Gyes melletti munka!

Zazuka # 2009.09.09. 18:55

Fejetlenség volt az egész szervezkedés, amikor a segítő családtagosdi fölmerült még szó sem volt bölcsödéről, csak hogy én úgy tudjak dolgozni fodrászként, hogy legális legyen, de járulékot ne kelljen fizetni.
Aztán jött munkanélküliség a férjem részéről, lehetőségek és rossz tanácsok és most itt tartunk, ebből kell valamit kihoznunk.

A férjemnek be kell jelentenie, hogy alkalmazottat fog tartani és úgy adhat ki munkáltatóit, amit én vihetek a bölcsibe, vagy "csak" jelenteni kell a TB-be, hogy díjazásos lesz a segítő családtagosdi (ezek szerint 30%) és ennek alapján adhat ki munkáltatóit?

Februártól megint megy majd az agyalás, hogy mi legyen, mert akkor már képbe kerül a volt munkahelyem is, ahonnan eljöttem szülni.

nandy # 2009.09.10. 09:13

Tényleg nagy a kavarodás, ezért az lenne a legjobb, ha sürgősen felkeresnétek egy könyvelőt.
Ha a férjed munkanélküli is volt, akkor pl. egyéni vállalkozónként meg kellett volna fizetnie a min.bér utáni járulékokat.
A segítő családtag után fizetendő járulékokkal sem ártana tisztában lenni.

anyababa # 2009.09.10. 10:28

Üdv, kérdésem: a gyedem holnap lejár, a gyest már kérelmeztem.Munkáltatóm foglalkoztatási gondokkal küzd, osztályvezetőm barátilag javasolta, ne menjek még vissza dolgozni, ha lehet. Közben 4 órás állásajánlatot kaptam egy másik cégtől. Elfogadhatom-e az ajánlatot( mely jobb is lenne, tekintettel a gyerekek reggeli oviba,bölcsibe juttatására)úgy, hogy az eredeti munkahelyemen ez idő alatt fizetés nélküli szabin vagyok, kell-e az Ő "engedélyük", és milyen formában dolgozhatom az új helyen ( határozott idejű szerződés a gyes idejére vagy alkalmi munkavállalói kiskönyv,...)
Köszönettel.

Zazuka # 2009.09.10. 10:43

Köszi nandy, hogy foglalkoztál a problémámmal. Úgy néz ki, megoldódott.
Fölvették a csemetét a bölcsibe, és a munkavégzés kapcsán csak egy roppant frappánsan megnevezett munkavállalási igazolást kell kitölteni.
Ettől függetlenül szerintem ezt a 30%-os dolgot alkalmazni fogjuk, mert semmi kedvem bajba kerülni.
A segítő családtagnak nem kell feltétlenül díjazásban részesülnie, így járulék sincs, ezért is lett ez kitalálva. Csakhogy akkor még nem tudtuk, hogy akár én is kiválthatnám a vállalkozóit, mert a GYES-be nem rondít bele.
Mindegy, ez szerintem a februári megoldás lesz majd.
A férjem egyébként a vállalkozóit azután váltotta ki, hogy a munkanélküliség után elhelyezkedett és letelt a 3 hónap próbaidő (nem mertük előbb bevállalni, pontosan azért, amit írsz, hogy ha kirúgják a próbaidő alatt, akkor fizethettük volna a 36 órás járulékát).

Anyababa!
Ismerős a helyzeted, remélhetőleg ebben nem vagyok félretájékozódva, úgy tudom, hogy nyugodtan dolgozhatsz a másik helyen, se határozott idejű szerződés, se alkalmi munkavállalói kiskönyv nem kell, se engedély az alap munkáltatótól.
Annyi van, hogy az EHO miatt kell nyilatkozniuk az új cég felé.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.10. 10:45

Az a legjobb, ha a munkáltató írásban hozzájárul az új munkaviszony létesítéséhez. Az új munkaviszony lehet határozott és határozatlan időtartamú is, ahogy tetszik, és ahogy az szerinted célszerű. Az alkalmi munkavállalói könyv viszont nem erre való, azt nem a tartós munkakapcsolatokra találták ki.

nandy # 2009.09.10. 11:48

Az EHO miatt nem kell nyilatkozniuk, ugyanis jelenleg nem fizetik meg. Így a másik munkáltató kötelezettsége lesz.

Zazuka # 2009.09.10. 18:34

Hűha, igen??? Na vidám, nálam ezt le kellett levelezni a két munkáltató között.
Bár most, hogy mondod, tényleg baromság...

bszilvi25 # 2009.10.26. 17:18

Üdv!
Én is szeretnék kérdezni, mert eddig nem mindenhol kaptam ugyanazt a választ.
A kislányom 16 hónapos, én két hete mentem vissza dolgozni, és igényeltem a gyest is.
Ez 2010-től valóban változni fog? Vagy lehet ugyanúgy dolgozni a gyes igénylése mellett mint most?
Erre szeretnék választ kapni.
Amit előre is nagyon köszönök
Szilvi

nandy # 2009.11.04. 17:22

Hát nagyon át akarnak verni téged...

Nem hiszem el, hogy létezik olyan jogász, aki azt mondaná: a szabik kiadásának feltétele a gyes visszamondása...

Nehogy lemondd a gyes-t, mert azzal elveszítenéd a felmondási védelmedet.

A fizetés nélküli szabadságot te bármikor megszakíthatod, ők kötelesek lesznek téged foglalkoztatni, ugyanis a munkáltató nem küldhet el fizetés nélküli szabira csak "úgy magától"!! Ha nem tud munkát adni, akkor fizessen az állásidőre, ez már az ő baja...

Szóval én írásban kérném a válaszukat, aztán ha még akkor sem járnak el törvényesen, irány a bíróság...

nandy # 2009.11.04. 17:38

Mt.

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

1. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának

ideje alatt.

102. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés, a munkaviszonyra vonatkozó szabályok, illetve az egyéb jogszabályok szerint foglalkoztatni.

138. § (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg461

1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából.

130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.

1. a szülési szabadság tartamára;
  2. a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére;
nandy # 2009.11.04. 22:01

:))

Szerintem ne várj nov. 16-ig. Ha most péntekig nem adnak választ, akkor sürgesd meg őket még egyszer - írásban.

Azt tudnod kell, hogy ha munkába állsz, munkavégzési kötelezettséged van. Ez alól csak a munkáltató adhat felmentést - szintén csak írásban... tudod, a szó elszáll... Ez vonatkozik a szabadságra is! A munkáltatónak 30 napon belül kötelessége kiadni, de nem kötelessége első naptól, bár ez a szokás.

Tehát nehogy csőbe húzzanak azzal, hogy csak annyit válaszolnak: visszamehetsz dolgozni, te meg hátradőlve megkezded a szabid letöltését, mert akkor igazolatlan hiányzás miatt kirúghatnak (jogosan). Ezért a válaszukban mindenképpen benne kell lennie, hogy engedélyezik a szabik nov.16-tól történő letöltését!

Ha csak annyi lesz benne, hogy munkába állhatsz nov. 16-tól, akkor azon a napon meg is kell jelenned a munkahelyeden, és ott maradni a munkaidő végéig, vagy addig, míg a munkáltató írásban fel nem ment a munkavégzés alól (ha nem tudnak munkát adni, akár újságolvasással is eltöltheted az időt...)

nandy # 2009.11.04. 22:05

Ha egyáltalán nem válaszolnak írásban, én akkor is bemennék a helyedben, és vinnék magammal pár újságot, vagy egy jó könyvet :))

Úgy látszik, rá kell kényszeríteni őket a "döntésre". De azt ne feledd, hogy ez az idegek harca lesz, könnyű hibát ejteni. Légy résen.

kicsiwuki # 2009.11.05. 17:07

Üdvözletem!
Én csak azt szeretném kérdezni,hogy Gyes mellett hány órában mehetek el dolgozni?Holnap megyek állásinterjúra és szeretném tudni.3 gyermekem van egy 5 éves egy 3,5 éves és egy 2 éves mind a három óvodába jár már.

köszönöm a válaszokat lőre is

zsóka

pazs # 2009.11.05. 17:42

Gyes mellett nincs korlátozás.

szoszicatch # 2009.11.10. 12:45

Sziasztok!

Most jár le a gyedem, szeretnék gyes mellett visszamenni a munkahelyemre. Ők azt mondták, gyes mellett nem vesznek vissza, mondjam vissza a gyest és akkor talán visszamehetek, vagy keressek másik állást. Ezt nem szeretném, mert akkor megszűnne a felmondási védelem. Kötelezhetnek erre? Mondhatják azt, hogy nem vesznek vissza, csak a gyes lejárta után? Kell állásidőt fizetniük erre az időre? A fizetés nélküli szabadságom visszamondjam? A munkaszerződésem határozatlan időre szól, az utódomat is határozatlan időre vették fel (ha jól tudom, ezt nem tehették volna meg).
Hol találhatom meg a munka törvénykönyvében azokat a jogszabályokat, amik védenek engem gyes alatt és arra vonatkoznak, hogy kötelesek alkalmazni engem, ha dolgozni akarok gyes alatt?

Köszönöm

nandy # 2009.11.10. 13:24

Kötelezhetnek erre? Mondhatják azt, hogy nem vesznek vissza, csak a gyes lejárta után?

Nem és nem.

Kell állásidőt fizetniük erre az időre?

igen, ha nem tudnak munkát adni.

A fizetés nélküli szabadságom visszamondjam?

igen, minél előbb, és lehetőleg írásban. Egyben kérd azt is, hogy rögtön s bentmaradt szabik letöltésével kezdhess.

A munkaszerződésem határozatlan időre szól, az utódomat is határozatlan időre vették fel (ha jól tudom, ezt nem tehették volna meg).

Megtehetik, de ez a te munkaviszonyodat nem érinti. Magyarán "az ő bajuk"...

nandy # 2009.11.10. 13:30

A Munka Törvénykönyve (1992. évi XXII. törvény) szabályozza a kérdéseket.

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

1. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának290

időtartama.

141. § A munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár; az ettől eltérő megállapodás érvénytelen.

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.távolléti díj kiszámításának szabályai|3Távolléti díj fizetése munkavállalónak|

1. a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott munkavégzés alóli felmentés időtartamára.
nandy # 2009.11.10. 13:35

Azaz ha pontosan akarunk fogalmazni, a munkáltatónak nem foglalkoztatási, hanem bérfizetési kötelezettsége van! Bért kell fizetnie akár munkavégzés nélkül is, ha a saját hibájából nem tud munkát adni.
Kivéve, ha a munkavállaló kérésére fizetés nélküli szabadságot engedélyezett (egyes esetekben kötelezően engedélyeznie kell - pl. gyed stb. ideje alatt). Ezt egyébként csak a munkavállaló kérésére lehet adni, a munkáltató nem rendelheti el önhatalmúlag. Tehát nem kényszeríthet arra, hogy akaratod ellenére fizetés nélküli szabin legyél/maradj.

A gyed/gyes melletti munkavégzést eddig sem az Mt. szabályozta, hanem más törvények. Pl. GYED mellett tilos keresőtevékenységet folytatni (Eb. tv.). GYES mellett viszont már korlátlanul lehet 2006.01.01-től (Cst.)

szoszicatch # 2009.11.11. 10:40

Kedves Nandy,

Köszönöm a válaszodat.
A fizetés nélküli szabadságot 3 évre írattatták alá velem, de ha jól értelmezem, ennek kérhetem a szüneteltetését attól a naptól, ahogy munkába szeretnék állni (GYES első napja). Nekem azt mondták, amíg fiz. nélküli szabin vagyok, nem vesznek vissza és nem szüneteltethetem, mivel aláírtam a 3 évet. Törvényes ez? Ha munkába szeretnék állni, először az eddig szabadságaimat kérjem ki és utána álljak munkába? Mit tegyek, ha mindenáron azt akarják, mondjam vissza a gyest? Az állásidőt hogyan kérhetném abban az esetben, ha nem akarnak semmiképpen visszavenni?

Válaszodat előre is köszönöm!

nandy # 2009.11.12. 10:21

Nekem azt mondták, amíg fiz. nélküli szabin vagyok, nem vesznek vissza és nem szüneteltethetem, mivel aláírtam a 3 évet. Törvényes ez?

Nem. Hiába írtad alá a 3 évet, ha ettől korábban szeretnél dolgozni, jogod van megszakítani a fiz. nélkülit.

Hogyan tudnád rákényszeríteni? Az egyszerűbb eset az, ha megkérsz egy ügyvédet, hogy írásban hívja fel a cég figyelmét a jogszabályokban előírt kötelezettségére.

Kissé macerásabb a másik megoldás. Írásban jelezd a munkábaállási szándékod, és az adott napon jelenj is meg - munkaképes állapotban - a cégnél. Legyél ott a munkaidő végéig, vagy addig, míg írásban fel nem mentenek a munkavégzés alól (ill. a szabadságot kivételét is engedélyezhetnék...). Vigyél magaddal egy jó könyvet :))

szoszicatch # 2009.11.13. 09:20

Kedves Nandy,

Ismét a segítségedet kérem. Beszéltem a céggel, azt mondták, nem kötelezhetem őket arra, hogy gyes alatt visszavegyenek, majd ha 3 éves lesz a gyerek, mert addig úgyis sokat betegeskedik és emiatt hiányoznék a munkából, a cég nem szívesen alkalmaz ilyeneket.
Mit tegyek? Tényleg nincs semmi mód arra, hogy kierőszakoljam, vegyenek vissza, vagy ha nem, fizessék nekem az állásidőt?
Kezdek nagyon kétségbe esni, hogy mi lesz velem, mert én szeretnék dolgozni.

Előre is köszönöm!

szoszicatch # 2009.11.13. 09:20

Kedves Nandy,

Ismét a segítségedet kérem. Beszéltem a céggel, azt mondták, nem kötelezhetem őket arra, hogy gyes alatt visszavegyenek, majd ha 3 éves lesz a gyerek, mert addig úgyis sokat betegeskedik és emiatt hiányoznék a munkából, a cég nem szívesen alkalmaz ilyeneket.
Mit tegyek? Tényleg nincs semmi mód arra, hogy kierőszakoljam, vegyenek vissza, vagy ha nem, fizessék nekem az állásidőt?
Kezdek nagyon kétségbe esni, hogy mi lesz velem, mert én szeretnék dolgozni.

Előre is köszönöm!

szoszicatch # 2009.11.13. 09:23

Kedves Nandy,

Szeretném ismét a segítséged kérni. Felhívtam a munkahelyem, ahol azt mondták, a gyes ideje alatt nem kötelesek visszavenni, majd ha 3 éves lesz a gyerek, csak akkor. Addig maradjak otthon, mert úgyis beteg lesz a gyerek állandóan, ők nem akarnak olyan munkavállalót alkalmazni, aki sokat hiányzik.
Mit tegyek? Mivel bírhatom rá őket arra, hogy alkalmazzanak, vagy ha nem akarnak, állásidőt fizessenek? Miért nem kötelesek ők visszavenni, ha én tényleg akarok dolgozni?
Nagyon kétségbe vagyok most már esve.

Válaszod előre is köszönöm!

nandy # 2009.11.13. 10:12

Úgy látszik, hogy egyáltalán nem vesznek komolyan...

Én megírnám nekik, hogy amennyiben nem tesznek eleget a törvényben foglalt kötelezettségüknek, úgy kénytelen leszek bírósághoz fordulni...

Önmagában az, hogy a gyermek sokat "lehet" beteg, nem alap a visszautasításra.

nandy # 2009.11.14. 09:06

A céges e-mail-lal szerintem az a probléma, hogy azt bárki megírhatja... De kezdetnek nem rossz.

Ha vesekő miatt keresőképtelen vagy, akkor szabadság helyett táppénzre mehetsz, erről tájékoztasd a munkaadót mielőbb.