terhesség - felmondás?

anyuka02 # 2015.02.26. 13:17

Tisztelt Cím!

Határozatlan idejű szerződéssel április óta dolgozom egy cégnél. 2 hete bejelentettem terhességemet. A munkaadóm semmiképp nem szeretne tovább foglalkoztatni. (konkrétan látni sem bír) Tudom, hogy védettségem van, de tartok tőle, hogy ha nem mondok fel, keresnek valamilyen okot a felmondásra. Mit tehetek, mire készüljek fel? Mi az, amibe semmiképp ne menjek bele?
Előre is nagyon köszönöm segítségüket!

vaczkor... # 2015.02.26. 14:14

Mit tehetek, mire készüljek fel? Mi az, amibe semmiképp ne menjek bele?

Gondolom a kérdés költői…

Ha nem mond fel, úgy a munkáltató vagy megvárja amíg megszül és ekkortól évekig nem fogja látni önt, vagy rendkívüli, új nevén azonnali hatályú felmondással elküldi, ennek azonban szigorú szabályai vannak.

Ha nem akar elmenni, semmiképpen ne írjon alá közös megegyezéssel történő jogviszony megszüntetést tartalmazó okmányt.

Kérdező1 # 2015.02.26. 17:45

Tisztelt Cím!
2015. január 1-jén járt le egy éves határozott idejű munkaszerződésem. A mai napig nem kaptam a munkáltatómtól módosított szerződést. Január első munkanapjától szerződés nélkül dolgozom. Aláírathat visszamenőleg 2015. január 2-től határozott idejű szerződést velem a munkáltató? Jogszerű? Vagy csak határozatlan idejűt kaphatok?
Köszönöm szíves válaszát!

Kérdező1 # 2015.02.27. 08:34

2015. január 1-jén járt le egy éves határozott idejű munkaszerződésem. A mai napig nem kaptam a munkáltatómtól módosított szerződést. Rendesen dolgozom január első munkanapjától szerződés nélkül. Aláírathat visszamenőleg 2015. január 2-től határozott idejű szerződést velem a munkáltató? Jogszerű? Vagy csak határozatlan idejűt kaphatok?
Köszönöm szíves válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.27. 09:45

Nem az kérdés hogy aláírathat-e, hanem az, hogy aláírod-e.

Levente49 # 2015.02.27. 11:55

Tisztelt Fórum!

Következő kérdésre szeretnék választ kapni.

3 hónapos terhes kismama munkaviszonyát munkáltató közös megegyezéssel, azonnali hatállyal megszüntette.

Felmondási idővel kapcsolatban nincs rendelkezés meghatározva a megegyezésben.

Kérdés:

A terhesség tényét nem közölte előre. Úgy tudom, már nem kell.

Kismamának a munkáltató nem mondhat fel. Ez igaz a közös megegyezés esetére is?

Mi történik a felmondási idővel? Ha nincs róla szó a megegyezésben, jár-e akkor is (és hozzá a munkabér)?

Köszönöm előre is.

Sherlock # 2015.02.27. 12:07

Ezt elcseszte.

Ha azonnali hatállyal megszűnt, akkor nincs felmondási idő.

A terhesség tényét nem közölte előre. Úgy tudom, már nem kell.

Legkésőbb a közléskor jelezni kell.

Kismamának a munkáltató nem mondhat fel. Ez igaz a közös megegyezés esetére is?

Nem.

Mi történik a felmondási idővel? Ha nincs róla szó a megegyezésben, jár-e akkor is (és hozzá a munkabér)?

Nincs felmondási idő, a megállapodás szerinti napon szűnik meg a munkaviszony. Ha "azonnal", akkor azonnal, ha két hét múlva, akkor két hét múlva. Amíg nem szűnik meg, járni kell melózni - ha pedig megszűnt...

Lyonee # 2015.02.27. 14:29

"3 hónapos terhes kismama munkaviszonyát munkáltató közös megegyezéssel, azonnali hatállyal megszüntette."
Ha közös megegyezés volt, akkor nem a munkáltató szüntette meg a jogviszonyt, hanem az a két fél közös akaratával történt. Ez nem munkáltatói felmondás.

wers # 2015.02.27. 16:22

Legkésőbb a közléskor jelezni kell.

Miért kell? Ha nem akarja? Persze akkor bukja a védettséget.

Sherlock # 2015.02.27. 17:03

Borús hangulatban vagy Wers kedves?

wers # 2015.02.27. 17:21

:)) nem (már nem)

wers # 2015.02.27. 18:10

Business Law, el tudok képzelni olyan élethelyzetet, amikor még nem akarja elmondani... ennek nincs köze a joghoz. (a kedvemet nem rontottad el, nem olyan egyszerű az)

Lyonee # 2015.02.27. 18:49

Nem kell.

wers # 2015.02.27. 20:01

Viszont az ember kell hogy tajekoztassa a munkaltatojat ahogy tudomast szerez rola.

A törvénymódosításnak ez lett volna a lényege, de KBS nemrég beidézte az AB javallatát, hogy is kell ezt értelmezni... nem minősítem, próbáltam visszakeresni, de fáradt vagyok hozzá.

Jana2015 # 2015.03.03. 10:03

Üdv, az lenne a kérdésem, hogy gyes lejárta előtt 60 nappal visszajelentkeztem a munkahelyemre. A munkahelyem visszajelzett, hogy megszűnt a pozícióm átszervezés miatt, így közös megegyezéssel szerződést akarnak bontani. Még nem adtam nekik választ, de időközben újra terhes lettem...Vissza kell, hogy vegyenek? Ugyanabba a munkakörbe (vagy hasonlóba) és a régi munkabéremért vagy el kell fogadnom alacsonyabb beosztást is kevesebb bérért? Köszi a segítséget!

malta9 # 2015.03.03. 15:04

Kedves Szakértők!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy tegnap valahol azt olvastam, hogyha valakinek rokkantsági ellátása is van, akkor nem jár meg a végkielégítés felmondás esetén. Ez vonatkozik a rehabilitációs ellátásra is? Igazából ezek egyike sem nyugdíjszerű ellátás 2011 óta.

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.03.03. 16:03

malta9

A nyugdíjas munkavállalónak nem jár, nyugdíjas munkavállaló az, aki

ga) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),

gb) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,

gc) a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) részesül,

gd) egyházi jogi személytől egyházi, felekezeti nyugdíjban részesül,

ge) öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,

gf) növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy

gg) rokkantsági ellátásban részesül.

ObudaFan # 2015.03.03. 16:05

Jana2015

Ha még nem mondtak fel, akkor a terhességed miatt már nem is mondhatnak. A munkaszerződésedben pedig a munkakör meg van határozva, azt módosítani csak közös megegyezéssel lehet.

malta9 # 2015.03.03. 16:06

Köszönöm! Akkor ezek szerint a rehabilitációs ellátásra nem vonatkozik.

Jana2015 # 2015.03.03. 19:16

Kedves Óbudafan!
Köszi a választ. Mivel én úja munkába szeretnék állni, ameddig csak terhességem engedi, így ragaszkodhatok az eredeti munkabéremhez, ugye? Köszi, Jana

kovasza # 2015.03.05. 19:50

Kedves Jana2015,

Olvasatom szerint még GYES-en vagy. A gyermeked 3 éves koráig nem mondhatnak fel. A gyermeked 2 éves korától bármikor visszamehetsz dolgozni és a gyermeked 3 éves koráig felmondási védelem alatt állsz. Tehát a gyermeked 2 és 3 éves kora között a munkáltatód köteles foglalkoztatni. Felmondani csak a GYES-ed lejárta után mondhat fel. Azonban a terhességed miatt így sem mondhat fel és ha időközben az elmúlt majd 3 évben bérfejlesztés volt a munkáltatódnál azt is köteles megadni neked.

szzsa # 2015.03.19. 09:20

Tisztelt Jogi Fórum! Abban kérném a tanácsukat, hogy 2014 máj 31 megszűnt a munkahelyem, ami határozatlan időre szolt. Június végén derült ki a terhességem , amikor 3 és fél hónapos voltam. Decemberben meg született az újabb családtag.A nagyobbik gyermekemmel 2014 áprilisában és májusában táppénzen voltam amit a munkáltató nem adott le az OEP-nek. Ebben az estben mi a teendőm?

Zengőbérci # 2015.03.19. 11:28

Így egy év után semmi.
A táppénz igényt az Ebtv. értelmében legfeljebb hat hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni.

Vivi0904 # 2015.03.21. 16:23

Tisztelt Szakértők!

6 hetes terhes vagyok. Operátor vagyok egy multi cégnél, ahol 3-4 műszakban dolgozom, tehát elkerülhetetlen az éjszakázás. Mik ilyenkor a lehetőségeim? Egyedül a veszélyeztetett terhességre hivatkozott táppénzt vehetem igénybe 9 hónapon keresztül? Illetve, ha igen, hogyan zajlik ez? 2 hetente kell mennem nőgyógyászhoz igazolásért, majd a háziorvoshoz a táppénzes papírért, azután a munkáltatóhoz leadni azt?

Válaszukat előre is köszönöm!

erika2120 # 2015.03.26. 08:39

T Fórum!

Segítséget kérnék a következőekben:Kislányom jelenleg 2,5 éves, de tavaly január óta dolgozom, gyes mellett. A GYES gyermekem 3 éves koráig kerül folyósításra, ami 2015.08. közepén jár le. Jelenleg átszervezés miatt létszámleépítések vannak munkahelyemen. Kérdésem az lenne, hogy vonatkozik -e rám a ygermek 3 éves koráig felmondási védelem, vagy az a munka melletti gyes esetén már nem ?

Segítségüket köszönöm