terhesség - felmondás?

nozi # 2015.02.02. 17:10

Kedves Szakértők!

Munkahelyemen leépítések kezdődnek.Viszont ma derült ki, hogy gyermeket várok. Határozatlan idejű, alkalmazotti jogviszonyom van. A kérdésem arra vonatkozik, hogy mikor és hogyan jelentsem be az állapotom.?
Közös megegyezéssel szeretnének felmondani 03.31-vel, de eddig ezt csak szóban közölték velünk.
Ha emailben közlöm a tényt elég-e, vagy kell bármiféle orvosi papír is. Még fiatal a terhességem, így ilyen papírt még nem tudok adni, ha kell. Vagy ez nem is kötelező?
Ha a közös megegyezést aláírom ,akkor már nem lesz terhességi védelmem?
köszi a választ előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 17:12

ogy mikor és hogyan jelentsem be az állapotom.?
Minél hamarabb. Írásban.

nozi # 2015.02.02. 17:19

Kedves KBS !

Az írásban az e-mail is jó?
üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 18:10

Jobb a levél. (Az e-mail nem minősül írásbeli közlésnek, és ha vitatják, gond lehet a bizonyítással.)

Sherlock # 2015.02.02. 18:12

Az e-mail nem minősül írásbeli közlésnek

Azért ezzel még várjuk meg a Kúriát, főleg hogy inkább annak áll a zászlót, hogy írásbeli.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 18:39

Ki vitte el odáig?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 18:40

(Egyébként sem lesz a Kúriai döntésnek kötelező hatálya, pláne visszamenőleg.)

Sherlock # 2015.02.02. 18:48

Még senki, de a munkaügyesek szerint tudtommal írásbeli, a polgárosok közül két tanácsot tudok, akik szerint írásbeli. Szerintem amúgy össznépi jogegységi lesz belőle mielőtt végleges lesz.

Az mindenesetre szerintem igaz, hogy ha a fax írásbeli, akkor nem nagyon marad védhető érv arra vonatkozóan, hogy a sima email miért nem az.

ObudaFan # 2015.02.02. 22:01

Hogy a munkaügyisek szerint írásbeli, az agyján, Mt. 22. (2) § a) ha annak közlése a jognyilatkozatban foglalt információ változatlan visszaidézésére, a nyilatkozattevő személyének és a jognyilatkozat megtétele időpontjának azonosítására alkalmas elektronikus dokumentumban (a továbbiakban: elektronikus dokumentum) kerül sor. Mondjuk szerintem nem felel meg az e-mail ennek fokozott biztonságú e-aláírás nélkül, de ez még vitatható. De hogy nem munkaügyi jogvitában mi alapján lenne írásbeli, azt nem tudom.
2001. évi XXXV. törvény 4. § (1) Ha jogszabály a 3. § (2)-(4) bekezdésében foglaltakon kívüli jogviszonyban írásba foglalást ír elő, e követelménynek eleget tesz az elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumba foglalás is, ha az elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumot fokozott biztonságú elektronikus aláírással írják alá.

Sherlock # 2015.02.02. 22:16

Miért nem felel meg?

Egyjogász # 2015.02.02. 23:33

"Ha a közös megegyezést aláírom ,akkor már nem lesz terhességi védelmem?"

Közös megegyezéssel a terhesség alatt is meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.

A védelem a munkáltatói felmondás esetére vonatkozik, de az nem közös megegyezés.

(Közös megyegzés esetén mindkét fél akarja a munkaviszony megszüntetését munkáltatói felmondás esetén csak a munkáltató - úgyhogy olyan nincs, hogy "közös megegyezéssel felmondani".)

Egyjogász # 2015.02.02. 23:36

"Ha a közös megegyezést aláírom ,akkor már nem lesz terhességi védelmem?"

Közös megegyezéssel a terhesség alatt is meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.

A védelem a munkáltatói felmondás esetére vonatkozik, de az nem közös megegyezés.

(Közös megegyezés esetén mindkét fél akarja a munkaviszony megszüntetését, munkáltatói felmondás esetén csak a munkáltató - úgyhogy olyan nincs, hogy "közös megegyezéssel felmondani".)

Egyjogász # 2015.02.02. 23:37

A fórummotor monnyon le!!:)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 05:56

Miért nem felel meg?
Mert nem alkalmas a nyilatkozattevő személyének az azonosítására? Vagy az információ változatlan visszaidézésére?

Sherlock # 2015.02.03. 07:54

Hogy mire akarok kilyukadni: a faxból is csak a telefonszám derül ki, nem az hogy ki(!) küldte . Az info változatlan visszaidézésére pedig alkalmas a sima mail is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 11:48

Értelek én. De a faxot a törvény expressis verbis minősíti írásbeli közlésnek - az emilt meg nem. (Szerintem egyébként a jogalkotó az aláírt okirat faxon megküldött másolatára gondolt.)

Ahogyan te meg én könnyedén meg tudjuk változtatni egy aláíratlan doc-fájl szövegét, ugyanúgy tudja egy informatikailag képzett személy megváltoztatni az emil szövegét, egyéb adatait. Ujjgyakorlat.

Garfield79 # 2015.02.03. 13:25

Tisztelt Hozzáértők!

Mint munkáltató tudom hogy terhesség alatt a munkavállaló védelem alatt áll, felmondani neki nem lehet.
Mi van abban az esetben, ha a munkavállaló ezt kihasználva pl. engedély nélkül távozik munkaidő vége előtt, vagy nem jön be dolgozni amit előző nap fél órával a munkaidő vége előtt jelent be, ha nem végzi munkáját megfelelően?
A lényeg: attól hogy védelem alatt áll gyakorlatilag azt csinál amit akar? Ha nem akar nem jön be, ha akar igen, de hamarabb távozik, nem végzi el a munkáját, nem hajlandó a jelenléti ívet sem aláírni...? Én mint munkáltató nem vagyok védve? Élhetek-e ilyen esetben rendkívüli felmondással? Nem veszélyeztetett terhes, ráadásul adminisztratív munkát végez, semmi fizikai munka nincs rábízva, nincs is a munkaköri leírásában, azt leszámítva hogy a szemétkosárból dobja ki a szemetet, de gondolom ezt otthon is megcsinálja...

ObudaFan # 2015.02.03. 13:25

„Miért nem felel meg?”

Mert nem alkalmas a nyilatkozattevő személyének az azonosítására.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.03. 15:47

Garfield79, az azonnali hatályú felmondás nem tilos akkor se, ha terhes az a munkavállaló. Csak erős indok kell hozzá.

Garfield79 # 2015.02.03. 17:28

KBS, köszönöm!

Sherlock # 2015.02.05. 13:10

Értelek én. De a faxot a törvény expressis verbis minősíti írásbeli közlésnek - az emilt meg nem.

Melyik? A régi Ptké-ben volt benne, az újban nincs.

(Szerintem egyébként a jogalkotó az aláírt okirat faxon megküldött másolatára gondolt.)

Már korábban sem: BDT2001. 496: Az érvényességi feltételként megszabott írásbeli alak esetén további megszorító előírás hiányában nem szükséges a szerződést közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalni. Ha a jogszabály írásbeli alakot rendel, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában, írásbeli alakban létrejött szerződésnek kell tekinteni a levélváltást, a táviratváltást, és a géptávírón történt üzenetváltás útján létrejött megegyezést. A távirat és géptávíró esetében a címzetthez megérkező okirat értelemszerűen aláírást nem tartalmaz, hiszen a táviratot telefonon, míg a géptáviratot elektronikus úton továbbítják a címzetthez. Ezekhez hasonló az az eset, amikor számítógép felhasználásával és erre szolgáló program (szoftver) alkalmazásával készített szöveget elektronikus közvetítő segítségével (telefax) közvetlenül küldenek meg a címzetthez, így az okirat materalizált formában (írásban) csak a címzettnél jelenik meg. Az így keletkezett okirat híven tükrözi készítőjének gondolatait, de névaláírását nem tartalmazza.

Ahogyan te meg én könnyedén meg tudjuk változtatni egy aláíratlan doc-fájl szövegét, ugyanúgy tudja egy informatikailag képzett személy megváltoztatni az emil szövegét, egyéb adatait. Ujjgyakorlat.

A törvény azt mondja, hogy alkalmas, nem azt hogy megmásíthatatlan.

Mert nem alkalmas a nyilatkozattevő személyének az azonosítására.

Ahogy a fax sem, lsd. lejjebb. (Csak a telszám derül ki)

Dia34 # 2015.02.06. 13:18

nem tudom mit csináljak. február 13-án jár le a próbaidőm ,hétfőn megyek dolgozni, anyum azt mondja már szóljak hétfőn amikor megyek mert nem tehetnek ki mivel 35.dik éves leszek és veszélyezetett terhes. na de a nődoki azt mondta inkább ne szóljak addig de ha akkor meg felmondanak akkor bukta van.nehéz ez nagyon. köszönöm a segítséget

Beky # 2015.02.15. 16:34

Tisztel Hozzáértők!

Ha terhes vagyok és munkaidőben kell elmennem vizsgálatra, akkor a munkáltatónak azokat a mínusz órákat le kell majd dolgoznom?

A munkahelyemen azt mondták, a túlóráimból fogják levonni azokat az időszakokat amikor a reggeli vérvétel stb. miatt nem fogok beérni időben.

Ez tényleg így van?

Válaszukat előre is köszönöm.

istencsaszar # 2015.02.20. 10:23

Tisztelt Fórum!

2011-óta dolgozom egy vállalkozónál 2014 ókt.kiderült,hogy kisbabát várok amit én 2014 dec. közöltem a munkáltatómmal ő 2015 jan. közepén elküldött táppénzre és azóta egy hónapra adja csak a szerződésem azt is csak 2015 június 01-ig szeretné megírni, mert nem szeretne három év után szabadságot fizetni stb,én 2015 július 12-re vagyok kiírva és azt olvastam ,hogy szülés előtt van egy 42 napos lehetőség ha valakinek megszűnik a munkaviszonya szülés előtt ,hogy attól még jár neki minden egyéb ellátás pl: gyes.gyed,tgyás ha nincs meg ez a 42 nap szerződés vége és a szülés között akkor viszont csak a tgyás és a gyes jár egész végig ami 28.500.- jelenleg ez tényleg így van és ha igen ezt hol lehet megnézni és utána járni.

ObudaFan # 2015.02.20. 14:52

Itt valami nagyon nem stimmel. Határozatlan idejű munkaviszonyban voltál, most mégis havonta van valamilyen határozott idejű szerződésed hosszabbítgatva? MErt az úgy nagyon nem tűnik jogszerűnek.