Kedves Szakértők, Fórumozók!
Igazán nem szeretnék senkit sem sürgetni, de jó lenne ha tudnátok segíteni a korábbi kérdésemmel kapcsolatban...
Gyakorlatilag minden nap várom a munkahelyem válaszát és nem szeretnék a munkajog területén hiányos tudásom miatt hátrányos helyzetbe kerülni...
Kérlek, segítsetek!
Köszönöm! :)
terhesség - felmondás?
Oké, te mit akarsz? mármint dolgozni a jelenlegi munkahelyeden vagy távozni?
Azért ha mégis elküldenének rendes felmondással majd a munkába állást követő 30. nap elteltével (addig védett vagy, de ebben a szabadság töltése is benne van), akkor a következők járnak neked: felmondási idő (azt hiszem, 50 nap), végkielégítés (azt hiszem, 2 havi) és szabadságmegváltás (amiket még nem adott ki vagy nem fog kiadni a felmondási időd alatt).
Ha közös megegyezéssel szeretnétek (te is!) megszüntetni a munkaviszonyod, akkor legalább a fentiek legyenek benne.
Köszönöm a választ! Természetesen dolgozni szeretnék! (csak a legrosszabbra is fel kell készülni) Mostanában nem könnyű munkát találni, mellesleg szeretem is a munkámat. :)Ha közös megegyezés lesz a vége akkor jár vmi álláskeresési járulék v hasonló?
Köszönöm a válaszodat! Természetesen dolgozni szeretnék! ( Csak a legrosszabbra is fel kell készülni):)
Milyen szempontból fontos, hogy közös megegyezés, rendes felmondás vagy rendkívüli felmondás? Melyik esetben jár álláskeresési járulék?
Kérlek, még erre is válaszolj (ha nem terhellek le nagyon)! :)
Tisztelt Szakértők!
36 éves vagyok,9 hetesen ,2007 óta van állandó munkaviszonyom ,más-más munkahelyen,a jelenlegi munkáltatóm (2011.Szeptember óta) hónaponként hosszabbítja a szerződésemet,3.műszakba járok!Kérdésem az lenne ,munkahelyen mikor kell bejelenteni az áldott állapotomat?Meddig dolgozhatok 3.műszakba?Ha a havi szerződésemet nem hosszabbítják meg,mit lehet tenni?vagy mielőtt lejár a havi szerződésem táppénzre menni?
Gyed-et kapok-e így?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlöm!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy 13 hetes kismama vagyok 6 éve dolgozom egy munkahelyen.Két üzlete van a cégnek,és a minap bejelentette a főnököm,hogy azt amelyikben én is vagyok bezárja.De a cég az megmarad.Kérdésem az lenne,hogy én ebben az esetben mit tegyek?Fel tud e nekem mondani?Vagy már most menjek el táppénzre?Még kb 3 hétig leszünk nyitva.Félek,hogy esetleg engem valamilyen kár ér,pl kevesebb gyes stb.Válastát köszönöm.
Írásban is jelentsd be neki, hogy terhes vagy.
Sziasztok!
A sógórnőm Novenberben szülne jelenleg veszélyeztetett terhes(9-es kód) két hónapja. Munka közvetítőn keresztül alkalmazza egy cég(2012február eleje óta), de felhívta a közvetitő cég a sógórnőmet hogy csak jövőhónapig tartja táppénzen és felmond neki vagy fizetésnélküli szabadságra küldi mert nem jár neki táppénz.A terterhességet a munkáltatónak, és a közvetítő cégnek lejelentette, és még egy darabig dolgozott is(már ameddig birta).Mivel túl fiatal és nincs meg az egy éves össz munkaviszonya összesen fél és nem tudja mit tegyen.
A szerződés szerinti próbaideje lejárt.
Van-e valami lehetősége tenni valamit.
Ha mégis elküldik hova tud fordulni hogy valami bevételhez jusson.Írhatnak ide vagy, a marguly@gmail,com címre is.
Előre is köszönöm a segítséget
Zoltán
Küzdeni az igazunkért!
A terhessége miatt felmondási védelem alatt áll, legfeljebb azonnali hatályú felmondással lehetne megszüntetni a munkaviszonyát.
(Fontos kritérium, hogy a munkáltató is tudomást szerzett a terhességről, hiszen nála vannak az orvosi igazolások 9-es kóddal)
Abban viszont lehet igazság, hogy nem jár neki végig táppénz. Tudni kellene, hogy az első munkahelye előtt mikor járt iskolába és mennyi ideig...
Ebj. 46. § (4) szerint ha 18 éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy
iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik (azaz pl. munkaviszonya lett), és azóta is folyamatosan van biztosítása.
akkor egy évig jár táppénz.
Ha tényleg nem jár neki végig táppénz, akkor munkavégzés hiányában valóban fizetés nélküli szabadságon lesz.
Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy ha egy munkerőkölcsönző cégen keresztül dolgoztat a cégem, akkor a terhességemet mindkét cégnek be kell jelentenem, hogy védett legyek? Van ennek valami hivatalos formája?
És egy másik kérdés:
A bérpapíromon a szabadságos soron az összesen résznél 21 nap szerepel, a táppénzes soron pedig az összesen résznél 13 nap. Ez mit jelenthet? 13 nap után mi történik?
Előre is köszönöm a választ.
Szerinted hány céggel vagy munkaviszonyban?
(Az a betegszabadság. Utána jön a táppénz.)
számomra inkább az a megdöbbentő anyaként, hogy egy gyereket vállaló nőnek elemi problémát okoz a terhesség tényének a közlése, illetve saját magának a levédése.
kiskönyv? orvosi igazolás? na?
Kedves Szakértő!
A szíves segítségét szeretném kérni. Az első kérdésem az új munkatörvénykönyvvel kapcsolatos.
Jelenleg 9-es kóddal veszélyeztetett terhes állományban vagyok munkahelyi stressz miatt, május 17 óta, most akkor engem bármikor kirúghatnak?
Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a munkahelyi stressz miatt nem indokolt a táppénzes állomány és jog alapja sincs. Ezért támadható vagyok? Sajnos a munkahelyi stressz igaz. Nem táppénzcsaló vagyok Nagyon is szükségem lett volna a fizetésemre.
Válaszát előre is köszönöm és minden jót kívánok.
A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján - a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.
Ja és a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt.
Ja és a keresőképtelenséget nem a munkáltató bírálja - dönti el, hanem az orvos. -:)
Tisztelt Szerkesztőség!
Egy kelet-magyarországi nagyvállalatnál vagyok középvezető. Ez év júniusában írásban bejelentettem a munkáltatóm felé, hogy terhes vagyok (akkor voltam 7 hetes) és hogy a szülész-nőgyógyászom táppénzre vételemet javasolja. Következő naptól kezdődően táppénzes időszakomat megkezdtem. A cégnél - tulajdonosváltás és szervezeti átalakítások miatt - azóta csoportos létszámleépítést terveznek és előzetes információim szerint (azaz hivatalos dokumentációval erről még nem rendelkezek) engem is "rátettek a listára." Az információt adó arról is tájékoztatott, hogy most csak közlik velem, hogy a védelem megszűnése után szűnik meg a munkaviszonyom.
Kérdéseim:
- Valóban elküldhet csoportosban?
- Egyáltalán közölheti-e velem a felmondás tényét a munkáltató? Hiszen veszélyeztetett terhes vagyok...
- A csoportos létszámleépítésre (állami cég lévén) önkormányzati támogatást vesz igénybe a munkáltató. Ha csak cca. három év múlva fogja a munkaviszonyomat megszüntetni, akkor most megigényelheti rá a támogatást?
- Mi van abban az esetben ha a védelem ideje alatt vissza akarok menni dolgozni? Köteles visszavenni? Milyen munkakörbe, ha az enyémet "átszervezte"?
Várom megtisztelő válaszukat,
üdvözlettel:
Egy kismama
Szia!
Szerintem nem küldhetnek el, védelem alatt állsz. De ha gondolod, olvasd el az erről szóló két cikket:
Üdv. Atesz
Új Mt. szerint a felmondási védelem időszaka alatt is közölhető a felmondás, de a felmondási idő csak a védelem lejárta után kezdődhet el.
Régi Mt. szerint még közölni sem lehetett a felmondást.
Sajnos a médiában úgy terjedt el, hogy "táppénz alatt is ki lehet rúgni", ami nem igaz!
Terhesség esetén a védelem fennállásának feltétele, hogy még a felmondás közlését megelőzően a munkáltató bizonyítható módon tudomást szerezzen a munkavállaló terhességéről. Ezért nagyon jól tetted, hogy írásban tájékoztattad, mert onnantól védett vagy.
További fontos változás júli 1-től, hogy a szülés után csak abban az esetben van védelem, ha otthon is maradsz a babával. (Régi szabályok szerint a gyermek hároméves koráig mindenképpen védett lettél volna, akkor is ha szülés után visszamész dolgozni.)
Tehát nálad most az a helyzet, hogy közölhetik veled a csoportos leépítés tényét, de amíg terhes vagy és utána amíg otthon babázol, nem szűnik meg a munkaviszonyod.
Kedves Fórumozók!
1 hónapja kezdtem el dolgozni egy multi cégnél, de azóta kiderült, h babát várunk 6 hetes vagyok. a próbaidőm viszont 6 hónapos. Kérdésem az lenne, ha írásba bejelentem h terhes vagyok, akkor is betehetnek e 12 órába dolgozni, vagy kérelmezhetem, h vegyenek át 6 órába?Sajnos volt már egy vetélésem, vigyáznom kell magamra, de amíg tudok dolgoznék, viszont a 12 órákat már most nehezen bírom. Kollektív szerződés van, és 4 hónapos munkaidőkeret, és a szerződésbe leírják h min 4 órát, max 12 órába oszhatnak be, de ez terhesen is érvényes? 12 órát várandósan is ledolgoztathatnak?
Illetve, ha az orvosom veszélyeztetett terhesnek nyilvánít és felvesz táppénzre, próbaidő alatt gondolom akkor táppénz alatt is bármikor kirúghat a munkáltató, vagy védeve vagyok?
Válaszukat előre is köszönöm!
Próbaidő alatt nincs felmondási védelem!
Egyébként igen, a munkáltató sok mindenre köteles lehet, ha a munkavállaló várandós.
Szóval akkor, ha jól értem, nem tehet be 12 órába dolgozni?
Tisztelt szerkesztőség/Ügyvéd úr/hölgy!
16 hetes terhes vagyok, nagyon kellene a munkaviszony, elvesztettem az állásom. Gyedet szeretnék kapni, amihez biztosítottnak kell lennem, jelenleg szociális (22800/hó) juttatást kapok sajnos. a szülést megelőző két éven belül megvan a 365nap biztosított viszonyom (havi 200ezer forintos fizetésem volt), ezt leellenőriztettem az OEP-ben az ügyintézővel és csak a másik feltétel kellene még, hogy az igényléskor biztosított legyek.
a kérdésem: ha jelentkezek állásra, és behívnak interjúra, esetleg felvesznek anélkül, hogy elmondanám nekik, hogy terhes vagyok ezt megtehetem? megtehetem, hogy eltitkolom? és egy hónap munkaviszony után elmennék táppénzre, mivel veszélyeztetett terhes vagyok? (valóban az vagyok, de irodai munkára jelentkeznék, attól nem hiszem, hogy bajom lesz, magas végzettséggel rendelkezem)
Így ki lehet játszani, hogy kapjak gyedet? ez jogilag működhet? várom a válaszát!!
BPREni84
Jogszerűen nem. Amit Ön felvetett az többek között ellentétes a jóhiszeműség és tisztesség elvével a tájékoztatási kötelezettséggel, illetve azzal megvalósulna a munkajog nem rendeltetésszerű használata.
2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről
4. Általános magatartási követelmények
6. § (1) A munkaszerződés teljesítése során - kivéve, ha törvény eltérő követelményt ír elő - úgy kell eljárni, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.
(2) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.
(3) A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat.
(4) Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.
7. § Tilos a rendeltetésellenes joggyakorlás. E törvény alkalmazásában rendeltetésellenes a jog gyakorlása különösen akkor, ha az mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul vagy ehhez vezet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02