határozott idejű szerződés, felmondás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 11:03

Nem akadálya az igény érvényesítésének, de nehézséget okozhat. A munkáltató arra fog hivatkozni, hogy a citált szövegrész úgy éretndő, hogy ők megfizették az illetmény, te pedig elismerted, hogy további követelésed nincs.

Tatesz # 2007.06.11. 10:30

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni határozott idejű munkaszerződés felbontása kapcsán. Nemrég közösen szerződést bontottunk volt munkavállalómmal. A szövegben ez állt: "X cég és XY (adatok) közös megegyezéssel szerződést bontanak. X cégnek és XY-nak XY illetménye kifizetésének megtörténte után, sem anyagi, sem jogi követelése nem lehet egymással szemben."

Ennyi. Egy jogász ismerősöm mondta, hogy pongyola a megfogalmazás, de többet nem tudott. Az "illetményem kifizetésével" adódtak gondok. Ennek a mennyisége ugyanis finoman szólva sem felel meg a szerződésben foglaltaknak, valamint az utazási költségtérítést az (agglomerációban lévő) otthonom és a munkahelyem közt. Már felszólítottam ezek rendezésére, de a válasz az volt, hogy már nem követelhetek semmit a szerződésbontás miatt. Elszámolás nem történt. Szabályszerű ez így? Van értelme folytatnom a harcot a pénzemért? - Dokumentációim vannak, tehát a pénz járna, de a szerződésbontás szövege akadályt képez-e ebben?

ildi82 # 2007.06.01. 10:52

köszi

nyusz66 # 2007.06.01. 10:43

Munkavállaló azonnali hatállyal szintén csak rendkívüli felmondással mondhat fel. Akkor pedig indokolni kell. (És komoly indokokkal, amik a Munkaügyi Bíróságon is megállják a helyüket.)

ildi82 # 2007.06.01. 10:03

én is erre gondoltam de azért biztos ami biztos alapon megkérdeztem :)

továbbá lenne mégegy kérdésem:
ha a munkavállaló mondd fel azonnali hatállyal, azt meg kell indokolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.31. 20:06

LOL
A rendkívüli felmondás azonnali hatályú.

ildi82 # 2007.05.31. 15:40

az lenne a kérdésem, hogy ha a munkáltató rendkívüli felmondással él, akkor a munkavállalót kötelezheti további munkára? pl. új ember betanítására gondolok..

atram # 2007.05.16. 21:21

Én is segítséget szeretnék kérni:
3 éve kezdtem el tanítani egy középiskolában. Első évben egy 10 hónapos, teljes munkaidős határozott idejű szerződést kötöttek velem (azt mondták, így szokás, ez a "próbaidő" a tanároknál). Június végén jelezték, hogy még nem egészen tudtak dönteni az ügyemben, ezért még egy évig határozott idejű szerződést akarnak. A következő évtől részmunkaidőben dolgoztam (fél állás, mivel ösztöndíjas Phd képzést kezdtem el), június végén lejárt a
szerződésem, amikor is közölték, hogy szeptemberben várnak vissza. De nyárra nincs fizetés. (Ezt nagyon igazságtalannak tartottam, főleg mivel év közben semmilyen szabadságot nem vettem igénybe.) Jeleztem, hogy ha nyáron nem kellek, akkor szeptemberben se számítsanak rám. Erre megoldották (újabb 2 hónapos határozott
szerződéssel), de szeptemberben ismét egy 10 hónapos szerződést kaptam.
Fontos lehet még, hogy 2 szakirányú egyetemi diplomám van, 3. és 2. éve tanítom ugyanazokat a csoportot és tökéletesen megfelelek a munkakörnek.
Meddig lehet még ezt velem eljátszani? Úgy halottam, hogy "próbaidőzni" max. 3 évig lehet, ezután már el kell tudni dönteniük, hogy akarnak-e alkalmazni véglegesen. Igaz ez? Hivatkozhatok erre? Szeretnék végre határozatlan idejű szerződést.
Nagyon köszönöm!

béci16 # 2006.03.15. 18:40

Az alábbi esetben szeretném kérni valaki segítségét:
Immár csaknem 3 éve dolgozom egy közigazgatási szervnél, határozott idejű szerződésekkel. Az első köztisztviselői kinevezésemben még szerepelt a gyesen lévő kolléga helyettesítése, viszont a többiben ilyen kitétel már nincs. Ezzel igazából nagy problémám nem volt, mígnem 2004. decemberében munkáltatóm azt a szimpatikus intézkedést foganatosította, hogy a szerződést nem 2005. január 1-től kötötte, hanem 2005. január 3-tól. Az intézkedés hátterében a Ktv. azon módosítása lapult meg, miszerint aki január 1-jén nincs állományban annak nem jár az egy havi különjuttatás. Gondolhatom, hogy ezzel a jogos érdekeimet sértették, még annak tükrében is, hogy az AB. ezt a törvényi szövegezést megsemmisítette és, ha erkölcsileg nem is de anyagilag kárpótolt?
A köztiszviselői jpgviszonyom önmagától határozatlan idejűnek tekinthető vagy valamely fórumnak ezt ki kell monadania (Munkaügyi Bíróság)? Fentiek tükrében, Önök szerint a határozott idő elteltével felmodási idő és minden egyéb nélkül elbocsátható vagyok?

Segítségüket előre is köszönöm.

Kála # 2006.02.13. 10:09

Bár az megérne egy misét, hogy pontosan hogyan is került meghatározásra a szerződésedben az a bizonyos egy hónap...

Kála # 2006.02.13. 10:08

Majdnem:
Mt. 79.§ (6) A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik. A harmincnapos vagy ennél rövidebb időre létesített munkaviszony azonban csak annyi idővel hosszabbodik meg, amilyen időtartamra eredetileg létrehozták.

Zsékettő # 2006.02.13. 07:28

Még egyszer kérdeznék:

Lejárt feb. 9-cel a határozott idjű szerződésem.DE, dolgozom tovább.Mert itt a cégnél lazán kezelik ahtáridőket, s a munkaügyis csaj, még nem csinálta meg a határozott idejű szerződésem.

Akkor ezek szerint határozatlan idehjű a munkaszerződsem?Hiába tólja teszem azt 15.-én az orrom alá a határozottat, ha nem írom alá, azt jogosan megtehetem?
Mert van nyoma az aláírós tömbön, hogy dolgoztam a szerződésem letelte után is.

Előre is köszi!

egnecs # 2006.02.07. 17:09

Tanácsot szeretnék kérni:

34 és fél éves egy munkahelyen eltöltött közalkalmazotti munkaviszony esetéről van szó, a határozott idejű szerződés még másfél évig tart. A munkáltató az önkéntes nyugdíjba vonulást "szorgalmazza" leépítés miatt, ami nekünk nem tetszik, mert anyagilag ez tűnik a legrosszabb megoldásnak. Az öregségi nyugdíjra jogosultság megvan. Milyen juttatásokra van esély? El lehet-e érni, és megéri-e elérni, hogy a munkáltató mondjon fel és ebben az esetben mik a kilátások? Mondvacsinált fegyelmi elbocsátástól hogyan óvhatjuk meg magunkat?

Előre is köszönöm a választ!

Bogie # 2006.02.06. 12:05

Zsékettő, szerintem 3 hónapnyi munkaidő miatt nem érdemes munkaügyi perben gondolkodni. Ráadásul el akarsz menni, így aztán tényleg semmi értelme. Egyébként nincs is szó színlelt szerződésről, mert azt írod, hogy munkaszerződéseket kötöttél. Igaz, hogy 3-at egymás után, havonta, de szerintem ez még önmagából nem ok perre. Mit akarnál vele elérni?

Ha letelik a hónap egyszerűen nem írsz alá következő szerződést. Nem is kell felmondanod, mivel megszűnik a munkaviszonyod azon egyszerű oknál fogva, hogy lejár a határozott idejű szerződésed.

A kilépőpapírjaidat az utolsó napon ki kell adniuk és ki kell fizetniük minden járandóságodat egyösszegben, aznap, beleértve a szabadságmegváltást.

Zsékettő # 2006.02.06. 09:53

Üdv. mindenkinek!

Végigolvasva a fórumot, sok új infóval gazdagodtam:).

Viszont egy dolog még nem annyira világos.
A cég már a negyedik 1hónapos ahtározott idejű munkaszerződést íratja alá velem.
A kérdésem az lenne, hogy: ha nem írom alá a következőt feb.10-én, mert le akarok lécelni a cégtől, akkor (ha jól olvastam a fórumot) az utolsó naptári napot követő munkanapon nem meygek be akkor megszűnt a munkaviszonyom?

Illetve, a színlelt szerződés miatt ezt meg leeht támadni munkaügyi perben?S mi ennek a menete?

Illetve, maradt tavalyról 3nap szabim, plussz az idei a januárra.Ha nem vettem ki, akkor ezt ki fogják fizetni?

Előre is köszönök minden tippet!

Zsolti

Bogie # 2006.02.02. 19:04

Scully, nem az a kérdés, hogy máshol miből áll a csapatépítés (mi pl. sose kirándultunk), hanem az, hogy mi volt a hivatalos program, része volt-e a kirándulás vagy vége volt a programnak és mindenki haza, illetve kirándulni indult.

De ezt itt mi úgysem tudjuk eldönteni. A munkáltatóval kellene zöldágra vergődni.

Bogie # 2006.02.02. 19:00

Vori, egyezzetek meg közösen!

Scully # 2006.02.02. 16:15

Bogie,

HOgy lehet a kettőt külön választani? Minden ilyen csapatépítős izé kirándulással zárul.

Kötelezővé tesznek egy ilyen programot a tanároknak ahol mindenki tudta, hogy kirándulással fog végződni. Nem volt megoldott, hogy hazavigyék azokat, akik nem kirándultak. Nyilván ő is hazajött volna, hisz volt mit csinálnia itthon.

Köszönöm,
Scully

vori # 2006.02.02. 16:13

Lenne valami jó ötleted, hogy hogy oldjam meg, hogy ne kelljen visszajönnöm dolgozni.6 hétre kéne kitalálni valamit mert április közepén lejár a szerződésem.

Bogie # 2006.02.02. 15:54

Ha a munkahelyed kéri, akkor biztosan, egyébként véletlenszerűen ellenőrzik az orvosokat és a betegeket. Viszont a vége rendkívüli felmondás és pénzbüntetés. Az összeget nem tudom, de biztosan több, mint amit táppénzre kapsz.

vori # 2006.02.02. 15:50

Bogie:
A szabikat már megkaptam Febr 6-tól 4 hetet.
Gyakori, hogy kijárnak ellenőrizni?

Bogie # 2006.02.02. 14:27

Scully, mivel anyukád nem egyenesen haza ment, így olyan, mintha otthon törte volna el a lábát.

A kirándulás ezek szerint nem volt része a hivatalos programnak?

Bogie # 2006.02.02. 14:23

Lesz, ha kimegy az ellenőr és rád bizonyítják a táppénzcsalást...

Biztos, hogy ki fog neked adni a cég 4 hét szabadságot egyszerre?

vori # 2006.02.02. 12:43

Kedves fórumozók!
Nekem is határozott idejű szerződésem van ami áprilisban lejár.Fel szeretnék mondani a cégnél de ezt ugye nem tehetem meg.Februárban elmegyek 1 hónap szabadságra.Az járható út úgy, hogy a szabadság lejárta után elmegyek táppénzre április közepéig és akkor a táppénz alatt jár le a munkaszerződésem?Lesz ebből nekem valami hátrányom?
Köszi
vöri

Scully # 2006.02.01. 16:18

Akkor majd megkérem őket.... :-)))

Más:
Anyukám tanár és az iskola kötelezővé tett egy ún. egynapos csapatépő tréninget. Mindez két héttel ezelőtt történt. Pénteken nem jöttek haza, hanem rögtön mentek erre az összejövetelre. A szombati értekezlet után elmentek kirándulni ahol ő eltörte a lábát. Akkor még úgy tönt, bokaficam, de hétfőre már akkorára dagadt, hogy elmentek a kórházba vele, aholis megállapították, hogy ez bizony törés.

Az iskolatitkár idetelefonált, hogy az igazgató azt üzeni, hogy ez munkahelyi balesetnek számít, így megkapja a 100%-os táppénzt. Ma pedig - mivel TB ellenőrzést kaptak - azt állították, hogy a kirándulás nem volt kötelező így ez mégsem számít munkahelyi balesetnek, mivel az értekezlet után történt. Persze csak együtt tudtak hazajönni busszal, lehetett választani, hogy kint állnak a hidegben egy órát várva a többiekre, vagy kirándulnak. Hát anyu a kirándulást választotta. Összesen ketten nem mentek velük.

Ez az egész egyébként azért robbant ki, mivel ez egy egyházi iskola és állami pénzből szervezték ezt az izét és most félnek, hogy ez kiderül. Undorító dolognak tartom, hogy e miatt most képesek lennének "beáldozni" anyut.

Mi a véleményetek?

Köszi,
Scully