam semmilyen új értesítést. Pedig ugye, az ítéletből \"úgy tűnik\", hogy nekik most valamit csinálniuk kellene ez ügyben, nevezetesen újra eljárni. De hallgatnak, mint végtermék a gazban.

A probléma talán az is lehet itt, hogy az ítéletben nem szerepel határidő. Tehát nincs megszabva az, hogy mely időponton belül kell nekik meghozni az új határozatukat. Nem tudom, hogy ez az ítélet hiányossága-e, vagy az ilyenkor szokásos eljárás. (Tényleg, melyik?)

Ráadásul, a jogosultságom a járadékra (ha megkapnám), már a jövő hónaptól ketyegne, és ha ezt halasztgatják, akkor pénztől esek el...

Lehetséges, hogy a Kormányhivatal most arra játszik, hogy mivel nincs eljárási határidő, majd a következő világidőszakban foglalkoznak az üggyel, lehetőleg akkor, amikor már a csontjaink is elporladtak?

Tehát a kérdésem: mi ilyenkor a teendő? Én, mint a hatalmas Kormányhivatallal szemben álló iciri-piciri kisember, mit tudok tenni, az ügy előmozdítása érdekében? Egyáltalán, mi ilyenkor a szokás, mennyi a szokásos várakozási idő az ítéletek után? Ez az egy hónap még az \"ésszerüség\" határán belül van, és a Kormányhivatalban azóta is munkatársak hada dolgozik az ügyemen, csak hát az akkora, és olyan bonyolultságú (nem az, \"hót egyszerű\"), hogy nem jutnak vele dűlőre?

Mi a véleménye a jogi szakértőknek erről?