Gyes melletti munka!

ObudaFan # 2012.09.25. 20:25

Hát, a törvényalkotó nem könnyítette meg a dolgunkat, de szerintem a lényeg továbbra sem változott és emelni kell.

Emesi # 2012.09.25. 20:03

De tehet olyan ajánlatot, hogy annyi fizetést ad, amennyi volt, mikor eljöttem? Csak mert ez most nekem nem egyértelmű, hogy köteles lenne emelni.

ObudaFan # 2012.09.22. 11:21

Még azt is szeretném megtudni, hogy ha gyermekem 2010. novemberében született, az azóta összegyűlt szabadságomat hogy köteles kiadni a munkáltató?

A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani.

És ha nem kirúg, hanem felmondok, akkor is ki kell fizetni vagy ki kell adni a felgyűlt szabit?

Igen.

ObudaFan # 2012.09.22. 11:17

Az új szabály kicsit furcsára sikerült:

Mt. 59. § A munkáltató a 127-133. §-ban meghatározott távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.

Ezzel együtt szerintem ha nem tesz ajánlatot a munkáltató, akkor is kikényszeríthető az emelés akár bíróságon is.

Emesi # 2012.09.22. 06:42

Az én munkahelyemen volt időközben béremelés. Akkor ha jól értem, kötelesek az én béremet is megemelni ugyanolyan mértékben? Nincs ez alól kibúvó?

Majti # 2012.09.21. 12:01

Olyan lehetséges, hogy gyes mellett 4 órába visszamegyek dolgozni a régi munkáltatómhoz, és mellette még vállalkozó is vagyok? Mondjuk 2 órában. Mert gyes mellett elvileg 6 órában lehet dolgozni. És ha 2 órában vagyok vállalkozó, mennyi járulékot kell fizetni? Illetve be kell külön jelenteni az illetékes okmányirodában, hogy csak mellékállású vállalkozó vagyok?
Még azt is szeretném megtudni, hogy ha gyermekem 2010. novemberében született, az azóta összegyűlt szabadságomat hogy köteles kiadni a munkáltató? És ha nem kirúg, hanem felmondok, akkor is ki kell fizetni vagy ki kell adni a felgyűlt szabit?
Köszönöm!

wers # 2012.09.21. 10:59

Az én bérem 2008 óta nem emelkedett. Nem kötelező a béremelés. De ha a munkahelyeden volt béremelés, akkor azt nálad is figyelembe kell venni.

Emesi # 2012.09.21. 10:42

Az lehetséges, hogy nem emelik meg a bérem? Van valami kiskapu, amivel kikerülhetik ezt?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 12:31

Már a szabadságot is az emelt bérrel kell számfejteni.

wers # 2012.09.20. 10:54

úgy szokták

Emesi # 2012.09.20. 10:45

Köszi!
Már a szabadságomat töltöm. Akkor szólok a munkaügyesnek, hogy jó lenne, ha intéznék a fizetésemet. Ilyenkor szerződés módosítást kell csinálni?

wers # 2012.09.20. 10:17

Emesi!
Közlöd, hogy visszamész dolgozni, ekkor megegyeztek a munkabérről. Nincs előírva, hogy a fizett szabadság kivételével kezded, azt kiveheted később is.

Emesi # 2012.09.20. 10:11

Köszönöm a választ!
Még egy kérdésem lenne. Ezt az ajánlatot mikor kell megtennie a munkáltatónak? Írásban kell közölnie? A szabadságom idejére is a módosított bér jár, vagy csak akkor kell igazítania, ha letöltöttem a szabadságom?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 06:37

Mt. 59. § A munkáltató a 127-133. §-ban meghatározott távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.

Emesi # 2012.09.19. 20:03

Tisztelt Szakértő!
Én GYED-ről megyek vissza dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy igaz-e, hogy a munkáltató nem köteles a fizetésemet igazítani az időközbeni emelések mértékével? Az lehetséges, hogy csak annyi marad a bruttóm, amennyivel eljöttem, nem kell emelnie?

Majti # 2012.09.17. 17:56

Kedves szakértő!

Közel két éve vagyok itthon a kisfiammal,most megy lassan bölcsibe. Gyed alatt elkezdtem egy kozmetikus tanfolyamot,aminek lassan vége és tudnék így is dolgozni(vállalkozóként). Az a problémám hogy a bölcsi csak munka mellett vehető igénybe,viszont a munkahelyemen nem szokás az eredeti 8 óra munkaidőnek a betartása sem,nemhogy egy 4 órásnak. Az lehetséges volna hogy gyes mellett vállalkozóként dolgozok(4 órában/nap) és állományban maradok a régi munkahelyemen? Illetve ha onnan eljövök/kirúgnak jár e a gyes és mi lesz a felgyűlt szabadságommal? Elnézést a hosszú levélért és köszönöm előre is a válaszát...

Márta

anne01 # 2012.09.14. 18:30

Pannacsoda,

A gyermek egyéves koráig nem lehet keresőtevékenységet folytatni gyes mellett.

Pannacsoda # 2012.09.13. 17:32

Kedves Szakerto!

2013-ban fogok szulni, viszont a munkat a szules utan csak 1-2 honapra szeretnem abbahagyni, utana otthoni munkavegzessel 6 oraban szeretnek dolgozni, egyertelmuen gyes mellett. Erre mennyi esely van, mert nagyon sokfele dolgot olvastam mar ezzel kapcsolatban.

Valaszat koszonom!

LNiki44 # 2012.09.10. 11:08

A lányom májusban múlt 3 éves, ám mivel tartós beteg (asztmás), így emelt családit kapok és hosszabbított Gyes-en vagyok. Most szeptembertől már oviba jár a lányom, én pedig munkát keresek. A hosszabbított Gyes-t írjam be az önéletrajzomba? Jelent ez a fajta GYES valamilyen kedvezményt a munkáltató számára, amiért mondjuk szívesen alkalmazna? Vagy emiatt eleve hátrányból indulok? :(

Jusztícia # 2012.08.25. 15:35

Kisfiam 6 éves, tartósan beteg,ezért a Mák-tól még kapok Gyes-t. 2011. április közepétől ilyen Gyes mellett létesíthettem-e 8 órás munkaviszonyt?

mumu # 2012.08.03. 11:05

Köszönöm a segítséget!

79csillag # 2012.08.01. 15:25

Nagymama nyugdíjas?
Ha nyugdíjas, Te visszamehetsz 8 órában dolgozni, nagymama kapja a gyest, de bölcsödébe nem mehet. Ha mégis bölcsödébe adod, akkor a nagymamától elveszik a gyest.

mumu # 2012.08.01. 14:43

Érdeklődnék, ha nagymama megy gyesre, akkor dolgozhatom 8 órába, és a gyermekem mehet bölcsödébe? Vagy csak én mehetek dolgozni, és nagymama vigyáz a gyermekre?
Köszönettel: A.Annamari

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.11. 17:08

Hát az se lehet semmi.

kfgabri # 2012.07.11. 14:16

Off: Béla, a legjobb barátnőm fizetős társkereső-szolgálatos randin futott bele olyan faszikba (nem egybe), akik randizás ürügyén keresnek pácienset MLM-re és egyéb kapcsolatépítéses baromságra.
Miért ne a jogiforum.hu lenne kivétel, ha valakinek a másik magánszférája és reményei se szent?