határozott idejű szerződés, felmondás

the supervisor # 2005.12.22. 20:16

ja valami ilyesmi... :)

Scully # 2005.12.23. 18:05

Ez esetben nem mondhatnék fel rendkívüli felmondással?

Ui: Megnéztem és nincs semmilyen határidő a szerződésemben. Nem tudom miért emlékeztem így.

Köszönettel,
Scully

the big cat # 2005.12.24. 05:49

Ez, ha jól értem egyedi eset, véleményem szerint az nem alapoz meg rendkívüli felmondást.

Scully # 2005.12.24. 10:49

Mikor és mitől lenne rendkívüli eset? Illetve ha ez nem is, akkor milyen esetben mondhatnék én fel rendkívüli felmondással? Meddig kell a munkatörvénykönyve alapján a bért kifizetniük? 5, 10 nap? Munka vagy naptári nap?

A kivételezés pontosabban szivatás nem számít jogsértésnek? Jut eszembe én még soha nem láttam egyetlen hivatalos belső szabályzatot sem amelyben az ezzel kapcsolatos részletek le lettek volna fektetve. Tehát ők gyakorlatilag kényük és kedvük szerint szivathatnak.

Köszönöm,
Scully

Bogie # 2005.12.27. 16:48

Scully, az MT alapján legkésőbb tárgyhót követő 10-ig kell a béreket kifizetni (ha nem munkanapra esik, akkor előbb), ha a szerződés másképpen nem rendelkezik.

Milyen szabályzatra gondolsz, ami leírja, hogy a jelenléti ívet milyen formában vezetitek és mikor kell leadni? Az biztosan le van írva valahol, de a legtöbb helyen ennek tanulmányozása nélkül is elég egyértelmű a helyzet. Általában minden csoportban van valaki, aki felel azért, hogy a jelenléti ívek időben a bérszámfejtésre kerüljenek.

Igazából kamatot kellene, hogy kapj, de egy bruttó egymilliós fizetés 5 napos kamata nettó alig pár száz forint...

Off. Ha jól értem, akkor éppen munkahelyváltáson gondolkodsz, az viszont mindig hordoz magában kockázatot. Vagyis ésszerű tartalékot képezni, hogy nemhogy egy 5 napos bérkiesés, de még egy pár hónapos se lehetetlenítsen el.

lorna # 2005.12.28. 08:54

Sziasztok!

Nemrég helyezkedtem el a közigazgatásban ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, több hónapi álláskeresés után. Nem ez az álommunka, szóval ha találok valami jobbat, szeretnék váltani. Ez egy 9 hónapra szóló határozott idejű szerződés. Az állam támogatásként adja a fizetésem felét, de csak egy összegben, a 9 hónap letelte után fizetik ki a közig szervnek. Ha nem töltöm ki a 9 hónapot, a munkáltatóm nem kapja meg a támogatást. Azt mondták a szerződés megkötésekor, ha el akarok menni, persze elengednek közös megegyezéssel, csak nekik okozott kár címén megtéríttetik velem azt a részt, ami így az állami támogatás hiányában a tervezetten felül terheli az ő költségvetésüket. Ezt megtehetik?

Előre is köszi a hozzászólásokat.

Bogie # 2005.12.28. 15:32

Lorna, jogos lenne a követelésük, hiszen te 9 hónapra szerződtél és ha elmész ezzel nekik kárt okozol. Kilenc hónap nem túl hosszú és jól jöhet még, hogy van valami az önéletrajzodban, ami tapasztalatnak mondható. Szerintem 5-6 hónap után kezdj el nézelődni, és csak a 7. hónap végétől kezd elküldeni a pályázataidat.

A határozott idejű szerződéseket a lejártuk előtt csak közös felmondással lehet megszüntetni, nyilván a te esetedben ebbe a munkáltató érthető okok miatt nem mehet bele. A másik a rendkívüli felmondás lenne, de arra viszont nem fognak okot adni.

lorna # 2005.12.29. 07:37

Köszi a választ, én is így gondoltam egyébként. De ezt az állást is 5 hónap keresgélés után találtam, és nincs garancia, hogy legközelebb hamarabb fog menni + ahova menni szeretnék (ha sikerülne), oda jó ha egyszer bejut az ember, nem mondhatom, hogy inkább 5 hónap múlva mennék, mert akkor már nem lesz hely. +ez az állás a szakvizsga időbe se számít bele. Szóval ha így alakul, inkább fizetek, addig meg félreteszem a fizetésem egy részét, és örülök, hogy a szüleim tudnak támogatni anyagilag, ha arra van szükség.

Bogie # 2005.12.29. 09:17

Off. Lorna, karrierépítéssel kapcsolatban esetleg érdemes lehet benézned az index oldalán a Karrier, munka / Álláskereső tapasztalatok topikba.

Scully # 2006.01.06. 10:40

Sziasztok!

Örömmel jelentem, hogy tegnap elott közös megegyezessel megszunt a munkaviszonom.

Ugyanakkor megintcsak kitoltak velem, mivel csak a közös megegyezés aláírása után közölték velem, hogy nem fizették be az utolsó félévi tandíjamat. Pedig a szándéknyilatkozat szerint amit félév elején kellett leadni vállalják, hogy ők fizetik. Most itt állok, mert a leckekönyvemet nem tudom felvenni, vizsgázni sem tudok, pedig holnap lenne egy vizsgám. Így elveszítek egy vizsgaalkalmat plussz még rohangálhatok, hogy tisztázzam magam.

Ugye ezt már bebuktam?

Köszi,
Scully

rollings # 2006.01.06. 11:18

Sziasztok!
Egy könykiadóval van egy szerődésünk, amit most fel szeretnénk bontani. A kiadó ehhez írásban hozzájárult (mármint a felbontáshoz), de nem küld semmilyen dokumentunot hozzá. Én úgy gondolom kellene írnunk erről is egy megállapodást, a későbbi viták elkerülése végett, ugyanis a könyv megjelentetését másik kiadóval fogjuk folytatni.
Az a kérdésem, ha elküldöm e-mail-en az eredeti szerződést, akkor az alapján tud valaki segíteni nekem abban, hogy készít egy közös megegyezésű szerződésbontást?
Köszönöm

Bogie # 2006.01.06. 12:42

Rollings, ennek semmi köze a határozott idejű munkaszerződésekhez...

Bogie # 2006.01.06. 12:49

Scully, mi van a közös megegyezésedben? Gondolom, hogy azzal zárul, hogy a felek elismerik, hogy semmilyen követelésük sincs a másikkal szemben vagy valami hasonló.

De nem is értem, hogy hogy nem vetted észre, hogy iratkoztál be erre a félévre, ha nem volt kifizetve a féléved?

Na, mindegy, ezt már neked kell kifizetned...

Scully # 2006.01.06. 13:51

Bogie,

Igen, az van benne.

Beiratkozni pedig szándéknyilatkozat alapján tudtam. Sajna a suliból eddig nem értesítettek, hogy nincs kifizetve ez a félév. Õk pedig ígérgettek fűt-fát, aztán beteg lettem, de előtte is kértem, hogy adjanak róla igazolást. Utána pedig jött ez a közös megegyezés. Az nagy hülyeség volt, hogy akkor nem kérdeztem rá, nem is jutott eszembe. Mindenesetre ügyesen csinálták.

De ha egyszer a szándéknyilatkozatot aláírták, ráadásul a számla is ott van náluk, aminek a fizetési ideje lejárt... ?

Tudom, ezt már tényleg bebuktam.

Bogie # 2006.01.06. 14:15

Majd megjogászkodja valaki, de nem lesz könnyű kipréselni belőlük, ha egyáltalán sikerülhet.

Hiába van a szándék nyilatkozat és a számla, ha te most nem fizeted be a tandíjat, akkor elúszik a félév. Annyit egyébként meg lehetne próbálni, hogy a sulin keresztül megsürgetik a céget, hogy egyenlítse ki a tartozását és amikor ez megtörténik, akkor az iskola visszautalja neked a befizetett tandíjat.

A gond leginkább az, hogy időközben te felmondtál és elismerted, hogy semmilyen követelésed nincs a céggel szemben. Õk pedig a tanulmányaid támogatását egyébként is csak fennálló munkaviszony mellett vállalták.

the big cat # 2006.01.06. 15:47

Scully, a helyzet az, hogy enm feltétlenül buktad be. Szerintem a tanulmányi szerződésed alapján azt ki kellett volna fizetniük korábban, és az a kötelezettségük 3 évig nem évül el, a közös megyezés aláírásakor ténybeli tébedésben voltál, vagy esetleg rosszhiszeműen tévedésben tartottak, ami ok annak megtámadására. fenyegesd meg őket perrel.

Bogie # 2006.01.06. 18:38

Végülis abban van valami, hogy szeptemberi vagy max. októberi lehet az a számla. És valóban miért is feltételezte volna Scully, hogy nem fizették ki a számlát.

Ezzel együtt nem valószínű, hogy fizetnek, de meg kell próbálni.

the big cat # 2006.01.07. 05:37

Szerintem bíróság előtt biztosan nyerne.

Bogie # 2006.01.07. 10:27

Ebben igazad lehet, de szerintem abban bízik a munkáltató, hogy először is Scullynak ki kell fizetnie a sulit (ha nem akar pont a végén halasztani, ami nyilván előnytelen lenne neki), aztán az ügyvédet is ki kellene fizetnie, hogy egyáltalán foglalkozzon a témával, itt már pár százezres költségnél jár, ráadásul nem egy-két hét alatt zajlik le a per... Ja, és hogy Scully abszolút tájékozatlan és senki nem fog a környezetében segíteni.

Persze, az is lehet, hogy éppen a volt munkaadója tájékozatlan és elhiszik, hogy semmi rossz nincs abban, ahogy ezt az ügyet intézték.

Mindenesetre érdemes lehet velük tárgyalni, hátha a konkrét lehetőségek ismeretében mégsem akarják erőltetni a pert és kifizetik a számlát maguktól.

Scully # 2006.01.07. 20:12

Sziasztok!

Ez nagyon feldühített és nem riadok vissza semmitől. Ha ők így, én is!

A számlát november végén kaptam meg és adtam le a HR-re. Folyamatosan ígérgették, hogy kifizetik, de nem tették meg. A számla már több mint egy hónapja náluk volt. Sajnos nem emlékszem mi volt a számla dátuma illetve a fizetési határidő, de leellenőrzöm a sulival. A pénzt kifizettem már, különben nem tudnék vizsgázni menni.

Az igazság az, hogy már régóta tervezték, hogy elküldenek a cégtől közös megeggyezéssel. Tudom, hogy ez az egész helyzet bonyolult, de ha már hónapokkal korábban tudták, hogy erre készülnek, akkor miért szakították meg akkor a tanulmányi szerződést velem. Sokkal egyszerűbb lett volna a szitu mindenki számára.

Egyébként tényleg arra játszanak, hogy ők mindent tudnak a munka tv-ről (persze ők is csak akkor tudják, ha felhívják az ügyvédi irodát, maguktól nem tudnak ezek semmit) a dolgozók pedig tájékozatlanok. Ráadásul hülyére vesznek. Hogy mondhat olyan egy HR-es, hogy elfelejtette mondani? Könyörgöm ez is a tárgyalás része, vagy nem?

Ráadásul semmi konkréttal nem tudtak kirúgni, csak mondvacsinált indokokat hoztak fel. Tudom hogy azért rúgtak ki, mert túl sokat tudok a kis játékaikról cégen belül és kívül....

Először leellenőrzöm a számla dátumát aztán megírom nektek is.

Mennyi időm van arra, hogy cselekedjek? Úgyértem mennyi az elévülési idő?

Köszi,
Scully

Ui: Egyszer valakinek meg kell szorongatni őket, nem hihetik ők sem, hogy mindent megtehetnek.

Bogie # 2006.01.07. 20:18

30 nap, ha a megtámadást kérdezed.

Scully # 2006.01.19. 10:02

Sziasztok!

Visszakértem a számlát. Nov. 25. a teljesítés és a kiállítás napja is. Másnap le is adtam a cégnél. Fizetési határidő Dec. 10. Két aláírás is volt rajta, hogy fizethető. December 8-tól voltam beteg.

Amikor közölték, hogy nem fizetik ki, akkor azt mondták, hogy amikor én dec végén (november volt, nem december) leadtam, akkor ők már tudták, hogy lesz ez a közös megegyezéses dolog.

Mit gondoltok? Így is ugyanaz a helyzet, amit a múltkor gondoltatok. Védhető az álláspontom.

Hangsúlyoznám, ez a félév már akkor letelt és a szándéknyilatkozatot még szeptemberben aláírták és le is van adva a főiskolára.

Köszönöm,
Scully

Bogie # 2006.01.19. 11:18

Nem lenne baj, ha rajta lenne az átvétel dátuma.

Egyébként szerintem ez az egész kekeckedés, nem változtat semmit az eddigieken.

A jövőre nézve viszont jó lecke, bármit kiadsz a kezedből legyen róla másolatod, amin kék tintás aláírás van, hogy ki és mikor vette át, amit te szépen elteszel otthon.

the big cat # 2006.01.19. 11:38

Tökmindeyg, az én álláspontom egy fikarcnyit sem változott, tökmindegy mikor vették át a számlát, az számít mely időszakra vonatkozik, ha most nyújtanád be is ki kellene fizetniük, akár még a nincs egymással szemben követelésük klauzula elelnére is, hiszen az a munakviszoynra vonatkozik, a tanulmányi szerződés meg egy attól külön jogviszony, még akkor is, ha arra tekintettel jön létre.

georgina # 2006.01.19. 16:54

Szeretnék segitséget, tájékoztatást kérni egy összetett problémában.

Egy gyermekét egyedül nevelő anyuka az önkormányzatnál munkát kapott. Mivel munkanélküli járadékban részesült, ezt természetesen lemondta. Az önkormányzat (családsegitő) határozott idejű megbizással alkalmazta, (mivel egy kismama helyére vették fel, aki május 15-ére van kiirva szülni). DE! Egyetlen szóval nem tájékoztatta senki, hogy ez gyakorlatilag nem számit munkaviszonynak, több a levonás, mint normál esetben, se szabadság, se egyéb juttatás, sőt, ha betegállományba kényszerül, még táppénzt sem kap. Gyakorlatilag majdnem annyi pénzt kap, mint amennyi a munkanélküli járadék volt. Ráadásul a "fizetés"-t ugyan megkapja, de semmiféle elszámolást nem kap, hogy mire mennyit vontak. Állitólag ez sem jár. Ugy vették fel, hogy ha a kismama megszül, utána lehet "normálisan" alkalmazni. Ezek után viszont erősen aggályos, hogy normalizálják- e ezt az alkalmazást, és a kritikus időszak letelte után egyszerüen utcára kerül, hiszen végülis ez nem munkaviszony. Mit lehet tenni ilyen esetben?
A választ előre is köszönöm!