Hogyan kaphatnám meg a végkielégítést?

ep11 # 2008.11.12. 11:35

Eddigi válaszokat köszönöm.
De ezt most nem értem-elszámolnivalom a céggel szemben nincs a boltot kipakoltuk árút elvitték helységet átadtam/itthon ülök nem kell csinálnom semit/
miért joggelenes felmondás nem kaptam fizetést ami szerződés szerint 10-én jár, a főnökség csak röhög fizetés nem leszz apeh zárolta az összes számlát.
csődeljárást inditottak a cég elen a beszállító cégek.

Ha jol tudom majd valamikor a béralapból kapunk fizetést + a végkielégítést egy bizonyos mértékig.

És ha nekem több jár mint 854.000.- akkor a különbözettel mi lessz?

Választ köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.12. 08:34

Ha joggellenesen szünteted meg a munkaviszonyodat, a munkáltató követelheti, hogy a felmondási idődre járó átlagkeresetednek megfelelő összeget fizesd meg neki. Ha ezen felüli kára keletkezett, akkor azt is. Plusz a perköltség.

Szóval van veszteni valód.

(Csődeljárást nem lehet "beadni" valaki "ellen".)

ep11 # 2008.11.12. 08:28

Ha rendkivülivel mondok fel és esetleg nem fogják jogosnak itélni és így végkielégítést nem kapok-de az elmaradt bért és a szabadság után járó pénzt megkapom tehát vesztenivalom nincs
A boltok már nem nyitnak ki az biztos és talán 2 cég beadta a csődeljárást a cég ellen 2 milliárdos tartozás miatt amit nem kapnak meg.
De nekem jővő hét keddtől lenne új munkahelyem, hogyan mondjak fel?
illetve kell-e hivatalos levelet küldenem a cégnek,hogy nem fizettek bért?

Segítséget nagyon köszönöm.

Aki eddig közössel felmondott az sem kapot bért,csak a papírjait kapta meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.11. 09:56

Ott a bérgarancia-alap.

Mt. 96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy [...]

A szóban forgó esetben egyáltalán nem biztos, hogy a szándékosság vagy a súlyos gondatlanság fennáll.

nandy # 2008.11.11. 08:32

kbs.
A néhány napot értem, a néhány hetet már kevésbé.
A dolgozónak kötelessége hetekig ingyen dolgozni, főleg, ha már valószínűsíthető: nem lesz több bérfizetés?

nandy # 2008.11.11. 08:30

Írásban mentett fel a munkavégzés alól, vagy csak szóban közölte?

(Egyébként ha az APEH "zárolja" a bankszámlát, arról valóban semmilyen jogcímen nem lehet pénzt felvenni, utalni.)

ep11 # 2008.11.10. 17:32

mai napon nem kaptunk fizetést /310 ember/ a cégvezetés azt mondta nincs pénz illetve az APEH zárolta /ezt nem hiszük mert szerintünk a bérekhez hozzáférést biztosítana/ mit tehetünk kihez forduljunk a munkáltatótól a perhez kell e egy hivatalos levél,hogy nem tud fizetni.
Dolgoznunk már nem kell de nem mondanak fel senkinek.

Segítséget köszönöm én és még 309 dolgozó

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.06. 08:28

Azért néhány napos, vagy akár hetes késésről ezt nem állítanám teljes bizonyossággal.

nandy # 2008.11.06. 07:58

A munkabér elmaradása megalapozhat egy munkavállaló általi rendkívüli felmondást.
Ebben az esetben jár a végkielégítés is.

Ha a munkáltató a rk. felmondás jogszerűségét vitatja, bírósághoz kell fordulnia.

ep11 # 2008.11.05. 16:22

Sziasztok.
Én 11 éve dolgozom egy cégnél valoszínű e hónap 10-én nem kapunk fizetést /a munkaügyszerint nincs pénze a cégnek/ ha így lesz kihez fordulhatok ill ha én rendkivüli felmondással elmegyek a cégtől kapok végkielégítést arra hivatkozva hogy nem kaptam munkabért?
Segítséget köszönöm.

hunfrakk # 2008.10.31. 10:11

A végkielégítés mértéke

legalább tíz év munkaviszony esetén: háromhavi,
legalább tizenöt év munkaviszony esetén: négyhavi

átlagkereset összege.

risata # 2008.10.31. 07:41

Sziasztok! 13 év munkaviszony után mennyi végkielégítés jár?

nyusz66 # 2008.10.24. 08:55

Egy laikus hozzászólás:

Lehet egyszerre 2 munkahelyed. Ha a munkáltatód csak állásidőre járó alapbért fizet, és nem kíván foglalkoztatni, akkor mi akadálya lenne, hogy emellett máshol munkát vállalj?

A másik: olyan nincs, hogy "munkáltató részéről közös megegyezés". A közös megegyezés, ahogy a neve is mutatja, mindkét fél részéről megnyilvánuló közös akaraton alapul. Azaz, neked jogod van azt mondani, hogy "hajlandó vagyok a közös megegyezésre a következő feltételekkel: ....."
Ráadásul gondolj bele:
Ha ki akarja játszani a végkielégítés kifizetését az általad vázolt módon, de NEM tud téged csőbe húzni, akkor hónapokig fizetheti neked állásidőre a béred, majd a végén még az is lehet, hogy kénytelen lesz végkielégítést fizetni (ha te bírod tovább).

Ha kiszámolod, mennyi végkielégítés járna, és annál valamivel kevesebbet mondasz neki, mint feltétel, akkor ő is jól jár, és te is hamarabb a pénzednél lehetsz. Persze el kell hitetni vele, hogy ismered a jogaidat, és igenis komolyan gondolod, hogy megegyezés hiányában akár évekig a nyakán maradsz.

ep11 # 2008.10.22. 19:44

helyesbítek a közös megegyezést munkaválaló részéről a szöveg

ep11 # 2008.10.22. 19:43

akkor normálissan felteszem a kérdést.
Én valoszínüsítem ugyan ennél a cégnél dolgozom 9 éve
a bolt bezár közös megegegyezéssel mondanak fel munkáltató részéről /így szeretnék/ így csak a szabadságot fizetik ki és az a havi bért ha nem írom alá, rendelkezési álományba tesznek tehát nem kell dolgoznom és kapok havi labbér mivel jutalékos rendszeben dolgozunk ez a fizetésünk fele így rákényszerítenek hogy ha találok munkát úgy is én mondok fel és a végkielégítés ugrott.
medig tehetnek rendelkezési álományba boltot már nem akarnak nyitni ez csak a végkielégítés kijátszására van. ami jelen esetemben nem kevés.

_Wasp_ # 2008.10.21. 14:02

Csődeljárást indítottak a cégem ellen. Jár még
így is a végkielégítés?

Jár.

vagy elfelejthetem?
ÉS valószínűleg elfelejtheted
(ha nincs pénze a cégnek)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Andi1978 # 2008.10.21. 12:16

Sziasztok !
Csődeljárást indítottak a cégem ellen. Jár még
így is a végkielégítés vagy elfelejthetem?
Egyébként a kolléganőm tette fel a négy havi
munkaidelyével kapcsolatos kérdést.

nandy # 2008.10.16. 12:04

Andi, döntsd már el légyszi, hogy 3 éve, vagy csak 4 hónapja vagy a cégnél...

http://www.jogiforum.hu/forum/16/17046

Andi1978 # 2008.10.15. 16:49

Hát ez nem ilyen egyszerű! A cég a már felszámolt üzletek alkalmazottjainak felajánlott más városokban poziciót.De!! 50-80 km távolságokban és ezekben az üzletekben már elegendő személyzet van.Bejárást nem fizetnek. A bérek alap +jutalékból állnak össze. Akik 7,9 éve vannak a cégnél azoknak azt mondták .-jól van ne írd alá, kapsz alapbért nem tudsz máshová elhelyezkedni, január 1-től meg úgy is becsődőltetik a céget!
Ha a cég ellen csődeljárást indítanak kérdem én, hogy kapjuk meg a jogos végkielégítésünket????

Egyjogász # 2008.10.15. 12:37

1.) Ha a cég akar felmondani, neki kell kiadni a munkáltatói rendes felmondást, ami egy egyoldalú munkáltatói jognyilatkozat, a munkavállalónak nem kell aláírnia. Ebben az esetbn jár 3 év munkaviszony után a törvény alapján végkielégítés.

2.) Olyan nincs, hogy közös megegyezés a munkavállaló részéről. A munkavállaló is adhat be rendes felmondást, ha akar, erre a munkavállaló nem kötelezheti. Ebben az esetben - hacsak a munkaszerződésés mást nem mond - nem jár végkielégítés.

3.) A közös megegyezést mindkét félnek szabad akaratelhatározásából kell aláírnia, annak az a lényege, hogy mindkét fél egybehangzó szándéka a munkaviszony megszüntetése.

Ez alapján - luck66 - által írtakkal ellentétben - automatikusa, a törvény szerint nem jár végkielégítés, viszont ha a felek úgy egyeznek meg, és ezt beleírják a közös megegyezésbe, járhat, annyi havi, amennyiben a felek megegyeztek.

4.) Olyan nincs - és ettől mindíg feláll a hátamon a szőr -, hogy a munkáltató "aláírattatja" a felmondást, vagy a közös megegyezést. Ezt a munkavállaló - mint fentebb írtam - ha akarja aláírja, ha akarja nem.

Egyébként mi az, hogy aláírattatja? Fenyegetik, vagy kényszerítik őket, hogy írják alá? Ha igen, hogyan?

Ha azt mondják, hogyha a munkavállaló nem írja alá, a munkáltató mond fel, rre azt kell mondani, hogy rendben, tegye ezt, ez nem kényszerítés (és ekkor még jár a végkielégítés is.)

Felnőtt nagykorú állampolgárok (és nem birkák), ha nem akarnak valamit aláírni, ne írják alá, és kész.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.15. 12:34

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésekor semmi sem "jár".

luck66 # 2008.10.15. 11:40

közös megegyezésnél jár végkielégítés 3év után 1havi átlagkereset,ha a kollektív szerződés/ha van/másképp nem rendelkezik

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Andi1978 # 2008.10.15. 10:54

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék mi a véleményetek arról, hogy egy műszaki hálozatláncnál dolgozom 3 éve lesz novemberben és jelenleg sajnos úgy néz ki, hogy sorban zárják be az üzleteket. Nem tudom hogy mennyi végkielégítés járna? Sajnos az most a cégnél a stratégia hogy az emberekkel aláírattatják hogy ők azok akik a cégnek felmondtak. Közös megeggyezéssel a munkavállaló részéről! Így úgy tudom nem kell végkielégítést fizetniük! Ha nem írom alá a papírt és nem tudnak 50km-es körzetben más állást felajánlani akkor mit tudnak még tenni azért hogy ne kelljen kifizetniük???

monalisa1 # 2008.10.05. 19:35

Mivel azon időszakban csak gyakornok voltál, így - a prívát választól függetlenül, melyet úgy sem tudsz hitelt érdemlően bizonyítani - a béred bizonyára annak megfelelően.

Ha netán munkaügyi perre gondolsz, ma már nincs ingyen...

Szilvia7 # 2008.10.05. 19:26

Hát igen,ez még lehet egy fajta megoldás talán,nem tudom,de nem szeretném folytatni a pályfutásomat itt tovább...illetve az is szerintem jogellenes volt a cég részéről,hogy engem átrakott ,mint gyakornokot még a kinevezésem előtt arra a munkahelyre,ahol majdan kineveztek,ezidő alatt én csak a gyakornoki béremet kaptam meg,és a többi igazgató pedig a normál kinevezett béréért dolgozott már kb másfél hónapja.Mikor rákérdeztem,hogy miért nem kapom meg a rendes bért,az volt a válasz,hogy rajtam spórolnak,mert csúszik a nyitás...-szóval van,amiért kártérítést fogok igényelni,és szerintem ez jogos is.Szerinted????